Loading...
 
Публични статии

Дроните от Колорадо - завръщането на мистериозните въздушни кораби от 19-ти век (АРХИВ 2020)

admin 04.03.2023

Напоследък неидентифицираните летящи обекти (НЛО) са отново тренди тема. Всичко започна с китайския шпионски балон, който прелетя над САЩ. В последствие американските военни свалиха още три "по-малки обекта", които обаче не били балони. И както обикновено става хора и правителства започнаха да виждат балони, НЛО-та и НЛО-балони по целия свят. Те са навсякъде - от Румъния през Канада до самия Китай, което е доста иронично след като именно китайският балон даде начало на UFO-манията. В Япония пък даже някаква метална сфера бе изхвърлена от морето. За част от тези наблюдения съм писал в други материали из различните секции на сайта, но няма да давам връзки, защото част от статиите са в Мистерика+ и за много от читателите тези линкове няма да се отварят. Вместо това ще направя друго - ще спомена последния случай от седмицата и ще припомня една статия, която пуснах през 2020 в стария блог Мистерика - сега балоните са манията, преди две години бяха дроните. Предишни години и десетилетия пък други обекти са били повод за вълнения...

Съобщения за НЛО над Санкт Петербург, летище Пулково временно спря полетите

В края на 19-ти век в Америка (и в значително по-малка степен в други части на света) хората често виждат странни въздухоплавателни средства в небето. По онова време братята Райт все още не са изобретили своя аероплан, който се счита за първият съвременен самолет, но има други апарати, с които да се лети - балони и дирижабли. Затова някои съвременни историци предполагат, че мистериозните кораби са били експерименти на земни изобретатели и ентусиасти. Има известни проблеми с това обяснение. Апаратите изглеждат с една идея по-усъвършенствани спрямо техническите възможности на човечеството по онова време. Освен това те имат странно поведение. Често влачат котви по земята. Поне при един случай котвата се закача за железопътна линия и един човек от екипажа на въздушния кораб се спуска по въже, за да я отреже. Понякога апаратите кацат и от тях излизат хора. Те изглеждат леко необичайно, но все пак имат човешки вид. Задават странни въпроси и цялото им поведение е съмнително. Затова някои съвременни паранормални изследователи предполагат, че зад феномена стои нещо свръхестествено. Скептиците пък тотално отричат този феномен, според тях никакви мистериозни кораби не е имало и всичките случаи са измами и вестникарски измислици.

От известно време в някои американски щати пък се наблюдават някакви мистериозни дрони. Бях поразен, когато попаднах на една статия, която посочва приликите между някогашните наблюдения на странни въздушни кораби и съвременните странни дрони. Как самият аз не бях видял досега общите черти!?

Drones In Wild West

Инвазията на странните дрони започва по време на коледните празници тази зима (бел.: 2020 г.) т.е. феноменът се появява буквално преди месец. Различни хора в североизточната част на щата Колорадо съобщават, че са видели големи дрони да летят във формация през нощта. Това по принцип е забранено - нощните полети на такива устройства. Освен това дроните имат "фиксирани крила", което ги прави да приличат повече на самолети отколкото на квадрокоптерните дрончета с перки, които можете да си купите от магазина. По дроните премигват червени, сини и зелени светлини. Обикновено летят в добре изградена формация (имало е случаи да са близо 20 на брой!), което всеки любител занимавал се със синхронно летене на повече от един дрон, ще ви каже, че е трудно за постигане. След няколко седмици дроните са забелязани и в Небраска, феноменът се разпространява. Въпреки това досега няма нито една снимка на тези дрони! Това е защото те летят над провинциални райони, никога в близост или над големи градове, където биха били заснети със сигурност. Ето ви първата прилика с въздушните кораби от миналото - поведението им е странно, целта на полетите им - неясна.

