Loading...
 
Публични статии

Пътуване с автомобил из паралелна реалност

admin 13.04.2024

Това се случило през март 2006 на жена на име Карол Чейс МакЕлни (Carol Chase McElheney).

Тя пътувала с автомобила си към град Перис (Perris), Калифорния, САЩ, където имала намерение да посети кучешка изложба. Подминала едно разклонение водещо към Ривърсайд - градът от където произхождал нейният род, където били погребани дядовци и баби и където самата тя дълго е живяла. Решила, че трябва да отдели време и да посети познатите места там.

"Когато реших, че трябва да посетя гробището, усетих силен аромат на цигара в колата. Не знам от къде се появи, навън валеше и прозорците на автомобила бяха вдигнати. Дядо ми пушеше, той почина когато бях на 5 и с това съм го запомнила."

Така внезапно както се появил мирисът на цигари, така и изчезнал. Карол продължила към Перис, където отседнала в местен хотел. На следващия ден посетила първият кръг от кучешкото състезание, след което подкарала към Ривърсайд. Уж познатият град въобще не и харесал.

"Не можех да намеря нищо познато. Улиците не бяха както трябва. Номерата съответстваха, но старата ни къща не беше там. Помислих си, че може да са я бутнали и да са построили друга къща на нейно място, но никоя от къщите наоколо не ми беше позната."

Тя продължила към улицата на която е живеела баба ѝ, спряла колата и се огледала в удивление.

"Беше напълно различно. Нямаше ги и високите дървета. Номерата съответстваха, но на мястото на познатите къщи имаше постройки в съвременен стил с храсти отпред. Къщата на баба ми и съседната на чичо ми и леля ми бяха изчезнали".

До тук все пак нещата макар да изглеждат странни, не могат да се определят със сигурност като паранормални - все пак е възможно цели квартали да бъдат префасонирани от новите им собственици. Но гробището също го нямало.

"Гробището, където моите предци са погребани просто не беше там" - разказва Карол. "Стигнах до мястото, където трябваше да се намира и там имаше просто парцел с плевели заграден с ограда. Нямаше вход, врата, нищо."

Объркана, тя се отдалечила от празния парцел за да се опита да намери нещо познато. Намерила такива неща - колежът и средното училище. Те изглеждали наред, но когато отбила по университетската улица, видяла колко различна е тя. Имало застрашително изглеждащи хора на нея, а кръчмата "Мишън Ин" я нямало.

"Университетската улица, някога пълна с ресторанти, офиси, банки и мотели сега изглеждаше като гето. Запусната и издраскана с графити."

Мястото изглеждало толкова зле, че жената я било страх да спре и да попита нещо. Тук окончателно разбрала, че нещо свръхестествено се случва.

"Имах чувството, че ако изляза от автомобила, нещо лошо ще се случи. Мислих си, че ако говоря с някой, аз за винаги ще бъда хваната в тази друга версия на реалността и че хората тук въобще не са хора."

Вече два часа Карол се лутала из този непознат град и накрая отново потеглила към Перис.

"Там всичко беше нормално. Страхувах се, че като се върна в града, хотела няма да го има или, че ключът ми няма да става за вратата, но за щастие всичко беше нормално."

Няколко години по-късно бащата на Карол починал като преди това пожелал да го погребат в същото гробище при родителите му в Ривърсайд.

"Този път гробището изглеждаше както го помнех. Градът също изглеждаше както когато живеех в него след колежа. На погребението една моя братовчедка ми каза, че е ходила до къщите на баба ми и леля ми и те били наред. Университетската улица беше нормална и "Мишън Ин" си беше там, дори обядвахме в нея. Чувствах се комфортно. Не минах през всичките места през които минах при предишното ми посещение, но знам, че и те бяха наред."

Какво се е случило с Карол МакЕлни през 2006. Тя е убедена, че за кратко е била в друго измерение. Вярва, че ако тогава е слязла от колата и е разговаряла с някой, е щяла за винаги да изчезне от нашия свят и никой да не може да я намери.

Източник

ИЗВЪНРЕДНО! Само тук и само сега ИльоМенАнТиТе разкриха истината за Мистерика+!!!!1

admin 07.04.2024

ИльоМенАнТиТе свалиха маските! Този пост ще бъде изтрит 666 секунди след края на света, така че се възползвайте от промоцията преди да са се вдигнали цените в биткойн!

