Loading...
 
Публични статии

Обзор на 2022 година - част II

admin 02.01.2023

Започвам втората част на поредицата с това, с което завърших първата - с ВОЙНАТА. Тя почти веднага преля отвъд границите на Украйна. Милиони бежанци, цени на горива и храни изстреляли се до небето (пенсионер почина на опашка за олио, ожесточени ръкопашни боеве в цялата страна), подривни действия и руски саботажи из целия ЕС, мини в Черно море. А в началото на март се случи ето това:

Военен дрон прелетя от Украйна до Хърватия и се разби в Загреб

Погледнете картата на Европа. Хърватия не граничи с Украйна. Дронът е прелетял необеспокоявано минимум през територията на поне една друга страна преди да се разбие. Определено е тревожно.

Паднал дрон в Хърватия

В България за кратко имаше мартенски лъч надежда, че най-после някоя "едра риба" ще бъде осъдена за дългогодишни далавери. Уви, пролетното затопляне бе фалшиво, дълбока зима цари в прокуратурата и съда...

МВР: Задържани са Бойко Борисов и други членове на ГЕРБ

И за да не си помислите, че всичко бе черно, да не забравяме и веселите моменти през 2022 и шокиращите неща (в положителен смисъл). Спортът ни даде много незабравими емоции.

Северна Македония изхвърли Италия от световното!

За пореден път Италия е аут! Чак вече може да се направи статистическа карта с пораженията на Скуадра Адзура.

Another FIFA World Cup Without Italy

А пък Уил Смит нашамари Крис Рок на Оскарите. Побойници! Не ги е срам :-D

За жалост в много хора, в много българи има толкова много злоба, че никакъв хумор не помага...

Злодеи: Издълбаха 35 дупки в ствола, напълниха ги с отрова и убиват вековната секвоя в Овча купел

И ето, че стигаме до краят на месец април, когато финансовият свят и светът на социалните медии бяха разтърсени от това събитие:

Илън Мъск купи "Туитър" за 44 млрд. долара

Циркът, който настъпи след това беше невиждан! Блокирани журналисти само защото са критикували Мъск, технически проблеми, система позволяваща всеки да стане "верифициран" потребител за едва 8 долара (искате да сте Тръмп, Путин, самия Илон или дори Бог в Туитър? Няма проблем! Просто си платете).

В интерес на истина, това не беше единственото шокиращо придобиване през 2022 г. Гейм индустрията бе разтърсена през януари, когато Microsoft придоби Blizzard.

А в края на април Газпром спря доставките на газ за България. Противно на граченето и предсказанията на българските путлеристи заради липсата на руски газ, не настъпи апокалипсис в България, животът почти напълно продължи да си тече обичайно.

Аз обаче обявявам настъпването на края на настоящата статия, за да не стане прекалено дълга. Обзорът продължава утре, до нови срещи!

Обзор на 2022 година - част I

admin 01.01.2023

Англоговорящите казват wow, но ние българите ползваме възклицанието "леле", та затова нека почна така:

Леле, каква година само беше! Година, последиците от която ще се усещат не само през новата 2023-та, но вероятно още десетилетия напред.

2022-та започна сравнително скромно. Нямаше признаци, че ще е по-забележителна от предишните години. Кой би си помислил, че би засенчила 2020-та и пандемията, нападението над Конгреса във Вашингтон през 2021, появата на японските "стършели-убийци" в САЩ...

2022-ра сложи предишните години в джоба си, а 2023-та може да я задмине, достатъчно е един психопат с власт да натисне копчето...

А може би предвестниците на задаващото се можеха да се видят още в първите дни на 22-ра - ценови скок на горива предизвика размирици в Казахстан, но кой да гледа?

Чудех се как да подходя към настоящият обзор. Дали да групирам събитията тематично. Примерно да почна първо с геополитическите събития, след това да отделя време на откритията в науката, българската политика, спорта (поздравления за Мароко!), но в крайна сметка реших да карам най-вече хронологично, евентуално с леки скокове напред-назад за допълване на някои събития.

