Loading...
 

Разгадани космически мистерии: премигването на Бетелгейзе

admin 08.12.2022

Бетелгейзе е червен свръхгигант намиращ се в съзвездието Орион. Внезапно през месец септември 2019 тази звезда губи около 35 процента от яркостта си. Това продължава до февруари 2020 г. Теориите каква може да е причината за това "примигване" са много. От последна фаза преди издухването на Бетелгейзе в свръхнова до дело на извънземни. Някои дори видяха в това поличба за предстоящи епохални събития на Земята. То наистина по това време точно почна Covid пандемията, но нека не я пришиваме така произволно към споменатата звезда.

Сред по-вероятните теории за притъмняването на Бетелгейзе бяха преминаването на облак от звезден прах или спад на температурата на самата звезда. След обстоен анализ на данните получени от редица обсерватории и сателити, учените са стигнали до извода, че и двете теории едновременно са верни.

Фотосферата на Бетелгейзе (слоят от дадена звезда, който не е прозрачен и се приема за нейна повърхност) е започнал да се охлажда. Това е довело до кондензацията на част от газа на повърхността в прах, който е бил изхвърлен около звездата. Този новосъздаден облак временно е затъмнил червеният гигант.

ИзточникМоже да ме намерите в Mastodon