На тази карта шерифът в Линкълн Каунти отбелязва къде са видени дроните:

Drone Sightings Map

Според някои зад настоящата вълна от наблюдения стои някоя голяма корпорация, защото използваните дрони със сигурност са много скъпи. Дори и да можеш да извадиш няколко хиляди долара пак няма да намериш свободно на пазара такъв модел, а какво остава за цели 20 от тях. Някои предполагат, че корпорация за добив на природни ресурси сканира и картографира пущинаците на Колорадо и Небраска, но защо го прави нощем в разрез с правилата?

Дали зад феномена не стои правителствена организация? Всички запитани служби (DEA, Air Force, DARPA, DoD, EPA, NORAD) са отрекли да имат нещо общо със случая. Дори университета в Колорадо е заявил, че дроните не са техни. От своя страна поне няколко служби за сигурност са се заинтересували от мистериозните дрони, включително ФБР.

Шерифските офиси в Колорадо и Небраска също са започнали свои разследвания, макар че това е по-скоро за шоу и за успокоение на населението. Тези дрони не са нарушили (засега) никой щатски закон, забраната за летене по тъмно е федерална разпоредба. Така, че ФБР има основание да разследва, но не и местните полицейски служби.

Съвсем скоро обаче може да се стигне и до много по-сериозен инцидент от това просто да летят през тъмната част на денонощието. Поне при един случай един дрон се е разминал твърде близо с медицински хеликоптер.

Интересно, но въпреки издирванията никъде не са намерени хангари или писти обслужващи странните дрони. Както казах те не са никак малки, няма как да побереш 20 от тях на задната седалка на колата. Освен това модели с фиксирани крила се нуждаят от писта за кацане и излитане. Вярно, има и хибридни модели, които се издигат вертикално, но това ще значи, че дроните са дори още по-скъпи. И пак остава въпроса къде домуват.

Конспирациите също са се развихрили. Как е възможно службите за сигурност да твърдят, че не знаят кой стои зад случая? Говорим за същата служба, която ще те претърси на летището от главата до петите и ще те накара да отвориш всяко малко шампоанче и бутилка с вода, за да проверят дали нямаш експлозив и да взривиш самолета. Ха! С един такъв дрон може да направиш много по-сериозен атентат отколкото с бутилка вода! Дали властите всъщност не крият нещо и много добре да знаят кой стои зад всичко? Поне в един случай хора са забелязали съмнителен ван със стърчащи антени (операторите на дроните?). Поне един шерифски офис е заявил, че вече не разследват случая само два дни след като са се заели с мистериозните дрони.

Поне в няколко случаи са видени някои от дроните да стоят неподвижно във въздуха в продължение на повече от час! Това е невъзможно за дрони тип "самолет" с фиксирани крила, освен за хибридните модели разбира се, но пак остава въпроса с продължителността. Един дрон с електрическо захранване не може да се задържи във въздуха повече от 20 минути. Моделите с бензинови двигатели могат да изкарат до към 45 минути. Тези дрони обаче са стояли неподвижно във въздуха повече от час! Още една прилика с въздушните кораби от 19-ти век, които сякаш са леко по-напред от познатата техника към момента.

Има твърдения (недоказани - все пак да отбележа), че при няколко случая хора са се опитвали да заснемат дроните. И дроните на мига са изключвали светлините си и са ставали почти напълно неразличими на фона на нощното небе! Това не ви ли прилича на неуспешните опити на мнозина хора да заснемат НЛО? Ето ви и паранормалната прилика!

Не на последно място, вече се появиха скептици, които отричат целия феномен на странните дрони като измислици и измами. Точно като при старите въздушни кораби.

Източник

Airship

БОНУС! Под старата статия има коментар на един читател, който си струва да дам тук:

Тези неща Никога просто не са спирали!

Дали хората виждат ангели, демони, дракони, летящи кораби, "летящи чинии", черни хеликоптери, дронове или каквото и да е друго, феномена зад тези наблюдения си остава един и същ.