И така - една новина от първите дни на 2022-ра:

Открит е астероид, който може да се блъсне в Земята през следващото лято

Размерът на астероида 2022 АЕ1 е сравним с предполагаемият "Тонгуски метеорит" - около 70 метра. Казах ви, че 2023-та може да е още "по-весела" от изминалата година, нали :-D

В 2022 се усети и сериозен полъх от миналото. През януари мутренските години напомниха за себе си (никога не са си тръгвали?) - убиха бизнесдама в Русе, а през декември мумията на НДСВ изпълза обратно на сцената. То и аз обичам ретро-партита, ама чак пък толкова вече е прекалено ...

Друго интересно което мога да отбележа от януари, е че в рамките на около 24 часа се случиха няколко земетресения на различни места.

Два труса край Перник, земетресение и край Симитли

Земетресение в Гърция, усетено е и в София

Трус и край Вранча- 4,2 по Рихтер

Силно земетресение в Афганистан. Най-малко 12 души са загинали

Нека разнообразя текста с една снимка - на 24 януари сняг покри Атина. Снеговалежите в гръцката столица са сравнително рядко явление.

Snow In Athena, Greece

Fast forward. На 18 декември откриха ски сезона в Банско, снимка от една онлайн уеб камера, говорете ми пак че няма климатични промени и глобално затопляне:

Bansko

Да си поговорим малко и за изчезванията през 2022 г. Знаете, кое изчезване развълнува цяла България през есента, за него ще стане въпрос когато му дойде времето. Това обаче не бе единственият случай. Ето например един от края на януари:

Издирва се Атанас Цветанов, изчезнал на 29 януари между Белово и Костенец

Научих за този случай само защото човекът е от моят район и следя местните медии. Сега, близо година по-късно отново прерових Интернет за повече информация - може би е намерен, жив или мъртъв, но просто аз съм пропуснал новината. Хм, не, ни вест, ни кост...сякаш в дън-земя е потънал.

И още една новина от роднията ми край, този път от края на февруари, както казах мутренските времена напомниха за себе си:

Ключов свидетел срещу Бобокови открит мъртъв до новострояща се сграда в Костенец

Време е и за видео. На 11 февруари изригна вулкана Етна. Каква красота!

И ето, че стигнахме до 24 февруари, датата, на която се случи най-значимото събитие през 2022 г. Руската армия нахлу в Украйна в опит да подчини и окупира този свободолюбив народ. Скрийншот от уеб камера в Харков запечатала първите експлозии:

Russia Attack Ukraine (24.02.2022)

Войната със сигурност ще бъде спомената отново в обзора на изминалата година, но това ще бъде в следващите части от поредицата. До утре!

Демонична фигура на кратко видео от Англия

admin 31.12.2022

Като последна статия в основния раздел на портала Мистерика съм оставил едно странно видео от Англия. Заснето е в началото на месец декември в един парк славещ се, че е прокълнат. Късна вечер е и се питам кой би се разхождал по това време на денонощието на място с такава репутация, но явно има всякакви хора.

За момент пред камерата на телефона сякаш прибягва някакво същество. Дали е просто дим от цигара? Дали видеото е допълнително обработено и цялата работа е дигитална измама? А може би това е козел-караконджул ходещ на два крака?

Козел-караконджул ходещ на два крака?! Ок, със сигурност не това е заснето на видеото, а аз написах това странно предположение като намек за друг материал, който скоро ще се появи в портала, дали обаче в общодостъпната част (догодина) или в Мистерика+ (още тази година), все още не съм решил.

Във всеки случай много още интересни моменти предстоят през идната 2023-та, но не забравяйте, че това не винаги е хубаво, според древните китайци "да живееш в интересни времена" е проклятие.

