Loading...
 
Публични статии

Във Великобритания може да си наемеш русалка

admin 03.11.2022

Оказва се, че във Великобритания от няколко години се развива интересен бизнес - наемането на русалки. Не си мислете обаче, че става въпрос за задоволяването на мръсните фантазии на някои богаташи. "Русалките" обикновено биват наемани по същата причина, поради която са наемани и клоуните - за детски партита. Има и изключения. Наскоро например като част от "Седмицата на остров Портленд" е било организирано мероприятие "Срещнете се с русалката", като целта на проявата е била да се съберат пари за благотворителност.

По приблизителни данни, във Великобритания има около 600 човека (основно жени), които се занимават с този бизнес. Трябва добре да плуват, все пак ако ще са русалки - да са истински русалки, да изплуват от водата край брега, а не да излизат от някой паркиран наблизо автомобил. Самата екипировка на "русалките" не е никак евтина - цените на силиконовите русалки опашки започват от 2000 паунда.

Източник

Real Life Mermaid 1

Real Life Mermaid 2

Real Life Mermaid 3

Real Life Mermaid 4

Real Life Mermaid 5

Бьоксенволф

admin 31.10.2022

В немския фолклор има една интересна разновидност на върколака. Това е "Бьоксенволф" (Böxenwolf), който се появява в района на Хановер през 18-ти век.

По външен вид той не се различава от класическия върколак. Изправено на два крака същество с вълча глава. За разлика от върколака обаче, неговото ухапване няма да ви превърне и вас в бьоксенволф. Такъв се става като сключите сделка с дявола, който ще ви даде колан или лента, които ще доведат до трансформацията.

Класическият върколак убива домашни животни и дори хора по време на нощните си набези. Бьоксенволфът не се занимава с такива примитивни занимания. Ако чудовището срещне закъснял селянин през нощта, то ще му се метне на гърба и ще накара нещастният селяк да го носи насам-натам.

Източник

ПОЖЕЛАВАМ ВИ ВЕСЕЛ И БЕЗОПАСЕН ХЕЛОУИН И НИКОЙ ДА НЕ ВИ СЕ КАЧВА НА ГЪРБА, БИЛО ТО ШЕФ ОТ РАБОТАТА ИЛИ БЬОКСЕНВОЛФ.

Статуя на бьоксенволф в немския град Обернкирхен:

Бьоксенволф

Същество - ходещо дърво от Кънектикът, САЩ

admin 30.10.2022

Сутринта на 3 август човек от Оксфорд, Кънектикът, САЩ е забелязал изключително странно двуного същество. Това се е случило, когато човекът е излязъл от къщата си. Създанието, приличащо на ходещо на два крака дърво, е пробягало през входната алея. То е нямало ясно изразени рамене или бедра. Нито пък са се забелязвали уши, опашка или други обичайни животински характеристики. Кожата му е била кафява, не се е забелязвала никаква козина. Движело се е изключително бързо и сякаш дори не е докосвало земята.

Освен това наоколо се е била възцарила необичайна тишина. Никакви обичайни звуци като песента на птичките не са се чували.

Човекът не посмял да последва съществото, след като то изчезнало сред храстите. Не знае дали там е бил скрит някакъв апарат (явно мъжът си мисли, че това е бил някакъв извънземен дошъл с НЛО). Очевидецът твърди, че не е бил под въздействието на каквито и да било субстанции по време на този случай.

Източник

Криптиди оказали се реални: окапи

admin 25.10.2022

В криптозоологията и фолклора има много създания, които са хибриди от други видове - обикновено съчетават човешко тяло с глава на някакво животно. Такъв са например върколакът и различните хора-гущери. Минотавърът е нещо обратно - конско тяло и човешки торс. В по-редки случаи съчетанието е между две животни като например грифонът, който има черти на лъв и орел. Но каквито и да са видовете хибридни криптиди, науката ги отхвърля - не било физически възможно съществуването на такива създания. Явно не са си взели поука от излагацията си с птицечовката.

Затова всички се смеят, когато от Африка пристига информация за животно имащо черти на зебра и магаре, че и със странни къси рога на главата подобни на жирафските. Едва през 1901 науката признава, че това животно не е мит, а е реално. Става въпрос за така нареченото окапи.

