Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Войната е мир?!

10-те най-силни и 10-те най-слаби армии към този момент

admin 08.12.2023

Youtube каналът The Infografics Show наскоро качи видео с десетте най-силни армии на света.

В същото време друг YouTube канал The Military Show качи друго видео - десетте най-слаби армии към днешна дата.

Подозирам, че зад двата канала седи един и същи човек. Лошо няма, ето ги видеата:

Катафрактите - древните бронирани конници

admin 04.12.2023

Около 8 и 7 век пр. н.е. ролята на бойните колесници става все по-маловажна, те са заменени от много по-ефективни конни единици - катафрактите. Това са силно бронирани конници и коне, които премазват устремно вражеските редици.

Катафракт 1

Макар, че името "катафракт" е гръцко и значи "изцяло брониран", "затворен от всички страни", за първи път тази конница се появява в партската и персийската войска. Постепенно от там се разпространява и в други части на Азия и Европа.

Изображение на катафракт от днешен Иран, от времето на Сасанидската империя:

Катафракт 2

Макар да са били способни да премажат пехотата на врага, много от победите на катафрактите се дължат на психологическия фактор - врагът просто бягал щом ги видел.

Тази конница обаче си имала и своите недостатъци. Поради тежката броня, всеки конник е трябвало да бъде подпомаган при качването му на коня. Веднъж паднал, той е на практика беззащитен. Освен това огромното тегло изморяват лесно човека и коня, понякога конниците дори умирали от прекалена жега в бронята и слънчеви удари. Римският император Аврелиан използвал много умело тази слабост при една битка срещу Палмирската империя. Той наредил на леката си конница да побегне щом се появят катафрактите. Палмирците видели, че римляните бягат и ги подгонили. Не могли да ги стигнат, но страшно много се изморили. В този момент римската конница се обърнала и ги разбила.

Катафрактите постепенно излизат от употреба. Откриват се лесни начини да бъдат спрени -
земни валове, колове и т.н. Окончателно са заменени от други единици в разцвета на Средновековието.

Източник

Израелски деца пеят как ще анихилират всичко в Газа

admin 02.12.2023

В социалните мрежи се разпространява един клип с пеещи деца. Твърди се, че децата са еврейчета и пеят как всичко и всички в ивицата Газа ще бъдат анихилирани. Мнозина решиха, че това е анти-семитска пропаганда и враговете на Израел се опитват да представят тази държава в лоша светлина. Оказа се обаче, че клипът не е изфабрикуван. Това наистина са деца от Израел и наистина текстът на песента призовава за геноцид. Клипът е дело на ултра-крайна еврейска организация и за известно време е бил дори качен на сайта на държавната телевизия Kan. Най-лошото е, че редица хора в самия Израел и извън него оправдават такива клипове и такива призиви със зверствата на Хамас. Не, едно лошо дело не е оправдание за извършване на друго лошо дело, геноцидът е неприемлив!

Гражданската война в Мианмар става все по-интензивна

admin 12.11.2023

Макар във всеки един момент по света да се водят десетки войни, две се определят като такива с геополитическо значение - войната в Украйна и конфликтът в Газа. Към тях обаче е възможно съвсем скоро да добавим и бушуващата вече втора година гражданска война в Мианмар. Долното видео е кратък обзор на този конфликт.

Основните войни и конфликти, които са активни към този момент

admin 28.10.2023

Светът ври и кипи, толкова много войни и въоръжени конфликти има по целия свят, че ако продължаваме в този дух, е твърде възможно те да се слеят в една голяма световна война!

Долното видео е събрало най-съществените конфликти към този момент. Няма да се изненадам, ако до края на годината списъкът с активни войни се увеличи с още 1-2.

Най-големият артилерийски обстрел в историята

admin 22.10.2023

Историците не случайно считат битката за височините Сийлол край Берлин от 1945 за най-големия артилерийски обстрел в историята на човечеството. Било е краят на Втората световна война и на практика тези възвишения намиращи се на около 70 километра от Берлин са последната реално защитима линия преди немската столица. Превземат ли ги руснаците си откриват пътя към града. Затова те докарват към 9000 артилерийски оръдия.