Забелязах, че по някаква причина напоследък Мистерика има малко повече посещения от обикновено. Дали това са търсещи ботове или реални хора, не съм напълно сигурен. Ако са истински хора, е твърде вероятно често да кликват на препратки, които да им показват следната грешка:

Misterika Plus Error

Това значи, че съответната статия не се намира в публичната част на сайта, а в Мистерика+. Към момента достъп до Плюс имат известен брой съобразителни читатели. Ако и вие искате да се присъедините към тях ... не е нужно да плащате абонамент или да извършите сатанистки ритуал. Единственото, което е необходимо е да се регистрирате с потребителско име, парола и валиден имейл. Забележка - по някаква причина на abv.bg пощите не се изпращат имейли за потвърждение, затова използвайте някакъв друг акаунт.

Кликнете на "Вход" в горния десен ъгъл и след това на "Register":

Misterika Register

След това попълнете нужните полета, не забравяйте да повторите дадения код проверяващ за ботове. Ще получите имейл с линк за потвърждение, който трябва да кликнете. That's all.

Misterika Registration

Затъмнение, земетресения и конспираторски вълнения

admin 06.04.2024

В последния ден на месец март публикувах тази статия в Мистерика+:

На 8 април в Северна Америка ще може да бъде наблюдавано слънчево затъмнение, но психопатите-конспиратори вече изперкаха

Явно няма да се мине само с един материал, защото събитията се развиват с главоломна скорост, а лудостта е навсякъде. Нека почна с малко предистория обаче.

През далечната 2009 г., когато се появи стария блог Мистерика, аз бях силно запленен от извънземната тематика. Следях блогове и сайтове публикуващи материали по темата, четях книги на български и английски разглеждащи феномена НЛО, дори си купих телескоп, с който гледах звездното небе. На няколко пъти се случи да видя странни обекти в небето, но не твърдя, че това са извънземни - най-вероятно обяснението за видяното от мен е съвсем прозаично. В блога Мистерика имаше и много други статии - от криптиди през призраци до странни съвпадения. Не вярвах особено в "тези неща", но историите бяха повече от интересни и затова ги превеждах и публикувах с удоволствие. След три години ми се случи да се сблъскам с нещо, за което няма каква друга дума да използвам освен "полтъргайст" и тогава доста си промених мнението за "бабините деветини", но това е една съвсем друга история. В периода 2009-2011 мислех, че "има нещо вярно" само в наблюденията на НЛО. Постепенно обаче осъзнах, че тази общност, общността на професионалните НЛО изследователи, аматьорите-любители и почитателите на извънземните си е просто поредната секта, която предъвква едни и същи "истини" до безкрай. В последствие разбрах, че почти всяка подобна група безрезервно вярваща в някаква теория рано или късно започва да проявява класическите характеристики на секта и това не е друга история - това точно е тема на настоящата статия. Осъзнах, че истината за "извънземните визитации" е поредната догма и макар феноменът НЛО да е съвсем реален, зад него едва ли стоят "малки сиви човечета" долетели от другия край на галактиката, нещо което продължавам да подкрепям и днес. Мнението ми за НЛО и "извънземните" е толкова различно от масово възприетото и загадката вероятно е толкова сложна, че ако тръгна на разказвам, настоящата статия може да придобие размерите на роман.

Затова разочарован от НЛО-маниаците, аз потърсих "по-здраво стъпила на земята" общност. В периода 2010-2012 една друга тема взе да набира широка популярност. Тя стъпваше на календара на маите и предполагаемия край на света. Хората от тази общност следяха новините за земетресения и всякакви други природни катаклизми, разменяха информация за всеки по-странен природен феномен. По онова време често се случваше внезапно да се появяват различни по големина дупки в земята на различни места по света. Всичко се прилепваше към предполагаемия край на света. Мнозина започнаха да предричат, че магнитните полюси на нашата планета внезапно ще се обърнат. Други врачуваха, че планетата Небиру лети към нас. Масова практика бе да снимаш небето и какво е времето навън и да го качиш в интернет. Очакваха се бури, бедствия и все по-големи катаклизми. Аз също се включих в тази вълна. Опитах се да намеря мои видеа от онова време, но явно съм ги изтрил по някое време, което не ме изненадва. 21 декември 2012 мина и отмина. Светът не свърши, Нибиру не се появи на небосклона, анунаките не дойдоха да ни пият кръвта, а земните дупки и земетресенията продължиха да си се появяват и да се случват независимо дали има или няма пророчества за тях.

