Loading...
 

Хакер на живота

Трикове, съвети и полезна информация

Как да разберем дали тока е спирал и месото във фризера се е развалило

admin 26.05.2024

Представете си следната ситуация. Дълго ще отсъствате от вкъщи, например ще сте някъде на екскурзия. В камерата на хладилника или във фризера имате замразено месо. Ако токът спре за дълго време, докато ви няма, това месо ще се размрази и развали. Когато електрозахранването бъде възстановено, месото отново ще замръзне и като се приберете ще изглежда, че всичко е наред. Когато дойде време да го готвите обаче, може да се натровите или най-малкото да имате стомашни проблеми.

Какво да правим? Използвайте следния прост лайф хак. Поставете чаша с вода във фризера. За предпочитане е да се използва пластмасов или метален съд, за който няма опасност да се спука под натиска на разширяващия се лед. Когато водата замръзне, поставете монета върху леда. Ако токът спре за дълго време във ваше отсъствие, ледът ще се разтопи и монетата ще е потъне на дъното на чашата. Ако все още е отгоре, когато се приберете, значи всичко е наред.

Закупуване на акции на закъсали компании

admin 10.03.2024

При инвестирането в акции едно от най-трудните неща е да се намерят закъсали компании, които в близко или по-далечно бъдеще ще се изстрелят нагоре. Масово много любители-инвеститори се хвърлят по модните за момента тенденции и бягат като дявол от тамян от всяка компания в криза. Лесно е да купуваш дялове в Tesla или Nvidia - всички говорят за тях и тези акции са в подем, но много често именно от там идват големите загуби. Колко пъти през годините сме виждали цената на поредната високо оценена компания да се срутва. И колко пъти сме виждали "обречени" компании да се възраждат противно на всякакви негативни прогнози...

Преди няколко дни в ютюб канала TLDR Business бе публикувано видео разглеждащо проблемите на Warner Brothers Discovery. Едва ли не я изкараха, че няма шанс за оцеляване. Аз обаче усетих скритата възможност, компанията определено има шанс не просто да оцелее, а да си възвърне загубените позиции в сектора на развлекателната индустрия. Именно затова веднага си купих 10 акции на цена 8.69 долара за дял. Планирам още покупки от ценните книжа на тази компания и през следващите седмици. Дали инвестицията ми е добра, предстои да видим, след време се надявам да се сетя за настоящата статия и да напиша продължение - струваше ли си риска или не.

Видеото в TLDR Business:

Искате да сте програмисти? Какъв език да научите

admin 02.03.2024

През януари 2017 публикувах статия с точно същото заглавие в един мой стар блог - може да я видите ТУК. Тогава на първо място по популярност беше програмният език Java, следван от C и C++.

Какво е положението 7 години по-късно? Джавата вече е извън челната тройка. На първо място е Python, а на второ отново са C и C++. Така, че смело заложете на някой от тези 3 езика (Python според мен е най-лесен за научаване). Но и който и език да подхванете, няма да сбъркате, защото ще научите нещо ново. И не слушайте разни новопоявили се техно-брос, които ни казват, че няма нужда да се учим да програмираме, защото всички програмисти щели да бъдат заменени от Изкуствения интелект. Пълни глупости!

Пълен списък с топ 20 по популярност езици може да видите на TIOBE Index.

програмни езици

8 храни за подобряване на настроението

admin 11.02.2024

Черен шоколад. Но не толкова заради сладко-горчивия си вкус дължащ се на комбинацията от захар и какао, а заради три други съставки - триптофан, теобромин и фенилетилаланин. Триптофанът е аминокиселина, която мозъкът използва за синтеза на серотонин. Теоброминът пък е слаб стимулант. Фенилетилаланинът е друга аминокиселина, този пък използвана от тялото за отделянето на допамин, който действа като естествен антидепресант.

Банани. Макар бананите да съдържат серотонин, той не може да премине в човешкото тяло. Вместо това този плод подобрява настроението по друг начин. Бананите са богати на витамин B6, който ние използваме за синтезиране на собствен серотонин.

Кокосов орех. Вътрешността на кокоса е източник на протеини и фибри, които ни снабдяват с енергия и намаляват усещането за умора. Освен това ароматът на кокосовият орех може да повдигне настроението и да спомогне кръвното налягане да се нормализира. Все пак този плод има и вредни страни - най-вече с прекомерната употреба на кокосово масло във всякакви хранителни изделия. Опасната съставка е триглицеридът. В човешкото тяло, високите нива на триглицериди в кръвта обикновено са свързвани с атеросклероза, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Кафе. Още един продукт, който може да бъде както полезен, така и вреден, особено ако го пием в големи количества. Няма да ги описвам всичките, достатъчно е да напишете в Гугъл "ползи и вреди от кафето" и ще бъдете затрупани от множество резултати.

