Loading...
 
Публични статии

Satori - още една версия на Бигфут от Япония с паранормални сили

admin 29.09.2022

В тази статия от преди три дни разказах за Hibagon, наричайки го "японският Бигфут". Оказва се, че има поне още едно същество, което може да претендира за тази титла и за разлика от Хибагон, легендата за него е доста стара.

Това е Сатори (Satori), който често е описван като горила и основно живее в планините. Приликите със западния Бигфут свършват до тук, защото Сатори има паранормални способности. Той може да чете мислите на хората. В някои версии на легендата, това създание е толкова способно в това си умение, че може да каже на някой човек какво си мисли, още преди да си го е помислил! Тоест освен телепатия има като бонус и виждане напред в бъдещето!

За нещастие този забележителен звяр не е безопасен, той направо си се брои в списъка с отрицателните герои от японската митология. Ако го срещнете сам, най-вероятно ще ви убие и изяде. Ако сте повече хора, Сатори вероятно ще избяга.

Често имитира гласа на някой ваш познат, за да ви примами близо до него.

Източник

Amanajaku - поредният зъл демон от японската митология

admin 27.09.2022

Само на мен ли ми се струва, че в японската митология има извънредно много същества, повече от който и да бил фолклор на света?

Аманажаку (Amanajaku) е един от най-злите и опасни демони. Той вижда в душата на хората, разкрива и най-скритите им мръсни желания и ги подтиква да действат, за да осъществят тези си блянове. Може да манипулира и животни, котки например и да ги кара на правят лоши неща.

Аманажаку не само подтиква към лошотия, самият той също извършва злини. Веднъж успял да се промъкне в къщата на едно семейство, където изял тяхната дъщеря. Остави кожата ѝ обаче и я наметнал върху себе си, за да заблуди родителите, че той е дъщеря им.

Днес в Япония "аманажаку" се е превърнало в обида и нарицателно за лицемерен човек. Популярен герой е в много анимета.

Hibagon - японският Бигфут

admin 26.09.2022

В статии от предишните дни бяха представени две японски фолклорни създания - Datsue-ba (в Мистерика+) и Betobeto-san. Истории за тях се разказват от векове.

Хибагон (Hibagon) се различава от тях. Първите разкази за него се появяват сравнително скоро - от 70-те години на ХХ век. Описван е като японския еквивалент на добре известния криптид Бигфут. Определено има много повече шанс това създание реално да съществува, а не да е просто фолклорна легенда.

Загадъчната статуя на остров Корву

admin 25.09.2022

Корву (Corvo) е най-северният остров от групата на Азорските острови намиращи се в Атлантическия океан. Не го бъркайте с Корфу (Corfu), който е гръцки остров в Йонийско море.

Корву е португалско владение и по данни от 2021 има население от едва 384 човека.

Когато в средата на 15-ти век португалецът Диогу Де Тейве (Diogo de Teive), открива острова, на него няма хора. Възможно е един век преди това островът да е бил посетен от генуезците. Предполага се, че тяхна експедиция е стигнала до Азорите, но дали точно този остров е бил сред изследваните, не може да се прецени. Освен това има предположения и за предишни експедиции до Корву стигащи чак до картагенците и втори век пр. н.е.

Предположенията, че Диогу не е първооткривателя на Корву се подхранват от това, че което той намира на острова. Твърди се, че когато португалците наближили брега, те видели, че на най-високата част на острова е поставена статуя на конник, който сочи с ръка към морето. Когато слезли на острова, моряците видели допълнителни подробности - човекът на коня бил покрит с мантия, а в основата на статуята имало странен надпис на непознат език.

Колко от това е истина, не може да се прецени, защото днес на Корву статуя няма. Историята разказва, че няколко години след откриването на острова, португалският крал пожелал да му докарат в Лисабон въпросната статуя. При опита да бъде демонтирана, тя била начупена на парчета и така закарана в Португалия. Къде са тези парчета днес, не е ясно. Може би са изхвърлени. Поради липса на физически доказателства, не изключвам вероятността всичко да е измислица и никога никаква статуя да не е имало на Корву.

Иначе в самата история със сигурност има добавени в последствие неща, още повече, че легендата има различни версии. В някои от тях надписът в основата на статуята не е на непознат език, а на латински. В други се разказва, че португалските моряци на практика са се били загубили и тръгвайки натам на където е сочил конника, стигат благополучно до Португалия. В друга вариация конникът сочи към Новия свят и благодарение на него била открита Бразилия.

Ако наистина е имало статуя на Корву, има различни предположения кой може да я е направил. Заради надписа на непознат език, някои предполагат, че създателите са били от някой древен народ като финикийците например.

Източник

Betobeto-san с невидимите стъпки

admin 24.09.2022

Betobeto-san (Бетобето-сан) е митологично създание от Япония. Казват, че той се навърта около тъмни и пусти пътища.