Следващата статия тук ще излезе след по-малко от 20 часа, това ще е първата част на обзора посветен на 2022 г. Дотогава порадвайте се на този демон-козел-сянка-дим:

YouTube

Древни китайски мечове от монети

admin 30.12.2022

От незапомнени времена в Китай монетите са се използвали като защитни талисмани и предмети носещи добър късмет. Не случайно китайските парички са известни с това, че имат дупки по средата си, така ще можете да ги носите на гердан около врата си. Дори и днес, ако влезете в някой "чайна шоп" ще може да си купите такива монети-амулети.

В миналото обаче за много китайци явно носенето на една монета не е било достатъчно, за да ги предпази от злите сили. Затова са правени цели "мечове" от монети. Чудя се само дали това всъщност не би повече навредило, отколкото да помогне. Бандитите с радост ще те нападнат, за да те оберат и вземат "меча".

Източник

Coin Sword 1

Coin Sword 2

Coin Sword 3

Coin Sword 4

Фалшиви градове: Киджон-донг (Северна Корея)

admin 29.12.2022

Има различни градове по света. Някои се славят с древната си история (София-Сердика-Средец е един такъв град), други като Ню Йорк са като притегателен магнит с възможностите си за просперитет. Трети са забранени за достъп или трудно достъпни - веднага се сещам за Припят в Украйна. Има и изчезнали, обвити в мистерия градове - златният град Ел Дорадо попада в тази категория. Има и фалшиви градове. Селища, които никога не са строени с идеята някой да живее в тях. Започвам нова поредица посветена именно на тези мними градове.

Киджон-донг (Kijong-dong) е севернокорейски град намиращ се недалеч от границата с Южна Корея. Погледнат отдалеч, той не изглежда много по-различен от който и да е скучен малък севернокорейски град. Има жилищни сгради, болница, училище. Приближим ли се обаче, ще видим, че прозорците на всички здания са фалшиви. Тук-там може и да се забележи някой и друг човек, но това не са жителите на Киджон-донг, това са сервизни работници поддържащи различните инсталации. Градът няма жители, той е създаден единствено с пропагандна цел. По 20 часа на ден от него се разнася силна музика - комунистически маршове и севернокорейски опери. Целта е да се убедят южнокорейците колко добре се живее в северната им съседка и да избягат в Северна Корея. Засега пропагандата не дава резултат...

Източник

YouTube

Научна публикация относно това как да прецакаме Симулацията

admin 28.12.2022

Идеята, че живеем в симулация не е нова, тя стана популярна покрай филмите от поредицата "Матрицата", но всъщност е доста стара. Съществуват много научни публикации разглеждащи тази възможност, но за първи път попадам на такава, която разисква как може да избягаме от Симулацията. Дали наистина живеем или не в симулирана реалност не се разглежда в текста, това е оставено за доказване на другите учени. Директно се тръгва от сценария, че това е доказано и се задават въпросите "А сега какво? Можем ли да счупим тази симулация? Можем ли да я хакнем? И ако да - как?" Автор на това научно есе е Роман Ямполский (Roman Yampolskiy) от Университета на Луисвил, САЩ.

В текста са дадени много примери от фантастиката - от различни книги и филми. Забелязвам, че все по-често в различни научни трудове се използва този похват - подкрепа за дадена теза с цитати от художествената литература. Не знам как старите мастити учени гледат на това, може би не го смятат за сериозно, но аз пък го одобрявам. Едно, че така намираш нови филми за гледане и книги за четене и второ - научната фантастика винаги е изпреварвала реалната наука, спомнете си само за Жул Верн. Това, което днес е фантастика утре може да е самата истина. Затова е хубаво да се чете художествена литаратура - помага по-добре да се предвиди бъдещето, да се подготвим за него и дори да допринесем за сбъдването му давайки полет на фантазията си.