Друго е по-интересно, как тези неща не просто не са спирали, но и се повтарят нонстоп - наскоро беше споменал за случая Дятлов и как интересно, на същото място се случват същите инциденти при същите обстоятелства със същия брой хора - все едно има някаква програма, която върти едни и същи неща до безкрай.

Няма как да не направя паралел с електронни игри от RTS ( Real Time Strategy ) жанра, като Age of Empires 2, където играча може да вдигне нивото и да мине в друга ера, но игровата механика, сградите и участниците са си едни и същи...

1887-а година има буквално вълна от наблюдения по цялото Източно крайбрежие на САЩ.

Днес 130 години по-късно пак същото - 19-ти век били Вестникарски измислици, но видиш ли днес когато всеки има висококачествена видео камера в джоба си, няма нито една снимка!

След 100 години, ако все още ни има на Земята, хората Отново ще виждат някакви Неща и ще пишат, как 2020-а имало някакви Интернет измислици...

Загадки от дъждовните гори - част IV

admin 26.02.2023

Мапингуари (mapinguari) е митично същество от преданията на някои племена от Амазония. Това е огромно животно подобно на ленивец. Високо е над 2 метра, козината му е мръсна и сплъстена и от него се носи силна противна миризма. Биолозите отричат възможността такъв неоткрит вид да съществува, но индианците се кълнат, че мапингуари е истински.

Нерядко може да се срещнат различни вариации на легендата, които я правят дори още по-фантастична. Според някои звярът има само едно око, според други мапингуари има огромна зловеща уста на корема си. Това същество проявява силна агресия най-вече към тези, които се отнасят зле с природата.

Учените смятат, че легендата за мапингуари е спомен за времената, когато наистина в Южна Америка е живял гигантски ленивец (латинското му название е Megatherium). Той обаче е изчезнал преди хиляди години.

Източник

Трейлър за филма "Тетрис"

admin 25.02.2023

"Тетрис" е велика игра и не за първи път я споменавам в портала. Последната статия за миналата година в раздела "Странни игри в странни дни" бе посветена именно на нея:

Игри създадени в СССР и Русия: Тетрис

Играта хем е велика, хем е доста семпла (а може би от тази комбинация идва и нейната гениалност). Толкова е семпла, че човек би си помислил, че трудно би могло да се направи филм по нея. Но ето, че и това се случи благодарение на компанията Apple! В даденият по-долу трейлър може да се види, че "малката игра" Тетрис е забъркана в "голямата игра" между държавите. Шпиони, преследвания, драматични обрати...филмът изглежда ще е доста вълнуващ.

И тук е момента да похваля Ейпъл, макар тази компания да не ми е от най-любимите. След невероятния сериал "Severance", те ни дават и един невероятен филм. Не съм голям почитател на iPhone и другите надценени ейпълски джаджи, но в областта на киното определено имат попадения.

YouTube

Загадки от дъждовните гори - част III

admin 21.02.2023

Южна Америка e последният континент, колонизиран от хората. Учените предполагат, че това се е случило в самия край на последната ледникова епоха, преди приблизително 12 000 години (макар че има и алтернативни теории). От десетилетия изследователите се опитват да съберат информация за ранните южноамерикански общности. Амазонската джугла обаче затруднява изследванията.

През 2017 г. е постигнат пробив. През въпросната година археолозите попадат на дълъг 8 мили (12,9 километра) участък с пещерни рисунки дълбоко в колумбийската джунгла. Смята се, че ръчно надрасканите изображения датират именно от най-ранните заселници в тропическите гори. Рисунките показват животни като мастодонти и гигантски ленивци.

Тези рисунки на изчезнали видове са особено вълнуващи за биолозите. Докато старателно анализират всяка пещерна рисунка, те се надяват да научат повече за ранното биоразнообразие в тропическите гори. „Картините дават ярък и вълнуващ поглед върху живота на тези общности“, казва археологът Марк Робинсън пред Live Science. „За нас днес е невероятно да мислим, че те са живели сред и са ловували гигантски тревопасни животни, някои от които са били с размерите на малка кола.“

Източник

YouTube

Събития от седмицата - земетресенията

admin 18.02.2023

Има седмици, в които нищо не се случва, има и такива, в които нещата се случват толкова динамично, че човек започва да се чуди дали няма някаква по-голяма картинка. Настоящата отиваща си вече седмица е от втория тип, като основно глобалните теми бяха две - земетресенията и така наречените балони определени като НЛО (или НЛО-тата набедени за балони - зависи от гледната точка).