Затова постепенно се отдалечих от тази общност. Замлъкнаха и мнозина потребители в YouTube, които също качваха видеа с атмосферните условия от техния край. Мислех си, че постепенно тази група конспиратори е изчезнала. Част от тях се преляха в следващи конспирации, някои станаха защитници и фенове на Русия през 2014 и завземането на Крим, други прегърнаха анти-ваксърството с появата на ковид и т.н. През годините следях какви ли не други конспиративни общности и забравих за New Age 2012 тематиката.

И така стигаме до настоящата 2024. Ако следите статиите в различните под-блогове на Мистерика, вероятно сте забелязали, че все по-често ползвам за източник различни Telegram канали. Добавяйки все нови и нови канали, които да следя за новини, най-вече за геополитическата обстановка, попаднах на един канал, който сякаш е застинал във времето от преди 12-15 години. Все едно се върнах в миналото - земетресения, цунамита, планети влияещи на Земята. Хем ми стана странно, хем и доста мило - това е като да се завърнеш в училището, в което някога си учил или в селцето, в което някога си живял. За мнозина от тези хора сякаш буквално нищо друго не се е случило в последните 10-15 години. Нещо повече, един от някогашните важни членове в тази общност все още е активен. От старите чешити съм запомнил само него - dutchsinse. Защо съм го запомнил? Защото редовно псуваше всички останали. Не се е променил! Това е repost в Телеграм канала на негов туит в X (бившия Twitter):

Dutchsinse

Е, не е съвсем вярно, че не са се променили всички членове на тази общност - при много забелязвам допълнителни характеристики. Някои видимо са тръмписти (включително и dutchsinse). Други са анти-ковид конспиратори, но много са 2012-end-of-the-world конспиратори в най-чистия си вид. Смяната на магнитните полюси си знаят и това си баят.

В последните няколко дни въпросната общност не е просто превъзбудена, тя е в делириум заради случващото се в света. Това им дойде като "мана небесна":

Земетресение от 7,4 по Рихтер разтърси Тайпе, Япония издаде предупреждение за цунами

Някои направиха веднага връзка с положението на планетите, Нибиру казва "здрасти, здрасти!".

Volcanoes, Earthquakes More

Като бележка под линия - нали ви казах, че следя различни конспиративни общности. Тези си обясняват случващото се с планетарното разположение, ама примерно геополитическите конспиратори веднага намекнаха, че земетресението е изкуствено причинено от Китай, който е използвал тайно оръжие, за да го предизвика. Демек имаме избор в каква откачена теория да вярваме, весело е :-D

А когато няколко дни по-късно земетресение от 4.8 разлюля Ню Йорк, тези пичове не в делириум, направо изпаднаха в нирвана. Ето, че отново им се отдаде възможност да казват "виждате ли, ние ви казваме, че настъпва края на света", особено като се има в предвид, че след два дни в части от САЩ ще може да се наблюдава слънчево затъмнение.

Да ви покажа ли някое и друго видео свързано със затъмнението? Това поне в началото звучи доста смислено и логично - оборва някои от най-изкрейзилите конспирации. Но завършва с това, че очаква нещо голямо да се случи.

Какво точно ще е това голямо нещо? Масово кръвопролитие, защо въобще питате, какво друго може да бъде :-D . Ако ви е интересно да прочетете повече за тази зловеща конспирация, аз ви давам този линк:

Conspiracy Theorists Think The Eclipse Will Begin A "Massive Human Sacrifice Event"

И най-лошото от всичко е, че действително в следващите 24 до 48 часа може да се случат важни събития. Това обаче едва ли ще има нещо общо с "разположението на планетите", затъмнението, Нибиру, смяната на полюсите, земетресенията и т.н. Просто международната обстановка е супер-напрегната. Израел удари консулството на Иран в Дамаск, Сирия, нещо за което писах ТУК. Отговорът на Иран вероятно няма да закъснее.Тази сутрин пък четох за ново нарушаване на международното право - еквадорски войници са нахлули в посолството на Мексико, за да арестуват бившия еквадорски президент укриващ се там. Вероятно за това ще пиша повече утре. Войната в Украйна, случващото се в Газа. Ако се разминем без сериозни геополитически катаклизми в следващите дни ще е цяло чудо. Но макар тези човешки дела да нямат нищо общо с "земните полюси и т.н." бъдете сигурни, че конспираторите ще напомнят - "нали ви казах...".

