Загадки от дъждовните гори - част II

admin 16.02.2023

Не всеки ден изследователите попадат на недокосната от човешка ръка част от Земята. Дните на безстрашните авантюристи, плаващи из неизследвания свят, са отминали от векове. Така че представете си изненадата на научната общност, когато през 2012 г. д-р Джулиан Бейлис открива напълно нова тропическа гора в Мозамбик!

Това откритие е направено с помощта на Google Earth. Бейлис разглежда кратер на върха на планина в африканската държава. Оказва се, че в него има недокосната от хората тропическа гора.

Пет години по-късно Бейлис завежда екип от 28 изследователи в Мозамбик, за да разберат какво има в тази недокосната гора. Пътуването обаче не е без предизвикателства. Изкачването на планината, наречена Лико, се оказва почти невъзможно. Екипът използва дронове, за да проучва пътя пред тях и да начертае маршрут.

След като стигна до върха, екипът на Бейлис открива няколко напълно нови животински вида, включително вид пеперуда, която Бейлис по-късно кръщава на планината.

Тук идва и голямата изненада, всъщност оказва се, че древните хора са посещавали тази гора. Стари глинени съдове са открити разпръснати в гъсталака. Екипът предполага, че те са били оставени като дарове от ранните хора като благодарност за реката, течаща от планината. Но това са само предположения, на практика нищо не се знае за хората, които са живели в гората. Как са стигнали до горе и какво са правили? Защо са изчезнали?

Източник

YouTube


Permalink: https://misterika.eu/blogpost222-ZAGADKI-OT-DъZDOVNITE-GORI-CAST-II