Loading...
 
Публични статии

Почина най-възрастният човек на света

admin 01.02.2023

През миналия месец на 118 г. почина френската монахиня Лусил Рандон (източник). Тя официално бе най-възрастният жив човек на света.

Lucile Randon

От години следя тази класация и съм пускал поне няколко статии в по-стари вече неактивни мои блогове. Ето две от тях:

Най-възрастният човек на света направи 117 години (Мистерика Дейли, 30 ноември 2016)

Най-възрастният човек на света към края на 2021 (Мистерика Дейли, 20 ноември 2021)

Ето как тогава завърших материала от 2021-ва година:

Въпреки пандемията от Ковид, която мори основно по-възрастните хора, днешната горна граница е по-висока спрямо тази от преди 5 години, когато последно писах за това в блога. 118 години сега срещу 117 през 2016. Но дали в скоро време ще достигнем абсолютният рекорд от 122 години? И кога ли ще го счупим?

Явно това няма да се случи скоро. Половин година след написването на статията, почина тогавашният най-възрастен човек - японката Кане Танака. Тя успя да доживее до 119 г. и 107 дни. Танака бе наследена от споменатата Рандон.

Сега, след като и Рандон вече не е между живите, най-възрастният човек е "едва" на 115 години. Това е Мария Браняс Морера, която през март ще направи 116.

Ако темата ви е интересна ето списъка в Wikipedia с най-възрастните живи хора

Фалшиви градове: Емсити, Мичиган, САЩ

admin 22.01.2023

Как се тестват автономните автомобили без шофьори? Не може просто да ги пуснете по улиците да газят хора (хайде, бе, не можело :-D ). Затова авто-индустрията в Америка си е построила цял фалшив град, в който да си тества прототипите. Той се нарича Емсити (Mcity) и е бил ползван от такива гиганти като Honda, Toyota, Nissan, Ford и General Motors.

Това, че този "град" не е дело на военните, не значи, че е по-малко секретен. Обикновен човек трудно би се добрал до него. Компаниите явно се страхуват от технологичен шпионаж и пазят своите тайни.

Източник

YouTube

Зловещи неща, казвани от малки деца

admin 21.01.2023

Децата имат голяма фантазия. Може би заради това често казват неща, които родителите намират за странни и дори зловещи. В Reddit, Туитър, Фейсбук и по разни форуми има цели теми посветени на подобни необичайни детски изказвания. И дали всичко е просто фантазия...

Twitter Eerie Child Saying

Превод:

Кое е най-зловещото нещо, което някое дете ви е казвало?

Когато дъщеря ми беше на около 4-5 години, тя настояваше, че някога е била омъжена за мъж на име Брад Хъфингтън. Когато попитахме какво се е случило с него, тя отговори с нотка на тъга: „Той беше изгубен в морето.“

А това е взето от Редит и малко прилича на типична крипипаста:

- Защо плачеш?
- Лош човек.
- Какъв лош човек?
- Там - детето ми посочи тъмния ъгъл на стаята зад мен.
Когато се обърнах да погледна натам, нощната лампа на етажерката до въпросния ъгъл, падна на земята.
Тази нощ детето спа при нас.

Следват още интересни примери.

Еerie Child Saying

Когато дъщеря ми се роди, всичко около нея ми изглеждаше вече познато. Сякаш бях виждала това бебе и преди. Когато беше на 3, веднъж шофирах и спрях на един знак СТОП. Тогава от задната седалка тя каза - "А, ти си спомняш? Миналия път не спря. Тук е където умряхме".

************

Моят 3 годишен племенник ми бе на гости. Той няколко пъти ме пита за "момичето там" като посочваше към определено място. Там нямаше никой, затова си мислех, че е детското му въображение. След време ни гостуваха едно приятелско семейство, дъщеря им е на същата възраст като племенника ми, но не са се срещали. Два пъти обаче детето ме попита за "хубавото момиче", като посочваше същото място, което и племенника ми. Не знам какво да мисля.

************

Когато бях на 4, помня че често говорих с "Мистър Петерсън", когато гостувах в къщата на баба си. Изглеждаше като скитник от времето на голямата депресия. Имаше китара и ми пееше стари блусове. Той ми каза, че умрял когато една нощ бил пиян и паднал от влака. Престанах да го виждам, когато станах на 6. Преди няколко месеца намерих старата китара на баща ми и започнах да свиря на нея. Моят малък братовчед се приближи и ми каза "Мистър Петерсън се гордее с теб!" Не знам какво да мисля.

Twitter Child Predicting Twins

На 5 години синът ми нарисува портрет на цялото семейство, което тогава беше от четирима души. На рисунката обаче се виждаха и две човечета увиснали с главата надолу. След време родих близнаци.