Източник

Okapi 1

Okapi 2

Криптиди оказали се реални: горилата

admin 23.10.2022

Можете ли да си представите, че някога горилата е била считана за криптид от учените глави?! Първите сведения за това животно идват от летописите на Ханон Мореплавателя, който изследва Африка в средата на 5 в. пр. н.е. Той среща огромни космати маймуни (които дори счита за примитивни хора) и ги нарича "горили".

Маймуни по-силни от хората?! Способни да унищожат цели села?! Издаващи ужасяващи ревове докато се тупат в гърдите?! Кой учен би повярвал на такива измислици! Древните автори са писали какви ли не глупости. Според "бащата на историята" Херодот, в Арабия имало летящи змии. Вергилий пък разправял, че в Месинския пролив между Сицилия и Италия живее страшното морско чудовище известно като Сцила. И тези "горили" са пълни измислици, нали?

Само дето самите горили не са наясно с това, че са "измислици" и продължават и през следващите векове след срещата им с Ханон да тормозят с появяванията си европейските всезнайковци. В края на краищата науката се убеждава в съществуването им и през 1847 г. обикновената горила (Gorilla gorilla) е призната за реално животно. Планинската горила (Gorilla beringei beringei) остава в зоната на криптозоологията чак до 1902, когато и този подвид е официално признат.

Сигурен съм, някой ден и други, макар и не всички, от днешните криптиди ще получат официални научни названия.

Източник

Gorilla

Стълбовете на сътворението - сравнение между телескопите Хъбъл и Джеймс Уеб

admin 20.10.2022

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА бе изведен в космоса на 25 декември 2021 г., а първата снимка направена от него бе показана на 11 юли 2022 г. От тогава това чудо на американската научна и техническа мисъл прави все нови и нови невероятни изображения. Последната снимка е на така наречените Стълбове на сътворението. По-долу снимката от Джеймс Уеб (в дясно) е сравнена с фотография направена от ветерана Хъбъл. Определено качеството е много по-добро.

Стълбовете на сътворението

Криптиди оказали се реални: гигантската сепия

admin 16.10.2022

Писмени свидетелства за наблюдения на страховито морско същество с множество пипала датират от поне 2000 години. Аристотел и римският летописец Плиний Стари пишат за него. В легендите на скандинавските народи, то е известно като Кракен.

По време на Просвещението в Европа много от старите легенди са отхвърлени като суеверия. За морските чудовища се смята, че са измислици на пияни моряци. Едва през 19-ти век учените се убеждават, че "има нещо" в тези приказки, защото им е трудно да отрекат изхвърлените на брега полуразложени тела на странни морски животни.

В крайна сметка съществуването на гигантската сепия е признато, но тq е труднa за изучаване, защото живее на голяма дълбочина в океана. Първата снимка на гигантска сепия е направена едва в началото на настоящия 21-ви век.

Източник

Giant Squid

Астрономите са засекли най-силната космическа експлозия регистрирана някога

admin 15.10.2022

На 9-ти октомври телескопът Gemini South намиращ се в Чили е засякъл изключително мощен поток от гама лъчи. Това излъчване е получило официалното название GRB 221009A, но поради своята интензивност учените неофициално са му сложили и името "BOAT", което е съкратено от "Brightest Of All Time" (Най-ярко за всички времена).

Малко по-късно и спектрографите FLAMINGOS-2 и Gemini Multi-Object Spectrograph също засичат експлозията, с което се изпълнява условието повече от един независими екипа да наблюдават дадено космическо събитие, за да сме сигурни, че е истина, а не примерно грешка в инструментите.

За щастие източникът на гама-излъчването се намира на около 2.4 милиарда светлинни години от нас. Предполага се, че всякакъв потенциален живот намиращ се по-близо (няколко хиляди светлинни години) е бил унищожен.

Дали това избухване е предизвикано от зараждането на свръхнова звезда, от появата на черна дупка или от нещо съвсем друго (извънземни?) не може да се каже, поне не на този етап.

По-долу е дадена снимка, на която не се вижда кой знае какво, все пак става въпрос за гама лъчи, а не за светлина във видимия спектър. Може да съжаляваме, че GRB 221009A се е случило преди да заработи новата обсерватория Vera C. Rubin в Чили. Тя ще има дигитална камера с внушителните 3.2 милиарда пиксела. С нея може би щяхме да видим допълнителни подробности за BOAT. Строежът на въпросната лаборатория започва през 2015 и се очаква да приключи през 2023 или 2024 година.

Източник

GRB 221009AМоже да ме намерите в Mastodon