Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Хакерска операция за установяване на руски военни престъпници

admin 01.04.2023

Не си мислете, че хакерите единствено ползват технически средства - уязвимости в софтуера, крадене на пароли, подслушване на комуникационни канали и т.н. Често пъти се използва така нареченото "социално инженерство". Това са всички видове измами, при които се представяш за някой друг и подлъгваш жертвата си да направи нещо, да издаде важна информация.

В украинския град Мариупол бяха извършени едни от най-ужасните руски престъпления. Но как да се установят всички виновни за това? Знаеше се името на един от руските военнослужещи участвали в едно от масовите убийства на цивилни в града. Украински хакери успешно са провели операция за намирането и на останалите войници от неговата част. Ето как точно е станало това.

Хакерите се свързали със съпругата на въпросния военнослужещ и се представили за военни началници от руската армия. Те казали, че искат да направят приятна изненада на нейния мъж, както и на останалите войници от частта му. Мислят да им пратят специална фото сесия с техните съпруги. За целта обаче им трябва подходяща снимка. Помолили жената да събере съпругите на другите войници, защото те се познават и да се снимат с резервните униформи на мъжете си. Глупавите жени така и направили без да подозират, че това е клопка. По снимката лесно се установило кои са съпрузите на тези жени.

Източник

Social EngineeringМоже да ме намерите в Mastodon