Най-мистериозната песен в Интернет + откриха от къде е една друга загадъчна песен

admin 06.05.2024

Това е една статия, която публикувах през 2019 г. в стария блог Мистерика. Защо се сетих за нея сега? Защото попаднах наскоро на една новина свързана с друга загадъчна песен - за нея в края на материала.

***********************************

Авторитетното списание "Rolling Stone" я нарича "най-мистериозната песен в Интернет". Причината е, че вече толкова много години никой не знае от кого е създадена, кога е записана и дори как се казва.

Самата песен може да се определи като принадлежаща към стила известен като Готик рок, макар някои да биха я сложили и в жанра Ню Уейв. По мое лично мнение песента е доста приятна за слушане.

През 2007 жена известна само като Линда Х. започва да качва отделни отрязъци от това музикалното парче в различни музикални нюзгрупи и форуми питайки дали знаят кой може да е изпълнителят. Тя твърди, че нейният брат Дариус С. е записал песента от радиото на касетка през 1984, докато са живели в Вилхелмсхафен, Германия. Ах, помня ги тия времена - слушаш радиото на касетофона и натискаш бутона Rec, когато нещо ти хареса. Пълниш цяла аудио-касета с песни, после си разменяхме касетките с приятели. Тази култура съществуваше в България някъде до средата на 90-те години, нямаше Интернет, нямаше емпетрици...

И въпреки, че изглежда тривиално да се открие изпълнителя на дадена песен, се оказва, че никой не може да каже кой е той що се отнася до това парче. Това само още повече разпалва ентусиазма на много меломани, които с настървение започват да търсят историята на песента. Открит е радиоводещият, който е водил музикални предавания в предполагаемата местна радиостанция в Вилхелмсхафен през 80-те години. Той не помни това парче, но хиляди песни са минали през предаването му и е нормално не всички мелодии да са оставили някакъв спомен.

Теории не липсват, както и интернет тролове разпространяващи измислици. Според някои това е ранно парче на Депеш Мод или на Джой Дивижън. Ако беше така, досега самите изпълнители да са си казали, че това е тяхна песен. От известно време се разпространява и градска легенда, че това е последната песен записана от любителска музикална група от Източна Германия. Всички членове на бандата са застреляни, когато се опитали да изкачат стената разделяща източен от западен Берлин. Тяхната музика обаче някак си успява да стигне до свободната част на Германия (Вилхелмсхафен е в западната част на страната).

Разбира се, винаги има вариант песента да е записаната от самите Линда Х. и Дариус С., но едва ли 12 години (към 2024 вече 17 години) биха се занимавали да поддържат тази измислена история за касетката и т.н. Ако те са изпълнителите, направо да си кажат и да запишат цял албум, може дори да изкарат добри пари - изпълнителя на песента има талант.

Източник

*************************** А този 20 секунден отрязък от неизвестна песен бе наскоро идентифициран:

След толкова години на издирване ентусиастите най-накрая попаднаха на следите на това парче. Оказа се, че през цялото време не са търсили на правилното място. Добре, че има любители на ретро-порното, които са разпознали мелодията в стар "филм за възрастни" от 1986 г., който се нарича "Angels of Passion". Проверили са кои са композиторите на саундтрака и кои са песните в него. Така се е разбрало, че песента е "Ulterior Motives" на Christopher Saint Booth и Phill Booth.

Дано някой ден бъде открита и истината и за "най-мистериозната песен в Интернет".

Angels Of Passion

Източник


Permalink: https://misterika.eu/blogpost645-NAI-MISTERIOZNATA-PESEN-V-INTERNET-OTKRIKA-OT-KъDE-E-EDNA-DRUGA-ZAGADъCNA-PESEN