Не случайно публикацията се казва "How to Hack the Simulation?" (Как да хакнем симулацията). Какво по принцип се хаква? Компютрите. В основата на това проучване е идеята, че чрез каквото и да се осъществява въпросната симулация, то се подчинява на същите принципни закономерности, които са валидни и за нашите компютри - а именно, че данните трябва да се складират някъде, че трябва определена изчислителна мощ за да се обработват тези данни и наличните ресурси колкото и да са големи, не са неограничени и т.н. Как караме някоя компютърна система да забие? Чрез претоварване. Защо да не опитаме да претоварим и симулацията!

Ако играете на игри с огромни карти за изследване, с така наречените "отворени светове" и много нива и ако поне малко сте запознати с разработката на игри, вероятно знаете, че не всичко е активно по едно и също време. В много зони и нива нищо не се прави, нищо не се случва, NPC-тата не се движат и т.н. Така нареченият "стейт" (състояние) на тези зони е записано някъде на диска и когато някой играч влезе в тях, едва тогава данните се зареждат и нещата започват "да се движат". Това се прави защото компютърната памет и процесор са ограничени. Дали и в Симулацията не е същото? Може би на Марс нищо в миналото не се е случвало, защото никой човек не е можел да види реално какво става там. В древността са се използвали изключително малко ресурси за изчисление - единствено се е обработвала околната среда в непосредствена близост до примитивните хора - недоброволните участници в симулацията.

Когато през Ренесанса насочваме първите телескопи към Червената планета, на програмистите на симулацията им се налага да "скалират нагоре" (да увеличат ресурсите - да добавят нови процесори, сървъри и т.н.), за да може да си мислим, че на Марс се случва нещо. Астрономите наблюдават "канали" и си мислят, че там има интелигентна марсианска цивилизация.

Ето обаче, че човечеството достига до техническо ниво, което позволява вече да пратим и апарати на Марс. Програмистите и най-вече мениджърите от най-висшето ниво решават, че ще е доста ресурсоемко да симулират още една цяла населена със същества планета и затова "каналите" са премахнати. Тук-там са оставени малко следи от "водното минало" на Марс както и подсказки, че може би е имало живот. Но това никога не се е случвало, никога не е било истина. Твърде добре познат похват в компютърните игри. За да оставят впечатлението, че игралният свят е по-голям отколкото всъщност е, програмистите често показват разни неща в далечината - планини, острови и т.н. Играчът си мисли, че може да се добере до тях, но това е невъзможно - те са само за декор. Та и Марс и останалите планети може да само един декор.

Примерът с Марс не присъства в оригиналния материал, аз го добавих, за да стане ясно какво точно предлага Роман Ямполский. След като колкото повече разширяваме видимия свят, толкова повече ресурсите на Симулацията се натоварват, защо да не го разширим на макс? Нека едновременно пратим хиляди сонди във всички посоки на Вселената. Нека тези сонди връщат данни обратно на Земята. Симулацията, която до скоро е обработвала данни само за нашата планета, а в момента обработва за Земята плюс за всичко, което наблюдаваме с телескопите си, при хиляди сонди летящи из вселената ще трябва да започне да прави в пъти повече изчисления и е твърде възможно "компютърът да изпуши". Отделен е въпроса какво тогава ще се случи с нас? Ще престанем ли внезапно да съществуваме всички? Или ще бъдем свободни така както внезапно животните в зоопарка внезапно биват освободени, когато земетресение разруши клетките?

В публикацията се посочва, че досега на Земята очевидно не сме направили нищо, което да натовари до толкова симулацията, че тя да блокира. Манията по копаенето на биткойн натовари енергосистемите на някои страни, но не счупи Симулацията.

