Loading...
 
Публични статии

Кошмарът на прионите

admin 26.03.2023

Преди малко повече от година публикувах една статия в стария блог Мистерика, в която разказвам за нещо изключително страшно, така наречените "приони". Това не са кръвожадни извънземни, не са паранормални същества или демони излезли от Ада. Това са "просто" протеини, но те са много по-опасни от което и да било свръхестествено изчадие, най-малкото защото са съвсем реални.

В края на статията правя една спекулация и свързвам прионите с Covid-19. Нека да е ясно още от сега - няма доказателства за тази връзка, надявам се и никога да няма, защото това значи, че след 10-20 години няколкостотин милиона човека ще умрат преждевременно.

Защо все пак се сетих за тази статия писана преди година? Поради две причини. Първата е ето тази новина от преди два месеца:

Трупат се все повече доказателства, че Covid уврежда мозъка

Още тогава реших, да си я запазя като линк и евентуално да припомня писаното от мен в стария блог. А конкретно я пускам днес, защото в статията "основно действащо лице" е племето Форе от Папуа Нова Гвинея, които са поглъщали мозъците на своите починали роднини. Вчера писах за друго племе от там - Анга. Те не ядат мозъци, "само" са опушвали своите мъртви (а според някои недоказани твърдения и са пили кръвта им). Въобще странни обичаи са имали в Папуа Нова Гвинея и двете статии чудесно се допълват.

Следва оригиналния материал от март 2022. Какво друго ми остава, освен да ви пожелая "приятно" четене ....

До 30-те години на ХХ век почти нищо не се знае за коренните жители на Папуа Нова Гвинея. Едва когато се правят няколко проучвания за наличие на златни залежи, се разбира, че на острова живеят около един милион души. Постепенно все повече изследователи започват да изследват обичаите и бита на отделните племена. През 50-те години е установено нещо смущаващо - в племето Форе всяка година умират по около 200 човека от необяснима болест. Това е голямо число като се има в предвид, че племето наброява около 11 000 човека.

На местния език тази смъртоностна болест се нарича куру (треперене, тресене). Първоначално заразените започват да имат проблеми с походката. Не след дълго загубват способността въобще да ходят, дори да се вдигнат от пода. Загубват и контрол върху емоциите си, заради което заболяването се нарича още и "смеещата се смърт". След около година умират.

Хората вярват, че болестта е в резултат на магьосничество. Най-често заразени се оказват жените и децата до 8 годишна възраст. В някои села почти не остават млади жени, почти всички умират.

Дълги години истинската причина за болестта се изплъзва на учените. Проверено е за какви ли не замърсявания, но никъде не е открито нищо. Питейната вода е наред, храната също. Проверено е дали не става въпрос за генерично заболяване - но починалите са от различни семейства и фамилии нямащи нищо общо по между си. Проучвайки спомените на по-възрастните хора, учените са стигнали до информацията, че първият случай се е появил в началото на века в село намиращо се в северната част на Нова Гвинея. И от там заразата е тръгнала и по други села.

Изследователка Шърли Линденбаум проучила погребалните обичаи на племето и това което научила освен, че я шокирало, я навело на мисълта, че болестта се предава точно заради тези практики.

Починалите хора...биват изяждани. Да, на нас ни изглежда варварско и отвратително, но за самите Форе това всъщност е действие изразяващо обич и тъга по починалия. Нима ще оставите вашия близък да бъде изяден от червеите в земята, казвали те, по-добре вие го изяжте. Тази чест по традиция се падала на жените в селото. Те изяждали почти всичко от мъртвеца. Мозъкът например го готвели с папрат за по-добър вкус. Понякога жените давали малки парчета от умрелия и на децата - като малка сутрешна или следобедна похапка.

Биолозите тръгват по тази следа и действително установяват, че куру се предава по този начин. За разговорно нареченият "бавен вирус" екипът дори ще получи Нобелова награда, макар, че това въобще не е вирус.

