Loading...
 

Разгадани космически мистерии: къде са железните метеорити на Антарктика?

admin 21.11.2022

След две криптозооложки поредици, е време за една малка космическа серия от статии. В нея ще се говори за разгадани космически мистерии. Не очаквайте обаче отговори на фундаментални въпроси като сами ли сме във вселената, има ли край или е безкрайна, какво е имало преди големия взрив и т.н. Вярвам, че стига да не се затрием като вид, вероятно и тези загадки ще бъдат разгадани. До тогава обаче нека видим какви по-дребни мистерии вече сме разкрили.

В Антарктика учените са открили много метеорити. Не че там падат повече, просто там "гостите от космоса" по-лесно се виждат върху белия лед. Дълги години обаче една загадка измъчва научните умове - защо почти не са намирани железни метеорити.

Какви видове метеорити има може да прочетете в този материал на сайта на Българското метеоритно общество:

Видове метеорити

През 2016 най-накрая се усещат каква е причината, тя е толкова прозаична, че съм изненадан, че никоя "учена глава" не се е сетила по-рано.

Железните метеори при навлизането си в атмосферата се нагряват доста повече отколкото останалите видове като скалистите например. Съответно падайки на повърхността, горещите железни топки разтопяват донякъде леда и потъват надолу. Освен това желязото е по-добър топлопроводник от камъка в скалистите метеорити. В Антарктика колкото и рядко да се случва, понякога температурата на въздуха достига стойности над нулата. Тогава металните метеорити предават тази топлина на леда под тях и бавно потъват в разтопената ямичка.

Тоест железни метеорити има и в Антарктика, просто повечето вече са под леда.

Източник

Нагледна демонстрация, че желязото е доста добър топлопроводник:Може да ме намерите в Mastodon