Loading...
 
Публични статии

Рисовете се завръщат!

admin 30.08.2022

Рисът е най-големият представител на дивите котки, който живее свободно в Европа. Той се среща и в Азия и Северна Америка. Различават се няколко подвида - иберийски, канадски, балкански рис и т.н.

Рис

За жалост рисовете бяха на път да изчезнат от Стария континент, най-вече "благодарение" на човека. Стигна се до там много хора да се учудват като разберат, че такива сравнително едри диви котки се срещат в Европа, толкова редки вече са наблюденията. Рисът бе на път да сподели съдбата на тасманийския тигър...

За щастие изчезването на вида поне засега не се случи! Трагедията временно се отлага, за жалост не е все още напълно изключена докато има твърде много бракониери и ненаситни ловци.

Пример за добра практика по опазването на това красиво животно е Испания. В началото на ХХ век рисът обитава по-голямата част от Иберийския полуостров (от там идва и името на подвида). Към 2003 почти напълно е изчезнал, всичко на всичко има към 140 екземпляра. Тогава обаче тенденцията се обръща и 12 години по-късно, популацията на иберийският рис вече е нараснала на близо 300 животни.

Испански рис

А какво е положението в нашата родина? Да, може да е изненада за някои, но рисът е живял и тук...а може би все още живее?

В земите на днешна България рисът се е срещал от дълбока древност. Кости от рис са открити в пласт датиран от ранен плейстоцен в палеонтологичното находище Козарника (община Белоградчик).

В миналото Странджа е била главно обиталище на риса в България. Макар и по-рядко, се е срещал и из Бургаско, Панагюрско, Твърдишкия балкан, Влахина планина и на други места. В Стара планина последният известен рис е отстрелян през 1902 г. във Върбишкия Балкан, а за последно рис в Странджа е убиван през 1913 година. Преди описаният по-долу случай от 2008 г., последният известен индивид в страната е убит през 1941 г. в Парангалица от немски войници.

През 1980-те години в България са правени опити за реинтродукция на екземпляри в Стара планина. Като цяло тези опити не са успешни и видът се смята за изчезнал у нас.

Въпреки това поради потайния начин на живот, който дивата котка води, някои експерти смятат, че в България са се запазили няколко типично български екземпляра в районите на река Ропотамо, Странджа и в Южен Джендем в Стара планина.

В началото на 21 век в района на Берковица се появяват следи от рис. Понеже официалната наука не мисли, че в България са се запазили рисовете, предполага се, че тези следи са оставени от екземпляри, преминали през границата със Сърбия. Дали?

През 2003 г. се появяват данни за рисове в района на Трън, Етрополска Стара планина и Странджа. През 2006 г. в Странджа е записан звук от рис.

След тези косвени доказателства, се появяват и неоспорими данни за наличие на рисове в нашата страна - дали местна популация или придошли от Сърбия е въпрос на дебат. През 2008 г. е отстрелян по невнимание мъжки рис в района на Чупрене близо до Белоградчик, а по-късно същата година с помощта на фотокапан е заснет рис в природна среда, маркиращ територия. Това говори, че той трайно обитава това място. През февруари 2009 г. в българската част на планината Осогово е заснета двойка рисове, боричкащи се по време на размножителния период. През 2009 година е заснет рис и в българската част на Странджа.

В края на октомври 2012 г. отново се появяват сведения за рисове в Осоговската планина край Кюстендил. На 28 февруари 2014 г. чрез фотокапан е заснет рис отново в Осогово. Само след 3 дни ловци забелязват следи на рисове в Трънско край границата. Информацията от снимките и видеоклипчетата, заснети от фотокапани, говори за няколко риса, които се завръщат в България от западната ни съседка през февруари. Те се размножават у нас. На снимките са запечатани два мъжки риса и една женска. През лятото на 2015 г. при теренни проучвания са открити следи на рис и в Рила. През април 2016 г. рис е наблюдаван близо до Стакевци в Западна Стара планина. В края на януари 2019 г. рис е заснет от ловец в Западна Стара планина. През март 2019 г. е направен видеоклип на рис и до село Факия в Странджа.