Снимка на папуанци от архива на Шърли Линденбаум:

Снимка на папуанци от архива на Шърли Линденбаум

Куру не е вирус, не е бактерия, не е гъбичка, не е никакъв паразит. Неговият причинител е нещо съвсем друго, той оцелява дори и да го сварите, и на практика дори не е жив. Оказва се, че е просто протеин, но протеин "изкривен" по нехарактерен начин. Не стига, че е деформиран, но при досег с други протеини на повърхността на нервните клетки в мозъка, той ги кара да се нагъват по същия неправилен начин. Този вид "зли" протеини са наречени "приони".

Процесът е толкова странен, че дори е сравнен с историята за доктор Джекил и мистър Хайд. Ако не сте гледали филма - това е един и същи човек, който се преобразява в две различни форми - добра и зла. Така и протеинът на практика е един и същ, но има две разновидности. Разликата с художествената творба е, че засега превръщането е само в едната посока - от добрия доктор Джекил в лошия Хайд. Обратна трансформация до колкото знам, не е наблюдавана. Не стига това, ами веднъж когато Джекил стане Хайд, той на свой ред превръща други добри протеини в лошите Хайдовци.

След като изясняват какво представлява куру, учените се опитват да разберат и как се е появил на бял свят. Стигат до извода, че вероятно един жител на острова е развил неврологичното състояние известно като болест на Кройцфелд-Якоб. Това рядко неврокогнитивно разстройство е открито през 1922 и се появява спонтанно. Примерно в САЩ е изчислено, че на всеки един милион американци един ще го развие. Симптомите са подобни на куру, но не съвсем. Те включват проблеми с паметта, промени в поведението, лоша координация, зрителни нарушения, деменция, неволеви движения, слепота, слабост и кома. Около 70% от хората умират в рамките на една година. Обикновено се появява при хора преминали 60-годишната си възраст. Смята се за незаразно.

Или поне се е смятало за такова, защото в Европа и Америка, където е открито и изследвано, човешките мозъци не са част от обедното меню.

Дали куру и болестта на Кройцфелд-Якоб е напълно едно и също нещо, не може да се каже, макар че едното произлиза от другото. Куру сякаш има леко по-различни симптоми след като веднъж заболяването на Кройцфелд-Якоб се е предало на друг човек, а не е в оригиналният индивид развил го спонтанно.

Форе не практикуват този погребален ритуал от около 50 години и постепенно случаите на куру намаляват, но много много бавно. Последната регистрирана смърт е от 2009. Това говори за два възможни варианта или комбинация от тях. Или тайно някои форе са продължили да практикуват още известно време традицията преди тя да отмре напълно или куру може да се прояви цели десетилетия след заразяването. Вторият вариант е по-вероятен, защото и при други прионни заболявания се наблюдава необичайно дълъг "инкубационнен" период.

Да, макар куру да се води за изчезнал "вирус", има и други активни прионни заболявания. Да ви кажа ли едно? "Луда крава". Помните ли преди 20-тина години, когато в България се разрази малка психоза относно тази болест? Ако не сте твърде млади, вероятно ще си спомните. Беше оповестено, че тази болест се прихваща, ако се яде заразено телешко месо. Истерията бързо отмина, защото нямаше смъртни случаи, но още тогава се каза, че вероятно починалите ще са чак след години.

Дали "луда крава" е куру пак не се наемам да кажа. Може би са, просто са получили различни наименования поради различния начин на заразяване - при едното контактът е със заразено телешко месо, а при другото ... човешко.

В същото време от около повече от 20 години в САЩ върлува едно прионно заболяване по дивите сърни, което е по-различно от вече споменатите по няколко неща. Заразените животни освен някои от споменатите симптоми на куру (трудности при придвижването, липса на координация) показват и невероятно бързо отслабване дори и да се хранят. Животното дори и да може да се движи и да пасе, слабее.

