Loading...
 

Мъжът в черно на гроба на Едгар Алан По

admin 30.12.2023

Тази статия се появи за първи път в стария блог Мистерика през 2013 г. Благодарение на машината на времето, тя се завърна отново. В края на настоящия материал има леко допълнение.

Съвременният НЛО-фолклор е изпълнен с истории за срещи с "мъже в черно", които често навестяват хора наблюдавали странни летящи обекти. Те въплъщават "злото", което чака тези осмелили се да разкажат за видените от тях НЛО. "Мъжете в черно" (понякога придружени и от "жени в черно") са облечени в черни официални костюми, появяват се неочаквано, държат се странно и заплашително и си тръгват без да оставят някакво физическо доказателство за посещението си.

В контраст с типичните прояви на тези "хора", има една история с един персонаж наподобяващ "мъжете в черно", но държащ се твърде нехарактерно. Тази история е забележителна, но е получила доста по-малко внимание от това, което заслужава. Става въпрос за "мъжът в черно", който навестявал гроба на американския писател Едгар Алан По в продължение на близо седем десетилетия.

Едгар Алан По (1809-1849) е известен най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии, и е сред първите американски писатели, които пишат произведенията си под формата на разкази. Създател е на детективския жанр в литературата. Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр.

Едгар Алън По оказва силно и значително влияние както върху американската и световната литература, така и върху космологията и криптографията. На базата на неговото творчество са създадени редица музикални произведения, филми, видео игри и други.

Източник: Wikipedia

Edgar Allan Poe 1848

Човекът появявал се всяка година на гроба на американския писател не е типичен "мъж в черно" в уфологичния смисъл. Наоколо не са наблюдавани НЛО, той не тормозел никого. Вместо това той пиел скъп коняк и понякога оставял странни съобщения. За разлика от обичайните "мъже в черно", който се намират на границата между реалността и легендите, съществуването на въпросния човек е добре документирано.

Историята разказва как в продължение на близо седем десетилетия, всяка година без изключение "мъжът в черно" пристигал в ранните часове на 19 януари, рождената дата на По. Негова самоличност никога не била разкрита. Той ще изникне от сенките на нощта облечен в черно, с широкопола шапка и бял шал.

PoeToaster

Той ще остави на гроба три рози и бутилка коняк, от която ще отпие една чаша в памет на починалия писател. Розите винаги ще бъдат поставени по един и същ начин, който ще стане известен като "подписът на призрака".След това мъжът отново ще изчезне в сенките.

Po Stone

Самият гроб пред който се извършва ритуалът също има необичайна история. Той се намира в Уестминстърското гробище на територията на Правния университет на Мериленд. Първоначално не е имало надгробна плоча над него, защото плочата поръчана от Нелсън По (братовчед на писателя) е била унищожена когато влакът с който била превозвана дерайлирал. Затова дълги години на мястото единствено е имало камък с надпис "No. 80". През 1873 поетът Поул Хамилтън Хайн посещава гроба на По и след това алармира във вестниците за лошото състояние в което се намира. Започват да се събират средства за нова надгробна плоча. Когато всичко е готово през 1975, хората решават не просто да поставят нова плоча, но и да извършат ново погребение на великия писател в нов гроб по-близо до църквата. Гробарите първо разкопават погрешен гроб. Когато все пак намират истинския гроб на писателя и отварят ковчега, те ще забележат, че главата му е в сравнително добро състояние. След като Адгар Алан По е погребан на новото място, хората решават да поставят възпоменателна плоча и на стария гроб. Отново грешка - плочата е поставена на погрешното място. След време тя е преместена където трябва и именно там идва загадъчния "човек в черно", а не на новия гроб.

Източник: Wikipedia

Горният откъс показва, че дори и след смъртта си Едгар Алан По продължава да се свързва с необичайни съвпадения и странности. Самата смърт също е обвита в мистерия и има различни версии - от самоубийство, през неволно отравяне със смес от алкохол, болкоуспокоителни и опиум до убийство.

Твърди се, че първото появяване на "човека в черно" на гроба на писателя е през 1949. Как е успявал в продължение на десетилетия да идва всяка година и да изпълнява своя ритуал? Някои мислят, че не е бил един и същ човек. Други се съмняват в първоначалната година - може би е почнал доста по-късно да идва, но по една или друга причина се мисли, че за първи път се е появил през 1949. Най-фантастичното предположение - просто не е "човек", а някакво загадъчно същество, което за разлика от хората не остарява. Или пък е бил човек, но подпомаган от свръхестествени сили.

През 1993 след едно от посещенията на "мъжа в черно" е оставена бележка на която пише: "Факлата ще бъде предадена". Изглежда през 1998 е намерена нова бележка, която подсказва, че оригиналният "мъж в черно" е починал и традицията е оставена в ръцете на неговият син. От 2006 обаче започват да се появяват имитатори на тайнствения посетител. Може би затова от 2010 истинският "човек в черно" спира да се появява. За този коняк и тези рози се предполага, че са оставени през 2008 от имитатор:

Po Imitator

Интересно е да се отбележи, че подобна "жена в черно" е започнала да се появява в последните години на гроба на актьора Рудолф Валентино (1895-1926).

За основа на този материал е използвана следната статия от 20 февруари 2013:

Nevermore: The MIB at Edgar Allan Poe’s Grave

Накрая отново се питам кой е бил този загадъчен човек и каква му е връзката с обичайните "мъже в черно"? Просто отдаден почитател на писателя? Ако е действително обикновен човек, сам ли е действал или е предал щафетата на сина си? Или пък съвсем не е бил човек? Призрак? Някакъв друг фантом? Дали има връзка с традиционните "мъже в черно"? Вероятно не, но е вълнуващо да си мислим, че човека не просто е приличал на "мъжете в черно", а действително е един от тях. Каквито и да са мистериозните "хора в черно" - свръхсекретни правителствени агенти, внедрени извънземни, паранормални същества или дори демони, защо да не предположим, че е възможно и те да изпитват съвсем нормални чувства като почит и уважение към един велик писател. Ако е така, явно един от "мъжете в черно" поне един ден в година е спирал с обичайните си пъклени дела и е отделял време да вдигне тост и да изпие чаша качествен коняк.

Допълнение 2023

Възможно ли е този странен човек появяващ се на гроба на Едгар Алан По да е .... самия Едгар Алан По!!! Wtf, ще си кажете. Ами ако По не е просто велик писател, а пътешественик във времето? Прочетете този материал в Мистерика+ (не всеки ще може да го достъпи, но и не всеки може да пътува във времето):

Бил ли е Едгар Алан По пътешественик във времето?Може да ме намерите в Mastodon