Loading...
 
Публични статии

Авеста - свещената книга на зороастризма

admin 08.10.2022

За колко свещени текстове и книги знаете? Вероятно веднага ще се сетите за Библията на християнството и Коранът на мюсюлманите. Може би дори ще споменете Ведите - свещените индуистки текстове и еврейския Талмуд. Едва ли обаче думата "Авеста" ще ви говори нещо. Това е свещената книга на една от най-старите религии - зороастризма, който се практикува и днес от около 2.6 милиона човека.

Зороастризмът, наричан още зороастрийство, маздеизъм или парсизъм се заражда през второто хилядолетие пр. н.е. в земите, където днес се намира Иран. Първоначално тази религия не носи това име и се различава съществено от по-късната си форма, макар отново върховният бог да е Ахура Мазда. Основната разлика в тази ранна версия е, че е политеистична религия т.е. вярва се в повече от един бог.

Фаравахар, най-известният символ на зороастризма:

Farvahar

Религията започва да се нарича зороастризъм заради религиозния реформатор Заратустра (познат и като Зороастър). Той обявява Ахура Мазда за единствен бог, а всички останали богове от пантеона за дяволи.

Основни концепции на зороастризма, като месианство, представата за Рай и Ад и свободната воля оказват влияние върху по-късни религии като юдаизма, гностицизма, християнството и исляма. Затова е интересно да се видят свещените текстове на тази древна религия и да се направят сравнения.

Защо обаче почти никой не е чувал за Авеста?

Дълго време религиозните норми на зороастризма се предават устно. Едва векове след появата си, хората решават да ги запишат, при това го правят не на разговорния по това време език, а на авестийски език, мъртъв от столетия.

Някои древни летописци твърдят, че за първи път Авеста е записана още по времето на Ахеменидите (от 559 до 330 година пр.н.е.). Това първо копие на религиозните текстове било унищожено при нахлуването на Александър Македонски в Персия. Повечето съвременни историци смятат, че това не отговаря на истината и Авеста не е записана тогава. Но не за първи път учените бъркат. Ако някой някога намери наистина запазен оригинал на тези първи записи, то те не само ще струват цяло състояние, а ще ни позволят да хвърлим поглед в древния свят. Кой знае, може да има нещо записано в тях, което страшно да ни изненада...

Жреци провеждат най-известният огнен ритуал в зороастрийството:

Zoroastrian Ritual

Ако не при Ахеменидите, Авеста със сигурност е записана на свитъци при Сасанидите (224 – 651 г.) и то в края на съществуването на империята им. Тъкмо приключва записването на свещените текстове и арабите унищожават сасанидската империя. С тях идва и новата религия наречена ислям, който не търпи други вярвания. Храмовете на зороастризма са превърнати в джамии, а старите свещени текстове са унищожени...или поне така се е смятало дълго време.

Оказва се, че група последователи на зороастризма успяват да пренесат част или цялата Авеста в Индия. През 1723 г. един английски търговец купува някакви древни писания и ги занася във Великобритания. Едва през 1755 те попадат в Оксфордския университет, където учените осъзнават тяхната важност, това е легендарната Авеста. Организирани са нови експедиции до Индия, където са намерени още текстове. Преводът им се оказва дълга и трудна задача.

Днес това, с което разполагаме е едно непълно копие на Авеста, но това е повече от нищо. Дали някой ден ще бъдат открити всички части? Не се знае. В наличните части има доста интересни неща - митът за сътворението, напътствия как да прогонваме демони, как да живеем праведен живот (спазване на лична хигиена, благотворителност, грижа за животните) и т.н. За извънземните не се споменава. А може би те са в загубените части на Авеста или дори в предполагаемото първо копие на текстовете написани по времето на Ахеменидите.

Източник

Хареса ли ви тази историческа статия? За любителите на историята в Мистерика+ има още един материал, който може да представлява интерес - този за френския крал Луи XIV. Кой е изял неговото сърце? Дали кралят не е прословутия граф Сен Жермен? И защо е царувал по дълго от Елизабет II?

Самоубил ли се е наистина Винсент Ван Гог

admin 04.10.2022

Винсент Ван Гог умира на 29 юли 1890 г. след като се прострелва смъртоносно. Поне такава е официалната версия. През лятото на въпросната година той често може да бъде забелязан в полето край френския град Овер-сюр-Уаз (Auvers-sur-Oise), където рисува своите картини.

На 29 юли Ван Гог се прострелва в опит за самоубийство. Изстрелът обаче не засяга никой важен орган и великият художник се прибира в страноприемницата, където е отседнал. Дори търси лекарска помощ. Това поведение ли е на самоубиец? Нима ако е искал да умре, нямаше да сложи край на живота си с втори изстрел още на полето?