За жалост много от разпространяваните глупости не са просто неверни, те са и опасни. Една от конспирациите свързани със затъмнението е, че няма нужда се наблюдава със защитни очила. Майко мила!

Conspiracy Theorists Say Everyone Should Stare at the Eclipse Without Eye Protection

Достатъчно ли ви е всичко казано до тук? Стига ли ви толкова? Няма не искам, няма недей. Има още! Последното сравнително голямо земетресение в САЩ се е случило близо до игрище за голф притежавано от Тръмп. Е, и? Биха попитали повечето хора. Как "е, и" биха се учудили конспираторите, няма случайни неща!!!!

Trump Quake

Математическият куриоз - числото 6174

admin 02.04.2024

6174 е интересно число, наричано още "константа на Капрекар" (индийски математик живял в периода 1905 – 1986). Има един интересен алгоритъм, при който от всяко друго четирицифрено число с поне две различни цифри, се получава винаги 6174. Следва пример.

9145 е допустимо четирицифрено число за алгоритъма. Допустими са и числа с по-малко цифри след като отпред се добавят водещи нули - така числото 12 става 0012. Не са допустими числа като 1111, 2222 и т.н. защото в тях участва само една единствена цифра.

И така - взимаме някое допустимо четирицифрено число и подреждаме цифрите му във възходящ и низходящ ред. От 9145 се получават две други числа:

9541 в низходящ ред
1459 във възходящ ред

Изваждаме двете числа едно от друго:

9541 - 1459 = 8082

Вземаме 8082 и отново подреждаме цифрите във възходящ и низходящ ред, след което отново извършваме действие изваждане.

8820 – 0288 = 8532

С резултатът правим абсолютно същото.

8532 – 2358 = 6174

Ето че получихме константата на Капрекар. Дори и да продължим изваждането, винаги ще стигаме до този резултат.

7641 – 1467 = 6174

Ето ви пример и с числото 1211:

2111 – 1112 = 0999
9990 – 0999 = 8991
9981 – 1899 = 8082
8820 – 0288 = 8532
8532 – 2358 = 6174

Други свойства, които има 6174.

То е сума от първите три степени на числото 18:

18*18*18 + 18*18 + 18 = 5832 + 324 + 18 = 6174

А ако съберем четирите цифри на 6174 отново получаваме 18:

6 + 1 + 7 + 4 = 18

Източник

Спасете северозападния дървесен октопод на Америка!

admin 01.04.2024

Учените отричат съществуването на този криптид с неофициално латинско название Octopus paxarbolis, но както сами може да се уверите от приложената снимка, той е съвсем реален! За жалост това е поредният вид, който може да изчезне заради човешката дейност още преди официалното му признаване.

Octopus Paxarbolis

Octopus paxarbolis се среща на западният бряг на северноамериканския континент. Достига размери от около 30-33 см. Той е развил специално умение да живее дълго време извън водата - като например сред влажните клони на дърветата, откъдето идва и името му.

Карта на предполагаемото му разпространение - на запад от град Сиатъл:

Tree Octopus Range Map

Още през 30-те години на миналия век властите подемат кампания за ликвидирането на този вид октопод за това, че видите ли плашел дървосекачите и горските рейнджъри.

Bones Hartzell Tree Octopus Exhibit Thumb280

Загрижени хора обаче се заемат с неговото опазване. Дано здравият разум надделее!

Източник

Tree Octopus Wpa Poster 280

Събитие на седмицата: срутването на моста в Балтимор, САЩ

admin 30.03.2024

Както вероятно знаете, в началото на настоящата седмица кораб превозващ контейнери със стоки се удари в мост в американския град Балтимор срутвайки го по зрелищен начин.

Този кораб и преди е участвал в подобни инциденти. През 2016 г. по време на маневри за разтоварване контейнеровозът "Дали" се е ударил в каменна стена на кея в пристанище Антверпен. // Източник

Или корабът е преследван от лош късмет или компанията собственик, за да икономиса пари наема само пълни некадърници за екипаж.

Интересното обаче е как този инцидент бе използван от различни коментиращи в интернет, за да "придърпат чергата към себе си" и да "потвърдят" своите тези.