Демек рисовете се завръщат!

Източник

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ е засякъл въглероден диоксид на планета извън Слънчевата система

admin 28.08.2022

Наскоро телескопът на НАСА "Джеймс Уеб" категорично е засякъл въглероден диоксид на планета извън нашата Слънчева система. Това се случва за първи път, досега това химично съединение е откривано само на Земята, Марс и Венера.

Въпросната планета носи научното название WASP-39 b и е открита още през 2011 г., но досега категоричният спектрален анализ бе невъзможен. За жалост тя не е камениста планета като Земята или Марс, а е в газов гигант от рода на Юпитер и Сатурн. Освен това изчисленията са, че температурата на нея достига 900 градуса по Целзий. Така, че едва ли там има живот. Въпреки това, откритието е важно. То показва, че "Джеймс Уеб" с неговите уреди е способен да ни даде много повече информация за космоса, отколкото всички настоящи телескопи и обсерватории.

Източник

WASP 39 B спектрален анализ

Гигантска пеперуда видяна за първи път в САЩ

admin 27.08.2022

Пеперудата Атлас (Attacus atlas) е вид едра нощна пеперуда, срещаща се в Югоизточна Азия, южен Китай до островите Борнео и Ява на юг. Размахът на крилете ѝ достига до 30 см. и това я прави една от най-големите пеперуди в света. // Източник

Ataccus Atlas

Извън обичайното си местообитание досега бе виждана еднократно в Англия през 2012 г. Тогава учените предположиха, че насекомото е било изпуснато от нечия частна колекция.

През месец юли на настоящата година един екземпляр Attacus atlas е бил видян в американския щат Вашингтон (на долната снимка). Дали отново животното просто е избягало от частна колекция? Или постепенно този гигант започва да завзема нови територии?

Източник

Attacus Atlas In USA

Човекът-сирена

admin 21.08.2022

Как се "раждат" съществата от градските легенди? За повечето не знаем. Истории за много от по-старите чудовища се разказват от столетия и хилядолетия. Вампири, върколаци, гноми и тролове са част от фолклора на народите по света. Случаят с човекът-сирена не е такъв, знае се кой е неговият създател и кога точно се е появил. Сирената обитава само Интернет пространството...засега. Интересно кога ли ще се появи първия разказ на някой, който твърди, че го е виждал и на живо?

Разсекреняването на една от най-чаканите снимки в Уфологията се оказа разочарование

admin 19.08.2022

Вижте тази рисунка (повтарям, това е рисунка, не е снимка!):

Calvine UFO Drawing

Тази рисунка е направена на базата на спомен за снимка. Странно звучи, нали? Ок, ето историята на кратко. През 1990 двама човека се разхождат край малкото селце Калвин (Calvine) в Шотландия. Те стават свидетели на това как недалеч в небето прелита огромен НЛО апарат с формата на диамант, следван от военен самолет.

Любителите-туристи имат фотоапарат и успяват да заснемат невероятно добра снимка. Това е по времето, когато все още няма смартфони с камери и социални медии, в които веднага да качиш всяка направена от теб снимка. Това, с което хората разполагат е фотоапарат с лента, която е изпратена на популярен вестник. Той от своя страна се подсигурява като решава преди да публикува фотографията, да я покаже на министерството на отбраната, все пак може да става въпрос за националната сигурност. Без никаква изненада, военните веднага прибират лентата, негативите и всички копия на снимката и тя така и не е публикувана.

Няма забрана обаче очевидците да разкажат за своето наблюдение, няма забрана и някой да нарисува нещо на базата на нечий разказ. Така се появява горната рисунка - туристите разказват на професионален художник какво точно са успели да заснемат и той го пресъздава с четка и бои.

