Loading...
 
Публични статии

Предстоящи космически събития: "великото съединение" на Юпитер и Сатурн (2040)

admin 26.05.2024

"Съединението" на Юпитер и Сатурн (на английски - “Great Conjunction”) е такова астрономическо събитие, при което от Земята изглежда все едно тези планети са се долепили една до друга. Това разбира се е оптична измама, просто на нас ни изглежда така.

Освен "великото съединение" понякога се използва и термина "Коледна звезда" защото има хипотеза, че именно то е отговорно за появата на Витлеемската звезда описана в Библията. За нерелигиозните като мен нека все пак припомня какво е това библейско събитие.

"Витлеемската звезда" се появява в историята за Рождество Христово от Евангелието на Матей, глава 2, където „мъдреци от Изтока“ (известни под името Тримата влъхви) са вдъхновени от звездата да пътуват до Йерусалим. Именно заради тази легенда на върховете на коледните елхи се поставя звезда.

Астрономите изказват различни обяснения за появата на Витлеемската звезда освен споменатия "съвпад" на Юпитер и Сатурн, други хипотези включват сближаване на Юпитер и Венера, комета или свръхнова. Ревностните християни си държат на идеята, че това е пророчество и божествено чудо, а скептиците смятат, че това е измислица и нито е пророчество, нито е историческо астрономическо събитие.

Следващото съединение на Юпитер и Сатурн ще е през ноември 2040.

коледна елхаБира от пчели-убийци!

admin 25.05.2024

Кой казва, че учените не могат да бъдат импулсивни и да правят луди неща? Защо всички си ги представят като сериозни чичковци и лелки, които предварително планират всяко свое действие и знаят върху какво ще работят години напред? Наскоро екип от университета в Кардиф във Великобритания е бил в африканската държава Намибия, където са работили по конкретен проект. Тогава обаче решили да направят нещо извън първоначалните им планове. Учените събрали известно количество починали по естествен начин от така наречените "пчели-убийци" с идеята да пробват да извлекат от тях едноклетъчните дрожди Saccharomyces cerevisiae.

Когато се прибрали в Кардиф, учените действително успели да извлекат от въпросните едноклетъчни гъбички, но количеството било сравнително малко, затова извлекли допълнително количество от местни пчели от Уелс.

С добитите Saccharomyces cerevisiae учените направили бира! Ето една чаша от нея, на пръв поглед не изглежда по-различна от други бири, за вкусовите ѝ качества не се казва нищо:

Killer Bees Beer

Едно уточнение - дрождите Saccharomyces cerevisiae от хилядолетия се използват за направата на бира, вино и др. Просто изглежда досега никой не ги е добивал от червата на пчелите. Дали има някакви разлики от нормално добитите дрожди, тепърва ще се установява, но е много вероятно да има.

Освен спонтанността се оказва, че въпросния научен екип има и бизнес нюх. В момента учените търсят комерсиален партьор, с който да предложат странната бира на пазара.

Източник

Следват няколко важни научни факти.

Saccharomyces cerevisiae от семейство Saccharomycetaceae вероятно са едни от най-важните дрожди в човешката история заради употребата им в производството на много тестени изделия, както и в пивоварството и винопроизводството.

Те са един от най-изследваните видове гъби в микробиологията, и най-честият причинител на ферментация. В естествено състояние се намират върху обвивката на много плодове с гладка люспа (грозде, слива и др.) като един от компонентите на бялото оцветяване.

"Пчелите-убийци" са вид пчели получили се при кръстоската на няколко други видове. Те са наречени така, защото много по-агресивно пазят териториите си и не се колебаят да нападат всеки дори без да са провокирани. Основно се срещат в Африка, но през 50-те години на ХХ век се появяват и в двете Америки като се смята, че от тогава до сега са причинили смъртта на над 1000 човека.

Накрая завършвам с един видеоклип, който пазя в колекцията си. Не е ясно кога и къде е заснет (поне аз не знам). Някой хвърля камък в пчелен рояк....и забавата започва! Не е казано дали това са пчели-убийци или "нормални" пчели.

