Loading...
 
Публични статии

Предстоящи космически събития: пикът на метеоритния поток Персеиди (август 2028)

admin 09.06.2024

Всяка година през юли и август Земята пресича потока от останки от кометата Swift-Tuttle. Това предизвиква лятното зрелище известно като Персеиди. През 90-те метеоритното шоу е забележително, защото Swift-Tuttle е близо до Слънцето и от топлината изпуска повече маса от обикновено. През следващите години активността намалява, но се очаква през 2028 отново да има пик и то какъв. Астрономи очакват за час да могат да бъдат видени над 1000 проблясвания на метеорити. Това ще е направо "метеоритна буря"!

Източник

Какво е предназначението на мистериозните "числови" станции

admin 08.06.2024

От десетилетия на различни честоти и радио вълни могат да бъдат чути странни радио-излъчвания, които монотонно повтарят поредица от числа или отделни фрази. Те ще получат общото название "числови" станции (number stations), макар не всички от тях да се ограничават само с цифри.

Понеже те се появяват по времето на Студената война, преобладаващото мнение е, че тези станции се използват за предаване на закодирани съобщения до тайните шпиони в съответния вражески лагер. Друго възможно обяснение е така наречената "ръка на мъртвеца" (dead hand). Въпросните станции служат като сигнал, че всичко е наред, спрат ли своето излъчване вероятно някакъв голям катаклизъм се е случил като ядрена атака например и съответно трябва да се нанесе ответен удар.

През далечната вече 2010 г. писах за руската мистериозна станция UVB-76, защото тя за известно време спря да предава.

UVB-76 e названието с което е позната една мистериозна руска радиостанция излъчваща на къси вълни. Тя се появява през 1982 и 24 часа в денонощието на нейната честота 4625 kHz можеше да се чуе повтарящ се кратък монотонен звук. Документирани са едва няколко случая в които са се чули кратки съобщения (на руски).

Радиолюбители съобщават, че тази станция е прекратила излъчването си наскоро.

Нейното предназначение остава неизвестно. Изказани са множество теории, най-вероятната от която е, че станцията е нещо като сигнал, че дадена военна ядрена система работи. Други теории включват - опити за влияние върху йоносферата, кодирана комуникация с руски шпиони намиращи се в Европа и т.н. Никога досега тази станция не е спирала (освен за съвсем кратко) излъчването си. Какво ли може да значи сега това ?

UVB 76

Е, за щастие не полетяха ракетите с ядрени бойни глави и около ден по-късно UVB-76 отново поднови излъчването си. Така, че или не е вид "мъртва ръка" или временно освен нея са изключили и системите, които трябва да следят за нейния постоянен сигнал. Може това да е направено за профилактика или за да преместят оборудването на самата станция на друго място. Интересно, че през 2010 същата станция спира излъчването си още на няколко пъти или пък вместо обичайните числа, в ефира на нейната честота се чува нещо друго - как хора местят нещо тежко (контейнери с тела на мъртви извънземни?!) или пък кратки откъси от емблематичното произведение "Лебедово езеро". От няколко десетилетия това великолепно произведение на Чайковски има допълнително значение за руснаците. При опита за преврат през август 1991 по руската държавна телевизия пускат именно "Лебедово езеро", защото не искат да предават новини и не се знае в "коя посока ще задуха вятъра". Затова сега шегата е, че дано скоро отново пуснат "лебедовото езеро" по телевизията без предварително да е заложено в програмата, това би означавало, че нещо много важно се случва - например, че Путин е свален.

Но да се върнем на числовите станции. Има и едно по-прозаично обяснение за тяхното съществуване. Властите / военните искат да резервират съответната честота за бъдеща употреба. Да, те могат да направят това със закон (и често го правят), но никоя забрана не може да спре ентусиастите радио-любители да се намъкнат на някоя свободна честота. Затова по-добре да пуснат някоя "числова" станция та никой да не може да я ползва.

Източник

Предстоящи космически събития: пикът на метеоритния поток Леониди (2031)

admin 02.06.2024

Метеорен поток (oще познат като „звезден/метеорен дъжд“) e астрономическо явление, при което голям брой метеори се виждат за кратък период от време. Леонидите са един такъв поток, който достига Земята на всеки около 33 години. На Леонидите се дължат едни от най-зрелищните наблюдения като например тези през 1833 и 1996 г. В рамките на час са забелязвани стотици хиляди метеоритни проблясвания в звездното небе!

