Loading...
 

TikTok буквално кара много млади хора да получават странни тикове

admin 23.12.2022

За вредата от социалните медии е писано много, проблемите са разнородни и не са никак малко. Един от тях е бързото разпространение на масова психоза.

В Средновековието има едно събитие, което ще остане в историята като "Танцуващата чума" и "Танцувална епидемия". През юли 1518 г. жена на име Трофеа започва да танцува на улица в Страсбург. Това продължава без прекъсване няколко дни и в рамките на седмица към "танца" се присъединяват още 34 души. След месец заразените са над 400, предимно жени. Някои от тези хора умират от сърдечен удар, инсулт или изтощение. Спори се каква е причината за това странно поведение като основно теориите са две - натравяне и масова психоза.

В 16-ти век не са имали средство за бърза комуникация, но днес ние имаме такова - Интернет и в частност социалните медии. За последните две години в ТикТок се разрази една малка епидемия - млади хора, основно момичета започват да имат некотролируеми тикове на главата. Психолозите предполагат, че това е породено от напрежението, което се струпа на младежите заради пандемията, затварянията, изолацията.

YouTubeМоже да ме намерите в Mastodon