Фиксацията върху трусовете може и да е малко прекалена, все пак малки и средни по големина земетръси се случват постоянно все някъде по света, но предвид гибелното земетресение в Турция и Сирия от 6 февруари, очаквам поне още седмица медиите да съобщават за всяко леко клатушкане от 3-та, дори 2-ра степен по скалата на Рихтер, случило се някъде наблизо. Обикновено голяма част от новинарските сайтове прескачат тези новини. Не и този път:

Две земетресения тази сутрин край Тополовград

Това обаче си струва наистина да се спомене:

5,5 по Рихтер разлюляха Румъния, усети се и в България

И аз го усетих, точно тогава бях в офиса във висока сграда в София. Трусът даде повод за безброй шеги, но на самите румънци едва ли им е било весело, ето снимки от окръг Горж:

Земетресение в Румъния (14.02.2023)   1

Земетресение в Румъния (14.02.2023)   2

Около ден по-късно и Нова Зеландия беше ударена от земетресение, което бе дори по-силно от румънското - 6.3 по Рихтер (източник).

А най-плашещото? По същото време в Нова Зеландия бушуваше и друго едно бедствие - циклонът Габриел.

YouTube

Завършвам обзора с най-сюреалистичната снимка от Турция, където земетресението кара сграда да стъпи върху паркирани в съседство автомобили.

Хей, няма ли да кажеш нещо и за НЛО-балоните, все пак на повечето читатели това ще им е по-интересно?

Да, ще кажа - до края на днешния неделен ден ще публикувам материал по темата в Мистерика+, освен...ако не ме отвлекат извънземните.

Източник за долната снимка:

Сграда стъпва върху автомобили в Турция (06.02.2023)

Загадки от дъждовните гори - част II

admin 16.02.2023

Не всеки ден изследователите попадат на недокосната от човешка ръка част от Земята. Дните на безстрашните авантюристи, плаващи из неизследвания свят, са отминали от векове. Така че представете си изненадата на научната общност, когато през 2012 г. д-р Джулиан Бейлис открива напълно нова тропическа гора в Мозамбик!

Това откритие е направено с помощта на Google Earth. Бейлис разглежда кратер на върха на планина в африканската държава. Оказва се, че в него има недокосната от хората тропическа гора.

Пет години по-късно Бейлис завежда екип от 28 изследователи в Мозамбик, за да разберат какво има в тази недокосната гора. Пътуването обаче не е без предизвикателства. Изкачването на планината, наречена Лико, се оказва почти невъзможно. Екипът използва дронове, за да проучва пътя пред тях и да начертае маршрут.

След като стигна до върха, екипът на Бейлис открива няколко напълно нови животински вида, включително вид пеперуда, която Бейлис по-късно кръщава на планината.

Тук идва и голямата изненада, всъщност оказва се, че древните хора са посещавали тази гора. Стари глинени съдове са открити разпръснати в гъсталака. Екипът предполага, че те са били оставени като дарове от ранните хора като благодарност за реката, течаща от планината. Но това са само предположения, на практика нищо не се знае за хората, които са живели в гората. Как са стигнали до горе и какво са правили? Защо са изчезнали?

Източник

YouTube

Marlowe (2022)

admin 13.02.2023

"Marlowe" е криминален филм, който официално ще бъде пуснат по кината на 15 февруари т.г. Иначе премиерата му беше на 24 септември 2022 на международния филмов фестивал в Сан Себастиан, Испания.

