Loading...
 
Публични статии

Пренаписване на историята: събитията на Тиенанмън, 1989

admin 01.05.2023

Площадът Тиенанмън се намира в китайската столица Пекин. През 1989 страната е обхваната от протести срещу икономическата и политическата ситуация. Седмици наред над 100 000 студенти и работници неизменно са на Тиенанмън. В началото на юни китайското ръководство решава да разчисти площада и изпраща танкове срещу невъоръжените протестиращи. Загиналите са хиляди, но властите и до днес твърдят, че жертвите са не повече от 300. Този опит за пренаписване на историята е сравнително успешен поне в самия Китай, където много от днешните младежи не знаят истината за тези драматични събития.

Източник

YouTube

Най-известните кадри с Бигфут (ВИДЕО)

admin 29.04.2023

На 20 октомври 1967 г. американците Роджър Патерсън и Робърт Гимлин заснемат кратко видео, на което се вижда някакво странно същество подобно на горила. От тогава, вече повече от половин век продължават споровете дали това са автентични кадри на Бигфут или просто мъж в маймунски костюм.

YouTube

Пренаписване на историята: 6 януари 2021

admin 23.04.2023

Мислите си, че всички опити за пренаписване на историята се отнасят само за събития далеч в миналото? Съвсем не! Нападението срещу конгреса на САЩ се случи само преди 2 години, а вече има напъни да се представи случилото се по съвсем друг начин.

Източник

YouTube

Пренаписване на историята: розовата свастика

admin 17.04.2023

В нацистка Германия много хора са били преследвани - такива с еврейски произход, хомосексуалисти, роми, чернокожи и др. За идентификация евреите са принудени да носят "звездата на Давид", докато за хомосексуалистите е бил запазен розовия триъгълник. Всичко това е доказано и добре документирано. И тогава се появяват двама автори опитвайки се да пренапишат историята.

Скот Лайвли (Scott Lively) и Кевин Ейбрамс (Kevin Abrams) издават книгата „Розовата свастика“, в която твърдят, че нацистката партия не е против хомосексуалистите, а само срещу женствените мъже. Тяхната теза е, че нацистката партия всъщност е създадена в гей барове, позовавайки се на използваната от нацистите символика.

Казано по-просто, Лайвли и Ейбрамс искат да променят начина, по който се възприема историята, така че гейовете да не се възприемат като жертви на Холокоста, а по-скоро да са отговорни по някакъв начин. За щастие, тази книга не бе приета на сериозно нито от историците, нито от повечето други хора.

Източник

YouTube

Гъбите - една от най-големите земни мистерии

admin 16.04.2023

Когато някой каже "гъби" обикновено се сещаме за по-висшите представители на този клон от дървото на живота - тези с пънче и гугла, които понякога ядем и, които може да се случи да ни отровят, ако попаднем на неядлив двойник. Но към гъбите принадлежат и много други видове, които въобще не попадат в общоприетата представа за "гъба". Освен това се използват и за много повече неща, не са само част от трапезата ни. И на всичкото отгоре с тях са свързани не една и две загадки и странни теории. През няколко месеца попадам на поредната новина за ново откритие свързано с гъбите. Многократно съм писал за тях и ето, че дойде време да обобщя събраната информация. Настоящата статия ще е дълга, затова подгответе се за едно продължително пътешествие...

Какво са гъбите?


Те не са растения, не са животни, нито пък вируси и бактерии макар да имат общи черти със всеки от изброените биологични разклонения на живота. Наложило се е да се отделят в самостоятелен клас и пак тази класификация не е точна заради някои симбиозни организми, в които гъбите присъстват.

Гъбите са сухоземни еукариотни организми. Няма материя, върху която не биха могли да се развият при наличие на топлина и влага. Тялото им е изградено от нишки (хифи). Съвкупността от хифи се определя като мицел. При по-нисшите организми мицелът е едноклетъчен.

Гъбите заедно с бактериите имат голямо значение за биосферата. Те разграждат органичните съединения чрез гниенето и минерализацията и ги довеждат до прости неорганични вещества. Така се затваря хранителната верига и неорганичните вещества могат да се усвоят от зелените растения за изграждане отново на органични съединения. Микоризните гъби подпомагат храненето на дървесните и някои тревисти растения. Например орхидеята и салепът не могат да съществуват без симбиоза с микоризни гъби. Най-ранните фосили, притежаващи характеристики, типични за гъби, се отнасят към протерозойския еон, преди около 1 милиард и 430 милиона години.