Предстоящи космически събития: Супер синя Луна (2037)

admin 22.05.2024

Това събитие не е нещо епохално като описаното в предишната статия - подреждането на планетите в една линия. Нещо повече, "Супер синя луна" имахме съвсем наскоро - 30-31 август 2023 г. Следващата такава луна ще е чак през 2037, като тогава дори ще са две - през януари и март. Но какво все пак представлява това?

Терминът "Супер Луна" се използва, когато нашият спътник е най-близо до Земята по елиптичната си орбита. Тогава тя изглежда с около 14% по-голяма.

"Синя луна" пък се използва, когато в един месец се случи да има две пълнолуния - второто се нарича така. Терминът не е свързан с цвета на Луната, тя не изглежда синя, макар че при определени редки атмосферни условия може наистина да има синкав оттенък.

Източник

Преди 8000 години древните хора са изследвали километри от дълбока френска пещера

admin 19.05.2024

Грот де Сен Марсел д’Ардеш е пещера във Франция, която е открита случайно от ловец през 1836 г. Тя е дълга над 60 километра, а може би дори повече. Учените са установили, че в преддверието ѝ преди хилядолетия са живели групички от древни хора. Едва наскоро обаче се разбра, че нашите древни предци са навлизали и дълбоко навътре в търсене...на нещо. Явно от дълбока древност тъмните дълбини на Земята са привличали човечеството.

Как учените стигат до това откритие? На около 2 километра от входа на пещерата има камера с множество счупени сталагмити. След откриването на Сен Марсел д’Ардеш тя е популярно място за посещение от туристи и винаги се е смятало, че именно групичка безотговорни туристи въоръжени с фенерчета е счупила въпросните пещерни образувания. Един учен обаче решил да изследва дали наистина е така.

Сталагмититът е наслоено върху пода на пещерите утаечно калцитно образувание, разположено на място, където капе вода. Дори и да се счупи, водата продължава да капе и образува нов връх като мястото на счупването е добре различимо. Може с точност да се изчисли кога един сталагмит е счупен. Резултатите за френската пещера се оказали удивителни - счупването е станало преди 8000 години!

Дори и по днешните стандарти, със всичката налична екипировка, посещението на дълбоките части на Сен Марсел д’Ардеш не е "разходка в парка". Това е сравнително трудна за посещение пещера. Как тогава хората са навлизали на 2 километра в нея преди 8 хилядолетия? И не само това - част от счупените парчета от сталагмити изглежда са подредени в композиция, което подсказва, че може би са извършвани ритуали.

Източник

Какво са търсили древните хора в мрака на пещерата и дали са го намерили? И друг въпрос - само с двата километра ли са се задоволили или някои са стигнали и до далеч? Стигнал ли е някой до края на тази пещера?

***********************

Подземните тайни са ми слабост и докато подготвях горната статия, се сетих за една история, която публикувах преди 2 години в стария блог Мистерика. Давам я без коментар.

Местоположение: Стафордшър, Англия

Дата: 1770 г.

Описание:

Работник попаднал на голям плосък камък, докато прокопавал изкоп в полето. Отместил го и отдолу се открило каменно стълбище. Воден от любопитство, човекът се спуснал по него. След серия от чупки стигнал до осветена голяма зала пълна със странни машини. Освен това в средата на залата имало нещо като трон, на който седял човек облечен в роба с качулка. Веднага след като забелязал натрапника, този "човек" се изправил, приближил се до една сфера и я смазал с палката, която държал в ръката си. Помещението потънало в мрак, а ужасеният работник се втурнал навън през тунела.

Източник: книгата "The Rosicrucian’s---Their Rites and Mysteries" от Hargrave Jennings

Накрая ето една снимка от Грот де Сен Марсел д’Ардеш:

Saint Marcel Cave

Предстоящи космически събития: подреждането на планетите (2040)

admin 18.05.2024

В древността такива събития са се смятали за поличби, настъпвали са големи промени в обществото след тях. Маите и вавилонците ревностно са записвали тези редки случаи. А те наистина не се случват всяка година, макар че последното такова е именно от настоящата 2024-та и включва Марс, Венера и Меркурий. Това, което обаче се задава след около 15 години, ще е "суперподреждане" и в него ще вземат участие Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Представям си какви конспирации ще се вихрят през месеците преди подреждането да се случи, разбира се, ако през 2040 все още съществува човечеството... Е, нека бъдем оптимисти - може пък да не загинем заради глобална ядрена война, вместо това може да дойдат злите извънземни и да ни изтрепят biggrin

