Loading...
 
Публични статии

Баба-шегаджийка поръчва да раздават Уиджа дъски на погребението ѝ

admin 07.11.2022

Преди известно време 81-годишната Джоуди от Брекенридж, Тексас, САЩ умира от рак. Жената цял живот се е славила с добро чувство за хумор и явно е решила дори в последния си час да не изневерява на себе си. Тя е заръчала на гостите на погребението ѝ да раздават мини уиджа-дъски с надпис "нека поддържаме връзка".

Това се казва да си отидеш с достойнство от този свят!

Източник

Mini Ouija

Преоткрити видове: Malacocincla perspicillata

admin 06.11.2022

Миналият месец публикувах мини серия от статии в Мистерика и Мистерика+ посветена на криптиди, които първоначално са отричани от науката, но в крайна сметка се оказват реални. В настоящия месец ще излезе друга подобна поредица. Тя е за животни, които за разлика от криптидите не са отричани от науката, но са смятани за изчезнали за известен период от време.

В първата статия от новата минисерия представям птицата Malacocincla perspicillata, дребен пернат вид от Индонезия. За последно тя е била видяна от немския естественик Карл Шванер през 1848 година. През следващите десетилетия няма официални нейни наблюдения и видът започва да се счита за изчезнал. Така стигаме до 2020 г., когато двама жители на индонезийската провинция Южен Калимантан заснемат непозната за тях птица. Кадрите са изпратени на професионални орнитолози, които потвърждават, че това е именно "изчезналия" вид Malacocincla perspicillata. След цели 172 години видът изплува от небитието.

Източник

Снимки от почти напълно пресъхналата река Мисисипи

admin 05.11.2022

Американската река Мисисипи извира от северната част на щата Минесота и се влива в Мексиканския залив. Със своите 3 778 км., тя е втора по дължина на континента след Мисури (4 130 км). Понеже Мисури е приток на Мисисипи, двете реки обикновено се разглеждат като една речна система с обща дължина над 6 800 километра, а общият им водосборен басейн е сред най-големите в света. Още в предколумбовата епоха Мисисипи е важен воден път, а в наши дни играе важна роля в американската икономика и култура. Името на реката произлиза от думата миси-зииби („голяма река“) на езика оджибуе. Днес обаче заради сушата нейното ниво е рекордно ниско, като няма изгледи това да се подобри скоро.

Източник

Mississippi River 2022 1

Mississippi River 2022 2

Mississippi River 2022 3

Mississippi River 2022 4

Mississippi River 2022 5

Във Великобритания може да си наемеш русалка

admin 03.11.2022

Оказва се, че във Великобритания от няколко години се развива интересен бизнес - наемането на русалки. Не си мислете обаче, че става въпрос за задоволяването на мръсните фантазии на някои богаташи. "Русалките" обикновено биват наемани по същата причина, поради която са наемани и клоуните - за детски партита. Има и изключения. Наскоро например като част от "Седмицата на остров Портленд" е било организирано мероприятие "Срещнете се с русалката", като целта на проявата е била да се съберат пари за благотворителност.

По приблизителни данни, във Великобритания има около 600 човека (основно жени), които се занимават с този бизнес. Трябва добре да плуват, все пак ако ще са русалки - да са истински русалки, да изплуват от водата край брега, а не да излизат от някой паркиран наблизо автомобил. Самата екипировка на "русалките" не е никак евтина - цените на силиконовите русалки опашки започват от 2000 паунда.

Източник

Real Life Mermaid 1

Real Life Mermaid 2

Real Life Mermaid 3

Real Life Mermaid 4

Real Life Mermaid 5

Бьоксенволф

admin 31.10.2022

В немския фолклор има една интересна разновидност на върколака. Това е "Бьоксенволф" (Böxenwolf), който се появява в района на Хановер през 18-ти век.

По външен вид той не се различава от класическия върколак. Изправено на два крака същество с вълча глава. За разлика от върколака обаче, неговото ухапване няма да ви превърне и вас в бьоксенволф. Такъв се става като сключите сделка с дявола, който ще ви даде колан или лента, които ще доведат до трансформацията.