"Гъби" в Wikipedia

Познатите на всички мухъл и плесен също са гъби, дори не са един вид. Под името "плесен" се събрани множество различни видове.

Плесен върху нектарини:

Плесен върху нектарини

И макар плесента да изглежда отвратително, има видове, които са много полезни за хората. Тя се използва като хранителна добавка (напр. в синьото сирене), биологичен източник на антибиотици (напр. пеницилин) и суровина за лекарства за намаляване на холестерина (напр. ловастатин).

"Плесен" в Wikipedia

Същото се отнася и за дрождите (познати и като квасни гъбички), които са едноклетъчни организми. Човекът ги използва от хиляди години в производството на хляб, вино и бира. Дрождите имат приложение и в медицината. Например някои видове инсулин, който е необходим на болните от диабет, са синтезирани в клетките на Saccharomyces cerevisiae.

"Дрожди" в Wikipedia

А какво да кажем за лишеите? Те са симбиоза между гъби (микобионт) и организъм, способен на фотосинтеза (фотобионт) – обикновено микроскопични зелени водорасли и/или цианобактерии. Гъбите образуват талус, в който живеят водораслите и/или бактериите и обменят хранителни вещества помежду си.

Лишеите представляват проблем за биологичната класификация, тъй като трите вида симбионти са от три различни биологични царства.

Лишеят Rhizocarpon geographicum върху кварц:

Rhizocarpon Geographicum върху кварц

"Лишеи" в Wikipedia

Невероятно изглеждащи гъби


Ако трябва да представя всички гъби с невероятен външен вид, сигурно ще трябва да напиша поне 10 отделни статии, затова ще огранича избора си до едва няколко вида.

Hydnellum peckii

Hydnellum Peckii

Phallus indusiatus

Phallus Indusiatus

Laccaria amethystina

Laccaria Amethystina

Gyromitra esculenta

Gyromitra Esculenta

Amanita muscaria

Amanita Muscaria

А някои гъби са способни да светят в тъмното! През 1840 известният английски ботанист Джордж Гарднър съобщил за странна гледка - група момчета си играели по улиците на един бразилски град със светещи обекти, които се оказали гъби. Близо 170 години трябват на биолозите отново да намерят този вид. Едва през 2009 светещите гъби на Гарднър са отново открити. Те получават научното наименование Neonothopanus gardneri.

Източник

Светещи гъби

Ползите от гъбите


Храна

По принцип хората могат да синтезират витамин D в организма си като стоят на слънчева светлина по 10-15 минути на ден. Понякога обаче поради различни прични е възможно да имаме недостиг. Тогава е добре да си набавяме витамина от хранителни добавки. За веганите това е проблем, защото той основно се съдържа в продукти от животински произход. Е, тогава гъбите идват на помощ. Те са един от малкото източници на витамин D достъпни за вегани.

Освен това гъбите са пълни с фибри и нямат много мазнини. Имат и редица други полезни за здравето вещества като селен, мед, фосфор и калий.

Макар и още да не е напълно потвърдено от науката, гъбите изглежда намаляват риска от рак, сърдечни удари и някои други болести.

И не на последно място - гъбите са много вкусни!

Източник

"Кожа" от гъби

Нещо забележително. Досега много чанти, обувки, дрехи и другите аксесоари се правеха от естествена животинска кожа (овча, кравешка, крокодилска и т.н.). Нова тенденция обаче си пробива път в текстила - "кожа" от гъби.

Източник

Кожа от гъби 1

Кожа от гъби 2

Кожа от гъби 3

Компютри с гъби

Компанията Unconventional Computing Laboratory е основана през 2001 и целта ѝ е да се опита да създаде компютър съчетаващ традиционните технологии с живи организми, по-специално гъби.

Защо го правят? Интегрирането на биологични процеси в изчислителната техника може на теория да позволи информацията да бъде обработвана и анализирана по нови начини. Това определено е идея, която все повече се налага напоследък, както се вижда и от редица други разработки - от алгоритми, базирани на биологията до прототипи на микробни сензори и комбуча платки.

