Loading...
 

Астрономите са засекли най-силната космическа експлозия регистрирана някога

admin 15.10.2022

На 9-ти октомври телескопът Gemini South намиращ се в Чили е засякъл изключително мощен поток от гама лъчи. Това излъчване е получило официалното название GRB 221009A, но поради своята интензивност учените неофициално са му сложили и името "BOAT", което е съкратено от "Brightest Of All Time" (Най-ярко за всички времена).

Малко по-късно и спектрографите FLAMINGOS-2 и Gemini Multi-Object Spectrograph също засичат експлозията, с което се изпълнява условието повече от един независими екипа да наблюдават дадено космическо събитие, за да сме сигурни, че е истина, а не примерно грешка в инструментите.

За щастие източникът на гама-излъчването се намира на около 2.4 милиарда светлинни години от нас. Предполага се, че всякакъв потенциален живот намиращ се по-близо (няколко хиляди светлинни години) е бил унищожен.

Дали това избухване е предизвикано от зараждането на свръхнова звезда, от появата на черна дупка или от нещо съвсем друго (извънземни?) не може да се каже, поне не на този етап.

По-долу е дадена снимка, на която не се вижда кой знае какво, все пак става въпрос за гама лъчи, а не за светлина във видимия спектър. Може да съжаляваме, че GRB 221009A се е случило преди да заработи новата обсерватория Vera C. Rubin в Чили. Тя ще има дигитална камера с внушителните 3.2 милиарда пиксела. С нея може би щяхме да видим допълнителни подробности за BOAT. Строежът на въпросната лаборатория започва през 2015 и се очаква да приключи през 2023 или 2024 година.

Източник

GRB 221009AМоже да ме намерите в Mastodon