Loading...
 
Публични статии

Криптиди оказали се реални: гигантската сепия

admin 16.10.2022

Писмени свидетелства за наблюдения на страховито морско същество с множество пипала датират от поне 2000 години. Аристотел и римският летописец Плиний Стари пишат за него. В легендите на скандинавските народи, то е известно като Кракен.

По време на Просвещението в Европа много от старите легенди са отхвърлени като суеверия. За морските чудовища се смята, че са измислици на пияни моряци. Едва през 19-ти век учените се убеждават, че "има нещо" в тези приказки, защото им е трудно да отрекат изхвърлените на брега полуразложени тела на странни морски животни.

В крайна сметка съществуването на гигантската сепия е признато, но тq е труднa за изучаване, защото живее на голяма дълбочина в океана. Първата снимка на гигантска сепия е направена едва в началото на настоящия 21-ви век.

Източник

Giant Squid

Астрономите са засекли най-силната космическа експлозия регистрирана някога

admin 15.10.2022

На 9-ти октомври телескопът Gemini South намиращ се в Чили е засякъл изключително мощен поток от гама лъчи. Това излъчване е получило официалното название GRB 221009A, но поради своята интензивност учените неофициално са му сложили и името "BOAT", което е съкратено от "Brightest Of All Time" (Най-ярко за всички времена).

Малко по-късно и спектрографите FLAMINGOS-2 и Gemini Multi-Object Spectrograph също засичат експлозията, с което се изпълнява условието повече от един независими екипа да наблюдават дадено космическо събитие, за да сме сигурни, че е истина, а не примерно грешка в инструментите.

За щастие източникът на гама-излъчването се намира на около 2.4 милиарда светлинни години от нас. Предполага се, че всякакъв потенциален живот намиращ се по-близо (няколко хиляди светлинни години) е бил унищожен.

Дали това избухване е предизвикано от зараждането на свръхнова звезда, от появата на черна дупка или от нещо съвсем друго (извънземни?) не може да се каже, поне не на този етап.

По-долу е дадена снимка, на която не се вижда кой знае какво, все пак става въпрос за гама лъчи, а не за светлина във видимия спектър. Може да съжаляваме, че GRB 221009A се е случило преди да заработи новата обсерватория Vera C. Rubin в Чили. Тя ще има дигитална камера с внушителните 3.2 милиарда пиксела. С нея може би щяхме да видим допълнителни подробности за BOAT. Строежът на въпросната лаборатория започва през 2015 и се очаква да приключи през 2023 или 2024 година.

Източник

GRB 221009A

Архивни кадри за един НЛО случай от 1957 г.

admin 12.10.2022

Това са кадри от 1957 г., които разказват за видяното НЛО в нощта на 2-ри срещу 3-ти ноември същата година в Левълленд, Тексас, САЩ. Няма сензационно отразяване и подигравки като днес, няма измислени анимирани екранизации на случилото се. Щеше да е хубаво и днес да има повече такива сериозни репортажи.

Унищожаването на световното културно наследство продължава

admin 11.10.2022

Миналата седмица част от древните статуи на Великденския остров в Тихия океан бяха силно повредени заради пламнал огън. Има основателни съмнения да се смята, че пожарът е умишлено причинен.

Източник

Easter Island Fire

Не за първи път тези статуи стават жертва на посегателство (случайно или нарочно) от страна на хората. През 2020 г. некадърен шофьор се забива с пикапа си в една статуя и напълно я е унищожава.

Източник

Easter Island Moai Statue Truck

И докато за горните случаи не можем да сме напълно сигурни, че деянията са умишлени, то за следващите описани по-долу няма никакво съмнение.

Тази изваяна скала хиляди години е устоявала на природните стихии.

Ancient Rock Formation

Намира се в Орегон, САЩ....или по-точно намирала се е. Преди няколко вандали да я бутнат. Дори са заснели "геройството" си на видео (което е изтрито вече от YouTube, но това няма да възстанови щетите).

Ancient Rock Formation Destroyed

Източник

А през 2020 бяха извършени серия от вандалски постъпки в пет музея в Берлин. Общо около 70 артефакта са били залети с някаква течност. Повечето предмети не са сериозно повредени, но има и значително пострадали. Разследващите вярват, че тези действия са в резултат от разпространявани конспирации свързващи музеите със световен сатанински елит, който извършва ритуали и дори жертвоприношения, при които се използват древните артефакти пазени в музеите. Не за първи път някой от тези музеи става сцена на престъпни действия. През 2017 от музея Боде са откраднати златни монети. Това обаче е било направено по-скоро с цел печалба, а не поради ширещи се конспирации. Сега случаят не е такъв.

