Loading...
 

Какво е предназначението на мистериозните "числови" станции

admin 08.06.2024

От десетилетия на различни честоти и радио вълни могат да бъдат чути странни радио-излъчвания, които монотонно повтарят поредица от числа или отделни фрази. Те ще получат общото название "числови" станции (number stations), макар не всички от тях да се ограничават само с цифри.

Понеже те се появяват по времето на Студената война, преобладаващото мнение е, че тези станции се използват за предаване на закодирани съобщения до тайните шпиони в съответния вражески лагер. Друго възможно обяснение е така наречената "ръка на мъртвеца" (dead hand). Въпросните станции служат като сигнал, че всичко е наред, спрат ли своето излъчване вероятно някакъв голям катаклизъм се е случил като ядрена атака например и съответно трябва да се нанесе ответен удар.

През далечната вече 2010 г. писах за руската мистериозна станция UVB-76, защото тя за известно време спря да предава.

UVB-76 e названието с което е позната една мистериозна руска радиостанция излъчваща на къси вълни. Тя се появява през 1982 и 24 часа в денонощието на нейната честота 4625 kHz можеше да се чуе повтарящ се кратък монотонен звук. Документирани са едва няколко случая в които са се чули кратки съобщения (на руски).

Радиолюбители съобщават, че тази станция е прекратила излъчването си наскоро.

Нейното предназначение остава неизвестно. Изказани са множество теории, най-вероятната от която е, че станцията е нещо като сигнал, че дадена военна ядрена система работи. Други теории включват - опити за влияние върху йоносферата, кодирана комуникация с руски шпиони намиращи се в Европа и т.н. Никога досега тази станция не е спирала (освен за съвсем кратко) излъчването си. Какво ли може да значи сега това ?

UVB 76

Е, за щастие не полетяха ракетите с ядрени бойни глави и около ден по-късно UVB-76 отново поднови излъчването си. Така, че или не е вид "мъртва ръка" или временно освен нея са изключили и системите, които трябва да следят за нейния постоянен сигнал. Може това да е направено за профилактика или за да преместят оборудването на самата станция на друго място. Интересно, че през 2010 същата станция спира излъчването си още на няколко пъти или пък вместо обичайните числа, в ефира на нейната честота се чува нещо друго - как хора местят нещо тежко (контейнери с тела на мъртви извънземни?!) или пък кратки откъси от емблематичното произведение "Лебедово езеро". От няколко десетилетия това великолепно произведение на Чайковски има допълнително значение за руснаците. При опита за преврат през август 1991 по руската държавна телевизия пускат именно "Лебедово езеро", защото не искат да предават новини и не се знае в "коя посока ще задуха вятъра". Затова сега шегата е, че дано скоро отново пуснат "лебедовото езеро" по телевизията без предварително да е заложено в програмата, това би означавало, че нещо много важно се случва - например, че Путин е свален.

Но да се върнем на числовите станции. Има и едно по-прозаично обяснение за тяхното съществуване. Властите / военните искат да резервират съответната честота за бъдеща употреба. Да, те могат да направят това със закон (и често го правят), но никоя забрана не може да спре ентусиастите радио-любители да се намъкнат на някоя свободна честота. Затова по-добре да пуснат някоя "числова" станция та никой да не може да я ползва.

ИзточникМоже да ме намерите в Mastodon