сърна заразена с прионна болест

Освен това явно не се предава по споменатия досега начин - ядене на някакво заразено месо, защото сърните и елените не се ядат едно друго. Предполага се, че заразата се разпръсква чрез заразена урина и изпражнения, което е нехарактерно за "луда крава" и куру. Освен това засега не е известно някой ловец да се е заразил макар че сигурно има такива които са убили и изяли заразен индивид.

Така, че явно прионните заболявания са различни макар в основата им да стои един и същ причинител - някакъв прион. То и вирусните заболявания са различни, макар преносителят винаги да е вирус.

Източник

Въпреки това поводи за притеснение...ИМА!

От една година в Канада върлува някаква странна болест. Бърза загуба на тегло, безсъние, халюцинации, замъгляване на паметта, ограничена подвижност, загуба на когнитивни способности сред някои от засегнатите. Звучи ли ви познато? За разлика от останалите споменати заболявания обаче тази болест засяга основно млади хора. А и смъртта настъпва твърде бързо, при някои случаи до няколко месеца след появата на първите симптоми. При куру и болестта на Кройцфелд-Якоб обикновено този интервал е година, дори повече. Не е открит и механизмът на заразяване. Хората не са любители на едно и също месо, не са посещавали един и същи ресторант и т.н. Как са се заразили?!

Канада: Мистериозно неврологично заболяване озадачава учените

Освен това се оказва, че има вариации на прионните заболявания при които дори не е необходимо да ядеш заразено месо. Във Франция вече втори лаборант умира след като преди години са изследвали приони. Дали и канадската болест не е нещо подобно - зараза само от досег? Затова в момента френското правителство е наложило мораториум върху прионните изследвания.

France issues moratorium on prion research after fatal brain disease strikes two lab workers

Една от починалите лаборантки:

Fatal Brain Disease Strikes Two Lab Workers

А сега идва най-страшната част, която за щастие за сега е само в зоната на спекулациите. Представете си, че се появи прионно заболяване, за което, за да се заразите, не е нужно да ядете заразено месо или да пасете препикана трева (или както във Франция да докоснете заразена тъкан). Това заболяване ще се разпространява по въздушно-капков път като гриповете и настинките. В началото дори ще го бъркат за сезонен грип. Смъртността обаче ще е малко по-висока, но не твърде много по-висока, за да се притесни болшинството от населението. Някои експерти ще бият тревога, но други ще настояват всички да го изкараме този вирус, за да придобием стаден имунитет. Правителствата по света ще наложат мерки, къде по-успешно, къде по-малко успешно, на които ще бъде отговорено с вълна от протести и конспиративни теории. В един момент ще се появят ваксини, но никоя от тях няма да е 100 процента ефективна, макар че ще предлагат все пак някаква защита. Конспиративните теории освен към самия вирус ще се насочат и към ваксините. Ще има множество вариации - от това че ваксините са напълно безполезни до това, че са по-опасни от самия вирус. Хората прекарали вируса ще продължат да живеят нормално още 2-3, дори повече от 10 години, през това време прионите ще си вършат работата. И в един момент ще почне масовата поява на симптоми - гърченето, затрудненията в речта, бързото отслабване и смъртта. Да, представете си какъв апокалипсис би настъпил, ако едно прионно заболяване намери начин да се разпространява скрито вътре в един заразен вирус. Е, пита се, няма ли го вече този вирус с "бонуси" в него?

Към този момент вече трябва да сте разбрали за какво говоря - за коронавирусът Covid-19. И тук е момента за няколко уточнения.

Първо, това не е моя оригинална теория. Още преди една година се появиха "пророци на апокалипсиса", които твърдяха, че "китайския вирус" е прионна болест, не е грип, не е "летящ във въздуха СПИН", не е "измислица за да се контролира населението" и т.н. Като при всяка теория и тази си има вариации. Различните конспиратори-разпространители на идеята добавят различни подробности. Например според някои и самите ваксини разпространяват прионното заболяване, не само вируса. С някои от тях дори съм спорил в Интернет, но като цяло е загуба на време. Едно си знаят и си държат на него.