Втори вариант. Ок, може би няма да успеем да претоварим симулацията чрез технически средства, има ли друг вариант да я хакнем? Ако съдим по опита от Земята - да има, нарича се социално инженерство. Има хакери, които са "на ти" с техниката, има и такива, които са "на ти" с хората. На тях не им трябва да знаят кой порт и протокол от коя програма и услуга се използват, не търсят за уязвимости в софтуера, те обработват хората - представят се за някой друг, правят се че имат нужда от помощ, влизат ти под кожата и те подлъгват да им кажеш паролата си, да им дадеш достъп до нещо, което е забранено за външни лица и т.н. Не може ли и ние някак си да прилъжем програмистите на симулацията да ни разкрият истинския свят и да ни освободят? Някак си да предизвикаме тяхното състрадание? Аз лично леко съм скептичен за този вариант. Не знаем какви чувства изпитват тези "програмисти", дали са движени от същите емоции като нас. А дали не са садисти? Все пак през многовековната история на човечеството ние сме извършвали какви ли не гнусни дела - масови убийства на невинни хора, геноцид, войни. "Програмистите" не са се намесвали, за да ни спрат, явно не са особено състрадателни.

А дали няма някакви кодове за сервизен достъп? Някаква парола по дифолт така както повечето рутери идват с една и съща заводска парола? От дългогодишния ми опит в IT сферата знам, че в много програми, сайтове и дори сериозни големи системи, създателите им си оставят "вратички" за бърз достъп, сервизен режим, супер-юзър привилегии и т.н. Това е голямо улеснение, когато бързо трябва да провериш или поправиш нещо, но често пъти именно заради такива "лесни достъпи" са се получавали някои от най-големите хаквания. Дали и нашата симулация няма такива пароли за бърз супер-юзер достъп? И как ли се активират? Започвам да се замислям за всички заклинания, "магически" фрази (Сезам отвори се!), поверията и суеверия (хвърли сол през рамото си) и религиозни молитви. В много от свещените книги и езотерични писания ти обещават точно това - да получиш просветление, да говориш с ангели или демони (дежурния програмист, който е на смяна или съпорт екипа?), да се озовеш в друго измерение, в забранено място, в рая...

По принцип съм атеист и смятам религиите за опасни и вредни, особено тези, които са надскочили хаотичния си период и са се организирали като официални институции. Все пак не малко хора са били избити по религиозни причини, изгаряни са на клади, прогресът е бил спиран и дори е имало регрес. И въпреки това религиите винаги са представлявали известен интерес за мен. Може би в тях все пак е съхранено някакво древно знание (root паролата?), макар и изопачено през годините.

Ето няколко интересни статии, които могат да бъдат намерени под етикетите "Религия" и "История". Част от тях са в Мистерика+ и ще ви трябва "тайно знание" за да ги прочетете (не, това не е платена секция в сайта, не монетизирам хобито си! По друг начин се получава достъпа):

Авеста - свещената книга на зороастризма

Евангелието на Юда

Има ли връзка между христианството и индуизма?

Мистичната земя Хиперборея

Роман Ямполский завършва трактата си с някои от нещата, които са се показали като неработещи за счупването на Симулацията. Вече споменах за това, че копаенето на биткойн не е натоварило Системата. Нито неморалното поведение е довело до намеса. Ето някои други:

- Това, че предполагаме, че сме в симулация не променя нещата. "Програмистите" не са плеснали с ръце (или с пипала) и не са си казали "въй, те разбраха, че са у Матрицата, я да ги пуснем". Много от животните в нашите зоологически градини са достатъчно интелигентни за да разберат, че живеят в плен, това не води автоматично до свобода.

- Въпреки, че поповете настояват, че ако се молим достатъчно пламенно, молитвите ни ще бъдат чути, опитите за телепатична или друга комуникация със създателите на Симулацията не са дали категоричен резултат засега. Помислете си в момента "ей, ти програмиста / боже / върховния създател - дай ми знак". Нещо стана ли? Едва ли. Дори и на висок глас да извикате "аз знам, че съм в симулация" няма да доведе до спирането ѝ. Пробвайте и с "не искам повече да участвам в тази симулация". Резултат нулев.

