Loading...
 

Предстоящи космически събития: подреждането на планетите (2040)

admin 18.05.2024

В древността такива събития са се смятали за поличби, настъпвали са големи промени в обществото след тях. Маите и вавилонците ревностно са записвали тези редки случаи. А те наистина не се случват всяка година, макар че последното такова е именно от настоящата 2024-та и включва Марс, Венера и Меркурий. Това, което обаче се задава след около 15 години, ще е "суперподреждане" и в него ще вземат участие Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Представям си какви конспирации ще се вихрят през месеците преди подреждането да се случи, разбира се, ако през 2040 все още съществува човечеството... Е, нека бъдем оптимисти - може пък да не загинем заради глобална ядрена война, вместо това може да дойдат злите извънземни и да ни изтрепят biggrin

И докато в древността планетарните подреждания са смятани за знамения, в днешно време астрономите ги използват, за да калибрират инструментите си. Благодарение на едно такова подреждане апаратът на НАСА Voyager 2 успява преди няколко десетилетия да премине последователно покрай Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

А вие ако сте си помислили, че настоящата статия е първата в нова поредица, сте абсолютно прави! През следващите дни и седмици ще представя някои предстоящи забележителни космически събития. Е, няма да ви кажа кога точно "малките зелени (или сиви?) човечета" ще дойдат на Земята, за това няма точна дата или...те са вече тук?!

Долното видео обяснява повече за това какво представляват подрежданията на планетите. Споменато е и за "мега-супер-подреждането", което ще се случи след няколко века:
Може да ме намерите в Mastodon