Loading...
 

Дроните от Колорадо - завръщането на мистериозните въздушни кораби от 19-ти век (АРХИВ 2020)

admin 04.03.2023

Напоследък неидентифицираните летящи обекти (НЛО) са отново тренди тема. Всичко започна с китайския шпионски балон, който прелетя над САЩ. В последствие американските военни свалиха още три "по-малки обекта", които обаче не били балони. И както обикновено става хора и правителства започнаха да виждат балони, НЛО-та и НЛО-балони по целия свят. Те са навсякъде - от Румъния през Канада до самия Китай, което е доста иронично след като именно китайският балон даде начало на UFO-манията. В Япония пък даже някаква метална сфера бе изхвърлена от морето. За част от тези наблюдения съм писал в други материали из различните секции на сайта, но няма да давам връзки, защото част от статиите са в Мистерика+ и за много от читателите тези линкове няма да се отварят. Вместо това ще направя друго - ще спомена последния случай от седмицата и ще припомня една статия, която пуснах през 2020 в стария блог Мистерика - сега балоните са манията, преди две години бяха дроните. Предишни години и десетилетия пък други обекти са били повод за вълнения...

Съобщения за НЛО над Санкт Петербург, летище Пулково временно спря полетите

В края на 19-ти век в Америка (и в значително по-малка степен в други части на света) хората често виждат странни въздухоплавателни средства в небето. По онова време братята Райт все още не са изобретили своя аероплан, който се счита за първият съвременен самолет, но има други апарати, с които да се лети - балони и дирижабли. Затова някои съвременни историци предполагат, че мистериозните кораби са били експерименти на земни изобретатели и ентусиасти. Има известни проблеми с това обяснение. Апаратите изглеждат с една идея по-усъвършенствани спрямо техническите възможности на човечеството по онова време. Освен това те имат странно поведение. Често влачат котви по земята. Поне при един случай котвата се закача за железопътна линия и един човек от екипажа на въздушния кораб се спуска по въже, за да я отреже. Понякога апаратите кацат и от тях излизат хора. Те изглеждат леко необичайно, но все пак имат човешки вид. Задават странни въпроси и цялото им поведение е съмнително. Затова някои съвременни паранормални изследователи предполагат, че зад феномена стои нещо свръхестествено. Скептиците пък тотално отричат този феномен, според тях никакви мистериозни кораби не е имало и всичките случаи са измами и вестникарски измислици.

От известно време в някои американски щати пък се наблюдават някакви мистериозни дрони. Бях поразен, когато попаднах на една статия, която посочва приликите между някогашните наблюдения на странни въздушни кораби и съвременните странни дрони. Как самият аз не бях видял досега общите черти!?

Drones In Wild West

Инвазията на странните дрони започва по време на коледните празници тази зима (бел.: 2020 г.) т.е. феноменът се появява буквално преди месец. Различни хора в североизточната част на щата Колорадо съобщават, че са видели големи дрони да летят във формация през нощта. Това по принцип е забранено - нощните полети на такива устройства. Освен това дроните имат "фиксирани крила", което ги прави да приличат повече на самолети отколкото на квадрокоптерните дрончета с перки, които можете да си купите от магазина. По дроните премигват червени, сини и зелени светлини. Обикновено летят в добре изградена формация (имало е случаи да са близо 20 на брой!), което всеки любител занимавал се със синхронно летене на повече от един дрон, ще ви каже, че е трудно за постигане. След няколко седмици дроните са забелязани и в Небраска, феноменът се разпространява. Въпреки това досега няма нито една снимка на тези дрони! Това е защото те летят над провинциални райони, никога в близост или над големи градове, където биха били заснети със сигурност. Ето ви първата прилика с въздушните кораби от миналото - поведението им е странно, целта на полетите им - неясна.

На тази карта шерифът в Линкълн Каунти отбелязва къде са видени дроните:

Drone Sightings Map

Според някои зад настоящата вълна от наблюдения стои някоя голяма корпорация, защото използваните дрони със сигурност са много скъпи. Дори и да можеш да извадиш няколко хиляди долара пак няма да намериш свободно на пазара такъв модел, а какво остава за цели 20 от тях. Някои предполагат, че корпорация за добив на природни ресурси сканира и картографира пущинаците на Колорадо и Небраска, но защо го прави нощем в разрез с правилата?