Източник

био компютър

Сателити от гъби

Компютрите от гъби не е единствената фантастична идея! Човек на име Макс Джъстис предлага да започнем да ползваме материали направени от гъби в нашите изкуствени спътници. Не, Макс не е някой напушил се с гъби хахо, той има 15-годишен опит в космическата индустрия, включително е работил и за НАСА.

Доводите на господин Джъстис са прости - гъбичните материали са по-леки от използваните сега метални конструкции. Гъвкави са и са добър изолатор. Освен това са лесно разградими при обратно навлизане в атмосферата. Космическият боклук ще става все по-голям проблем. Стари сателити, отломки, степени на ракети - всичко това все повече и повече затлачва ниските орбити около Земята. При навлизането си в атмосферата, не всички метални сателити изгарят напълно.

Източник

Гъби способни да разяждат пластмасата

Група студенти от университета в Йейл, заедно с професора по молекулярна биохимия Скот Стробел са били на рутинно пътешествие през националния парк Йасуни (Yasuni) в Амазонския басейн, когато са попаднали на вид гъби способни да се хранят с полиуретанови пластмаси. Полиуретанът е синтетичен полимер от който са направени повечето днешни пластмаси. Тези гъбички, приложени към сметища пълни с пластмасови отпадъци, биха имали критичен ефект за почистването.

Макар пластмасите да могат да се използват повторно, повечето пластмасови изделия се изхвърлят на сметищата.

Между другото Йасуни е един от най-биоразнобразните региони на планетата.

Източник

Гъби предизвикват дъжд

Гъбите могат да влияят на климата. Поне до такова заключение е стигнало научно изследване публикувано в "PLOS ONE".

Дъждът, както знаем, е благотворен за растенията и гъбите. Той напоява земята и предотвратява изсъхването и умирането. Но докато растенията чакат на благосклонността на природата да падне дъжд, то гъбите са "взели нещата в свои ръце" или по-точно казано "в свои спори".

Дъждът се формира от влагата кондензирана около прахови и други частици. Учените са установили, че същата цел изпълняват и спорите пуснати във въздуха от гъбите.

формиране на дъжд

Има видове гъби, които могат да освободят във въздуха 30 000 отделни спори за една секунда. Според приблизителни оценки всички гъби на Земята освобождават 50 милиона тона спори за една година. Как няма в такъв случай да влияят на времето!

Източник

Гъби и опасности


Дрогирани койоти на Калифорния?

Преди 6-7 години шофьори от американския щат Калифорния започват да съобщават за странно поведение на местните койоти, които преследвали автомобилите им и дори изскачали пред тях. Това не е нормално за този вид животни. В много от местностите, в който описаното се случва, е известно, че растат "магически гъби", такива които имат халюциногенни свойства. Не се е минало много време преди някой да свърже тези две неща. Досега не е известно койотите да консумират гъби, макар че други животни (като сърните) го правят, но пък и нищо не пречи да почнат. Все пак това е принципа на еволюцията.

Източник

Wile E Coyote 570x428

Най-смъртоносната гъба в света се разпространява в САЩ

Повечето видове токсични гъби причиняват само временен физически дискомфорт след консумация. От всички докладвани смъртни случаи от гъби в световен мащаб 90% се дължат само на един определен вид от Европа - зелена мухоморка (Amanita phalloides).

Този вид почти изведнъж се разпространява в части от Северна Америка с невероятна скорост и очевидна лекота, причинявайки многобройни смъртни случаи по пътя си, тъй като хората я бъркат с ядлива гъба без двойник в Америка до този момент.

Както се оказва, този вид мухоморки не се нуждаят от партньор за чифтосване, за да се възпроизвеждат. Проучване, ръководено от изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън установи, че гъбата може да произвежда спори, използвайки хромозомите на един индивид. Според пробите от САЩ гъбите изглежда са били в състояние да се възпроизвеждат както полово, така и безполово в продължение на най-малко 17 години, а вероятно дори 30 години. Установено е, че екземпляри, събрани през 2014 г. от две различни места, съдържат абсолютно същия генетичен материал, което на практика ги прави една и съща отделна гъба.

Източник

Първи случай на човек заразен с растителна болест

Болестта на сребърните листа е проклятие за различни растителни видове от круши до рози и рододендрони. Заразявайки листата и клоните им, гъбичката Chondrostereum purpureum може да бъде фатална за растението, ако не се лекува бързо.