Заради тази история НЛО изследователите дълги години тормозят министерството на отбраната на Великобритания, смятайки че това ще е най-силното доказателство за извънземното присъствие на Земята.

Първоначално военните засекретяват снимката за 30 години т.е. през 2020 трябваше тя най-накрая да види бял свят. Вместо обаче това да се случи бюрократите удължиха срока от 30 на 50 години. Това само наля още масло в огъня. НЛО ентусиастите приеха това като сигурно доказателство, че снимката е невероятна и 100 процента показва извънземен кораб.

И внезапно, ето че тази година снимката бе разсекретена! Ето я:

Calvine UFO Photo

Това вече е оригиналната снимка, не е картинка нарисувана на базата на спомени. Какво мислите? Може би малко сте разочаровани? Не сте единствени.

Появиха се доста обяснения какво наистина е заснето. Като например предположението, че това е хвърчило намиращо се доста по-близо до снимащите отколкото самолета (източник).

Calvine UFO Kite

На мен лично това обяснение не ми звучи особено силно. Почти всички обяснения щях да ги отмина просто като опити за дискредитиране на снимката от страна на отрицателите, но има едно което май уцелва в десетката.

Някой е обърнал с главата надолу снимката и така фотографията много му заприличала на отражение на остров или дори на камък подаващ се над водна повърхност. "Небето" и самолетът всъщност са отражение във водата на истинското небе (източник).

Calvine UFO Photo Reversed

За сравнение ето и един истински остров:

Island

Е, двамата туристи дали са просто двама измамници или наистина са станали свидетели на нещо странно? Едно е ясно, тази фотография, дори и да е истинска (все още има някакъв шанс за това) не се оказа НЕОПРОВЕРЖИМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, което мнозина очакваха.

Призрак на котка заснет от охранителна камера?

admin 14.08.2022

Това видео е качено в YouTube на 8 август. То е от охранителна камера наблюдаваща предната веранда на частен дом в Америка. Може да забележите движещия се силует на нещо наподобяващо котка. Дали обаче е призрак не се наемам да кажа. Нощ е, камерата вероятно не е с най-добрите технически параметри, така че най-вероятно е заснета нормална жива котка тръгнала на лов.

Венеция бавно се превръща в изоставено призрачно място

admin 12.08.2022

Били ли сте във Венеция? Градът на каналите е известен по целия свят със своите гондоли, изящни стъклени сувенири и камбанарията Сан Марко. За жалост всичко това е на път да се превърне от приказка в кошмар. Венеция потъва с около 2 милиметра всяка година, а населението ѝ намалява с около 1000 души годишно. В резултат на това експертите смятат, че Венеция ще бъде призрачен град до 2030 г., освен ако разбира се не се вземат някакви драстични мерки. В противен случай само призраците ще останат да скитат из (потопените) канали.

А като говорим за призраци, с Венеция се свързват поне една дузина призрачни истории. Една от тях е историята на благородник на име Лоредан, който се влюбил в племенницата на дожа (управителя на град-държава) през 16-ти век. В крайна сметка той успява да се ожени за своята любима, но с течение на времето мъжът става все по-ревнив и непоносим. Един ден Лоредан в пристъп на ярост обезглавява съпругата си направо пред слисания поглед на дожа, нейния баща. Градоначалникът обаче не отмъщава на убиеца по същия начин, той нарежда на Лоредан да вземе мъртвото тяло на жена си и да го отнесе при папата в Рим, където да помоли за прошка. При пристигането си, папата отказал да се срещне с Лоредан, който след това решил да върне трупа на жена си обратно във Венеция. Пристигайки в града, Лоредан незабавно се хвърля в лагуната, където се дави. До ден днешен туристи и местни жители съобщават, че са виждали призрака на Лоредан да излиза от водата в Канале Гранде, все още стискайки главата на мъртвата си съпруга в ръце.

Italy Venice Doges Palace Sea View

ИзточникМоже да ме намерите в Mastodon