И докато в древността планетарните подреждания са смятани за знамения, в днешно време астрономите ги използват, за да калибрират инструментите си. Благодарение на едно такова подреждане апаратът на НАСА Voyager 2 успява преди няколко десетилетия да премине последователно покрай Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

А вие ако сте си помислили, че настоящата статия е първата в нова поредица, сте абсолютно прави! През следващите дни и седмици ще представя някои предстоящи забележителни космически събития. Е, няма да ви кажа кога точно "малките зелени (или сиви?) човечета" ще дойдат на Земята, за това няма точна дата или...те са вече тук?!

Долното видео обяснява повече за това какво представляват подрежданията на планетите. Споменато е и за "мега-супер-подреждането", което ще се случи след няколко века:


Нов инцидент с Бойнг дни след като умира втори информатор компрометиращ компанията

admin 12.05.2024

Преди около седмица публикувах тази статия в Мистерика+:

Умира втори информатор изнесъл данни срещу компанията Бойнг

Макар да не е доказано, че случилото се с тези хора има връзка с изнесената от тях компрометираща информация, конспиративни теории не липсват. Действително изглежда доста съмнително, но случайности стават.

Във всеки случай изглежда положението със самолетите на Бойнг е сериозно! Информаторите ненапразно рискуват живота си. Бойнг 737 е претърпял авария при излитате от летище в Сенегал. Най-малко 10 човека са пострадали, четирима от тях сериозно.

Източник

Ако ви предстои да летите със самолет, поинтересувайте се какъв модел е...

Самолет Сенегал

Най-известните криминални банди - Gangster Disciples

admin 10.05.2024

В последната статия преди тази представих (в Мистерика+) групата Aryan Brotherhood - расистка организация за бели мъже оперираща основно в затворите на САЩ. Настоящата група е нещо като нейна противоположност, Gangster Disciples е основно за чернокожи. Между двете групи обаче има и някои съществени разлики. "Гангстерите" се зараждат на улиците в Чикаго, а не зад решетките. Освен това те преди да приемат настоящото си име са се казвали "Black Gangster Disciple Nation". В последствие думата "black" отпада, за да се подчертае, че са отворени и за други раси. Един от основателите носи името Дейвид. Известно е, че така се е казвал и един легендарен еврейски герой (Давид, който надвива Голиат). Затова в знака на Gangster Disciples присъства еврейската звезда.

Gangster Disciples като много от другите описани тук крими организации, се появяват през 60-те години. Какво му е толкова специалното на това десетилетие?

Източник

Най-мистериозната песен в Интернет + откриха от къде е една друга загадъчна песен

admin 06.05.2024

Това е една статия, която публикувах през 2019 г. в стария блог Мистерика. Защо се сетих за нея сега? Защото попаднах наскоро на една новина свързана с друга загадъчна песен - за нея в края на материала.

***********************************

Авторитетното списание "Rolling Stone" я нарича "най-мистериозната песен в Интернет". Причината е, че вече толкова много години никой не знае от кого е създадена, кога е записана и дори как се казва.

Самата песен може да се определи като принадлежаща към стила известен като Готик рок, макар някои да биха я сложили и в жанра Ню Уейв. По мое лично мнение песента е доста приятна за слушане.

През 2007 жена известна само като Линда Х. започва да качва отделни отрязъци от това музикалното парче в различни музикални нюзгрупи и форуми питайки дали знаят кой може да е изпълнителят. Тя твърди, че нейният брат Дариус С. е записал песента от радиото на касетка през 1984, докато са живели в Вилхелмсхафен, Германия. Ах, помня ги тия времена - слушаш радиото на касетофона и натискаш бутона Rec, когато нещо ти хареса. Пълниш цяла аудио-касета с песни, после си разменяхме касетките с приятели. Тази култура съществуваше в България някъде до средата на 90-те години, нямаше Интернет, нямаше емпетрици...

