Hannya

admin 28.10.2023

Имат ли край японските демони? Чел съм за десетки различни демонични същества от японския фолклор и продължавам да откривам все нови и нови. Дали японците имат по-развинтена фантазия от останалата част от човечеството? Дали на предците им им е било твърде скучно и затова са измисляли нови и нови същества? Или ... в Япония има портал към някой демоничен свят!? Е, това последното едва ли, но нека днес да разгледаме демонът Хания (Hannya).

На него (или по-точно на нея, защото това всъщност е женски демон) не е нужен портал към друг свят. Хания не идва от друго измерение, обикновените човешки жени могат да се превърнат в такова създание, особено към края на живота си, ако допуснат да бъдат завладени от гняв и завист.

Hannya има три под-вида - namanari, chūnari, and honnari.

Namanari са жени, които все още почти напълно са запазили човешкия си вид, само съвсем късите рогца на главата им може да ги издадат. Тези създания имат шанс да се превърнат обратно в хора, ако успеят да успокоят гнева и яростта си. Могат да правят черни магии, включително и да призовават други видове демони. Ето за това вече си требва портал или както са казвали българете едно време - вратня!

вратня

Но стига толкова диалектен говор, да видим други два подвида на Хания.

Chūnari са по-агресивни и зли от предходния тип. Рогата им са по-дълги и заострени, освен това имат и бивни като на глиган. Податливи са на будистки молитви.

Honnari са най-опасните от трите вида. Тяхното тяло е изцяло демонично, за тях няма шанс някога да се върнат в редовете на човечеството. Така че не се поддавайте на завистта и злобата, това е поуката от днешата приказка :-)


Permalink: https://misterika.eu/blogpost451-Hannya