Най-известните криминални банди - "Лилавата банда"

admin 21.04.2024

През вчерашният ден в Мистерика+ излезе първата статия от новата поредица в блога - най-известните криминални банди. Тема на този първи материал бяха прословутите моторджии "Адските ангели" (Hells Angels). В статията също така споменавам, че дори в България този мото-клуб има няколко секции.

В настоящата втора публикация ще стане дума за една съвсем различна група - "Лилавата банда" (The Purple Gang). Единственото общо с "ангелите" е, че отново става въпрос за САЩ, всичко останало е коренно различно. "Лилавите" отдавна не съществуват, те са банда от миналото. Освен това никога не са се отличавали с масовост. Hells Angels бързо набират хиляди членове в Америка, а и по целия свят, докато "пурпурните" са ... общо 5 човека.

The Purple Gang се появява в Детройт през 30-те години, по времето на Сухия режим, когато продажбата на алкохол е забранена в САЩ. Петимата членове на бандата (братята Абе, Джо, Реймънд и Изи Бернщайн плюс Еди Флетчър) печелят огромно състояние чрез контрабандата на нелегален алкохол. Освен това се занимават и с рекет, както и с други незаконни дейности. Контролират подземния свят със железен юмрук и безмилостно се разправят с конкуренцията. Това не остава незабелязано за полицията. В края на 30-те години всички от групата са или мъртви или зад решетките. Те обаче оставят незабравима следа в криминалната история на Америка и мнозина други са се учили от тях след това.


Permalink: https://misterika.eu/blogpost629-NAI-IZVESTNITE-KRIMINALNI-BANDI-LILAVATA-BANDA