Класическият върколак убива домашни животни и дори хора по време на нощните си набези. Бьоксенволфът не се занимава с такива примитивни занимания. Ако чудовището срещне закъснял селянин през нощта, то ще му се метне на гърба и ще накара нещастният селяк да го носи насам-натам.

Източник

ПОЖЕЛАВАМ ВИ ВЕСЕЛ И БЕЗОПАСЕН ХЕЛОУИН И НИКОЙ ДА НЕ ВИ СЕ КАЧВА НА ГЪРБА, БИЛО ТО ШЕФ ОТ РАБОТАТА ИЛИ БЬОКСЕНВОЛФ.

Статуя на бьоксенволф в немския град Обернкирхен:

Бьоксенволф

Същество - ходещо дърво от Кънектикът, САЩ

admin 30.10.2022

Сутринта на 3 август човек от Оксфорд, Кънектикът, САЩ е забелязал изключително странно двуного същество. Това се е случило, когато човекът е излязъл от къщата си. Създанието, приличащо на ходещо на два крака дърво, е пробягало през входната алея. То е нямало ясно изразени рамене или бедра. Нито пък са се забелязвали уши, опашка или други обичайни животински характеристики. Кожата му е била кафява, не се е забелязвала никаква козина. Движело се е изключително бързо и сякаш дори не е докосвало земята.

Освен това наоколо се е била възцарила необичайна тишина. Никакви обичайни звуци като песента на птичките не са се чували.

Човекът не посмял да последва съществото, след като то изчезнало сред храстите. Не знае дали там е бил скрит някакъв апарат (явно мъжът си мисли, че това е бил някакъв извънземен дошъл с НЛО). Очевидецът твърди, че не е бил под въздействието на каквито и да било субстанции по време на този случай.

Източник

Криптиди оказали се реални: окапи

admin 25.10.2022

В криптозоологията и фолклора има много създания, които са хибриди от други видове - обикновено съчетават човешко тяло с глава на някакво животно. Такъв са например върколакът и различните хора-гущери. Минотавърът е нещо обратно - конско тяло и човешки торс. В по-редки случаи съчетанието е между две животни като например грифонът, който има черти на лъв и орел. Но каквито и да са видовете хибридни криптиди, науката ги отхвърля - не било физически възможно съществуването на такива създания. Явно не са си взели поука от излагацията си с птицечовката.

Затова всички се смеят, когато от Африка пристига информация за животно имащо черти на зебра и магаре, че и със странни къси рога на главата подобни на жирафските. Едва през 1901 науката признава, че това животно не е мит, а е реално. Става въпрос за така нареченото окапи.

Източник

Okapi 1

Okapi 2

Криптиди оказали се реални: горилата

admin 23.10.2022

Можете ли да си представите, че някога горилата е била считана за криптид от учените глави?! Първите сведения за това животно идват от летописите на Ханон Мореплавателя, който изследва Африка в средата на 5 в. пр. н.е. Той среща огромни космати маймуни (които дори счита за примитивни хора) и ги нарича "горили".

Маймуни по-силни от хората?! Способни да унищожат цели села?! Издаващи ужасяващи ревове докато се тупат в гърдите?! Кой учен би повярвал на такива измислици! Древните автори са писали какви ли не глупости. Според "бащата на историята" Херодот, в Арабия имало летящи змии. Вергилий пък разправял, че в Месинския пролив между Сицилия и Италия живее страшното морско чудовище известно като Сцила. И тези "горили" са пълни измислици, нали?

Само дето самите горили не са наясно с това, че са "измислици" и продължават и през следващите векове след срещата им с Ханон да тормозят с появяванията си европейските всезнайковци. В края на краищата науката се убеждава в съществуването им и през 1847 г. обикновената горила (Gorilla gorilla) е призната за реално животно. Планинската горила (Gorilla beringei beringei) остава в зоната на криптозоологията чак до 1902, когато и този подвид е официално признат.

Сигурен съм, някой ден и други, макар и не всички, от днешните криптиди ще получат официални научни названия.

Източник

GorillaМоже да ме намерите в Mastodon