Синдромът на третия човек - част I

admin 01.06.2024

"Синдромът на третия човек" е термин, с който се обозначава странен феномен, който все още не е намерил своето категорично обяснение. Според психолозите, това е чисто психически феномен - един вид хората просто си въобразяват. Според любителите на паранормалното, имаме работа с нещо свръхестествено. Религиозните люде ще ви кажат, че ангелите са намесени и т.н.

За какво става все пак на въпрос? Понякога хора изпаднали в беда разказват, че са чувствали нечие друго присъствие около себе си. Понякога дори не е само присъствие. Може да е глас, който ти казва какво да направиш, за да се спасиш. Може дори да се появи от някъде "човек от плът и кръв", който да ти помогне като в последствие осъзнаваш, че няма логика там да е имало истински човек.

И макар хората да имат такива необясними преживявания вероятно от хилядолетия, като термин "третия човек" е въведен от писателя Томас Стърнз Елиът, който го използва в своята поема "Пустата земя", която е публикувана през 1922. Това произведение е базирано на преживяното през 1916 от пътешественика Ърнест Шакълтън. Той заедно с още двама членове от своя екипаж се оказват откъснати от света в Антарктика. Трябват им 36 часа, за да преминат през ледената пустош и да достигнат до една китоловна станция. В последствие те ще разкажат, че през цялото време на пътешествието и тримата са чувствали с тях да има още един четвърти човек. Защо тогава Елиът използва израза "третия човек", не "четвъртия"? От чисто естетически подбуди - "третия човек" звучи много по-поетично.

В тази поредица ще разкажа няколко интересни случаи като за някои от тях дори ще дам мое обяснение. Вероятно по-голямата част от останалите статии или дори всичките ще излязат в Мистерика+, защото в основния блог в момента тече поредицата "предстоящи космически събития".

Ето го и първият странен случай.

Младо момиче, което по онова време е на 18-години се прибира сама към вкъщи в 1 ч. през нощта. Кварталът, през който минава, се води за сравнително безопасен и въпреки това по едно време жената вижда, че към нея се приближават трима мъже. По изражението на лицата им си личи, че имат лоши намерения. Момичето е ужасено, но тогава внезапно мъжете спират като заковани и казват - "о, извинявайте, пичове, не ви видяхме", след което бързо се отдалечават. Те не гледат в момичето, а някъде до нея в празното пространство. Момичето също продължава по пътя си, твърди, че докато стигне до дома си е чувала някакви стъпки до себе си - все едно с нея крачат още двама души. Явно те са невидими за нея, но онези тримата опасни типове са видели "придружителите" ѝ и бързо са си омели крушите. Когато стига до входната врата на дома си, момичето се обръща и казва "благодаря" на празното пространство. Все пак повече никога не се прибира сама през нощта.

Източник

Какво мисля ли? Нека първото ми обяснение за първият случай е скептично. Тримата "бандити" може въобще да са нямали лоши намерения към младата жена. Може просто да са шегаджии, които като са видели отдалеч момичето, са се наговорили да реагират точно по този начин, все едно наистина виждат някой друг. 18-годишната девойка е силно уплашена и колко ѝ е да си въобрази след тази среща, че наистина чува стъпки до себе си, който вървят с нея до дома ѝ.

Предстоящи космически събития: "великото съединение" на Юпитер и Сатурн (2040)

admin 26.05.2024

"Съединението" на Юпитер и Сатурн (на английски - “Great Conjunction”) е такова астрономическо събитие, при което от Земята изглежда все едно тези планети са се долепили една до друга. Това разбира се е оптична измама, просто на нас ни изглежда така.

Освен "великото съединение" понякога се използва и термина "Коледна звезда" защото има хипотеза, че именно то е отговорно за появата на Витлеемската звезда описана в Библията. За нерелигиозните като мен нека все пак припомня какво е това библейско събитие.

"Витлеемската звезда" се появява в историята за Рождество Христово от Евангелието на Матей, глава 2, където „мъдреци от Изтока“ (известни под името Тримата влъхви) са вдъхновени от звездата да пътуват до Йерусалим. Именно заради тази легенда на върховете на коледните елхи се поставя звезда.

Астрономите изказват различни обяснения за появата на Витлеемската звезда освен споменатия "съвпад" на Юпитер и Сатурн, други хипотези включват сближаване на Юпитер и Венера, комета или свръхнова. Ревностните християни си държат на идеята, че това е пророчество и божествено чудо, а скептиците смятат, че това е измислица и нито е пророчество, нито е историческо астрономическо събитие.

