Лятото на косатките-убийци

admin 29.07.2023

Да, заглавието на настоящата статия е леко преувеличено, все пак все още няма загинали хора...засега. Но е факт, че от началото на лятото бяха регистрирани множество случаи на нападения срещу лодки.

Всичко започна край бреговете на Испания.

Косатки нападнаха две яхти край Гибралтарския проток

Не се мина много време и това агресивно поведение се прояви и в Северно море, където косатки нападнаха яхта край Шетланд. // Източник

Появиха се множество теории за тези нападения. Според някои глобалното затопляне влияе на този вид морски бозайници и ги кара да "изперкват". При хората е доказано, че има такава връзка:

Лекар: Жегите могат да отключат прояви на агресия

Други си мислят, че най-накрая на косатките им е писнало да им тровим местообитанието и това е началото на война срещу човешкия вид. Това звучи доста драматично, но вероятно не е вярно, макар че косатката е бозайникът с най-голям ареал след човека - кой ако не те ще оспорят първенството ни.

Има и теория, че кожно заболяване седи в основата на това странно поведение. Действително е регистрирана кожна болест по много косатки край северноамериканския бряг. Та, косатките не ни атакуват, те просто искат да се начешат в лодките. // Източник

Последното обяснение звучи доста логично, но съвсем не бързам да го приема. Първо, болните косатки са край Америка, а атаките поне засега са край бреговете на Европа. Второ, и други видове започнаха да показват странно поведение, нима и те имат кожна болест и ги сърби?

На този линк може да видите видео на морска видра, която напада сърф край Калифорния.

Плувци са били ранени при атака на делфини край Япония. // Източник

А на бряг в Уругвай са били изхвърлени към 2000 мъртви пингвина. // Източник

мъртви пингвини край Уругвай

И в същото време имаме точно противоположно поведение при сивите китове. Тези огромни животни са били преследвани и убивани с харпуни през вековете. Затова китовете на свой ред са атакували хората и китоловните им съдове. Сега, точно на обратно, сивите китове са започнали да се приближават приятелски към лодките и корабите и дори позволяват на хората да ги докосват. // Източник

Определено нещо се случва в моретата и океаните, но все още не сме напълно сигурни какво. Едно е ясно обаче - имаме поредната загадка с марка "2023".

Приятелски настроени сиви китове край лодка:

Сиви китове


Permalink: https://misterika.eu/blogpost377-LYTOTO-NA-KOSATKITE-UBIITI