************

Моето бебе бе достигнало възраст в която постоянно казваше "Хай" на всичко ("Хай" значи "здравей" на английски). "Хай хай хай хай".
Един ден обаче това звучеше като "Дай дай дай дай" ("Дай" на английски означава "умри")
Аз я попитах - "Какво казваш?"
Тя си обърна лицето към мен и прошепна "Даааайййййй" (Умриииии).

************

Един добър мой приятел и жена му си купиха стара къща в Западна Канада. Те ремонтираха мазето един ден когато ги посетих. В един момент аз бях останал сам там с две годишния им син, който не можеше още да казва пълни изречения. Той ме хвана за ръката и ме заведе при една ръждясала вратичка (изглежда на тухлен комин) и ми каза "това е където умрелите бебета отиват". Аз бях ужасен. Както казах, той не можеше още да съставя свързани изречения, но ето че го направи. Освен това едва ли знаеше, какво е "умрял". Възможно е да е имал контакт с по-големи деца и те да са му казали това като шега, но се съмнявам. Във всеки случай и до днес настръхвам като се сетя.

Тези истории са взети от ТУК и от ТУК.

Фалшиви градове: Холанд Таун в Шанхай

admin 20.01.2023

Туристите, посещаващи Шанхай, може да се изненадат като разберат, че насред индустриалната зона има реплика на холандски град, дори вятърната мелница не е пропусната.

Така нареченият Холанд Таун (Holland Town) е бил част от специален проект, който е трябвало да изгради 9 града, всеки с различна тематика. Крайната цел е да се развият крайградските зони на Шанхай и така да се намали пренаселеността в централните части.

От планираните 9, само 6 са построени. Никой от тези тематични градове не се харесва на местните хора и почти никой не се заселва в тях. За сметка на това Холанд Таун поне е популярен сред туристите. Това от своя страна все пак води до заселването и на китайци в "Холандския град".

И нещо друго следва да се отбележи относно Холанд Таун. Май от всички представени в поредицата до сега градове, само този не е изграден заради война и военни тайни.

Източник

YouTube

Снимки от опустушителните наводнения в Калифорния

admin 17.01.2023

След като месеци наред Калифорния, а и по-голямата част от САЩ бе споходена от невиждана суша, сега калифорнийци се сблъскват с тежки наводнения. Годината определено започва апокалиптично...

Източник

California Floods 1

California Floods 2

California Floods 3

California Floods 4

Фалшиви градове: Апикс, Флорида

admin 15.01.2023

През 50-те години на миналия век правителството на САЩ изследва дали течния водород е подходящо гориво за самолети. Проектът носи кодовото име Suntan и крайната му цел е изграждането на шпионски самолет, задвижван от въпросното гориво. Това е по времето на Студената война със СССР и американците искат да запазят експериментите си в строга тайна. Как може да се скрие един такъв мащабен проект? Чрез изграждането на фалшив град, който уж няма нищо общо с армията.

Този камуфлажен град получава името Апикс (на английски Apix, съкращение от “Air Products Incorporated, Experimental”). Градчето дори е вписано в статистическите данни с някакво нереално население, а земята е разчертана на парцели в градоустройствения план.

Днес това, което е останало от този град е само една железопътна сигнална кутия с името Апикс върху нея.

YouTube

Добар Чу - езерното чудовище от Ирландия

admin 10.01.2023

Много народи имат истории за ужасяващи зверове, които дебнат под водните дълбини на езерата и реките. Добар Чу (Dobhar Chu) е едно такова същество от ирландския фолклор. Според легендата то живее в езерото Гленаде.

Добар Чу прилича на нещо средно между видра и куче и е с размерите на крокодил. Това създание е толкова подвижно на сушата, колкото е и под водата.

През 1722 г. една жена пере дрехи в езерото, когато Добар Чу я напада. Тя започва да пищи и съпругът й дотичва, но не успява да я спаси. Все пак мъжът намушква звяра, но неговият писък събужда втори Добар Чу. Отново започва смъртоносна битка, която съпругът печели.

Интересно, но и в днешни времена някои твърдят, че са виждали Добар Чу. За последно е бил наблюдаван през 2003 г.

Източник


YouTube

Фалшиви градове: камуфлажните селища в САЩ от времето на ВСВ

admin 08.01.2023

По време на Втората световна война съществува реална опасност японците да бомбардират западното крайбрежие на САЩ. Там се намират някои изключително важни заводи - фабриката на Бойнг за производство на самолети, завода на Локхийд и т.н.

Затова властите построяват една дузина фалшиви градове върху стратегическите обекти като по този начин ги замаскират. Тези бутафорни селища са истинско произведение на изкуството и това не е случайно. Наблизо се намира Холивуд, който е известен със своята киноиндустрия. Останалите без работа художници, декоратори и дизайнери с готовност се включват в начинанието на властите. Фалшивите къщи, дървета, коли - всичко е изпипано до най-малкия детайл.