Дали зад феномена не стои правителствена организация? Всички запитани служби (DEA, Air Force, DARPA, DoD, EPA, NORAD) са отрекли да имат нещо общо със случая. Дори университета в Колорадо е заявил, че дроните не са техни. От своя страна поне няколко служби за сигурност са се заинтересували от мистериозните дрони, включително ФБР.

Шерифските офиси в Колорадо и Небраска също са започнали свои разследвания, макар че това е по-скоро за шоу и за успокоение на населението. Тези дрони не са нарушили (засега) никой щатски закон, забраната за летене по тъмно е федерална разпоредба. Така, че ФБР има основание да разследва, но не и местните полицейски служби.

Съвсем скоро обаче може да се стигне и до много по-сериозен инцидент от това просто да летят през тъмната част на денонощието. Поне при един случай един дрон се е разминал твърде близо с медицински хеликоптер.

Интересно, но въпреки издирванията никъде не са намерени хангари или писти обслужващи странните дрони. Както казах те не са никак малки, няма как да побереш 20 от тях на задната седалка на колата. Освен това модели с фиксирани крила се нуждаят от писта за кацане и излитане. Вярно, има и хибридни модели, които се издигат вертикално, но това ще значи, че дроните са дори още по-скъпи. И пак остава въпроса къде домуват.

Конспирациите също са се развихрили. Как е възможно службите за сигурност да твърдят, че не знаят кой стои зад случая? Говорим за същата служба, която ще те претърси на летището от главата до петите и ще те накара да отвориш всяко малко шампоанче и бутилка с вода, за да проверят дали нямаш експлозив и да взривиш самолета. Ха! С един такъв дрон може да направиш много по-сериозен атентат отколкото с бутилка вода! Дали властите всъщност не крият нещо и много добре да знаят кой стои зад всичко? Поне в един случай хора са забелязали съмнителен ван със стърчащи антени (операторите на дроните?). Поне един шерифски офис е заявил, че вече не разследват случая само два дни след като са се заели с мистериозните дрони.

Поне в няколко случаи са видени някои от дроните да стоят неподвижно във въздуха в продължение на повече от час! Това е невъзможно за дрони тип "самолет" с фиксирани крила, освен за хибридните модели разбира се, но пак остава въпроса с продължителността. Един дрон с електрическо захранване не може да се задържи във въздуха повече от 20 минути. Моделите с бензинови двигатели могат да изкарат до към 45 минути. Тези дрони обаче са стояли неподвижно във въздуха повече от час! Още една прилика с въздушните кораби от 19-ти век, които сякаш са леко по-напред от познатата техника към момента.

Има твърдения (недоказани - все пак да отбележа), че при няколко случая хора са се опитвали да заснемат дроните. И дроните на мига са изключвали светлините си и са ставали почти напълно неразличими на фона на нощното небе! Това не ви ли прилича на неуспешните опити на мнозина хора да заснемат НЛО? Ето ви и паранормалната прилика!

Не на последно място, вече се появиха скептици, които отричат целия феномен на странните дрони като измислици и измами. Точно като при старите въздушни кораби.

Източник

Airship

БОНУС! Под старата статия има коментар на един читател, който си струва да дам тук:

Тези неща Никога просто не са спирали!

Дали хората виждат ангели, демони, дракони, летящи кораби, "летящи чинии", черни хеликоптери, дронове или каквото и да е друго, феномена зад тези наблюдения си остава един и същ.

Друго е по-интересно, как тези неща не просто не са спирали, но и се повтарят нонстоп - наскоро беше споменал за случая Дятлов и как интересно, на същото място се случват същите инциденти при същите обстоятелства със същия брой хора - все едно има някаква програма, която върти едни и същи неща до безкрай.

Няма как да не направя паралел с електронни игри от RTS ( Real Time Strategy ) жанра, като Age of Empires 2, където играча може да вдигне нивото и да мине в друга ера, но игровата механика, сградите и участниците са си едни и същи...

1887-а година има буквално вълна от наблюдения по цялото Източно крайбрежие на САЩ.

Днес 130 години по-късно пак същото - 19-ти век били Вестникарски измислици, но видиш ли днес когато всеки има висококачествена видео камера в джоба си, няма нито една снимка!

След 100 години, ако все още ни има на Земята, хората Отново ще виждат някакви Неща и ще пишат, как 2020-а имало някакви Интернет измислици...Може да ме намерите в Mastodon