Загадки от дъждовните гори - част III

admin 21.02.2023

Южна Америка e последният континент, колонизиран от хората. Учените предполагат, че това се е случило в самия край на последната ледникова епоха, преди приблизително 12 000 години (макар че има и алтернативни теории). От десетилетия изследователите се опитват да съберат информация за ранните южноамерикански общности. Амазонската джугла обаче затруднява изследванията.

През 2017 г. е постигнат пробив. През въпросната година археолозите попадат на дълъг 8 мили (12,9 километра) участък с пещерни рисунки дълбоко в колумбийската джунгла. Смята се, че ръчно надрасканите изображения датират именно от най-ранните заселници в тропическите гори. Рисунките показват животни като мастодонти и гигантски ленивци.

Тези рисунки на изчезнали видове са особено вълнуващи за биолозите. Докато старателно анализират всяка пещерна рисунка, те се надяват да научат повече за ранното биоразнообразие в тропическите гори. „Картините дават ярък и вълнуващ поглед върху живота на тези общности“, казва археологът Марк Робинсън пред Live Science. „За нас днес е невероятно да мислим, че те са живели сред и са ловували гигантски тревопасни животни, някои от които са били с размерите на малка кола.“

Източник

YouTube


Permalink: https://misterika.eu/blogpost228-ZAGADKI-OT-DъZDOVNITE-GORI-CAST-III