Рядко гледам филми, още по-рядко криминални, но този привлече вниманието ми. Филип Марлоу е персонаж създаден от писателя Реймънд Чандлър. По популярност той може да се сравнява с Еркюл Поаро, героя на Агата Кристи.

Останах изненадан, че настоящият филм не е по някое от произведенията на Чандлър, а е създаден на базата на "Чернооката блондинка" (The Black-Eyed Blonde), една новела на Джон Банвил (на български език издаван като Бенджамин Блак или Блек). Дали нивото на филма, а и на книгата е високото ниво на Чандлър? Или може би е по-добро давайки съвсем нови черти в образа на Марлоу? Предстои да видим. Не бях чувал за Джон Банвил / Бенджамин Блек. Това вероятно е защото наблягам повече на фантастиката. Е, мисля да отделя малко време и на кримките.

Трейлър

Загадки от дъждовните гори - част I

admin 12.02.2023

Наскоро си писах с един редовен читател на Мистерика. Конкретният повод бе поредното изчезване в България - на 25-годишния Емил Боев. Случаят е доста подобен на други случаи от целия свят и отново действието се развива в гора.

Изчезналия Емил Боев сниман в гора, много е дезориентиран

Едно изречение от това, което си писахме се запечата в главата ми:

"Хайде, да видим дали ще го намерят този Емил, но поради някаква причина, не знам, каква горите определено са опасни места, сериозно го казвам, и не заради мечките там..."

Междувременно попаднах на интересен материал в Listverse.com посветен на един конкретен и може би най-важен вид гори - дъждовните.

Всичко това ми даде повод да започна нова поредица в блога. Горите са мистериозни, горите са опасни, горите крият всякакви богатства - лечебни растения, руини на древни цивилизации, неоткрити животински видове и какво ли още не. Приятно четене!

************

Дъждовните гори са вид гора с голямо количество на валежите (над 1750 – 2000 mm годишно). Делят се на 2 групи – тропически и умерени. Макар че заемат сравнително малка част от площта на Земята, дъждовните гори имат голямо значение за биоразнообразието, като от тях произхождат между 40 и 75% от известните видове организми.

Карта на всички дъждовни гори по света:

Rain Forest Location Map

Дълбоко в тропическите гори на Амазонка има племена, които имат малък или никакъв контакт с външния свят. За съжаление много от тях са негативно повлияни от "цивилизованите" хора с техните практики на незаконна сеч и добив на минерали. Антрополозите все още не знаят много за начина на живот на тези откъснати племена. Има опасност много от тях да изчезнат, преди да научим повече.

Едно такова племе е Пирипкура (Piripkura). Тяхната общност, разположена далеч в западната част на Бразилия, наброява едва около 20 човека. Дори съседните племена не знаят много за тях. Близкото племе Гавиао (Gavião) ги познава като „хората на пеперудите“ поради техния номадски начин на живот.

Едва през 1998 г. бразилските власти за първи път официално научават за тях. През въпросната година двама мъже от Пирипкура напускат гората, за да търсят помощ за заболяване. По време на престоя си в болницата, те разказват на лекарите как враждебна банда "цивилизовани" нашественици е изклала повечето от техните другари.

Ще си кажете, властите веднага се задействат, за да осигурят защита на племето? Нищо такова! Едва през 2021 г. бразилски съд най-накрая излиза с решение по техния случай. Той отрежда държавната агенция отговорна за коренните жители на страната FUNAI да задели 600 000 акра земя за Пирипкура. Притесненията обаче остават.

Незаконната сеч продължава. Обезлесяването носи насилие, болести и смърт на членовете на племето. Всяка година техният начин на живот става все по-застрашен. Антрополозите се притесняват, че може никога да не разберат как наистина живеят Пирипкура. Вникването в една от най-уникалните и затворени култури в света скоро може да бъде невъзможно завинаги.

