Генеративен Изкуствен Интелект и CRISPR - две налудничави технологии се обединяват. Какво толкова може да се обърка?!

admin 27.04.2024

Тази седмица се появи интересна новина. Компанията Profluent представи своя проект OpenCRISPR, който на практика е редактора на гени CRISPR към който е добавен Генеративен Изкуствен Интелект (ГИИ). // Източник

За ГИИ (с най-известен представител ChatGPT) съм се изказвал няколко пъти, основно в негативен аспект. Едва ли има нужда да навлизам в подробности в множеството проблеми, които той създава. Едно на ръка, че компаниите използваха "Интелекта", за да съкратят стотици хиляди служители, но този "умник" дори не върши по-добра работа от хората, просто засега излиза по-евтино на бизнесмените и бизнесменките. Често генеративният ИИ халюцинира и си измисля. А понякога дори нарочно го карат да сътворява фалшиви новини, да имитира гласа на някого с цел осъществяване на финансови измами и т.н.

А какво да кажем за автопилота на Тесла, който доведе до десетки загинали на пътя?

В САЩ ще разследват Tesla заради пътните инциденти на автопилота ѝ

В интерес на истината автомобилните автопилоти не са ГИИ, но пак са вид AI-технология. И ето че пак имат проблеми.

Така, че опасностите от ИИ са доста и не са никак маловажни.

Но какво да кажем за CRISPR? Това не е нещо напълно ново, съществува от над 20 години. Това е технология, чрез която може да се модифицират гените на жив организъм. Има си своите легитимни ползи - при лечението на тежки болести, особено наследствени такива. Но си има и своите тъмни страни. Редакцията на генния код не е никак лесно начинание. Не е като да размениш местата на две букви и веднага да видиш резултата - получената нова дума. При генното инженерство последиците може да са видими доста по-късно след интервенцията и може да са доста неочаквани.

Освен учените, много ентусиасти също се занимават с CRISPR. Често пъти те се наричат био-хакери. Нека ви разкажа тъжната история на един от тях. За него писах през далечната 2018-та, но със сигурност си струва тази новина да се припомни.

През 2017-2018 един от най-нашумелите био-хакери бе 28-годишният Арон Трейуик (Aaron Traywick), основател и изпълнителен директор на стартъп компанията Ascendance Biomedical.

Арон Трейуик (в ляво):

Арон Трейуик

В началото на февруари 2018 Трейуик предизвиква истинска сензация на конференция на био-хакери в Остин, САЩ. Направо на сцената той си инжектира лекарство против херпес, което не е минало през процедурите за одобрение на здравните власти на Америка.

Арон Трейуик инжекция

"Направих каквото трябваше да се направи за това науката да продължи напред и за другите хора да се почувстват достатъчно свободни да търсят решения сами" - думите са на самият Арон.

Няколко месеца преди това пък друг биохакер, отново работещ в Ascendance Biomedical, се инжектира с експериментално лекарство против ХИВ.

И двата експеримента привличат вниманието на медиите, включително и извън САЩ. Мнозина обаче се изказват критично - компанията не дава почти никакви детайли за двете лекарства. Други смятат, че всичко е просто шоу. Има обаче и много хора, които смятат Трейуик за "визионер" и "борец за по-добро бъдеще".

Само месец по-късно в Ascendance Biomedical настъпва някаква драма. Колеги на Трейуик заявяват, че не харесват неговият шоуменски подход и се чувстват некомфортно да работят с него. В резултат на това за няколко часа Арон се заключва в една от лабораториите на компанията. Имало е и други заключени от него хора там, един вид заложници. Накрая Трейуик започва да изхвърля колби и оборудване през прозореца, преди да го озъптят.

Не само служители от Ascendance Biomedical, други биохакери от други стартъпи също влизат в пререкания с Трейуик и си разменят различни обвинения с него. Стигна се до завеждане на дело.

От този момент сякаш всичко за Арон Трейуик тръгва надолу. Така се стигна до фаталният край настъпил на 29 април 2018. Трейуик е намерен мъртъв в спа хотел. Тялото му е плавало в специална вана за процедури. Според полицията няма данни за извършено престъпление (някой да го е убил). Първоначално не е ясно дали смъртта на Трейуик е в резултат на инцидент, самоубийство или има нещо общо с лекарствата които си е инжектирал. В последствие аутопсията установява, че е починал от удавяне, а в тялото му са открити следи от кетамин (вид дисоциативен анестетик). Предизвиква подобни на транс състояния, като същевременно облекчава болката и предизвиква загуба на паметта. Не потиска сърдечната и дихателната дейност както и рефлекса за кашляне/гълтане. Така, че вероятно Арон не се е самоубил, просто е загубил съзнание. Защо обаче е поел това вещество не е ясно - дали за удоволствие (кетаминът може да се използва като дрога) или за да облекчи болките си, които може би си е причинил от био-хакерските си занимания.

Бившите колеги на Трейуик, а и други биохакери, негови конкуренти и противници, казват едно - намеренията на Арон винаги са били да помогне на човечеството, макар да не се съгласяват с методите му.

"Той търсеше революция в биомедицината, демократизиране на науката и широкото разтваряне на вратите за глобалното лечение".

Последното намерение на Арон преди кончината му е било да използва CRISPR за лечението на рак на дробовете.

Източник 1 и Източник 2

Но не само ентусиасти "газят лука" с CRISPR. Някои учени също се изкушават да навлязат чрез него в доскоро недостъпни територии. Помните ли тази новина от 2019-та:

3 години затвор за китайски учен, създал първите генно модифицирани бебета

Въпросният Хъ Цзанкуей бе използвал именно CRISPR за своето начинание. През 2022 четох новина, че след като е излязъл от затвора той е заявил, че смята на се върне към начинанията си (уж този път без да нарушава разпоредбите).

Хъ Цзанкуей

Така, че какво толко може да се обърка като съчетаем един халюциниращ изкуствен интелект с една технология способна да бърничка в гените на вируси, растения и животни, че даже и на хора?! Нищо страшно, нали?!

За финал нещо по-оптимистично. В САЩ ще се продава и то напълно легално робот с огнехвъргачка на гърба. Цената дори е под 10 000 долара ($9 420). По-оптимистично ли казах? Краят на човечеството е близо, БЯГАЙТЕ!


Permalink: https://misterika.eu/blogpost633-GENERATIVEN-IZKUSTVEN-INTELEKT-I-CRISPR-DVE-NALUDNICAVI-TEKNOLOGII-SE-OBEDINYVAT-KAKVO-TOLKOVA-MOZE-DA-SE-OBъRKA