До този момент въпросното гъбично заболяване никога не е било считано за проблем за хората. 61-годишен индийски миколог изглежда се е заразил с доста сериозен случай на болестта на сребърните листа, открита в собственото му гърло, предоставяйки рядък пример за патоген, който прави огромен скок през цели царства в дървото на живота.

Гъбичните заболявания не са рядкост при хората, въпреки че от милионите познати видове само няколкостотин са способни да ни причинят голяма вреда. Гъбичките от типа "пръстен червей", "стъпало на атлет" и "млечница" обикновено се настаняват във влажните участъци на кожата ни, което ни дразни.

Понякога, особено при хора с компрометирана имунна система, гъбичките, които обикновено се хранят с гниеща растителност, като например видовете Aspergillus, могат да заразят по-дълбоки части на тялото ни.

Тази конкретна инфекция обаче не прилича на нито една от тях. Мистерията е още по-голяма от това, че заразеният учен не си спомня да е работил точно с този вид гъба.

Източник

Гъби и мистерии


С гъбите са свързани и не малко мистерии. През 1859 канадски палеонтолог намира странен фосил в Квебек. Той не е животински, а по-скоро растителен, датиран е на между 350 и 430 милиона години и е доста голям. В последствие и в други части на планетата ще бъдат намерени подобни фосили, а организмите от които са се получили ще бъдат кръстени Прототаксити (Prototaxites). Приличат на дървета, но не са съвсем дървета по своята структура. Освен това са високо до към 8 метра, а стеблото им е около 1 метър. По времето, когато са съществували, вече са се били появили първите истински дървестни видове, но и най-високите не са били с височина повече от метър-два. Какво тогава са прототакситите? Учените ще спорят през следващия повече от век, дори и до днес няма пълен консенсус.

През 2007 е изкопан доста запазен фосил в Саудитска Арабия. Той убеждава много учени, че прототакситите са били гигантски гъби. Не всички специалисти подкрепят идеята, някои си държат на теорията, че все пак това са дървета - просто си мислим, че тогава не е имало гигантски дървета, а всъщност те са съществували. Трети класифицират прототакситите като лишеи (които както писах в началото са симбиотични организми между гъба и друг вид същество). Ако прототакситите са лишеи също ще е много сензационно. 8 метрови лишеи!

Източник

Снимка на фосил на прототаксит:

фосил на гъба

А каква е причината хората да виждат духове? Теории много - от това, че наистина си имаме работа с нещо паранормално до това, че всички случаи са измама или самовнушения. Учени от Ню Йорк проверяват една друга възможност - наблюденията на духове да са причинени от спори във въздуха изпускани от разни видове гъби. Действително съвпадение ли е, че къщите набедени за обитавани от духове са стари, в лошо състояние, прогнили и целите обрасли с плесен, мъх и какво ли още не? Известно е, че някои видове ергот (мораво рогче) причиняват халюцинации. Екип воден от Шейн Роджърс проверил качеството на въздуха в прокълнати къщи и в такива, за които няма никакви призрачни истории. Може пък от това изследване да излезе нещо.

Източник

А можем ли да свържем гъбите дори с феномена НЛО? Според някои можем!

По принцип ботаническата страна на това явление е малко позната, но примерите свързващи по един или друг начин неидентифицираните летящи обекти и "извънземните" с растителния свят не са никак малко. Да почнем първо с това, че често пъти тези непознати "апарати" са виждани сред или над гори и поля. Често пъти екипажите на НЛО-тата са виждани да събират образци от почвата и от растенията наоколо. Има случаи в които "извънземните" напълно игнорират хората-очевидци и продължават да изучават с интерес растителния свят наоколо. Да не забравяме и колко често се използва термина "малки зелени човечета", макар че повечето извънземни за които се твърди, че са наблюдавани от хората са сиви на цвят. А зеленото е цветът който по принцип се асоциира с растителното царство.

Често за появата на така наречените "житни кръгове" са обвинявани извънземните. Някои хора свързват този феномен с познатите ни от фолклора "кръгове на феи", в които не расте нищо, но често пъти в тях са виждани различни митични същества. В природата наистина се срещат такива кръгове в които няма никаква растителност - учените са стигнали до заключението, че често те се дължат на спори на гъби намиращи се в почвата. Дали и за някои житни кръгове не са отговорни отново гъбите?

