Обзор на 2022 година - част IV

admin 04.01.2023

Обзорът достигна до следата на лятото. Казват, че летният сезон е "отпускарски", че новините и събитията са малко...НЕ И ПРЕЗ 2022 ГОДИНА!

Бивш военен простреля експремиера на Япония Шиндзо Абе със самоделен пистолет

Japan Self Made Gun

Остават загадка причините за катастрофата на украинския товарен самолет в Гърция

Взривове избухнаха в склад за боеприпаси на Емилиян Гебрев в Карнобат

А на 30-ти юли в Афганистан САЩ ликвидираха чрез удар от въздуха Айман Зауахири, лидерът на Ал Кайда, който наследи Осама бин Ладен след смъртта му.

Ayman Al Zawahiri Drone Strike

Една българска природна мистерия. Река Искрецка изчезна напълно за два дни, след което се появи отново и то с огромен дебит. (Източник)

Ето, че стигнахме до началото на месец септември, когато на 96-годишна възраст почина британската кралица Елизабет II. За някои това може и да не изглежда като епохално събитие, но ви гарантирам, че за мнозина то е именно такова. Нека ви разкажа за нещо лично видяно от мен. В компанията, в която работя, следим определени технически показатели свързани с екосистемата на разработваното от нас приложение. В деня, в който Елизабет Втора почина и в следващия ден, ние наблюдавахме аномални отклонения на някои показатели. Те до толкова бяха странни, че от мениджмънта дойде молба да разследваме дали нямаме някакъв технически проблем. Не, нямахме - просто потребителите на приложението на глобално ниво в продължение на два дни се държаха по такъв необичаен начин, че дори измениха показателите.

Британската кралица обаче не бе единствената, която си отиде от този свят през 2022-ра. Нарочно в предишните части от обзора не споменавах съответните личности, за да мога да ги дам сега наведнъж.

Още през януари на 74-годишна възраст почина легендарният рок певец Meat Loaf.

През март след тежко боледуване на 47-годишна възраст почина Десислав Чуколов. Не особено известен бивш депутат от Атака (то всички в тази партия оставаха в сянката на вожда Сидеров), но все пак бях натъжен, че толкова млад си е заминал.

Също през март при съмнителни обстоятелства умря Любимир Милчев - Денди.

За руският дърт клоун Владимир Жириновски не съжалявам, че хвърли топа. За българският адвокат Мартин Марковски няма да кажа нищо, защото имаме една българска поговорка - "за мъртвите или добро или нищо". За това аз казвам НИЩО!

Само няколко дни преди Елизабет II в русия почина Михаил Горбачов. Може да се каже, че за руснаците това бе също толкова важно събитие, каквото бе смъртта на кралицата за Великобритания.

През септември почина рапърът Кулио изпял един от знаменитите хитове на 90-те - "‘Gangsta’s Paradise". Той бе на едва 59 години.

В последните дни на годината, на 82-години си замина легендарният футболист Пеле.

Следват трима за мен лично изключително забележителни личности като дълго се колебаех за кой от тях да напиша нещо малко по-дълго - Франк Дрейк (92 г.), Джеймс Лавлок (103 г.) и Маргарет Кийн (94 г.).

Астрономът Франк Дрейк е най-известен от тримата. За теорията за Гея въведена от Лавлок съм писал преди в един стар блог, а вероятно ще пиша отново и в бъдеще. Затова реших да кажа повече за Мргарет Кийн (Margaret Keane).

Тя е художничка с характерен стил. Нейните картини включват така наречените "Големооки деца" (big eyes children), понякога наричани и "тъжнооки деца" (sad-eyed children). През 60-те години, когато Маргарет започва да твори, критиците не са впечатлени, дори определят картините ѝ като безвкусни. През десетилетията нейният талант обаче е оценен. Най-интересното според някои е, това, че вероятно именно нейните картини са една от причините за появата на градската легенда известна като "Децата с черни очи". За тези чернооки създания също съм писал много в стария блог. Тези истории бяха изключително популярни между 2009 и 2017 година, даже някои по-млади читатели са ми казвали, че именно заради тях следят блога ми. После славата им постепенно отшумя. Днешните деца вероятно имат други призрачни истории, по които да се прехласват. А някои от тези, които лансираха за истински историите с чернооките деца, намериха причина заради тяхното слизане от сцената - те били поличба, предсказание за задаващият се хаос с избирането на Доналд Тръмп за президент. Не знам, няма да изказвам мнение по този въпрос, само ще спомена, че наистина съм впечатлен как легендите се зараждат и развиват - от картини на деца с големи очи рисувани през 60-те години до предсказания за Чичо Дони. Забележително!

Margaret Keane 1

Margaret Keane 2


Permalink: https://misterika.eu/tiki-view_blog_post.php?postId=152