Загадки от дъждовните гори - част I

admin 12.02.2023

Наскоро си писах с един редовен читател на Мистерика. Конкретният повод бе поредното изчезване в България - на 25-годишния Емил Боев. Случаят е доста подобен на други случаи от целия свят и отново действието се развива в гора.

Изчезналия Емил Боев сниман в гора, много е дезориентиран

Едно изречение от това, което си писахме се запечата в главата ми:

"Хайде, да видим дали ще го намерят този Емил, но поради някаква причина, не знам, каква горите определено са опасни места, сериозно го казвам, и не заради мечките там..."

Междувременно попаднах на интересен материал в Listverse.com посветен на един конкретен и може би най-важен вид гори - дъждовните.

Всичко това ми даде повод да започна нова поредица в блога. Горите са мистериозни, горите са опасни, горите крият всякакви богатства - лечебни растения, руини на древни цивилизации, неоткрити животински видове и какво ли още не. Приятно четене!

************

Дъждовните гори са вид гора с голямо количество на валежите (над 1750 – 2000 mm годишно). Делят се на 2 групи – тропически и умерени. Макар че заемат сравнително малка част от площта на Земята, дъждовните гори имат голямо значение за биоразнообразието, като от тях произхождат между 40 и 75% от известните видове организми.

Карта на всички дъждовни гори по света:

Rain Forest Location Map

Дълбоко в тропическите гори на Амазонка има племена, които имат малък или никакъв контакт с външния свят. За съжаление много от тях са негативно повлияни от "цивилизованите" хора с техните практики на незаконна сеч и добив на минерали. Антрополозите все още не знаят много за начина на живот на тези откъснати племена. Има опасност много от тях да изчезнат, преди да научим повече.

Едно такова племе е Пирипкура (Piripkura). Тяхната общност, разположена далеч в западната част на Бразилия, наброява едва около 20 човека. Дори съседните племена не знаят много за тях. Близкото племе Гавиао (Gavião) ги познава като „хората на пеперудите“ поради техния номадски начин на живот.

Едва през 1998 г. бразилските власти за първи път официално научават за тях. През въпросната година двама мъже от Пирипкура напускат гората, за да търсят помощ за заболяване. По време на престоя си в болницата, те разказват на лекарите как враждебна банда "цивилизовани" нашественици е изклала повечето от техните другари.

Ще си кажете, властите веднага се задействат, за да осигурят защита на племето? Нищо такова! Едва през 2021 г. бразилски съд най-накрая излиза с решение по техния случай. Той отрежда държавната агенция отговорна за коренните жители на страната FUNAI да задели 600 000 акра земя за Пирипкура. Притесненията обаче остават.

Незаконната сеч продължава. Обезлесяването носи насилие, болести и смърт на членовете на племето. Всяка година техният начин на живот става все по-застрашен. Антрополозите се притесняват, че може никога да не разберат как наистина живеят Пирипкура. Вникването в една от най-уникалните и затворени култури в света скоро може да бъде невъзможно завинаги.

Източник

YouTube


Permalink: https://misterika.eu/blogpost219-ZAGADKI-OT-DъZDOVNITE-GORI-CAST-I