А като говорим за гъби, не можем да не споменем колко често се споменават във фолклора и то не само във връзка с "кръговете на феите". Много шамани използват гъби за да достигнат до специално трансцедентално състояние. Често пъти психическите ефекти са подобни на тези изпитвани при паранормални преживявания, включително и "отвличания от извънземни".

А какво да кажем за очевидната прилика на класическия тип НЛО "летяща чиния" с гуглата на гъба? Ако досега не сте си сложили шапката от алуминиево фолио, сега е моментът да го направите, защото следват още по-диви твърдения :-)

В силно спекулативните книги "Архаичното възраждане" (The Archaic Revival) и "Храната на боговете" (Food of the Gods) Терънс МакКена разглежда връзката между гъбите и човешкото съзнание. На едно място дори се среща следния пасаж:

"...гъбата ми каза, че бе извънземен",

без авторът да е сигурен дали самата гъба има извънземен произход (правейки асоциация с теорията за панспермията) или пък след поглъщане, тя служи за начин за комуникация с извънземни същества намиращи се на други планети.

Защо обаче да не приемем това буквално - "гъбата е извънземен"? Според науката гъбите представляват различен клас живи същества - те не са нито растения, нито животни. Колкото и да не им се иска на учените да го признаят, гъбите се явяват една природна енигма.

Има дори цяла отделна теория, че развитието на човечеството се дължи на това, че древните хора са консумирали гъби. Внезапният мистериозен разцвет на изкуството и литературата в древността дали не е ефект предизвикан от психеделичните гъби? МакКена и други автори вярват в тази идея. За други пък разцветът на великите древни цивилизации се дължи на "извънземна намеса". Но дали всъщност двете теории не са едно и също?

Така стигаме до следващото логично стъпало в тази странна теория - гъбите (или поне някои от тях) имат съзнание и целенасочено влияят на хората и дори комуникират с тях. Знаем, че в природата има един доведен до съвършенство инструмент за оцеляване - мимикрията. Способността на едно същество да изглежда като друго, често пъти напълно различно - примерно змийските очи върху крилата на някои пеперуди, които карат хищниците да ги избягват.

Защо и гъбите да не могат да се представят за някой друг? Знаем, че вече го правят като се имитират една друга - много ядливи гъби имат трудно различими отровни двойници.

Дали някои гъби не са способни да имитират човешкия модел? Да разгледаме класическия тип "сиви" извънземни. Техните слаби тела с твърде тънки, сякаш непотребни крайници навяват далечни асоциации с пънчето на гъба. Макар повечето хора да си представят гъбите с гугла подобна на разперена шапка, има много видове, които имат гугла с конична форма - доста повече доближаваща се до главата на сиво извънземно. А дали характерните големи черни очи, не са просто тъмни петна върху гуглата? Защо им е обаче на гъбите да се правят на "извънземни". Може би това е част от опита им да комуникират с нас - приемат хуманоидна форма считайки, че като приличат най-общо на нас по външен вид, ще има по-голям шанс за контакт между два различни разума.

Науката е доказала, че гъбите вече са изградили стабилни взаимоотношения с различни животни и растения, като учените разбира се отричат да има нещо съзнателно в тези симбиози. Stropharia cubensis расте основно върху кравешки тор. Психеделичната сила на тази гъба е позната от древни времена. Впрочем дали тя няма пръст в това, че хората са опитомили дивото говедо? Дали не е внушила на тези, които са я консумирали, да започнат да отглеждат крави?

А като говорим за крави, веднага се сещаме, че много изследователи твърдят, че НЛО-тата са особено заинтересувани от тези животни. Кръгът се затваря...

Много изследователи и контактьори твърдят от десетилетия, че извънземните с техните НЛО са тук за да спасят планетата от задаващата се екологична катастрофа. Това обяснение винаги е куцало. Какво ги интересува извънземните съдбата на нашата планета, че ще долетят от хиляди светлинни години за да ни спасяват? Ако обаче приемем, че зад феномена НЛО седи разумен вид гъби, то тогава нещата имат смисъл. И гъбите живеят на същата планета, както и ние, естествено, че ще са загрижени за нейното оцеляване.

