Loading...
 

Бира от пчели-убийци!

admin 25.05.2024

Кой казва, че учените не могат да бъдат импулсивни и да правят луди неща? Защо всички си ги представят като сериозни чичковци и лелки, които предварително планират всяко свое действие и знаят върху какво ще работят години напред? Наскоро екип от университета в Кардиф във Великобритания е бил в африканската държава Намибия, където са работили по конкретен проект. Тогава обаче решили да направят нещо извън първоначалните им планове. Учените събрали известно количество починали по естествен начин от така наречените "пчели-убийци" с идеята да пробват да извлекат от тях едноклетъчните дрожди Saccharomyces cerevisiae.

Когато се прибрали в Кардиф, учените действително успели да извлекат от въпросните едноклетъчни гъбички, но количеството било сравнително малко, затова извлекли допълнително количество от местни пчели от Уелс.

С добитите Saccharomyces cerevisiae учените направили бира! Ето една чаша от нея, на пръв поглед не изглежда по-различна от други бири, за вкусовите ѝ качества не се казва нищо:

Killer Bees Beer

Едно уточнение - дрождите Saccharomyces cerevisiae от хилядолетия се използват за направата на бира, вино и др. Просто изглежда досега никой не ги е добивал от червата на пчелите. Дали има някакви разлики от нормално добитите дрожди, тепърва ще се установява, но е много вероятно да има.

Освен спонтанността се оказва, че въпросния научен екип има и бизнес нюх. В момента учените търсят комерсиален партьор, с който да предложат странната бира на пазара.

Източник

Следват няколко важни научни факти.

Saccharomyces cerevisiae от семейство Saccharomycetaceae вероятно са едни от най-важните дрожди в човешката история заради употребата им в производството на много тестени изделия, както и в пивоварството и винопроизводството.

Те са един от най-изследваните видове гъби в микробиологията, и най-честият причинител на ферментация. В естествено състояние се намират върху обвивката на много плодове с гладка люспа (грозде, слива и др.) като един от компонентите на бялото оцветяване.

"Пчелите-убийци" са вид пчели получили се при кръстоската на няколко други видове. Те са наречени така, защото много по-агресивно пазят териториите си и не се колебаят да нападат всеки дори без да са провокирани. Основно се срещат в Африка, но през 50-те години на ХХ век се появяват и в двете Америки като се смята, че от тогава до сега са причинили смъртта на над 1000 човека.

Накрая завършвам с един видеоклип, който пазя в колекцията си. Не е ясно кога и къде е заснет (поне аз не знам). Някой хвърля камък в пчелен рояк....и забавата започва! Не е казано дали това са пчели-убийци или "нормални" пчели.Може да ме намерите в Mastodon