Източник

YouTube

Земетресението в Турция и Сирия - обобобщение към 9 февруари

admin 09.02.2023

Както знаете от новините, преди 3 дни, в ранните часове на 6 февруари силно земетресение с магнитуд 7.8 удари Турция и Сирия. На долната карта са показани засегнатите райони (източник):

Земетресение 06.02.2023 01

Хиляди сгради бяха разрушени и в двете страни, тази зла участ не подмина и древни постройки с огромно историческо и културно значение като построения през 2 в. дворец в Газиантеп (източник):

Земетресение 06.02.2023 02

Към настоящия момент загиналите официално са над 12 000, но вероятно тази бройка ще нараства.

В Сирия пък поне 20 джихадисти от "Ислямска държава" успяха да избягат от един затвор след като стените му се напукаха (източник).

След първия трус последваха още няколко като силата на някои от тези вторични трусове бе съизмерима с първоначалния. Освен това имаше и други земетресения в съседни страни. Може и да има връзка - понякога едно земетресение е способно да отключи други трусове в други райони.

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер разтърси гръцкия полуостров Халкидики

Слабо земетресение разлюля земята край Садово тази нощ (Магнитуд 3.0 по Рихтер)

Нека припомня къде най-често са се случвали големи земетресения (3.0+) в България (източник):

Сеизмични зони в България

А това пък е картата на най-значимите земетресения по света за последните 4 хиляди години (източник):

Significant Earthquakes 2150 B.C. To A.D. 2022

Завършвам обзора със съветите дадени в тази статия:

Какво да правим при земетресение? Сеизмолог обясни

“Първото нещо е да се изключи газ, ток, всичко да се спре и ако могат хората, веднага да напуснат сградата. Не трябва да се ползва асансьор, но и стълбите са уязвимо място. Трябва възможно по-бързо да се напусне сградата или при невъзможност да се скрием под маса, бюро или под рамката на вратата. Първата вълна винаги се усеща като удар отдолу, след това започва клатене, а после и люлеене. Когато всичко спре, е препоръчително да се излезе навън”, разкри доц. Трифонова.

Изчезването на Емануела Орланди

admin 05.02.2023

Тази седмица Любомир Жечев пусна нов епизод в YouTube канала на "НАЙ-ВЕЛИКИЯ ПОДКАСТ":

Кой отвлече Момичето от Ватикана? – Криминални Истории #1

Ко-водещ бе някаква жена участвала в Сървайвър. Не останах особено доволен от начина на представяне, а като гледам и коментарите, не съм бил единствен.

коментари НАЙ ВЕЛИКИЯ ПОДКАСТ

Затова реших да извадя от дълбоките архиви материала, който написах през 2020 за вече недостъпния оригинален блог МИСТЕРИКА. Пожелавам ви приятно четене!

************

Емануела Орланди е четвъртото от общо 5 деца на Еркол и Мария Орланди. Тя е родена на 14 януари 1968 и изчезва на 22 юни 1983 при загадъчни обстоятелства. Цялото семейство живее във Ватикана, защото баща ѝ е служител в една от институциите на папската държава.

Емануела е даровито дете. Посещава уважавано училище в Рим, отделно от това взема уроци по флейта три пъти в седмицата, дори и през лятната ваканция. Участва и в хора на църквата Света Ана Деи Палафрениери (Sant'Anna dei Palafrenieri).

Обикновено 16-годишното момиче отива с автобуса до училището, в което взима музикални уроци. След като слезе ходи пеша още около 200 метра. На 22 юни 1983 момичето е на път да закъснее за поредният урок. Тя моли най-големият си брат Пието да я придружи, но той точно тогава има други ангажименти и не го прави. В последствие той хиляди пъти ще се проклина за решението си. Малко по-късно Емануела се обажда на една от сестрите си и и казва, че преди урока се е срещнала с представител на козметичната фирма Ейвън и може да им стане представител. Сестра ѝ казва да поговори първо с родителите им преди да се съгласи.

Емануела все пак успява да стигне за урока въпреки закъснението от срещата с "представителя" на Ейвън. След урока Емануела се хвали за предложението за работа и на една своя приятелка. Последно е видяна как се качва в голямо черно БМВ. От тук следите на Емануела се губят.

