Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Грешките на Оста - японската атака срещу Пърл Харбър

admin 10.09.2023

В края на 1941 Япония е в незавидно положение. Страната няма много ресурси, а заради агресивната си политика в Азия (основно в Китай), много страни като Великобритания, САЩ и Холандия са ѝ наложили строго ембарго. Най-силно се усещат спрените доставки на петрол от Америка. Затова японците трябва да избират - или да спрат с настъплението и да се изтеглят от новозавоюваните си територии и така отново да получат ресурси. Или да намерят нов източник - като богатите на петрол и каучук европейски колонии в югоизточна Азия. Избират второто.

Японските генерали и политици предполагат, че САЩ ще се намеси в защита на европейците, затова решават да нанесат превантивен удар. На 7 декември 1941 удрят военната база в Пърл Харбър. Само че не преценяват добре времето, в което да сторят това - много от бойните кораби на САЩ не са в пристанището, а някъде далеч в открито море на учение.

Спори се дали ако японците не бяха нападнали Пърл Харбър, САЩ въобще щяха да се намесят във войната. Може би щяха да го направят по друг повод - като например японското нахлуване на Филипините. Но с догадки не можем да сме сигурни - факт е, че положението на Япония много се усложнява след тази им вероломна атака.

Източник

Пърл ХарбърМоже да ме намерите в Mastodon