Тези последни невероятни теории са базирани на разсъжденията изказани от Райчъл Хоукс (Richelle Hawks) в статия от преди няколко години. Към днешна дата материалът, който бе публикуван в сайт с НЛО новини и теории, е свален. Няма да обвинявам правителствени агенти в черни костюми за това, вероятно идеите на Хоукс са били твърде крайни дори за "отворената за всички възможности" НЛО общност. Обаче не мога да не завърша обзора с една шеговита асоциация. По-горе писах за идеята на един бивш служител на НАСА да правим сателити от гъби. Ако приемем, че гъбите са извънземни, то тогава няма да ги изстрелваме в Космоса...а ще ги връщаме обратно в мястото от което са дошли! Бон апети :-)

ястие с гъби

Пренаписване на историята: американската гражданска война

admin 09.04.2023

Век и половина след края на Американската гражданска война, дебатите продължават. Някои историци, симпатизиращи на Конфедерацията, се опитват да пренапишат историята. Те твърдят, че войната не е започнала заради робството, то даже не е било толкова лошо - робите са били гледани добре. Въпросните историци изкарват, че едва ли не робовладелците са жертви на агресията от Севера.

Източник

YouTube

Котки, които се завръщат въпреки малките шансове

admin 08.04.2023

В началото на годината попаднах на интересна новина от Украйна. В нея се разказваше за котарака Макс, роден в Одеса през 2016 г. През 2020 той заедно със стопаните си се мести в малкия град Буча недалеч от Киев. След като руснаците нахлуват в Украйна през февруари 2022, Буча е едно от местата, където окупаторите извършват масови убийства на украински граждани. По-малко се говори за грабежите, но и те са масови. Няма украински град или село, в което рашистите да са стъпили и да не са грабили каквото им попадне - от дребни предмети като бижута и смартфони през перални и друга габаритна техника до тоалетни чинии! За стотиците тонове открадната украинско жито дори не говорим. Понякога сред плячката попадат и животни:

Руските войници откраднаха енот от зоопарка в Херсон, откарали и други животни към Крим

Споменатият котарак Макс има подобна съдба - отвлечен е от блядовете и закаран в Беларус при руското отстъпление през пролетта на миналата година. Изглежда обаче Макс избягва от похитителите си, защото един ден неочаквано се появява отново при истинските си стопани! Само той си знае колко километри е изминал и какви трудности е преживял.

Източник

Котката от Украйна

Истинска ли е тази история или е просто пропаганда целяща да повдигне духа на украинците? Смятам до голяма степен, че е вярна поради няколко причини. Първо, Макс е от породата Мейн Кун, ето какво пише в Уикипедия:

Мейн Кун (на английски: Maine Coon), позната също като американска дългокосместа (на английски: American Longhair), е най-голямата порода домашни котки. Мейн Кун има отличителен външен вид на малък рис. Достига големи размери, масивна и мускулеста е, с дебела и дълга опашка. Мейн Кун котките тежат от 4 до 10 kg. Средно мъжките тежат между 5,9 и 8,2 kg, а женските – 3,6 до 5,4 kg. // Wikipedia

Ако някоя порода домашна котка може да измине стотиците километри от Беларус до Буча, това ще е точно Мейн Кун!

Има и друга причина да смятам историята за истинска - не е първият подобен случай. Само да се разровя за няколко минути в дълбоките архиви на Мистерика и веднага ще намеря такива стари новини. Ето една от 2013 г.:

Джейкъб (70 г.) и Бони (63 г.) Рихтер от Уест Палм Бийч, САЩ са били на почивка с караваната си през месец ноември край Дейтона Бийч. Заедно с тях била и 4-годишната им котка Холи. През нощта преди да си тръгнат котката пожелала да излезе навън. На сутринта дълго я търсели, но никъде я нямало. Накрая покрусеното семейство се наложило да си тръгне без нея.

В навечерието на Нова година, след близо два месеца, се случило чудо. Семейство Рихтер получили обаждане от организация за бездомни животни намираща се на едва километър и половина от тях. Котката била донесена от друго семейство, което я намерило наблизо. Тя била доста слаба и с подбити лапи, но иначе била добре. Дали сама е изминала всичкото това разстояние от 300 километра или се е качвала в каросериите на камиони за част от пътя, не е ясно. Също не е много ясно как се е ориентирала. Дали е следвала бреговата линия или по други начини?

Източник

Американска котка

Понякога котките толкова време ги няма, че стопаните им ги смятат за мъртви. Следва една история от 2010 г. Интересното в случая е, че котаракът не просто е изчезнал, а мъртвото му тяло е намерено и погребано.

