Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Грешките на Оста - германското нахлуване в СССР

admin 27.08.2023

С тайно наименование "Барбароса", тази операция има за цел да завладее обширните руски територии и ресурси намиращи се на изток от Германия, а също и да прочисти света от неудобни за Хитлер елементи като болшевизма, славяните и евреите.

Адолф Хитлер не се вслушва в предупрежденията на военните, които казват, че това е една опасна авантюра, той вярва, че победата му е в кърпа вързана. Още повече, че нацистите са опиянени от бързите си победи срещу Франция и Полша, а самата армия на СССР наскоро е унизена от финландците и тяхната героична съпротива.

Атаката започва сутринта на 22 юни 1941. Това е най-голямата операция в историята на човечеството. Разгръща се на фронт от 1600 км. В настъплението участват 3 милиона войници на Оста, над 3500 танка, близо 2000 самолета. Ако по онова време е имало сателити, тази атака вероятно е щяла да се вижда от космоса.

В първите две седмици 300 000 съветски войници са пленени, нещата изглежда все пак вървят добре за нацистите. Тогава обаче Хитлер решава, че е по-добър стратег от собствените си генерали и отклонява голяма част от централната колона на настъплението към Киев. Така войските му не успяват да стигнат до Москва. Останалото е история - руснаците се съвземат от първоначалния шок и постепенно изтласкват Вермахта като стигат чак до Берлин.

Източник

Историческа снимка от ВСВ
E-mail:
misterika_bg@yahoo.com

Може да ме намерите в Mastodon