Следващото съединение на Юпитер и Сатурн ще е през ноември 2040.

коледна елхаБира от пчели-убийци!

admin 25.05.2024

Кой казва, че учените не могат да бъдат импулсивни и да правят луди неща? Защо всички си ги представят като сериозни чичковци и лелки, които предварително планират всяко свое действие и знаят върху какво ще работят години напред? Наскоро екип от университета в Кардиф във Великобритания е бил в африканската държава Намибия, където са работили по конкретен проект. Тогава обаче решили да направят нещо извън първоначалните им планове. Учените събрали известно количество починали по естествен начин от така наречените "пчели-убийци" с идеята да пробват да извлекат от тях едноклетъчните дрожди Saccharomyces cerevisiae.

Когато се прибрали в Кардиф, учените действително успели да извлекат от въпросните едноклетъчни гъбички, но количеството било сравнително малко, затова извлекли допълнително количество от местни пчели от Уелс.

С добитите Saccharomyces cerevisiae учените направили бира! Ето една чаша от нея, на пръв поглед не изглежда по-различна от други бири, за вкусовите ѝ качества не се казва нищо:

Killer Bees Beer

Едно уточнение - дрождите Saccharomyces cerevisiae от хилядолетия се използват за направата на бира, вино и др. Просто изглежда досега никой не ги е добивал от червата на пчелите. Дали има някакви разлики от нормално добитите дрожди, тепърва ще се установява, но е много вероятно да има.

Освен спонтанността се оказва, че въпросния научен екип има и бизнес нюх. В момента учените търсят комерсиален партьор, с който да предложат странната бира на пазара.

Източник

Следват няколко важни научни факти.

Saccharomyces cerevisiae от семейство Saccharomycetaceae вероятно са едни от най-важните дрожди в човешката история заради употребата им в производството на много тестени изделия, както и в пивоварството и винопроизводството.

Те са един от най-изследваните видове гъби в микробиологията, и най-честият причинител на ферментация. В естествено състояние се намират върху обвивката на много плодове с гладка люспа (грозде, слива и др.) като един от компонентите на бялото оцветяване.

"Пчелите-убийци" са вид пчели получили се при кръстоската на няколко други видове. Те са наречени така, защото много по-агресивно пазят териториите си и не се колебаят да нападат всеки дори без да са провокирани. Основно се срещат в Африка, но през 50-те години на ХХ век се появяват и в двете Америки като се смята, че от тогава до сега са причинили смъртта на над 1000 човека.

Накрая завършвам с един видеоклип, който пазя в колекцията си. Не е ясно кога и къде е заснет (поне аз не знам). Някой хвърля камък в пчелен рояк....и забавата започва! Не е казано дали това са пчели-убийци или "нормални" пчели.

Предстоящи космически събития: Супер синя Луна (2037)

admin 22.05.2024

Това събитие не е нещо епохално като описаното в предишната статия - подреждането на планетите в една линия. Нещо повече, "Супер синя луна" имахме съвсем наскоро - 30-31 август 2023 г. Следващата такава луна ще е чак през 2037, като тогава дори ще са две - през януари и март. Но какво все пак представлява това?

Терминът "Супер Луна" се използва, когато нашият спътник е най-близо до Земята по елиптичната си орбита. Тогава тя изглежда с около 14% по-голяма.

"Синя луна" пък се използва, когато в един месец се случи да има две пълнолуния - второто се нарича така. Терминът не е свързан с цвета на Луната, тя не изглежда синя, макар че при определени редки атмосферни условия може наистина да има синкав оттенък.

Източник

Преди 8000 години древните хора са изследвали километри от дълбока френска пещера

admin 19.05.2024

Грот де Сен Марсел д’Ардеш е пещера във Франция, която е открита случайно от ловец през 1836 г. Тя е дълга над 60 километра, а може би дори повече. Учените са установили, че в преддверието ѝ преди хилядолетия са живели групички от древни хора. Едва наскоро обаче се разбра, че нашите древни предци са навлизали и дълбоко навътре в търсене...на нещо. Явно от дълбока древност тъмните дълбини на Земята са привличали човечеството.

Как учените стигат до това откритие? На около 2 километра от входа на пещерата има камера с множество счупени сталагмити. След откриването на Сен Марсел д’Ардеш тя е популярно място за посещение от туристи и винаги се е смятало, че именно групичка безотговорни туристи въоръжени с фенерчета е счупила въпросните пещерни образувания. Един учен обаче решил да изследва дали наистина е така.