Анджело Петрило и съпругата му Кати изпаднали в дълбока скръб през юни, когато единият им котарак Алфи изчезнал. Две седмици по-късно един съсед им казал, че видял до пътя мъртвата им котка. Анджело отишъл там и сметнал, че това наистина е тяхната котка. Взел я и я погребал. Скоро след това семейството се преместило да живее в друга къща на около една миля от старата.

Девет месеца след това новото семейство което се било нанесло в старата им къща им телефонирало, че една котка упорито се опитва да влезе в къщата и вероятно е тяхна. Анджело и Кати не повярвали защото Алфи бил мъртъв, а другата им котка Фреди била с тях. Но на другия ден отново им се обадили, че тази котка не ги оставя на мира. Анджело отишъл да провери и с изумление видял, че това наистина е Алфи.

Анджело не може да повярва на съвпадението - "котката която погребах преди толкова време имаше абсолютно същите шарки и беше същата големина". Явно все пак е погребал друга котка, която толкова прилича на Алфи защото може би му е братовчед.

А къде е бил истинския Алфи през цялото това време ? Явно се е загубил и когато най-после е намерил пътя към дома, стопаните му ги е нямало. Но за щастие сега всички са отново заедно.

Източник

Котаракът Алфи

Дори и на мен ми се случи нещо подобно през 2016-та, същата година, в която Макс от новината в началото е роден. Давам статията, която тогава пуснах в старата МИСТЕРИКА. В началото има намеци за други мои интересни преживявания, които съм описал в отделни материали - не са нещо кой знае какво, затова не съжалявайте, че (все още) ги няма и в новия портал Мистерика.

Чувал съм много истории за това как котки се връщат след време при стопаните си. Не съм предполагал, че лично ще преживея нещо подобно. Но и никога не бях очаквал да се сблъскам с полтъргайст, а ми се случи. Бях изненадан и развълнуван и първия път, когато видях НЛО (към днешна дата съм виждал вече десетина). Чудя се какво ли ще е следващото необичайно нещо, което ще преживея? Среща с Бигфут :-D ?

Да се върнем на настоящата история. Имали сме много котки, към някои доста съм се привързвал и ми е било тъжно когато са умирали или изчезвали. Изненадващо на 5 юли т.г. в двора ни се появи Белчо, котаракът, който изчезна преди една година. Бе доста измършавял и мръсен, с много рани. Освен това бе много плашлив и не искаше да ни доближи, но със сигурност бе той, няма как да го сбъркам! Хвърлихме му храна, но настоящите ни лакоми котки веднага му я отнеха и той си тръгна. Стана ми тъжно - да се завърне в дома си и да бъде посрещнат така. Мислех, че повече няма да се появи, разбрал, че не може да се бори със сегашните млади котараци.

Но на другия ден отново дойде и този път го вкарахме вътре, където го нахранихме. От тогава дойде още няколко пъти, но не искаше да остава и пак тръгваше на някъде.

Чудя се къде е бил през тази една година. По принцип е известно, че много от котките имат повече от един дом, колкото и да си мислим, че са "наши". Белчо едно време не правеше изключение - изчезваше за часове, дори за дни. Виждали сме го в други къщи. Котките са умни и хитри - защо да се хранят само в един дом, като може да посещават два, дори три :-)

Едно от предположението ни за изчезването му бе, че едни съседи, в които сме го виждали са го били отнесли на вилата си в едно близко село. Но разстоянието до това село не би представлявало проблем за една котка. Други съседи са ни казвали, че веднъж там отнесли една котка от която искали да се отърват. Само след седмица тя се върнала. Така че за една година Белчо би дошъл примерно от София, а не от село Василица. Чудя се дали наистина не идва от София? Тук в района има вили на софиянци, колко му е някой да го е грабнал и отнесъл в столицата.

Друг вариант е да са го държали през цялото това време някъде затворен - примерно, за да лови мишки. Все пак и това не ми се вярва - би означавало цяла година да му чистят и дават храна.

Остава мистерия къде е бил.

Нещо друго интересно, което говори много за човешката психология. Аз бях сигурен, че Белчо изчезна миналата година - 2015, докато леля ми и майка ми упорито твърдяха, че го няма от 3-4 години. Накрая разрових личния си архив от снимки и намерих една от миналата година на която съм го снимал заедно с рижия ни котак:

Dvama Kotaraci

Чудя се дали някои от историите за котки завърнали се след 5, 7 или дори над 10 години не са всъщност преувеличени. Хората си мислят, че са изчезнали преди толкова години, а те са се изгубили по-скоро. Затова обичам да правя снимки, а и се радвам, че паметта ми все още е доста добра и помня точно много неща.