Източник

Damaged Museum Artefact

Нападенията с течности над музейни артефакти не са нещо напълно ново. Ето една новина от 2018, при това с българска връзка:

Съдят в Атина две българки за вандализъм

Двете са арестувани в Националния исторически музей на Гърция в опит да намажат с олио експонатите. Пред полицията двете българки твърдели, че са вярващи и пръскали с олио и светена вода по експонатите, за да ги направят "чудотворни".

Авеста - свещената книга на зороастризма

admin 08.10.2022

За колко свещени текстове и книги знаете? Вероятно веднага ще се сетите за Библията на християнството и Коранът на мюсюлманите. Може би дори ще споменете Ведите - свещените индуистки текстове и еврейския Талмуд. Едва ли обаче думата "Авеста" ще ви говори нещо. Това е свещената книга на една от най-старите религии - зороастризма, който се практикува и днес от около 2.6 милиона човека.

Зороастризмът, наричан още зороастрийство, маздеизъм или парсизъм се заражда през второто хилядолетие пр. н.е. в земите, където днес се намира Иран. Първоначално тази религия не носи това име и се различава съществено от по-късната си форма, макар отново върховният бог да е Ахура Мазда. Основната разлика в тази ранна версия е, че е политеистична религия т.е. вярва се в повече от един бог.

Фаравахар, най-известният символ на зороастризма:

Farvahar

Религията започва да се нарича зороастризъм заради религиозния реформатор Заратустра (познат и като Зороастър). Той обявява Ахура Мазда за единствен бог, а всички останали богове от пантеона за дяволи.

Основни концепции на зороастризма, като месианство, представата за Рай и Ад и свободната воля оказват влияние върху по-късни религии като юдаизма, гностицизма, християнството и исляма. Затова е интересно да се видят свещените текстове на тази древна религия и да се направят сравнения.

Защо обаче почти никой не е чувал за Авеста?

Дълго време религиозните норми на зороастризма се предават устно. Едва векове след появата си, хората решават да ги запишат, при това го правят не на разговорния по това време език, а на авестийски език, мъртъв от столетия.

Някои древни летописци твърдят, че за първи път Авеста е записана още по времето на Ахеменидите (от 559 до 330 година пр.н.е.). Това първо копие на религиозните текстове било унищожено при нахлуването на Александър Македонски в Персия. Повечето съвременни историци смятат, че това не отговаря на истината и Авеста не е записана тогава. Но не за първи път учените бъркат. Ако някой някога намери наистина запазен оригинал на тези първи записи, то те не само ще струват цяло състояние, а ще ни позволят да хвърлим поглед в древния свят. Кой знае, може да има нещо записано в тях, което страшно да ни изненада...

Жреци провеждат най-известният огнен ритуал в зороастрийството:

Zoroastrian Ritual

Ако не при Ахеменидите, Авеста със сигурност е записана на свитъци при Сасанидите (224 – 651 г.) и то в края на съществуването на империята им. Тъкмо приключва записването на свещените текстове и арабите унищожават сасанидската империя. С тях идва и новата религия наречена ислям, който не търпи други вярвания. Храмовете на зороастризма са превърнати в джамии, а старите свещени текстове са унищожени...или поне така се е смятало дълго време.

Оказва се, че група последователи на зороастризма успяват да пренесат част или цялата Авеста в Индия. През 1723 г. един английски търговец купува някакви древни писания и ги занася във Великобритания. Едва през 1755 те попадат в Оксфордския университет, където учените осъзнават тяхната важност, това е легендарната Авеста. Организирани са нови експедиции до Индия, където са намерени още текстове. Преводът им се оказва дълга и трудна задача.

Днес това, с което разполагаме е едно непълно копие на Авеста, но това е повече от нищо. Дали някой ден ще бъдат открити всички части? Не се знае. В наличните части има доста интересни неща - митът за сътворението, напътствия как да прогонваме демони, как да живеем праведен живот (спазване на лична хигиена, благотворителност, грижа за животните) и т.н. За извънземните не се споменава. А може би те са в загубените части на Авеста или дори в предполагаемото първо копие на текстовете написани по времето на Ахеменидите.

Източник

Хареса ли ви тази историческа статия? За любителите на историята в Мистерика+ има още един материал, който може да представлява интерес - този за френския крал Луи XIV. Кой е изял неговото сърце? Дали кралят не е прословутия граф Сен Жермен? И защо е царувал по дълго от Елизабет II?

