Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Как гласува ООН сега и преди една година срещу руската агресия в Украйна

admin 25.02.2023

Вчера се навърши една година от руското нахлуване в Украйна. На 2 март 2022 на общото събрание на ООН е предложена за гласуване резолюция с незадължаващ характер призоваваща Русия да изтегли войските си от своята съседка. На 23 февруари т.г. отново бе проведено подобно гласуване. На долната карта е изобразено как различните страни гласуваха сега и преди една година.

В тъмно зелено са страните, които и преди и сега са гласували в подкрепа на резолюциите. Както може да видите те са мнозинство - около 2/3 от всички държави.

В тъмно червено са страните гласували винаги против. Общо около 5, сред които разбира се и самата Русия.

В оранжево са държавите, които гласуват два пъти с "въздържал се".

В жълто е Габон. Преди една година тази африканска държава подкрепи резолюцията противопоставяща се на руската агресия, но сега са гласували с "въздържал се".

Две страни (светло червено) преди една година са се въздържали, но сега са гласували "против" т.е. вземат страна на Русия. Това са Мали в Африка и Никарагуа в централна Америка.

За сметка на това цели 4 страни са преминали от лагера на "неутралнитите" в тези гласували срещу Русия (светло зелено). Това са Ирак, Камерун, Южен Судан и Мароко.

Може тези гласувания да изглеждат като безполезни дипломатически игри, но всъщност са показателни. Те показват, че постепенно подкрепата за Русия ерозира и агресорът може да разчита на все по-малко външна помощ. Гласуването отразява реалната подкрепа. Най-яркият пример е Мароко. Те преди една година бяха неутрални, а сега не просто гласуват в подкрепа на новата резолюция, но преди няколко месеца станаха първата африканска страна пратила военна помощ на Украйна.

UN Votes On Ukraine
E-mail:
misterika_bg@yahoo.com

Може да ме намерите в Mastodon