Второ, аз лично не вярвам в тази теория, особено в частта и, че и ваксините носят приони. Ваксиниран съм както с класическа векторна ваксина против Ковид (Астра Зенека), така и с бустерна рнк-ваксина (Модерна). При някои вариации на конспирацията само единия вид разпространява прионите - според едни е векторната, според други е рнк. А не вярвам, не защото се надявам да не е вярна (аз съм песимист по принцип), а защото все си мисля, че за тези две години все някой учен, все някоя лаборатория щеше да види прионния характер на Ковида. Засега само интернет откачалки говорят за тази възможност. От друга страна не веднъж се е виждало колко инертна е науката и колко бавно установява някои неща...

Малък зловещ ъпдейт. Докато подготвях тази статия в началото на февруари, се появи тази новина:

Ужасна новина: COVID-19 ни разболява от още по-страшна болест

Един цитат:

Хората, които умират от тежък COVID-19, имат изменения в мозъка подобни на тези, които се наблюдават при болните от Алцхаймер, сочи ново проучване. В мозъка се събират протеини, които са типични за болестта.

Опа, заговори се за протеини, макар за "нормални" протеини, а не приони. Става все по-интересно.

Загадки от дъждовните гори - част VIII

admin 25.03.2023

Мумифицирането не се е практикувало само в древен Египет. Едно племе в района на тропическите планини на Папуа Нова Гвинея също е имало подобна практика. Докато египтяните са използвали сол и подправки, за да извлекат водата от мъртвите тела, папуасите от племето Анга използвали топлина. Те окачвали мъртви тела над огън, докато се овъглят.

Днес причините за това Анга да практикуват мумифициране не са ясни. Всъщност практиката е известна само благодарение на един британски изследовател от началото на 20 век. Чарлз Хигинсън посетил Анга през 1907 г. и документирал техните траурни ритуали. Хигинсън е отвратен от това, което видял. Изследователят твърди, че Анга са „кръвожадни диваци“ и критикува предполагаемата им практика да поглъщат телесните течности на мъртвите си роднини. Днешните историци смятат, че Хигинсън е преувеличил разказите си. Един съвременен антрополог се чуди защо тези уж „кръвожадни“ местни жители не са направили Хигинсън една от своите жертви.

Мумифицирането приключва през 1949 г., когато християнски мисионери започват да живеят с Анга. Днес останалите мумии на племето са от преди десетилетия, но все още са добре запазени. Селяните полагат големи грижи за тях. Настоящите папуаси си нямат на представа защо предците им някога са започнали да мумифицират починалите. Така вероятно причините за това ще останат завинаги загадка.

Източник

YouTube

"Accidental Truth: UFO Revelations" (трейлър)

admin 20.03.2023

Чуя ли "нов документален филм посветен на загадката НЛО", обикновено бягам на далеч, особено ако ни обещава "невероятни разкрития". Затова не съм сигурен, че ще гледам "Accidental Truth: UFO Revelations", когато излезе на 18 април т.г. Все пак знам, че много хора харесват именно такива филми и затова давам неговия трейлър. Кой знае, може пък и да си струва.

YouTube

Загадки от дъждовните гори - част VII

admin 19.03.2023

В тропическите гори на източно Перу някакво същество създава уникални копринени структури по напълно неизвестни причини и изследователите не са сигурни който го прави. Тази новина се появява за първи път през 2013 г., и писах за нея в стария блог Мистерика. Невероятно сложният дизайн на тези мрежи очарова ентомолозите и някои дори започват да наричат структурите „силкхендж“ поради приликата с английския Стоунхендж.

Тропическият ентомолог Фил Торес вярва, че тези структури са направени от вид паяк. Арахнолозите обаче все още не са успели да видят как точно се правят тези копринени кули с ограда.

