Loading...
 

Земетресението в Турция и Сирия - обобобщение към 9 февруари

admin 09.02.2023

Както знаете от новините, преди 3 дни, в ранните часове на 6 февруари силно земетресение с магнитуд 7.8 удари Турция и Сирия. На долната карта са показани засегнатите райони (източник):

Земетресение 06.02.2023 01

Хиляди сгради бяха разрушени и в двете страни, тази зла участ не подмина и древни постройки с огромно историческо и културно значение като построения през 2 в. дворец в Газиантеп (източник):

Земетресение 06.02.2023 02

Към настоящия момент загиналите официално са над 12 000, но вероятно тази бройка ще нараства.

В Сирия пък поне 20 джихадисти от "Ислямска държава" успяха да избягат от един затвор след като стените му се напукаха (източник).

След първия трус последваха още няколко като силата на някои от тези вторични трусове бе съизмерима с първоначалния. Освен това имаше и други земетресения в съседни страни. Може и да има връзка - понякога едно земетресение е способно да отключи други трусове в други райони.

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер разтърси гръцкия полуостров Халкидики

Слабо земетресение разлюля земята край Садово тази нощ (Магнитуд 3.0 по Рихтер)

Нека припомня къде най-често са се случвали големи земетресения (3.0+) в България (източник):

Сеизмични зони в България

А това пък е картата на най-значимите земетресения по света за последните 4 хиляди години (източник):

Significant Earthquakes 2150 B.C. To A.D. 2022

Завършвам обзора със съветите дадени в тази статия:

Какво да правим при земетресение? Сеизмолог обясни

“Първото нещо е да се изключи газ, ток, всичко да се спре и ако могат хората, веднага да напуснат сградата. Не трябва да се ползва асансьор, но и стълбите са уязвимо място. Трябва възможно по-бързо да се напусне сградата или при невъзможност да се скрием под маса, бюро или под рамката на вратата. Първата вълна винаги се усеща като удар отдолу, след това започва клатене, а после и люлеене. Когато всичко спре, е препоръчително да се излезе навън”, разкри доц. Трифонова.Може да ме намерите в Mastodon