Loading...
 

Загадъчната статуя на остров Корву

admin 25.09.2022

Корву (Corvo) е най-северният остров от групата на Азорските острови намиращи се в Атлантическия океан. Не го бъркайте с Корфу (Corfu), който е гръцки остров в Йонийско море.

Корву е португалско владение и по данни от 2021 има население от едва 384 човека.

Когато в средата на 15-ти век португалецът Диогу Де Тейве (Diogo de Teive), открива острова, на него няма хора. Възможно е един век преди това островът да е бил посетен от генуезците. Предполага се, че тяхна експедиция е стигнала до Азорите, но дали точно този остров е бил сред изследваните, не може да се прецени. Освен това има предположения и за предишни експедиции до Корву стигащи чак до картагенците и втори век пр. н.е.

Предположенията, че Диогу не е първооткривателя на Корву се подхранват от това, че което той намира на острова. Твърди се, че когато португалците наближили брега, те видели, че на най-високата част на острова е поставена статуя на конник, който сочи с ръка към морето. Когато слезли на острова, моряците видели допълнителни подробности - човекът на коня бил покрит с мантия, а в основата на статуята имало странен надпис на непознат език.

Колко от това е истина, не може да се прецени, защото днес на Корву статуя няма. Историята разказва, че няколко години след откриването на острова, португалският крал пожелал да му докарат в Лисабон въпросната статуя. При опита да бъде демонтирана, тя била начупена на парчета и така закарана в Португалия. Къде са тези парчета днес, не е ясно. Може би са изхвърлени. Поради липса на физически доказателства, не изключвам вероятността всичко да е измислица и никога никаква статуя да не е имало на Корву.

Иначе в самата история със сигурност има добавени в последствие неща, още повече, че легендата има различни версии. В някои от тях надписът в основата на статуята не е на непознат език, а на латински. В други се разказва, че португалските моряци на практика са се били загубили и тръгвайки натам на където е сочил конника, стигат благополучно до Португалия. В друга вариация конникът сочи към Новия свят и благодарение на него била открита Бразилия.

Ако наистина е имало статуя на Корву, има различни предположения кой може да я е направил. Заради надписа на непознат език, някои предполагат, че създателите са били от някой древен народ като финикийците например.

ИзточникМоже да ме намерите в Mastodon