Източник

YouTube

Двойниците - странни и опасни

admin 18.03.2023

Казват, че всеки човек е уникален. Е, ако отчитаме само външния вид, това съвсем не е така, иначе нямаше да говорим за "двойници" - хора, които нямат роднинска връзка, но толкова много си приличат, че често са бъркани. През годините съм написал поне десетина статии на тази тема. Например може да разгледате този материал в малкия, все още публично достъпен блог "Мистерика Лайт" преди и той да е изчезнал в небитието:

Да видиш двойника си на картина в музей

В него съм събрал няколко снимки от различни музеи и художествени галерии, на които се виждат хора, които са открили свои двойници в стари картини.

А конкретният повод за настоящата статия е новината, която прочетох преди повече от месец. Млада германка на 23 години, нека я наречем Х, открива в Instagram своя двойница, която ще наречем У.

Х не е доволна от живота си, иска да "започне на чисто" изцяло нов живот. Затова прави нещо изключително долно и отвратително. Х прилъгва своята двойница и я убива. Оставя тялото на У на място, където лесно може да бъде намерено. Някои от роднините на Х се подлъгват и погрешно идентифицират мъртвото тяло. Аутопсията обаче показва, че има нещо нередно. След допълнително разследване злодеянието е разкрито. Всичко това се случва през миналата 2022 г. // Източник

Именно заради тази новина в заглавието на настоящата статия съм добавил и това, че двойниците може да са опасни. Още едно потвърждение от "Мистерика Лайт":

Да лежиш в затвора заради двойник

Ако сте се зачели в материала от горния линк, вероятно ви е направило впечатление как го започвам:

Това винаги ми е било едно леко притеснение. От години хора ме бъркат на улицата, а пък мои познати са ми казвали, че са ме виждали на места, където не съм бил.

За моите лични преживявания също съм писал многократно преди. Мисля отново да го направя, но в Мистерика+.

Загадки от дъждовните гори - част VI

admin 13.03.2023

Загадки от дъждовните гори - част VI

Две последователни години - 2014 и 2015 са изключително успешни за биолозите. Те откриват близо 400 нови вида в тропическите гори на Амазонка.

Един вид обаче е особено смайващ, макар и информация за него да се е появила още през 2010 г. Става въпрос за маймуната тити с огнено червена опашка (Plecturocebus miltoni, синоним - Callicebus miltoni). Биолозите обаче не могат дълго време да докажат реалното и съществуване и да я класифицират. Яркочервените опашки при животните са изключително рядко срещани.

Тези маймуни прекарват целия си живот високо по дърветата, което затруднява наблюдението им. Те никога не слизат на земята. Днес биолозите все още не знаят много за начина им на живот, но поне вече са сигурни, че съществуват.

Източник

Callicebus Miltoni

Загадки от дъждовните гори - част V

admin 06.03.2023

През февруари 2019 учените са шокирани, когато намират малък мъртъв кит на остров Марайо (Marajo) насред река Амазонка. По принцип китовете се появяват в устието на Амазонка в началото на зимата (в южното полукълбо този сезон настъпва през юни). През февруари не би трябвало въобще да има китове в района.

YouTube

Дроните от Колорадо - завръщането на мистериозните въздушни кораби от 19-ти век (АРХИВ 2020)

admin 04.03.2023

Напоследък неидентифицираните летящи обекти (НЛО) са отново тренди тема. Всичко започна с китайския шпионски балон, който прелетя над САЩ. В последствие американските военни свалиха още три "по-малки обекта", които обаче не били балони. И както обикновено става хора и правителства започнаха да виждат балони, НЛО-та и НЛО-балони по целия свят. Те са навсякъде - от Румъния през Канада до самия Китай, което е доста иронично след като именно китайският балон даде начало на UFO-манията. В Япония пък даже някаква метална сфера бе изхвърлена от морето. За част от тези наблюдения съм писал в други материали из различните секции на сайта, но няма да давам връзки, защото част от статиите са в Мистерика+ и за много от читателите тези линкове няма да се отварят. Вместо това ще направя друго - ще спомена последния случай от седмицата и ще припомня една статия, която пуснах през 2020 в стария блог Мистерика - сега балоните са манията, преди две години бяха дроните. Предишни години и десетилетия пък други обекти са били повод за вълнения...