И въпреки, че изглежда тривиално да се открие изпълнителя на дадена песен, се оказва, че никой не може да каже кой е той що се отнася до това парче. Това само още повече разпалва ентусиазма на много меломани, които с настървение започват да търсят историята на песента. Открит е радиоводещият, който е водил музикални предавания в предполагаемата местна радиостанция в Вилхелмсхафен през 80-те години. Той не помни това парче, но хиляди песни са минали през предаването му и е нормално не всички мелодии да са оставили някакъв спомен.

Теории не липсват, както и интернет тролове разпространяващи измислици. Според някои това е ранно парче на Депеш Мод или на Джой Дивижън. Ако беше така, досега самите изпълнители да са си казали, че това е тяхна песен. От известно време се разпространява и градска легенда, че това е последната песен записана от любителска музикална група от Източна Германия. Всички членове на бандата са застреляни, когато се опитали да изкачат стената разделяща източен от западен Берлин. Тяхната музика обаче някак си успява да стигне до свободната част на Германия (Вилхелмсхафен е в западната част на страната).

Разбира се, винаги има вариант песента да е записаната от самите Линда Х. и Дариус С., но едва ли 12 години (към 2024 вече 17 години) биха се занимавали да поддържат тази измислена история за касетката и т.н. Ако те са изпълнителите, направо да си кажат и да запишат цял албум, може дори да изкарат добри пари - изпълнителя на песента има талант.

Източник

***************************
А този 20 секунден отрязък от неизвестна песен бе наскоро идентифициран:

След толкова години на издирване ентусиастите най-накрая попаднаха на следите на това парче. Оказа се, че през цялото време не са търсили на правилното място. Добре, че има любители на ретро-порното, които са разпознали мелодията в стар "филм за възрастни" от 1986 г., който се нарича "Angels of Passion". Проверили са кои са композиторите на саундтрака и кои са песните в него. Така се е разбрало, че песента е "Ulterior Motives" на Christopher Saint Booth и Phill Booth.

Дано някой ден бъде открита и истината и за "най-мистериозната песен в Интернет".

Angels Of Passion

Източник

Най-известните криминални банди - Mongols Motorcycle Club

admin 04.05.2024

Mongols Motorcycle Club е основан в края на 60-те години в САЩ, но не оставайте с впечатлението, че в настоящата поредица представям само бандюги от Северна Америка - вчера в Мистерика+ пуснах статия за кенийската секта Мунгики, чието ръководство отчасти е обвито в мистерия (е, лидерите им не са извънземни със сигурност).

Да се върнем обаче на днешната тема - мотоциклетистки клуб "Монголите". Макар и основани две десетилетия след "Ангелите на Ада" (Hells Angels, статията за тях също е в Мистерика+), Mongols MC бързо се сдобиват с почти същата слава и дори се превръщат в техен главен враг.

Трафик на наркотици, рекет, убийства и различни други криминални дейности - "Монголите" не си поплюват. Имат секции и извън САЩ - в Европа, Австралия, Тайланд, Сингапур, Мексико, Индонезия и Малайзия и др. Малко куриозно нямат секция в самата Монголия, страната на чието име са кръстени. Проверих дали въобще има мотоциклетистки клубове в тази азиатска държава и се оказа, че има. В Гугъл ми излиза някакви местни "Gothic Bikers MC" базирани в столицата Улан Батор. Те обаче изглежда са спазващи закона мотористи.

В България "Монголите" също нямат представители, за разлика от "Адските ангели". И по-добре, иначе можеше да се стигне до сцени като от ТОВА ВИДЕО (Невада, 2002), което обаче е с възрастово ограничение и не може да бъде вграждано, гледайте го директно в YouTube.

Mongols MC

Най-после хванаха едно от чудовищата плашещо децата от килерите за дрехи + една по-стара история

admin 03.05.2024

Влезте в Reddit или потърсете в Гугъл - ще намерите безброй подраздели (subreddits), форуми или сайтове пълни с такива истории. За деца чуващи странни звуци идващи от килерите за дрехи в техните стаи и дори виждащи странни същества. Обикновено родителите отдават това на детската фантазия. Не по-различна е и историята на три годишната Сейлър Клас (Saylor Class), която се оплаква на своите майка и баща, че някакво чудовище тропа в нейния килер. Те живеят в Шарлот, Северна Каролина, САЩ. Родителите естествено отдават това на развинтеното детско въображение, особено като се има в предвид, че наскоро семейството е гледало анимационния филм "Monsters, Inc." преведен на български като "Таласъми ООД".

