Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Американската флота обучава тюлени да играят игри

admin 12.05.2023

Каква странна новина! Чудих се дори в кой раздел на сайта да я публикувам - в Странни игри в странни дни ли, в основния Мистерика или дори в скрития Мистерика+. В крайна сметка се спрях на "Битки, фронтове и фракции".

И макар американските специални части на флотата да се наричат "тюлени", тук не става въпрос за тях, а за истинските животни. Всъщност заглавието не е съвсем правилно (но гоня сензацията!), показаният на видеото по-долу индивид всъщност е морски лъв, а не тюлен, но двата вида са близки.

Като гледам видеото, животното показва завиден интелект какво се очаква от него (и съответно получава награда в края). Флотата обаче не нарича това "играене на видео-игри", а "когнитивно обогатяване". Ок, следващият път, когато някой ме попита защо съм си загубил цял ден във игри, ще му кажа, че просто се обогатявам :-D

И макар цялата работа до някъде да изглежда забавна, аз направих и зловещи асоциации. Военните не са създали тази програма, за да не им е скучно на животните, те гонят определени цели. Целта е да се обучат за изпълнение на различни цели - от откриване на потънало оборудване до обезвреждане на подводни мини.

Чували ли сте за странните теории за бойните делфини на Путин? Те разбира се са крайно фантастини, но с програми като гореописаната, един ден може да видим и такова чудо, още повече, че в оригиналната статия се казва, че американците обучават не само морски лъвове, а и ... делфини.

Източник

боен делфинМоже да ме намерите в Mastodon