Съобщения за НЛО над Санкт Петербург, летище Пулково временно спря полетите

В края на 19-ти век в Америка (и в значително по-малка степен в други части на света) хората често виждат странни въздухоплавателни средства в небето. По онова време братята Райт все още не са изобретили своя аероплан, който се счита за първият съвременен самолет, но има други апарати, с които да се лети - балони и дирижабли. Затова някои съвременни историци предполагат, че мистериозните кораби са били експерименти на земни изобретатели и ентусиасти. Има известни проблеми с това обяснение. Апаратите изглеждат с една идея по-усъвършенствани спрямо техническите възможности на човечеството по онова време. Освен това те имат странно поведение. Често влачат котви по земята. Поне при един случай котвата се закача за железопътна линия и един човек от екипажа на въздушния кораб се спуска по въже, за да я отреже. Понякога апаратите кацат и от тях излизат хора. Те изглеждат леко необичайно, но все пак имат човешки вид. Задават странни въпроси и цялото им поведение е съмнително. Затова някои съвременни паранормални изследователи предполагат, че зад феномена стои нещо свръхестествено. Скептиците пък тотално отричат този феномен, според тях никакви мистериозни кораби не е имало и всичките случаи са измами и вестникарски измислици.

От известно време в някои американски щати пък се наблюдават някакви мистериозни дрони. Бях поразен, когато попаднах на една статия, която посочва приликите между някогашните наблюдения на странни въздушни кораби и съвременните странни дрони. Как самият аз не бях видял досега общите черти!?

Drones In Wild West

Инвазията на странните дрони започва по време на коледните празници тази зима (бел.: 2020 г.) т.е. феноменът се появява буквално преди месец. Различни хора в североизточната част на щата Колорадо съобщават, че са видели големи дрони да летят във формация през нощта. Това по принцип е забранено - нощните полети на такива устройства. Освен това дроните имат "фиксирани крила", което ги прави да приличат повече на самолети отколкото на квадрокоптерните дрончета с перки, които можете да си купите от магазина. По дроните премигват червени, сини и зелени светлини. Обикновено летят в добре изградена формация (имало е случаи да са близо 20 на брой!), което всеки любител занимавал се със синхронно летене на повече от един дрон, ще ви каже, че е трудно за постигане. След няколко седмици дроните са забелязани и в Небраска, феноменът се разпространява. Въпреки това досега няма нито една снимка на тези дрони! Това е защото те летят над провинциални райони, никога в близост или над големи градове, където биха били заснети със сигурност. Ето ви първата прилика с въздушните кораби от миналото - поведението им е странно, целта на полетите им - неясна.

На тази карта шерифът в Линкълн Каунти отбелязва къде са видени дроните:

Drone Sightings Map

Според някои зад настоящата вълна от наблюдения стои някоя голяма корпорация, защото използваните дрони със сигурност са много скъпи. Дори и да можеш да извадиш няколко хиляди долара пак няма да намериш свободно на пазара такъв модел, а какво остава за цели 20 от тях. Някои предполагат, че корпорация за добив на природни ресурси сканира и картографира пущинаците на Колорадо и Небраска, но защо го прави нощем в разрез с правилата?

Дали зад феномена не стои правителствена организация? Всички запитани служби (DEA, Air Force, DARPA, DoD, EPA, NORAD) са отрекли да имат нещо общо със случая. Дори университета в Колорадо е заявил, че дроните не са техни. От своя страна поне няколко служби за сигурност са се заинтересували от мистериозните дрони, включително ФБР.