- Внезапната смяна на плановете също не води до "големият хак". Ок, тръгвате за училище / работата / магазина. Правили сте го стотици пъти досега и минавате по един и същ маршрут. Внезапно обаче един ден решавате по средата на пътя да минете от друго място, дори и това да ви отнеме повече време. Създателите на симулацията са предвидили такава възможност и са се постарали доста зони да са в готовност за активиране. Е, може да видите или намерите нещо интересно по новия си маршрут, затова аз често пробвам нови улици и пътеки, но Симулацията не е застрашена по никакъв начин.

- Големият андронен колайдер също не доведе до срив в Симулацията, нито до края на света.

Това в най-общи линии е залегнало в документа публикуван от Роман Ямполский. Някои неща на ги дадох в много подробности, други добавих за илюстрация на идеята. Препоръчвам ви и сами да прочетете какво е написал, стига да сте добре с английския:

How to Hack the Simulation?

Марсоходът Perseverance на НАСА рисува лице в марсианския пясък

admin 26.12.2022

При това крещящо лице :-D

Perseverance Draws Face On Mars

Източник

Това малко ми напомни за снимката на крещящият руски войник, който бе попаднал под украински обстрел. Веднага стана популярен в Интернет и го направиха на меме.

Screaming Russian Meme

TikTok буквално кара много млади хора да получават странни тикове

admin 23.12.2022

За вредата от социалните медии е писано много, проблемите са разнородни и не са никак малко. Един от тях е бързото разпространение на масова психоза.

В Средновековието има едно събитие, което ще остане в историята като "Танцуващата чума" и "Танцувална епидемия". През юли 1518 г. жена на име Трофеа започва да танцува на улица в Страсбург. Това продължава без прекъсване няколко дни и в рамките на седмица към "танца" се присъединяват още 34 души. След месец заразените са над 400, предимно жени. Някои от тези хора умират от сърдечен удар, инсулт или изтощение. Спори се каква е причината за това странно поведение като основно теориите са две - натравяне и масова психоза.

В 16-ти век не са имали средство за бърза комуникация, но днес ние имаме такова - Интернет и в частност социалните медии. За последните две години в ТикТок се разрази една малка епидемия - млади хора, основно момичета започват да имат некотролируеми тикове на главата. Психолозите предполагат, че това е породено от напрежението, което се струпа на младежите заради пандемията, затварянията, изолацията.

YouTube

Разгадани космически мистерии: галактиките близнаци

admin 20.12.2022

Няма две еднакви галактики, така както казват, че няма две еднакви снежинки. През 2013 г. обаче учените са шокирани, когато откриват две напълно идентични такива. Галактиките ще станат известни като Обектът на Хамилтън и има причина за общото им наименование - по-надолу в текста.

През 2015-та е предположено, че в основата на този феномен стои гравитационна леща. Масивните космически обекти като звездите, галактиките и черните дупки може да предизвикат изкривяване на светлината от други обекти, когато тя преминава в близост до тях. От една страна това може да доведе до уголемяване на вторите далечни обекти чиято светлина се изкривява - от тук идва и името "гравитационна леща", те увеличават образа като лещата на лупа. Но ето, че от друга страна може да доведе и до двоен образ.

Тръгвайки от хипотезата за "гравитационна леща" учените установяват, че между Земята и "близнаците" има масивен клъстер от галактики. Именно той предизвиква двойния образ. Галактиките-близнаци са една единствен галактика, затова и името ѝ е такова - Обект на Хамилтън.

Източник

YouTube

Призрачна фигура вътре в къща

admin 18.12.2022

Мнението ми? Дигитално сътворена измама! И все пак видеото ми хареса и ще го запазя в колекцията си. Обикновено "духовете" надничат от прозорците на старинни замъци, изоставени къщи и то най-често през нощта. Нищо такова нямаме тук - това е едноетажна съвременна къща в Гейнсвил, Флорида, а видеото е заснето посред бял ден.

Възможно ли е мнението ми да е погрешно и действително да имаме паранормално проявление тук? Всичко е възможно! Но не бих заложил на това в този случай.

YouTubeМоже да ме намерите в Mastodon