В архива си намерих и първата снимка на Белчо, заснета през 2009, Тест сега той е на 7 години.

малко коте

А ето така изглежда Белчо сега, доста е жалък, но се надявам да се възстанови като го храним редовно:

Belcho

Да, възстанови се. Поживя си още 6 години и умря едва миналата 2022 г. от старост. За жалост през 2022 изчезнаха / умряха още няколко наши котки, като бяха достатъчно млади, за да не е нещо естествено. Имам подозрения, че някой зъл съсед ги изтрови.

А преди няколко седмици изчезна черното котараче, за което писах в тази статия в Мистерика+ (все още се надявам да се появи отново):

Ураганни ветрове, черни котки и странни хора по улиците на София

Ако нямате достъп до материала...вероятно и никога няма да имате, освен ако не сте котка с 9 живота....

Пренаписване на историята: битката при Аженкур

admin 05.04.2023

Вчера приключи поредицата "Загадки от дъждовните гори", която бе събрала няколко мистерии по географски принцип. Днес започвам нова поредица като този път свързващият елемент е исторически. От години и десетилетия, а може би дори столетия има подозрения, че историческите събития не са били точно такива, каквито ги знаем днес. Нещата са се случили по различен начин, но някой е пренаписал историята. Най-запалените любители на конспирациите говорят за изтрити сведения за древни велики цивилизации, за пренаписване на историята на космическите изследвания (с фалшифицирането на кацанията на Луната) и т.н. Е, в настоящата поредица вероятно няма да стигнем толкова далеч (а може би ще има изненади, както се казва - "очаквайте с нетърпение"). В Мистерика залагам на факти и затова в поредицата ще бъдат представени проверими и като цяло доказани случаи на пренаписване на историята - къде по-успешни, къде не толкова.

А битката при Аженкур е едно от най-успешните пренаписвания. Това сражение между англичани и французи се състои на 25 октомври 1415 г. и е част от така наречената 100 годишна война. Английската армия постига бляскава победа макар числеността на френските войски да е 5 пъти по-голяма! Всъщност не е било точно така ...

Все повече съвременни историци оспорват цифрите. Като цяло днес господстващото мнение е, че французите са били само два пъти повече от англичаните, а някои изследователи дори смятат, че числеността на двете армии е била горе-долу еднаква.

Кой е измислил това с "петте пъти повече"? Победителят - английският крал Хенри V. Едно е да постигнеш победа над "вечния враг", съвсем друго е да го сториш, когато той те превъзхожда 5 към 1! Тази невероятна битка вдъхновява самият Шекспир да напише едноименната си пиеса "Хенри V".

Ако не беше това пренаписване, Хенри V нямаше днес да е толкова известен крал, някои дори го поставят редом до Ричард Лъвското сърце. Хенри V щеше да е просто поредният английски крал. А самият Шекспир може би нямаше да е толкова известен драматург, ако в произведенията му липсваше въпросната пиеса.

Източник

Битката при Аженкур

Загадки от дъждовните гори - част X

admin 04.04.2023

Панамският остров Баро Колорадо намиращ се в езерото Гатун някога е бил дом на повече от 200 вида птици. Но през миналия век една четвърт от тях са изчезнали и учените не са сигурни защо. Това за първи път се забелязва през 1914 г. През въпросната година е завършен Панамският канал и нивото на водата в Гатун се повишава (островът не е много далеч от съоръжението). Баро Колорадо не е залят, но водите около него стават по-дълбоки.

През 80-те години предположението е, че заради по-дълбоките води, хищниците трудно стигат до острова. На свой ред поради липса на големи хищни животни, популациите на някои други бозайници като маймуни процъфтяват. Те често се хранят с птичи яйца. Звучи логично като обяснение, но мистерията съвсем не е разгадана.

През 90-те на острова биват поставени камери и се вижда, че маймуните и другите набедени бозайници почти не ядат яйца. Забелязани са змии, които го правят, но тези случаи не са толкова много, че да накарат над 45 вида птици напълно да изчезнат от острова.

Източник

YouTubeМоже да ме намерите в Mastodon