За жалост раната се инфектира и в крайна сметка Ван Гог умира. Макар и наистина да е имал големи душевни терзания, някои смятат, че Винсент не би се самоубил. Какво тогава според тях е станало, след като и самият Ван Гог до последно твърди, че сам е произвел изстрела? Според някои, в полето освен художника са се намирали и няколко младежи. Те неволно или дори нарочно прострелват холандския живописец. За да ги предпази от наказание, Ван Гог твърди, че сам е стрелял в себе си. Ако тази теория е вярна, това още повече би потвърдило какъв забележителен човек е бил Винсент Ван Гог - умирайки, той прикрива няколко провинили се млади хора, за да не бъде опропастен живота им в затворите.

Източник

А аз се питам как ли щеше да се развие животът на този художник, ако така рано не си беше заминал от този свят, независимо дали се е самоубил или е жертва на инцидент. Ван Гог се прочува едва след смъртта си. Мнозина известни личности оставят ярка диря в съзнанието на хората заради трагичната си смърт. Щяхме ли така да почитаме Левски и Ботев ако бяха оцелели? Щяха ли да се заемат с политиканстване в младата българска държава след Освобождението? И дали заради това щяха да бъдат оплюти от някои от съвременниците си, забравили за заслугите им за българската свобода?

10 сцени от филми на ужасите с неочаквани развръзки

admin 03.10.2022

В началото на миналия месец публикувах тази статия:

В кои държави в Европа има официални екзорсисти

В нея за илюстрация дадох видео-подборка с десетте най-шокиращи сцени от филма The Exorcist (1973).

Днес ви предлагам друга подборка с други 10 сцени от различни хоръри. Кадрите не са ужасяващи и брутални (в по-голямата си част). Тази компилация е посветена на неочакваните обрати, моментите в които се случва нещо, за което зрителят дори не е предполагал.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Възможно е да не сте гледали всички филми от подборката. Ако не обичате спойлери, не я гледайте!

Последният модел маратонки на Reebok символизирал копитата на Бафомет

admin 02.10.2022

Големите и скъпи марки често пускат екстравагантни продукти. Такъв е и случаят с Reebok x Maison Margiela Tabi Decortique, модел маратонки с цепка в предната си част.

Reekok Shoes

Според някои християнски фанатици, тези обувки символизирали копитата на Бафомет (който обикновено се приема за тъждествен с Дявола). Талибан-християните твърдят, че това е поредното доказателство как светът се управлява от сатанистки елит, който все по-малко се притеснява да се показва открито.

Източник

Намирам твърденията на "християните" за доста разтеглени. Дизайнерът Maison Margiela е известен с екстравагантните си хрумвания (както и много други дизайнери всъщност). Едва ли е вложил в маратонките почит към Дявола. Но дори и да бе така, пак не би ме притеснило. Има други модели обувки, а и всякакви други стоки, който съвсем не намекват, а буквално използват дяволита символика. И какъв е проблема? Никакъв. Едва ли някой обувайки тези обувки внезапно ще се превърне в сериен убиец. По-скоро такива аксесоари се носят от младежи, които искат да подчертаят своята индивидуалност. На практика всичко, което се приема за нормално в модата, първоначално е било екстравагантност, на която не се е гледало с добро око - прокъсаните дънки, прическата с брилянтин, късата пола...

Devil Shoes

Jubokko - дървото хранещо се с кръв

admin 30.09.2022

Завършвам минипоредицата посветена на японските митични същества с Джубоко. Това е на пръв поглед най-обикновено дърво. Ако се приближите към него обаче, то с радост ще ви хване с клоните си и ще ви изпие кръвта.

Обикновено Джубоко расте на места където са се водили битки.

Satori - още една версия на Бигфут от Япония с паранормални сили

admin 29.09.2022

В тази статия от преди три дни разказах за Hibagon, наричайки го "японският Бигфут". Оказва се, че има поне още едно същество, което може да претендира за тази титла и за разлика от Хибагон, легендата за него е доста стара.

Това е Сатори (Satori), който често е описван като горила и основно живее в планините. Приликите със западния Бигфут свършват до тук, защото Сатори има паранормални способности. Той може да чете мислите на хората. В някои версии на легендата, това създание е толкова способно в това си умение, че може да каже на някой човек какво си мисли, още преди да си го е помислил! Тоест освен телепатия има като бонус и виждане напред в бъдещето!

За нещастие този забележителен звяр не е безопасен, той направо си се брои в списъка с отрицателните герои от японската митология. Ако го срещнете сам, най-вероятно ще ви убие и изяде. Ако сте повече хора, Сатори вероятно ще избяга.

Често имитира гласа на някой ваш познат, за да ви примами близо до него.