След като момичето не се прибира родителите ѝ известяват полицията. По медиите излиза съобщение за нейното изчезване.

Два дни по-късно, на 25 юни в полицията се обажда момче, което твърди, че се казва Пиерлуиджи и е на 16 години. Той твърди, че заедно с гаджето си, са срещнали изчезналата Емануела на Пиаца Навона. Този "Пиерлуиджи" определено знае нещо, защото описва флейтата, очилата, които Емануела рядко носи и други детайли, които не са публикувани във вестниците. Той твърди, че момичето е била с къса коса и се е представила като "Барбарела". Емануела-Барбарела казала, че е избягала от вкъщи, смята да живее самостоятелен живот и сега продава козметика на Ейвън.

На 28 юни в полицията пък се обажда някой си Марио, който твърди, че е собственик на бар намиращ се някъде между Ватикана и музикалното училище посещавано от Емануела. Млада девойка, която се представя като Барбара му казва, че е избягала от вкъщи, но ще се прибере за сватбата на сестра си.

На 3 юли папа Йоан Павел II отправя молба към тези отговорни за изчезването на Емануела, да я върнат и така за първи път излиза на преден план версията, че тя не е избягала, а всъщност е отвлечена. След два дни семейство Орланди получава анонимно обаждане (първото от много, които ще последват). Неназован човек твърди, че дъщеря им е отвлечена от терористична група, която иска да бъде освободен от затвора турчина Мехмет Али Агжа, който през 1981 ранява папата при опит за убийство. Знаете за това предполагам - как първоначално за атентата е обвинен българина Сергей Антонов преди да се разбере, че зад опитът за убийство стоят турските националисти Сивите вълци, на които Агжа е член. Българската връзка обаче не е съвсем напълно отречена. През юли 1980 година Агджа се появява в София, където остава 50 дни. Тук той се среща с турски и сирийски контрабандисти, работещи за Държавна сигурност, от които се снабдява с пистолета, с който по-късно стреля по папа Йоан Павел II, и с фалшив паспорт на името на Фарук Озгун. С него той напуска страната и през следващите месеци пътува безразборно, посещавайки над десет европейски страни. (Източник)

Следват нови телефонни обаждания от различни хора от тази предполагаема терористична организация. Един от тях се представя като "американецът". Той действително говори на италиански с акцент. От тези телефонни обаждания става ясно, че "Марио" и "Пиерлуиджи", които са се обаждали преди дни в полицията също са членове на групата. Искат Агжа да бъде разменен за Емануела.

На 6 юли млад човек с американски акцент се обажда в новинарската агенция ANSA и иска до 20 дни да стане размяната с участието и на папата. Те щели да оставят доказателства близо до парламента, че наистина Емануела е в техни ръце. Не го правят обаче.

На 8 юли човек с близкоизточен акцент се обажда на една приятелка на Емануела и отново настоява до 20 дни да бъде освободен Агжа. Иска и да му се предостави директна телефонна връзка с Аугустино Казароли, който е висш служител във Ватикана. На 18 юли е предоставен такъв телефон за връзка. "Американецът" се обажда общо 16 пъти.

От цялата тази история не излиза нищо. "Терористите" спират да се обаждат, а момичето не е намерено - живо или мъртво.

На 14 май 2001 свещеник в църква близо до Ватикана намира торба с малък череп в него и изображение на Падре Пио - един популярен италиански свещеник от миналото, който в последствие е и обявен за светец. Не е установено категорично дали това е черепа на Емануела или на някой друг.

Самият Агжа докато е в затвора дава много интервюта. Питан е и за Емануела Орланди. Той ще каже, че момичето е отвлечено от български представители на Сивите вълци (български турци?). В началото също така ще твърди, че момичето е живо и няма никаква опасност за нея. В последствие ще се изметне и ще отговаря, че не знае каква е съдбата на Емануела.

