Loading...
 

Във Великобритания е намерена рядка монета на 2100 години

admin 04.11.2023

Това откритие е направено през март т.г. от любител с металотърсач в графство Хемпшир. Монетата е продадена на търг на 28 септември за 20 400 британски паунда. Явно законовите разпоредби се различават в Англия и България. До колкото знам у нас всякакви такива находки трябва да се предават на държавата.

На монетата с латински букви е написано името Esunertos, което може да се преведе като "могъщият като бога Есос". Вероятно това е препратка към местен владетел. Самото име Есос е галско. Монетата е датирана към 50-30 г. преди н.е. По това време на британските острови наистина се е говорило на галски език. Все още те не са били покорени от Римската империя. През 55-54 г. преди новата ера Юлий Цезар прави неуспешен опит да завоюва Британия. Островите частично са завзети едва през 43 г. след н.е. от Клавдий.

Това е едва третата монета с надпис Esunertos и всички са от Хемпшир, затова се предполага, че владенията на този местен цар не са се простирали отвъд този регион. Също така се предполага, че е царувал сравнително дълго, щом е имал време да сече монети. Отвъд това нищо повече не се знае (за сега) - добър и благ владетел ли е бил или тиранин, влизал ли е в съюзи, какви войни е водил?

Източник

Esunertos 1

Esunertos 2Може да ме намерите в Mastodon