артилерия

Обстрелът започва на 16 април и за 30 минути са изстреляни 500 000 снаряда и ракети "Катюша" (по приблизителни оценки). За сравнение - през 1944 при съюзническата атака срещу защитната линия Густав в Италия са използвани "едва" 2000 оръдия и са изстреляни 174 000 снаряда за 24 часа. В битката за Сома от Първата световна война са използвани 1537 оръдия и са изстреляни милион и половина снаряда за 4 дни.

Защитниците на Берлин (от самия град до височините Сийлол) са наброявали по-малко от 150 000 човека. Съветският обстрел (500 000 снаряда и ракети!) би трябвало да ги смаже, но всъщност германците търпят доста малко загуби. Защо? Защото са си научили урока. Руснаците действат по вече установена тактика и до края на войната отказват да я променят. Германските генерали знаейки какво предстои изтеглят всички войници от първата защитна линия и силно ограничават бройката им на втора линия. Самият руски генерал Васил Кузнецов признава, че са действали по учебник и не са постигнали нищо съществено - "те се изтеглиха на 8 километра, артилерията ни удари всичко друго, но не и врага."

Окопите са смазани, руските войници тръгват напред, но те и танковете им имат големи проблеми да се придвижват през калта (за която до голяма степен е отговорна и масивната артилерийска бомбардировка). Търпят тежки загуби от германците. За няколко дни загубват 33 000 човека, докато немците губят 12 000. Все пак благодарение на големия си брой руснаците превземат височините Сийлол на 19 април. Останалото е история - Червената армия влиза в Берлин, Хитлер се самоубива на 30 април, а Германия капитулира на 8 май.

Източник

Грешките на Оста - невъзможността да въвлекат Испания и Турция във войната

admin 15.10.2023

Испания официално е съюзник на Германия по време на Втората световна война, но Франко не се включва в боя. Той се опасява, че така ще загуби доставките си на петрол от САЩ. Затова испанският диктатор поставя невъобразими условия пред Хитлер - да получи огромни количества жито, петрол, бронирани машини и бойни самолети. Адолф е бил толкова разярен, че е бил готов да анексира Испания.

Турция пък обявява неутралитет още в началото на войната. Стратезите на Оста не правят достатъчно, за да я привлекат в лагера си. Към края на войната Турция дори обявява война на Оста.

Не е ясно как точно щеше да се развие Втората световна война, ако Испания и Турция все пак се бяха включили на страната на Хитлер и Мусолини, може би Оста пак щеше да загуби, но за Съюзниците щеше да е много по-трудно.

Източник

Ww2 Europe Map

Ескалация на нападенията срещу евреи по целия свят след кризата предизвикана от Хамас в самия Израел

admin 14.10.2023

След като преди една седмица палестинската групировка Хамас извърши дръзко и неочаквано нападение срещу редица селища в южен Израел, веднага по целия свят зачестиха нападенията срещу евреи и обекти свързвани по един или друг начин с еврейската държава.

Само няколко часа след нахлуването на Хамас, в Египет местен полицай застреля няколко туристи пристигнали от Израел. // Източник

Вълната на антисемитизма достигна дори до Китай. Мъж работещ в израелското посолство бе намушкан с нож на улицата посред бял ден. // Източник

Тази последна новина е малко неочаквана поради две причини. Китайците никога не са имали много вземане-даване с евреите, за разлика от европейците и арабите, така че няма особена причина за пораждането на голяма антипатия към тях. Освен това Китай е силно авторитарен режим и контролира достъпа до информация на своите граждани и ето, че все пак поне един китаец е попаднал на достатъчно много инфо, за да се радикализира.

Нападение с нож в КитайМоже да ме намерите в Mastodon