Не можеш да го видиш, но може да чуеш стъпките му зад себе си. Изнервящо е нещо невидимо да върви зад теб, но в случая с Бетобето не е опасно, той само плаши, но не наранява хората.

За да се откачите от него, може да спрете, да му направите път и да кажете нещо от рода на "давай пръв" или "моля, премини". Тогава ще чуете как стъпките минават покрай вас и се загубват някъде напред.

Веднъж така направил един мъж. За негова изненада безплътен глас му отвърнал "твърде е тъмно". Тогава човекът предложил на съществото своя фенер. С още по-голяма изненада мъжът усетил как някаква невидима ръка поема фенера, който тръгнал напред по пътя.

А искате ли да разберете за един друг японски демон който съблича дрехите на починалите хора? Ако са без дрехи, им сваля направо кожата! Този материал е наличен в МИСТЕРИКА+.

Нов филм от поредицата Hellraiser!

admin 23.09.2022

"Hellraiser" е легендарна поредица от филми на ужасите започнала още през 80-те години. На 7 октомври т.г. ще излезе най-новият филм, по-долу може да видите трейлъра за него.

Четох в Интернет хвалби, че в новия Hellraiser има и жена зъл персонаж с набодени пирони по главата (запазената марка на тези филми, заради което на български съм чувал да наричат филма Човекът-топлийка). Явно някои не са запознати с по-старите заглавия, и преди е имало жена-топлийка, макар и като второстепенен персонаж.

Странно земетресение в Мексико и катастрофално наводнение в Пуерто Рико

admin 22.09.2022

Тази седмица Мексико бе ударено от силно земетресение - 7.5 по скалата на Рихтер. Не силата му обаче прави това събитие толкова странно, всяка година на различни места по света се случват по няколко такива мощни труса. Странното е, че в деня, в който се случи земетресението, 19 септември, в две предишни години (1985 и 2017) в Мексико отново е имало мощни трусове!

Май от сега нататък мексиканците ще са много внимателни точно на тази дата...

Източник

А Пуерто Рико, домът на легендарния криптид известен като Чупакабра, бе връхлетян от урагана Фиона, който доведе до катастрофални наводнения. На долното видео може да видите как придошлите води отнасят цял мост и дори изтръгват пътните мантинели свързани към него.Първият четворен аксел в историята

admin 18.09.2022

Тази седмица се случи нещо забележително. 17-годишният американски фигурист Илия Малинин успя да изпълни четворен аксел, първото такова постижение в историята на фигурното пързаляне.

Казват, че пределите на човешките възможности са не по-малки от пределите на Вселената. Съгласен съм! Ние самите сме една необятна загадка, достойна за за проучване като всички останали мистерии, за които се пише в този сайт.

Ето една загадка и за вас - някъде в сайта има налична статия за едни странни хора - сините хора от Кентъки. Ако не сте попадали на нея, помислете си дали не трябва да направите конкретно действие, за да я намерите...

Истински замъци като от приказките

admin 13.09.2022

Замъците. Векове наред те са пленявали и дори плашели обикновените хора, може би защото на много от обикновените средновековни селяни никога не се е отдавало да стъпят вътре в някой от тях. А за някои единственото посещение е свързано с лош спомен - когато за някакво (или изцяло без никакво) провинение селякът бива хвърлен в тъмницата за замъка. Какви ли несметни богатства простолюдието си е представяло, че има зад крепостните стени? Какви ли тайни се крият във високите кули? Омагьосани принцеси и зли магьосници...

В настоящата статия ви представям няколко запазили се до наши дни замъци сякаш извадени от някоя приказка.

Това е замъкът Елц в Германия, построен през 12-ти век по времето на Свещената римска империя.

Eltz Castle

Още един замък от 12-ти век - Алказар в Испания.

Alcazar

Хохенцолерн в Германия се издига на върха на малката едноименна планина висока 855 метра. Някога е бил сърцето на силната династия наричаща се ... и тя Хохенцолерн, а днес е популярна туристическа дестинация. Има 140 стаи!

Hogenzollern Castle

А замъкът Аламбра в Гранада, Испания е изграден не от някой християнски владетел, а от маврите изповядващи исляма. Те са владели голяма част от Испания през средновековието.

Alhambra Palace

За разлика от останалите замъци дадени до тук, Нойшванстайн (Нов лебедов замък) е изграден през 19-ти век т.е. дълго след края на средните векове. Намира се в баварските Алпи.

Neuschwanstein Castle1

Хлубока, замък от 13-ти век намиращ се в Чехия.

Hluboka

Източник

Забележителни кадри на НЛО и небесни феномени, включително на квадратен облак

admin 09.09.2022

В долното видео са събрани някои от най-интересните наблюдения на странни неща в небето от последните месеци. Включително:

- Самолет сякаш застинал в небето (в Матрицата ли сме?!)

- Квадратен облак!

- Странно НЛО от БразилияМоже да ме намерите в Mastodon