Loading...
 

Ajatar

admin 08.12.2023

Аятар (Ajatar) е зловеща демонка от финландския фолклор, тя е позната и под други имена включително Ajattara, Aiatar и Aijotar. Има поне една метъл банда, която носи името на това същество.

Според легендите Аятар живее в планинската верига Pohjola. В настоящето обаче никоя планина не носи това име и според някои историци това е изцяло измислено място. Други обаче мислят, че това е старото наименование на тази или онази планина или дори на цялата Скандинавия.

Аятар е описвана по странен начин. Нейната коса е дълга до петите ѝ, а провисналите ѝ гърди стигат до колената ѝ. Понякога я представят като "морска жена" подобно на русалките. Смята се, че това второ описание се е появило под влияние на една друга легенда от съседна Швеция - тази за съществото Skogsnufva. Отделно в някои истории тя направо е дракон...

Аятар е внучка на Hiisi, който е господар на горите, но в същото време е и разпространител на болести.Поради тази причина Аятар също може да разпространява зарази. Нейният дядо може да командва гномите. Аятар е наследила и това от него.

И тук идва голямото противоречие. Аятар се грижи за Лемпо (Lempo), езическият бог на любовта и плодовитостта. Интересно, как може да се грижи за някой отговорен за добри неща и в същото време самата тя да разпръсква болестотворни бацили...

ИзточникМоже да ме намерите в Mastodon