Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

По-малко известни диктатори - Енвер Ходжа (Албания, 1944-1985)

admin 05.03.2023

Едва ли има някой над 50 години в България, който да не знае кой е Енвер Ходжа, затова се замислих дали да не го пропусна. Все пак реших да не го правя - прецених, че младежите едва ли познават това име, а историческите събития не трябва да се забравят.

Енвер Ходжа, комунистическият ръководител на Албания взел властта след Втората световна война, първоначално флиртува и със СССР и с Китай, преди да наложи нещо като своя версия на марксизма. Идеите му съсипват малката страна и я превръщат в нещо като Северна Корея на Балканите. Не случайно Албания става посмешище за останалите държави в Източния блок, ако се чудите от къде идва израза "албански реотан", вече би трябвало да сте се досетили.

По време на диктатурата на Ходжа е забранена религията, а из цялата страна започват да се строят ексцентрични и непрактични сгради и обекти като циментови наблюдателници. Отделно от това много хора от близкото обкръжение на Енвер са премахнати, явно като много други диктатори и той е страдал от параноя. Като цяло 200 000 албанци преминават през затворите по време на близо четирите десетилетия, през които на власт е Енвер Ходжа.

Източник

Енвер Ходжа (Албания, 1944 1985)Може да ме намерите в Mastodon