Източник

Amanajaku - поредният зъл демон от японската митология

admin 27.09.2022

Само на мен ли ми се струва, че в японската митология има извънредно много същества, повече от който и да бил фолклор на света?

Аманажаку (Amanajaku) е един от най-злите и опасни демони. Той вижда в душата на хората, разкрива и най-скритите им мръсни желания и ги подтиква да действат, за да осъществят тези си блянове. Може да манипулира и животни, котки например и да ги кара на правят лоши неща.

Аманажаку не само подтиква към лошотия, самият той също извършва злини. Веднъж успял да се промъкне в къщата на едно семейство, където изял тяхната дъщеря. Остави кожата ѝ обаче и я наметнал върху себе си, за да заблуди родителите, че той е дъщеря им.

Днес в Япония "аманажаку" се е превърнало в обида и нарицателно за лицемерен човек. Популярен герой е в много анимета.

Hibagon - японският Бигфут

admin 26.09.2022

В статии от предишните дни бяха представени две японски фолклорни създания - Datsue-ba (в Мистерика+) и Betobeto-san. Истории за тях се разказват от векове.

Хибагон (Hibagon) се различава от тях. Първите разкази за него се появяват сравнително скоро - от 70-те години на ХХ век. Описван е като японския еквивалент на добре известния криптид Бигфут. Определено има много повече шанс това създание реално да съществува, а не да е просто фолклорна легенда.

Загадъчната статуя на остров Корву

admin 25.09.2022

Корву (Corvo) е най-северният остров от групата на Азорските острови намиращи се в Атлантическия океан. Не го бъркайте с Корфу (Corfu), който е гръцки остров в Йонийско море.

Корву е португалско владение и по данни от 2021 има население от едва 384 човека.

Когато в средата на 15-ти век португалецът Диогу Де Тейве (Diogo de Teive), открива острова, на него няма хора. Възможно е един век преди това островът да е бил посетен от генуезците. Предполага се, че тяхна експедиция е стигнала до Азорите, но дали точно този остров е бил сред изследваните, не може да се прецени. Освен това има предположения и за предишни експедиции до Корву стигащи чак до картагенците и втори век пр. н.е.

Предположенията, че Диогу не е първооткривателя на Корву се подхранват от това, че което той намира на острова. Твърди се, че когато португалците наближили брега, те видели, че на най-високата част на острова е поставена статуя на конник, който сочи с ръка към морето. Когато слезли на острова, моряците видели допълнителни подробности - човекът на коня бил покрит с мантия, а в основата на статуята имало странен надпис на непознат език.

Колко от това е истина, не може да се прецени, защото днес на Корву статуя няма. Историята разказва, че няколко години след откриването на острова, португалският крал пожелал да му докарат в Лисабон въпросната статуя. При опита да бъде демонтирана, тя била начупена на парчета и така закарана в Португалия. Къде са тези парчета днес, не е ясно. Може би са изхвърлени. Поради липса на физически доказателства, не изключвам вероятността всичко да е измислица и никога никаква статуя да не е имало на Корву.

Иначе в самата история със сигурност има добавени в последствие неща, още повече, че легендата има различни версии. В някои от тях надписът в основата на статуята не е на непознат език, а на латински. В други се разказва, че португалските моряци на практика са се били загубили и тръгвайки натам на където е сочил конника, стигат благополучно до Португалия. В друга вариация конникът сочи към Новия свят и благодарение на него била открита Бразилия.

Ако наистина е имало статуя на Корву, има различни предположения кой може да я е направил. Заради надписа на непознат език, някои предполагат, че създателите са били от някой древен народ като финикийците например.

Източник

Betobeto-san с невидимите стъпки

admin 24.09.2022

Betobeto-san (Бетобето-сан) е митологично създание от Япония. Казват, че той се навърта около тъмни и пусти пътища.

Не можеш да го видиш, но може да чуеш стъпките му зад себе си. Изнервящо е нещо невидимо да върви зад теб, но в случая с Бетобето не е опасно, той само плаши, но не наранява хората.

За да се откачите от него, може да спрете, да му направите път и да кажете нещо от рода на "давай пръв" или "моля, премини". Тогава ще чуете как стъпките минават покрай вас и се загубват някъде напред.

Веднъж така направил един мъж. За негова изненада безплътен глас му отвърнал "твърде е тъмно". Тогава човекът предложил на съществото своя фенер. С още по-голяма изненада мъжът усетил как някаква невидима ръка поема фенера, който тръгнал напред по пътя.

А искате ли да разберете за един друг японски демон който съблича дрехите на починалите хора? Ако са без дрехи, им сваля направо кожата! Този материал е наличен в МИСТЕРИКА+.Може да ме намерите в Mastodon