В крайна сметка Япония не извършва големи бомбардировки над Северна Америка, но славата на тези фалшиви градове шедьоври остава завинаги в историята.

YouTube

Обзор на 2022 година - част V

admin 05.01.2023

Ето, че стигнахме и до последната част от обзора на ненормалната 2022-ра година.

На 19 септември Мексико бе ударено от силно земетресение - 7.5 по скалата на Рихтер. Не силата му обаче прави това събитие толкова странно, всяка година на различни места по света се случват по няколко такива мощни труса. Странното е, че в деня, в който се случи земетресението, 19 септември, в две предишни години (1985 и 2017) в Мексико отново е имало мощни трусове! Май от сега нататък мексиканците ще са много внимателни точно на тази дата...

Около десетина дни по-късно някой взриви двете тръби на газопроводите "Северен поток" 1 и 2.

Газопроводите "Северен поток" са разрушени, Швеция разследва "груба диверсия"

И в България гърмеше и трещеше:

Трима души са загинали при адския взрив в завод „Арсенал“

Застреляха мъж в центъра на София

Горното убийство бе извършено на Женския пазар и по стечение на обстоятелствата точно по това време бях наблизо в един автобус от градския транспорт. Чудех се дали да не сляза точно на тази спирка и да се разходя по пазара, но все пак реших да продължа към квартала си. В какви опасни времена живеем! Да, жертвата и убиецът са се познавали, имали са дългогодишна вражда, но не си мислете, че това прави нещата по-безопасни за случайните граждани. Не един и двама човека са били убити от заблудени куршуми.

През ноември изчезна малкият Александър от Перник. За щастие имахме щастлива развръзка. Мислех да отделя повече време на случая в обзора, но се отказах - каквото имаше да се казва вече е казано, повторено и потретено от много хора. Даже имаше ненужни изказвания в повече - като на онзи самозван гадател, който уж бил познал всичко...

През декември "благодарение" на войната в Украйна бе направено интересно археологическо откритие. Украинските сили докато са копали отбранителни окопи в южната част на страната, са попаднали на неизвестно старинно римско селище. След войната то ще бъде внимателно проучено от професионални археолози. (Източник)

римски съд намерен в Украйна

Още една неочаквана последица от войната, но този път в Русия. Казват, че колкото по-близо до своя край е една империя, толкова по-абсурдни стават законите ѝ. В Сибир местен мъж на име Иван е сънувал украинския президент Зеленски. Иванчо е имал неблагоразумието да разкаже за съня си и сега властите го съдят за неуважение към руската армия... (Източник)

Това бе моят скромен обзор на 2022. Много неща пропуснах, но мисля, че като цяло отразих същността на годината. Когато на 1-ви януари 2022 се прибрах в квартирата си, пет минути по-късно започна неистово звънене на входната врата. Отворих, но нямаше никого, а звънецът продължи да звъни. В един предишен период от моя живот, който сякаш беше преди хиляди години, бих си казал, че пак някой полтъргайст се е разшетал, а сега просто си казах - дефект в ел. инсталацията, май трябва да извикам техник да я види. Но дори и това рационално обяснение май е грешно. Сетих се за най-вероятното едва след месеци - домофонът! Някой сигурно е звънял долу на входа. Почти всички имаме домофони, ако живеем в блок, но аз лично бях забравил за съществуването му. Почти никога не ми идват неканени гости, а поканените ги посрещам още долу на входа. Но въпреки това логично обяснение, сега в ретроспекция е забавно да си мисля, че този звън на 1-ви януари 2022 е бил предупреждение за това каква ще бъде цялата година. Пиша настоящата статия в последните дни на изминалата година и се чудя дали пак нещо интересно ще ми се случи на 1-ви януари 2023, което да ми подскаже какво да очаквам в бъдеще....

Но и без поличби аз очаквам положителни неща въпреки многото трудности, които ще срещне човечеството. Младото поколение ми дава тези надежди, виждам една доста по-голяма заинтересованост към света отвъд личния интерес, за разлика от моето поколение израсло през 90-те, когато се мислеше основно за гаджета и да "направиш пачка". Дори и ако си от по-интелигентните пак си мислиш основно за това само как да станеш програмист, да заминеш на запад и да вземаш голяма заплата. Което е ок, но пак си е доста егоистично, отвъд парите, признанието, че си най-великия (програмист, футболист, мутра и т.н.) и да направиш семейство, нямаше много други мечти. Днешното поколение не е такова, поне така ми се ще да вярвам, дано не се лъжа :-) Долният музикален клип отразява най-добре техните разбирания. До нови срещи!