Шерифските офиси в Колорадо и Небраска също са започнали свои разследвания, макар че това е по-скоро за шоу и за успокоение на населението. Тези дрони не са нарушили (засега) никой щатски закон, забраната за летене по тъмно е федерална разпоредба. Така, че ФБР има основание да разследва, но не и местните полицейски служби.

Съвсем скоро обаче може да се стигне и до много по-сериозен инцидент от това просто да летят през тъмната част на денонощието. Поне при един случай един дрон се е разминал твърде близо с медицински хеликоптер.

Интересно, но въпреки издирванията никъде не са намерени хангари или писти обслужващи странните дрони. Както казах те не са никак малки, няма как да побереш 20 от тях на задната седалка на колата. Освен това модели с фиксирани крила се нуждаят от писта за кацане и излитане. Вярно, има и хибридни модели, които се издигат вертикално, но това ще значи, че дроните са дори още по-скъпи. И пак остава въпроса къде домуват.

Конспирациите също са се развихрили. Как е възможно службите за сигурност да твърдят, че не знаят кой стои зад случая? Говорим за същата служба, която ще те претърси на летището от главата до петите и ще те накара да отвориш всяко малко шампоанче и бутилка с вода, за да проверят дали нямаш експлозив и да взривиш самолета. Ха! С един такъв дрон може да направиш много по-сериозен атентат отколкото с бутилка вода! Дали властите всъщност не крият нещо и много добре да знаят кой стои зад всичко? Поне в един случай хора са забелязали съмнителен ван със стърчащи антени (операторите на дроните?). Поне един шерифски офис е заявил, че вече не разследват случая само два дни след като са се заели с мистериозните дрони.

Поне в няколко случаи са видени някои от дроните да стоят неподвижно във въздуха в продължение на повече от час! Това е невъзможно за дрони тип "самолет" с фиксирани крила, освен за хибридните модели разбира се, но пак остава въпроса с продължителността. Един дрон с електрическо захранване не може да се задържи във въздуха повече от 20 минути. Моделите с бензинови двигатели могат да изкарат до към 45 минути. Тези дрони обаче са стояли неподвижно във въздуха повече от час! Още една прилика с въздушните кораби от 19-ти век, които сякаш са леко по-напред от познатата техника към момента.

Има твърдения (недоказани - все пак да отбележа), че при няколко случая хора са се опитвали да заснемат дроните. И дроните на мига са изключвали светлините си и са ставали почти напълно неразличими на фона на нощното небе! Това не ви ли прилича на неуспешните опити на мнозина хора да заснемат НЛО? Ето ви и паранормалната прилика!

Не на последно място, вече се появиха скептици, които отричат целия феномен на странните дрони като измислици и измами. Точно като при старите въздушни кораби.

Източник

Airship

БОНУС! Под старата статия има коментар на един читател, който си струва да дам тук:

Тези неща Никога просто не са спирали!

Дали хората виждат ангели, демони, дракони, летящи кораби, "летящи чинии", черни хеликоптери, дронове или каквото и да е друго, феномена зад тези наблюдения си остава един и същ.

Друго е по-интересно, как тези неща не просто не са спирали, но и се повтарят нонстоп - наскоро беше споменал за случая Дятлов и как интересно, на същото място се случват същите инциденти при същите обстоятелства със същия брой хора - все едно има някаква програма, която върти едни и същи неща до безкрай.

Няма как да не направя паралел с електронни игри от RTS ( Real Time Strategy ) жанра, като Age of Empires 2, където играча може да вдигне нивото и да мине в друга ера, но игровата механика, сградите и участниците са си едни и същи...

1887-а година има буквално вълна от наблюдения по цялото Източно крайбрежие на САЩ.

Днес 130 години по-късно пак същото - 19-ти век били Вестникарски измислици, но видиш ли днес когато всеки има висококачествена видео камера в джоба си, няма нито една снимка!

След 100 години, ако все още ни има на Земята, хората Отново ще виждат някакви Неща и ще пишат, как 2020-а имало някакви Интернет измислици...Може да ме намерите в Mastodon