Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Спирала от ескалиращо насилие - военна сводка за изминалата седмица

admin 20.01.2024

Какво ли не се случи през седмицата, няма признаци 2024 да донесе мир, точно обратното - изглежда войните ще се множат със всеки изминал месец.

Войната в Украйна наближава своята втора годишнина. Украинците доказаха на света, че са способни да се противопоставят успешно на прехвалената руска военна мощ. Доказват го седмица след седмица. В нощта на 14 срещу 15 януари те поразиха два изключително скъпи и важни руски самолети (източник).

Единият ударен самолет е модел А-50 служещ за въздушен команден център и снабден с радарна система за ранно предупреждение. Този вид самолети оперират зад фронтовата линия и досега се считаше, че е почти невъзможно да бъдат свалени. Е, украинските военни доказаха, че няма невъзможни неща, макар да не е ясно как точно са го думнали (има различни спекулации - от ракети Пейтриът през дръзко нападение с изтребители до измама накарала руското ПВО само да свали своя самолет). Предполага се, че удареният А-50 е паднал в Азовско море, а в Интернет веднага се появиха мемета осмиващи поредната руска загуба.

А 50 меме

Другият поразен самолет е бомбардировач ИЛ-22, който не е паднал, успял е да се добере до руско летище, но предвид пораженията едва ли някога отново ще изпълнява военни мисии.

ил 22

Друга гореща точка в момента е Червено море. В пет последователни дни САЩ извършиха ракетни удари срещу йеменските шиитски бунтовници известни като хути (понякога наричани и хуси). // Източник

Тези удари са в отговор на атаките срещу търговски кораби, които хутите извършват от няколко месеца като отговор на израелското нахлуване в Газа, което пък е отговор на операцията на Хамас извършена на 7 октомври. Спиралата от насилие очевидно няма край, сега кой ще е следващият, който ще извърши нещо в отговор на отговора на САЩ? Очаква се това да е Иран, който от години подкрепя с оръжие хутите.

Иран наистина нанесе удари, но за изненада на всички, те не бяха насочени срещу американски цели, а срещу съседен Пакистан. Ден по-късно Пакистан нанесе ответен удар по територията на Иран. // Източник

В миналото между Иран и Пакистан са припламвали искри и като цяло двете държави са имали сложни взаимоотношения. През последните години обаче по-скоро нямаше напрежение между тях, защото и двете страни си имат други главоболия. Иран основно със САЩ и на моменти с талибаните в Афганистан, а Пакистан е в почти постоянен тлеещ конфликт с Индия и отново на моменти с талибаните (пакистанския им клон). Именно затова сега размяната на удари бе изненада.

Накрая завършвам с новината, че "неизвестна страна" е извършила бомбардировки в Сирия (източник).

Ще кажете какво толкова специално - кой ли не хвърляше бомби там - от САЩ през Русия до Израел? Така е, но в случая "неизвестната страна" изглежда е съседна Йордания. Йорданските военновъздушни сили и преди са нанасяли удари по сирийската територия (основно срещу Ислямска държава), но като цяло странят от сирийския конфликт. Е, да очакваме ли сега поредния ответен удар?

Явно напрежението по целия свят ще продължи да ескалира...
E-mail:
misterika_bg@yahoo.com

Може да ме намерите в Mastodon