Самоубил ли се е наистина Винсент Ван Гог

admin 04.10.2022

Винсент Ван Гог умира на 29 юли 1890 г. след като се прострелва смъртоносно. Поне такава е официалната версия. През лятото на въпросната година той често може да бъде забелязан в полето край френския град Овер-сюр-Уаз (Auvers-sur-Oise), където рисува своите картини.

На 29 юли Ван Гог се прострелва в опит за самоубийство. Изстрелът обаче не засяга никой важен орган и великият художник се прибира в страноприемницата, където е отседнал. Дори търси лекарска помощ. Това поведение ли е на самоубиец? Нима ако е искал да умре, нямаше да сложи край на живота си с втори изстрел още на полето?

За жалост раната се инфектира и в крайна сметка Ван Гог умира. Макар и наистина да е имал големи душевни терзания, някои смятат, че Винсент не би се самоубил. Какво тогава според тях е станало, след като и самият Ван Гог до последно твърди, че сам е произвел изстрела? Според някои, в полето освен художника са се намирали и няколко младежи. Те неволно или дори нарочно прострелват холандския живописец. За да ги предпази от наказание, Ван Гог твърди, че сам е стрелял в себе си. Ако тази теория е вярна, това още повече би потвърдило какъв забележителен човек е бил Винсент Ван Гог - умирайки, той прикрива няколко провинили се млади хора, за да не бъде опропастен живота им в затворите.

Източник

А аз се питам как ли щеше да се развие животът на този художник, ако така рано не си беше заминал от този свят, независимо дали се е самоубил или е жертва на инцидент. Ван Гог се прочува едва след смъртта си. Мнозина известни личности оставят ярка диря в съзнанието на хората заради трагичната си смърт. Щяхме ли така да почитаме Левски и Ботев ако бяха оцелели? Щяха ли да се заемат с политиканстване в младата българска държава след Освобождението? И дали заради това щяха да бъдат оплюти от някои от съвременниците си, забравили за заслугите им за българската свобода?

10 сцени от филми на ужасите с неочаквани развръзки

admin 03.10.2022

В началото на миналия месец публикувах тази статия:

В кои държави в Европа има официални екзорсисти

В нея за илюстрация дадох видео-подборка с десетте най-шокиращи сцени от филма The Exorcist (1973).

Днес ви предлагам друга подборка с други 10 сцени от различни хоръри. Кадрите не са ужасяващи и брутални (в по-голямата си част). Тази компилация е посветена на неочакваните обрати, моментите в които се случва нещо, за което зрителят дори не е предполагал.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Възможно е да не сте гледали всички филми от подборката. Ако не обичате спойлери, не я гледайте!

Последният модел маратонки на Reebok символизирал копитата на Бафомет

admin 02.10.2022

Големите и скъпи марки често пускат екстравагантни продукти. Такъв е и случаят с Reebok x Maison Margiela Tabi Decortique, модел маратонки с цепка в предната си част.

Reekok Shoes

Според някои християнски фанатици, тези обувки символизирали копитата на Бафомет (който обикновено се приема за тъждествен с Дявола). Талибан-християните твърдят, че това е поредното доказателство как светът се управлява от сатанистки елит, който все по-малко се притеснява да се показва открито.

Източник

Намирам твърденията на "християните" за доста разтеглени. Дизайнерът Maison Margiela е известен с екстравагантните си хрумвания (както и много други дизайнери всъщност). Едва ли е вложил в маратонките почит към Дявола. Но дори и да бе така, пак не би ме притеснило. Има други модели обувки, а и всякакви други стоки, който съвсем не намекват, а буквално използват дяволита символика. И какъв е проблема? Никакъв. Едва ли някой обувайки тези обувки внезапно ще се превърне в сериен убиец. По-скоро такива аксесоари се носят от младежи, които искат да подчертаят своята индивидуалност. На практика всичко, което се приема за нормално в модата, първоначално е било екстравагантност, на която не се е гледало с добро око - прокъсаните дънки, прическата с брилянтин, късата пола...

Devil Shoes

Jubokko - дървото хранещо се с кръв

admin 30.09.2022

Завършвам минипоредицата посветена на японските митични същества с Джубоко. Това е на пръв поглед най-обикновено дърво. Ако се приближите към него обаче, то с радост ще ви хване с клоните си и ще ви изпие кръвта.

Обикновено Джубоко расте на места където са се водили битки.Може да ме намерите в Mastodon