Сталагмититът е наслоено върху пода на пещерите утаечно калцитно образувание, разположено на място, където капе вода. Дори и да се счупи, водата продължава да капе и образува нов връх като мястото на счупването е добре различимо. Може с точност да се изчисли кога един сталагмит е счупен. Резултатите за френската пещера се оказали удивителни - счупването е станало преди 8000 години!

Дори и по днешните стандарти, със всичката налична екипировка, посещението на дълбоките части на Сен Марсел д’Ардеш не е "разходка в парка". Това е сравнително трудна за посещение пещера. Как тогава хората са навлизали на 2 километра в нея преди 8 хилядолетия? И не само това - част от счупените парчета от сталагмити изглежда са подредени в композиция, което подсказва, че може би са извършвани ритуали.

Източник

Какво са търсили древните хора в мрака на пещерата и дали са го намерили? И друг въпрос - само с двата километра ли са се задоволили или някои са стигнали и до далеч? Стигнал ли е някой до края на тази пещера?

***********************

Подземните тайни са ми слабост и докато подготвях горната статия, се сетих за една история, която публикувах преди 2 години в стария блог Мистерика. Давам я без коментар.

Местоположение: Стафордшър, Англия

Дата: 1770 г.

Описание:

Работник попаднал на голям плосък камък, докато прокопавал изкоп в полето. Отместил го и отдолу се открило каменно стълбище. Воден от любопитство, човекът се спуснал по него. След серия от чупки стигнал до осветена голяма зала пълна със странни машини. Освен това в средата на залата имало нещо като трон, на който седял човек облечен в роба с качулка. Веднага след като забелязал натрапника, този "човек" се изправил, приближил се до една сфера и я смазал с палката, която държал в ръката си. Помещението потънало в мрак, а ужасеният работник се втурнал навън през тунела.

Източник: книгата "The Rosicrucian’s---Their Rites and Mysteries" от Hargrave Jennings

Накрая ето една снимка от Грот де Сен Марсел д’Ардеш:

Saint Marcel Cave

Предстоящи космически събития: подреждането на планетите (2040)

admin 18.05.2024

В древността такива събития са се смятали за поличби, настъпвали са големи промени в обществото след тях. Маите и вавилонците ревностно са записвали тези редки случаи. А те наистина не се случват всяка година, макар че последното такова е именно от настоящата 2024-та и включва Марс, Венера и Меркурий. Това, което обаче се задава след около 15 години, ще е "суперподреждане" и в него ще вземат участие Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Представям си какви конспирации ще се вихрят през месеците преди подреждането да се случи, разбира се, ако през 2040 все още съществува човечеството... Е, нека бъдем оптимисти - може пък да не загинем заради глобална ядрена война, вместо това може да дойдат злите извънземни и да ни изтрепят biggrin

И докато в древността планетарните подреждания са смятани за знамения, в днешно време астрономите ги използват, за да калибрират инструментите си. Благодарение на едно такова подреждане апаратът на НАСА Voyager 2 успява преди няколко десетилетия да премине последователно покрай Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

А вие ако сте си помислили, че настоящата статия е първата в нова поредица, сте абсолютно прави! През следващите дни и седмици ще представя някои предстоящи забележителни космически събития. Е, няма да ви кажа кога точно "малките зелени (или сиви?) човечета" ще дойдат на Земята, за това няма точна дата или...те са вече тук?!

Долното видео обяснява повече за това какво представляват подрежданията на планетите. Споменато е и за "мега-супер-подреждането", което ще се случи след няколко века:


Нов инцидент с Бойнг дни след като умира втори информатор компрометиращ компанията

admin 12.05.2024

Преди около седмица публикувах тази статия в Мистерика+:

Умира втори информатор изнесъл данни срещу компанията Бойнг

Макар да не е доказано, че случилото се с тези хора има връзка с изнесената от тях компрометираща информация, конспиративни теории не липсват. Действително изглежда доста съмнително, но случайности стават.

Във всеки случай изглежда положението със самолетите на Бойнг е сериозно! Информаторите ненапразно рискуват живота си. Бойнг 737 е претърпял авария при излитате от летище в Сенегал. Най-малко 10 човека са пострадали, четирима от тях сериозно.

Източник

Ако ви предстои да летите със самолет, поинтересувайте се какъв модел е...

Самолет СенегалМоже да ме намерите в Mastodon