Про-руските олигофрени разпространиха твърдението, че капитанът на "Дали" е украинец по народност намеквайки по този начин, че Украйна за пореден път има пръст във всяко лошо събитие случило се на платената, а вероятно и в целия Млечен път. // Източник

Само дето капитанът се оказа, че е индиец, а не украинец. // Източник

Други любители на "нормалните" безобидни конспирации - тези които не включват световния сатанистко-масонски заговор във всяко събитие, пък лансираха идеята, че случилото се в Балтимор е предсказано в стар епизод на "Симпсънс". И макар този анимационен сериал действително да е предсказал някои неща, случили се в последствие, точно това, което стана в Балтимор не е в списъка. //Източник

Фалшивият скрийншот от несъществуващ епизод на "Симпсънс":

Simpsons Baltimor

Накрая завършвам с това, че много хора се запитаха дали Мотман не е виждан в Балтимор преди падането на моста така както едно време е бил наблюдаван многократно в Пойнт Плезънт - подобен въпрос в Reddit.

Отговорът е не - Мотнан или подобни на него същества не са виждани в Балтимор или поне няма категорични свидетелства за това.

Томичукалата

admin 24.03.2024

Тази статия е посветена на митологичните същества известни на английски като tommyknockers. Не съм сигурен дали "томичукалата" е най-правилния превод на български език, но използвам тази дума, защото така е преведен един роман на Стивън Кинг, носещ същото име.

Тези "чукала" са малки създания подобни на гноми, които живят в пещери под земята и често се навъртат из галериите на човешките мини. Мнозина миньори в миналото вярват в тяхното реално съществуване. Няма да се изненадам, ако и днес има хора, които продължават да вярват.

На цвят томичукалата са зеленикави, но не винаги миньорите ги виждат, много пъти просто усещат присъствието им...или поне така си въобразяват. Понякога ги чуват как почукват по стените на галериите - от там идва и името им. Обикновено щом хората чуят въпросните почувания, хукват да бягат към повърхността. Смята се, че по този начин томичукалата предупреждават за надвиснала опасност като срутване например. Твърди се, че всеки, който е пренебрегнал предупрежденията, е платил за това с живота си. Има една легенда за двама копачи в дълбока галерия, които чули тропанията на едно томичукало. Единият миньор решил, че това са естествени звуци, няма никакви създания и всичко са врели-некипели. Другият обаче веднага се изнесъл от галерията, която след малко се срутила. Невярващият миньор загинал. Историята не свършва обаче до тук. Оцелелият миньор продължил да работи в същата мина и след време другите миньори го чули един ден да вика името на загиналия колега. След малко го намерили да лежи мъртъв на пода. Дали просто е получил сърдечен удар? Или по-рано загиналият миньор, онзи, който не вярвал в томичукалата, се е върнал като призрак и за отмъщение е убил своя другар?

Томичукалата могат да се считат за добри паранормални същества щом предупреждават миньорите за надвиснали опасности. Но както много други паранормални същества и те са противоречиви по природа. Понякога изяждат обяда на миньорите или пък им крият инструментите. В горната история споменах, че загиналият миньор се е завърнал като дух. Има истории, в които самите томинокърс могат да приемат формата на някой умрял човек. Или пък да му призоват духа от отвъдното. Зловещо, а!

Понякога в тунелите се появява странна светлина, която внезапно може да приеме човешка форма, а след това да се разпръсне в бяла мъгла. Някои казват, че тези наблюдения са комбинация от подземни газове, прах и човешко въображение. Други отново намесват томичукалата. Във всеки случай по-добре си плюйте на петите - дори и да са "просто газове", наличието им в галериите може да е много опасно и да доведе до натравяне или експлозия, в зависимост от вида на газа.

Миньорите, които вярват в томичукалата, гледат да се отнасят с уважение към тях, дори и когато правят пакости. Ако се ядосаш и ги хулиш, може не просто да спрат да те предупреждават за опасности, а направо самите те да те наранят. Ако обаче ги почиташ, ще те отведат на някоя богата златна жилка.

Шропшър е графство в западна централна Англия и в него има една мина, която е изоставена от около 200 години. Казват, че в нея все още има злато, но входът ѝ е зазидан. Според легендата това е заради един злощастен опит за добиване на злато. Веднъж седмина мъже се спуснали в запустелите галерии. Скоро започнали почукванията. Четирима от групата се сетили за историите за томичукалата и се върнали назад, като докато бягали към изхода видели и самите гноми. След малко галерията се срутила. Останалите трима никога повече не били видени - живи или мъртви, телата им не били намерени от спасителните екипи.