Monsters Inc

И все пак детето се оказва право! Действително нещо вдига шум в килера, макар и да не е точно чудовище. Родителите в крайна сметка викат фирма, която разбива едната стена и от отвора изпадат безброй пчели. Оказва се, че цял рояк от около 50-60 хиляди индивида се е заселил в кухината в стената. Пчелите са хванати и преместени на безопасно място, събрани са около 45 килограма мед.

Източник

Малката Сейлър гледа "чудовището" след като пчелите са хванати в клетка:

Saylor Class And Bees

Преди години много се забавлявах с подобни истории и редовно ги публикувах в стария блог Мистерика. Повечето от тях бяха с източник един-единствен сайт - Phantom and Monsters. В последствие почти напълно се убедих, че над 90 процента от "автентичните" разкази там са напълно измислени, вероятно дело на самия админ на сайта, който така си изкарва прехраната (в отделен пост се е оплаквал, че изкарва "едва" по 500-600 долара от Google Ads на месец, за Америка това вероятно е нищожно, но за български любителски сайт би било страхотно да прави такива пари, аз когато имах реклами в стария блог рядко съм постигал дори 10 долара на месец). Затова постепенно намалих броя на подобните истории в блога и се опитах да го направя с една идея по-сериозен сайт. Макар и да бяха забавни, винаги бих предпочел да пускам материали, в които има по-голяма доза истина. А и като страничен ефект тези статии привличаха досадна и понякога нежелана публика. Де да бяха само децата, които държаха да коментират под статиите как са викали "Кървавата Мери". Макар и досадна напаст, интересът им към тази тематика е разбираем. По някаква причина паранормалната тематика привлича обаче и хора с психически отклонения и най-странното - много от най-върлите почитатели на Русия. Те обръщаха всичко на политика, някой път трябва да изровя коментарите им нямащи нищо общо с темата на конкретната статия под която пишат.

Ех, все пак нека си припомним една от онези забавни статии, които развеселяваха читателите рано сутрин (в стария блог по традиция статиите излизаха в 3:30 през нощта), макар на всички да беше ясно, че е измислена история. Ами ако все пак в този разказ има нещо вярно, ко праим ?! Може вместо пчели, коне да са се заселили в стената :-D

*********************

Това се случи преди около 13 години. Близнаците ни бяха на 1 годинка и спяха в отделна стая. Една нощ ни събудиха техните писъци. Ние изтичахме при тях и те ни обясниха до колкото можеха, че от килера за дрехи в тяхната стая са излезли един човек без глава и един друг с глава на кон. Вратата на това помещение действително беше отворена. Ние успокоихме децата, отново ги приспахме и затворихме килерската врата. Много не се замислихме за този случай.

Няколко нощи по-късно отново се случи същото. Децата бяха изпаднали в истерия, плачеха докато ни обясняваха за човека без глава и за човека с конска глава. Ние си помислихме, че може би някое от децата или и двете някак си успяват да слязат от детското креватче и да отворят вратата, не е невъзможно. Останалото е плод на тяхното въображение. Затова затиснахме вратата на килера с единият от креватите. Малко по-късно същата нощ ние се събудихме отново заради звук от силен удар и детски писъци. Затичахме се към детската стая, нейната врата към коридора висеше на едната си панта. Вътре креватчето, с което бяхме затиснали килера, беше преместено чак до обратния край на стаята. Вратата на килера беше отново отворена! Две едногодишни деца не могат да направят това! Затова преместихме близнаците и те повече никога не спаха в тази стая.

Horse Man

Източник

Коментар Г.Б. (2019 г.): С физическа сила децата не могат да направят такива поразии, но дали не са използвали някаква психическа енергия. Неосъзната телекинеза може би.Може да ме намерите в Mastodon