Съдия Фердинандо Импосимато в средата на първото десетилетие на новия век ще доразвие теорията за отвличането от Сивите вълци. Според негово проучване момичето, по това време вече жена на средна възраст, е приела исляма след като е отвлечена и сега живее в мюсюлманска общност в Париж.

През 2006 в писмо Агжа хвърля поредната сензация. Той твърди, че Емануела и едно друго момиче на име Мирела Грегори действително са били отвлечени, за да бъдат използвани за неговото освобождаване. Момичетата са заведени в кралски дворец в Лихтенщайн.

През януари 2010 Агжа е окончателно освободен от затвора. На 9 ноември 2010 той дава първото си интервю като свободен човек. Питан за Емануела, той отново произвежда сензация. Казва, че момичето всъщност е отвлечено от Ватикана. Днес тя живее в манастир в централна Европа. Родителите ѝ могат да я посещават, когато искат, но тя не може да напуска манастира. Според мен това са пълни глупости и вероятно Агжа не знае нищо, защо толкова пъти ще променя версията си.

Появяват се и други претенденти за похитители. Банда Дела Маглиана (Banda della Magliana) е една италианска криминална организация, която не е толкова известна като Коза Ностра или Камората например, но не е и някаква квартална джебчийска групичка. Освен това този криминален синдикат има и силни връзки с някои италиански неонацистки групи. През 2011 един бивш член на престъпната група ще заяви, че Емануела е отвлечена всъщност от Банда Дела Маглиана с цел да се изнудва Ватикана за пари.

В тази връзка има и телефонни обаждания според, които зад отвличането на Емануела стои престъпния бос Енрико Де Педис (1954-1990). Бившата приятелка на този мафиот ще заяви през 2008, че той веднъж и е признал, че е отговорен за изчезването на Емануела. Заради това през 2012 полицията ще отвори гробницата на Де Педис (която между другото е на територията на Ватикана!), но няма да открие нищо свързващо го с Емануела.

През 2012 известният екзорсист Габриеле Аморт ще завърти случая в съвсем нова посока. Той ще заяви, че Емануела е отвлечена от представители на самата Ватикана, за да участва в секс парти, след което е била убита. В това са били замесени и представители на чуждо посолство в Рим.

През 2018 при реставрация във Ватикана са намерели човешки останки и веднага започва спекулация, че те са на изчезналата Емануела. Живите роднини на момичето ще заявят, че продължават да се питат защо всеки път като се намерят нечии кости, веднага тръгва мъглата, че те са на Емануела. Резултатите от изследването са оповестени на 1 февруари 2019. Анализът е посочил, че останките са на мъж живял в Рим межди 190 и 230 г. от н.е.

Малко странно в страницата в Уикипедия, от която превеждам има и една информация, която няма на пръв поглед никаква връзка със случая. На 10 юни 2019 Ватикана оповестява, че ще отвори две гробници - на принцеса Софи от аристократичната фамилия Хохенлохе-Валденбург-Бартенщаийн (Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein) и намиращата се до нея гробница на Шарлот Фредерика дукеса на Макдебург-Шверин (Mecklenburg-Schwerin). И двете гробници се оказват абсолютно празни! А какво са търсили всъщност? Предполага се тялото на Емануела. Остава въпросът къде са останките на двете аристократки, едва ли са се превърнали изцяло в прах. Загрижените служители на Ватикана започват да претърсят гробния комплекс на Ватикана, за да установят дали по някое време костите на принцесите не са пренесени на друго място. Действително намират "два комплекта" човешки кости в близост до гробниците и отново тръгват спекулации, че те са на Емануела. Отделно намират и две неизвестни скрити гробници зад тайна врата. Абе тази Ватикана е пълна с кости, за които не се знае на кого са, какво правят там!

Източник

Дали някога ще се разбере какво наистина се е случило с това дете? Дали има шанс тя да е жива и днес и да живее под чужда самоличност? Ще е на 55 години днес.Може да ме намерите в Mastodon