В различни части на света има множество подобни легенди. Една от най-забележителните идва от древен Рим. В онези времена мнозина от миньорите не са били под земята по своя воля. Те са били роби, които насила са карани да добиват злато. Томичукалата или по-точно съотвеният им римски еквивалент са изпитвали жалост към нещастните роби и са им помагали при работата.

Източник

Бих желал да завърша настоящата статия с едно друго миньорско суеверие, за което не помня дали се свързваше с томичукалата или беше нещо отделно. Както знаете, в много съвременни мини има платформи подобни на асансьори, с които миньорите преминават на различни нива. Разказва се за случаи, в които всички виждат че платформата е на тяхното ниво и някои миньори тръгват да се качват на нея, но пропадат в шахтата - платформата вече я няма, тя е била нещо като призрачна проекция. Затова много от суеверните миньори внимателно проверяват с един крак дали асансьора е истински или опасна свръхестествена измама.

А романа на Стивън Кинг, който споменах в началото? Макар това да е един от любимите ми автори, точно тази книга не съм чел. След настоящата статия смятам по-скоро да си я намеря. А дали някога ще посмея да посетя мина - изоставена или работеща? ЕДВА ЛИ!!!

Стар Трек: Космическа станция 9

admin 23.03.2024

"Стар Трек: Космическа станция 9" е фантастичен телевизионен сериал, действието, на който се развива във вселената на Стар Трек. Излъчван е в периода 1993 - 1999, като сезоните са общо 7.

В двойния епизод "Минало време" (Past Tense), който е част от трети сезон екипажът се връща назад във времето и попада в Сан Франциско през 2024 г. Това, което сценаристите са си представили през 90-те години е всъщност много близко до реална Америка днес! Още по-голямо неравенство между богати и бедни, стотици скитащи по улиците бездомници, полицаи, които спират цветнокожите за "проверки" и т.н. Интересното е, че епизодът завършва с това, че бедните се вдигат на бунт и това дава началото на социална промяна. Дали това ще се окаже истина и в действителността през настоящата година?

Цяла година Атлантическият океан е по-топъл от когато и да било

admin 17.03.2024

На долната графика е показана средната измерена температура на повърхността на Атлантическия океан за всеки ден от 1981 г. до сега. Късата червена линия, която е най-вляво над останалите линии представлява измерванията за настоящата 2024 година. Никога не са били измервани по-високи средни температури. Тази тенденция не е от началото на настоящата година, започва още от март 2023-та.

Източник

Това определено трябва да ни плаши. По-високите температури са заплаха за много видове - риби, корали и други морски същества, които стоят в основата на не една и две екосистеми и хранителни вериги. Още по-притеснително е, че температурните аномалии може да объркат морските течения, включително и Гълфстрийм. Затова съвсем скоро мисля в Мистерика+ да публикувам статия за това как е почти сигурно, че някой ще затъмни Слънцето и ще го направи скоро - без да се съобразява с ООН, правителства и държави....Живеем в интересни времена (което е проклятие).

Температура на Атлантическия океан 1981 2024

Parable of the Sower (1993)

admin 16.03.2024

"Parable of the Sower" е новела на американската писателка Октавия Бътлър, който излиза през 1993. До колкото знам, не е преведена все още на български, затова давам английското заглавие, чийто буквален превод би бил "Притча за сеяча".

В тази фантастична книга действието се развива през настоящата 2024 г. Светът е раздиран от климатични катаклизми и социално неравенство. По-богатите семейства живеят в комплекси от затворен тип. Отвъд стените бродят скитници, наркомани и какви ли още не пропаднали типове. Звучи познато, нали? Крайно време е това произведение да излезе и на български, защото ако още малко се забави, ще трябва да го публикуват като документален роман, а не като фантастика - натам вървят нещата в нашият свят.

В книгата на Бътлър млада жена измисля нова религиозна система - Earthseed (Земно семе). Тази вяра е базирана на емпатията, желанието за промяна и начинанието да се напусне Земята и човечеството да се разсели по другите планети.

Няма да се изненадам скоро наистина да се появи достатъчно харизматичен нов религиозен водач, който да бъде последван от милиони вярващи. Все пак нещата в историята имат склонност да се повтарят. Появи се нов Хитлер с името Путин. Една дузина новобогаташчета претендират да са новия Рокфелер - от Илон Мъск през Джеф Безос до Бил Гейтс. Вероятно ще видим и някой нов Буда.

Източник

Parable Of The Sower (1993)Може да ме намерите в Mastodon