Авокадо. Богато на витамин В, както и на холин, който се използва от тялото за урегулиране на нервната система. Някои шегобийци казват, че авокадото е виновно за това, че днешните младежи нямат жилища. Да, скъпичък плод е, а милениалите и Джен Зи са луди по смутита и всякакви други продукти от авокадо.

Горски плодове (Berries). Под това общо название англичаните събират какви ли не родствени видове храсти и дървета, някои нямат български имена, но други са добре познати на народа ни - черници, къпини, малини, боровинки, бъз, червено френско грозде и др. Всеки вид си има свои качества, така че е трудно да се изброят всичките ползи. Най-общото е високото съдържание на антиоксиданти, най-вече на флавоноид.

Berries

Ферментирали храни Към тях спадат киселото мляко, кефира, кимчи, комбуча и други. Богати са на пробиотици, които са полезни за храносмилането и непряко за доброто настроение.

Гъби Ах, отново любимите ми гъби, за които съм писал не една и две статии. Гъбите са отговорни за какво ли не, така че не е изненада, че могат да подобрят и настроението (разбира се, стига да не са отровни). В гъбите се съдържа витамин D, който не може да бъде набавен от никое растение (има го в храните от животински произход). Затова гъбите са чудесен избор за вегани и вегетарианци.

Източник

Как правилно да добавим сос към спагети и всякаква паста

admin 30.01.2024

Ето как всички готвим спагети и подобни италиански специалитети:

Варим ги, сипваме ги в чиния и след това ги поливаме със сос.

Има обаче по-добър начин при който соса много по-добре се смесва с пастата и дори попива в нея. Сипете соса в тиган на "бавен" огън и след това върху него изсипете спагетите. Бъркайте известно време.

Buon appetito!

Инвестиране в Rocket Lab

admin 18.01.2024

В началото на месеца публикувах тази статия в Мистерика+ (достъпна само за регистрирани читатели):

Първа частна мисия до Венера

В нея се споменава компанията Rocket Lab, като дори коментирам цената на акциите им. Ето, че този космически стартъп е влязъл в полезрението и на други инвеститори. В долното видео се прави обстоен анализ. Като цяло - да, рискова инвестиция си е, но има шанс, ако инвестирате сега в Rocket Lab, след години (минимум 5!) инвестицията да донесе солидна печалба.

Филосовските записки на Марк Аврелий като аудио-книга в YouTube

admin 14.01.2024

Марк Аврелий Антонин (Marcus Aurelius Antoninus) е римски император и философ. Той управлява Римската империя от 161 до 180 г. (от 161 до 169 г. съвместно с Луций Вер, от 169 до 177 г. – еднолично, от 177 до 180 г. – заедно със сина си Комод).

Марк Аврелий е автор на философско произведение, написано на гръцки език и озаглавено „Към себе си“. Съчинявано е по време на военни походи, а след смъртта му то се преписва и разпространява. Отразява стоическите възгледи на императора. Ето че някой го е качил в Ютюб. Долното видео е близо два часа, но се слуша много лесно, особено преди лягане. Език: английски.

Няколко начина да "заравните" списък от списъци в Python

admin 28.12.2023

Python е един изключително популярен и лесен за научаване програмен език, казвам го като човек, който си е имал вземане-даване с не един език за програмиране. Той, разбира се си има своите недостатъци и ограничения, но както се казва - няма нищо съвършено. Тук ще разгледаме един сравнително чест проблем.

Едно уточнение. Използвам българските думи "списък" и "заравняване", макар че вероятно ако сте от IT сферата, ще са ви в по-голяма степен познати английските "list" и "flatten".

Ето го първоначалният списък от списъци:

list_of_lists = [
     [1, 2, 3],
     [4, 5],
     [6],
     [7, 8, 9],
]

Ето така трябва да изглежда "заравнен":

[1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9]

Решението? То е повече от едно! ТУК са дадени цели 5 + бонус решения за списъци от списъци с произволна дълбочина.

Аз лично бих използвал ето това:

flat_list = sum(list_of_lists, [])Може да ме намерите в Mastodon