WE ARE THE ONES WHO WILL CHANGE THE WORLD

Обзор на 2022 година - част IV

admin 04.01.2023

Обзорът достигна до следата на лятото. Казват, че летният сезон е "отпускарски", че новините и събитията са малко...НЕ И ПРЕЗ 2022 ГОДИНА!

Бивш военен простреля експремиера на Япония Шиндзо Абе със самоделен пистолет

Japan Self Made Gun

Остават загадка причините за катастрофата на украинския товарен самолет в Гърция

Взривове избухнаха в склад за боеприпаси на Емилиян Гебрев в Карнобат

А на 30-ти юли в Афганистан САЩ ликвидираха чрез удар от въздуха Айман Зауахири, лидерът на Ал Кайда, който наследи Осама бин Ладен след смъртта му.

Ayman Al Zawahiri Drone Strike

Една българска природна мистерия. Река Искрецка изчезна напълно за два дни, след което се появи отново и то с огромен дебит. (Източник)

Ето, че стигнахме до началото на месец септември, когато на 96-годишна възраст почина британската кралица Елизабет II. За някои това може и да не изглежда като епохално събитие, но ви гарантирам, че за мнозина то е именно такова. Нека ви разкажа за нещо лично видяно от мен. В компанията, в която работя, следим определени технически показатели свързани с екосистемата на разработваното от нас приложение. В деня, в който Елизабет Втора почина и в следващия ден, ние наблюдавахме аномални отклонения на някои показатели. Те до толкова бяха странни, че от мениджмънта дойде молба да разследваме дали нямаме някакъв технически проблем. Не, нямахме - просто потребителите на приложението на глобално ниво в продължение на два дни се държаха по такъв необичаен начин, че дори измениха показателите.

Британската кралица обаче не бе единствената, която си отиде от този свят през 2022-ра. Нарочно в предишните части от обзора не споменавах съответните личности, за да мога да ги дам сега наведнъж.

Още през януари на 74-годишна възраст почина легендарният рок певец Meat Loaf.

През март след тежко боледуване на 47-годишна възраст почина Десислав Чуколов. Не особено известен бивш депутат от Атака (то всички в тази партия оставаха в сянката на вожда Сидеров), но все пак бях натъжен, че толкова млад си е заминал.

Също през март при съмнителни обстоятелства умря Любимир Милчев - Денди.

За руският дърт клоун Владимир Жириновски не съжалявам, че хвърли топа. За българският адвокат Мартин Марковски няма да кажа нищо, защото имаме една българска поговорка - "за мъртвите или добро или нищо". За това аз казвам НИЩО!

Само няколко дни преди Елизабет II в русия почина Михаил Горбачов. Може да се каже, че за руснаците това бе също толкова важно събитие, каквото бе смъртта на кралицата за Великобритания.

През септември почина рапърът Кулио изпял един от знаменитите хитове на 90-те - "‘Gangsta’s Paradise". Той бе на едва 59 години.

В последните дни на годината, на 82-години си замина легендарният футболист Пеле.

Следват трима за мен лично изключително забележителни личности като дълго се колебаех за кой от тях да напиша нещо малко по-дълго - Франк Дрейк (92 г.), Джеймс Лавлок (103 г.) и Маргарет Кийн (94 г.).

Астрономът Франк Дрейк е най-известен от тримата. За теорията за Гея въведена от Лавлок съм писал преди в един стар блог, а вероятно ще пиша отново и в бъдеще. Затова реших да кажа повече за Мргарет Кийн (Margaret Keane).

Тя е художничка с характерен стил. Нейните картини включват така наречените "Големооки деца" (big eyes children), понякога наричани и "тъжнооки деца" (sad-eyed children). През 60-те години, когато Маргарет започва да твори, критиците не са впечатлени, дори определят картините ѝ като безвкусни. През десетилетията нейният талант обаче е оценен. Най-интересното според някои е, това, че вероятно именно нейните картини са една от причините за появата на градската легенда известна като "Децата с черни очи". За тези чернооки създания също съм писал много в стария блог. Тези истории бяха изключително популярни между 2009 и 2017 година, даже някои по-млади читатели са ми казвали, че именно заради тях следят блога ми. После славата им постепенно отшумя. Днешните деца вероятно имат други призрачни истории, по които да се прехласват. А някои от тези, които лансираха за истински историите с чернооките деца, намериха причина заради тяхното слизане от сцената - те били поличба, предсказание за задаващият се хаос с избирането на Доналд Тръмп за президент. Не знам, няма да изказвам мнение по този въпрос, само ще спомена, че наистина съм впечатлен как легендите се зараждат и развиват - от картини на деца с големи очи рисувани през 60-те години до предсказания за Чичо Дони. Забележително!

Margaret Keane 1

Margaret Keane 2Може да ме намерите в Mastodon