Прясната вода се е появила на Земята с 500 милиона години по-рано от предполаганото от науката

admin 07.07.2024

Нови доказателства говорят, че прясната вода присъства на нашата планета доста по-рано от официално приетото от науката досега. Учените смятаха, че тя се е половина преди около 3.5 милиарда години, но новите данни говорят, че по-скоро става въпрос за 4 милиарда години.

Водата като течност (а не само като изпарения в атмосферата) присъства на Земята от около 4.4 милиарда години т.е. тук е почти от самото създаване на нашата планета. Появява се почти веднага след охлаждането на повърхностните слоеве от бушуваща магма. От къде се появява водата и до днес е спор сред научната общност - дали винаги е присъствала в скалите и разтопената магма или е донесена от падащи метеорити.

Тази първа течна вода обаче е солена - тя е част от глобалния земен океан съществувал някога. Досега учените смятаха, че са били нужни още 900 милиона години, за да се появи прясна вода в големи количества, вода с малко или направо с никакви разтворени соли в нея.

Как учените са разбрали своята грешка от около 500 млн. години? Изследвали са кристали добити от западната част на Австралия. Тяхната структура говори за наличие на прясна вода по време на образуването им, което е датирано на около 4 милиарда години.

Източник

Тази новина е вълнуваща за мен. Наличието на сладка вода преди 4 милиарда години оспорва хипотезата, че цялата планета е била покрита от океана. Явно е имало достатъчно големи парчета суша, по които да текат реки. А наличието на суша е причината да се появят по-сложни форми на живот независещи от морската вода, да се открие огъня от примитивните примати, да се развие технологията, да се създадат цивилизации. Все пак без суша няма огън, а без огън няма прогрес. Да сте чули акулите да си пекат барбекю на дъното на океана? Неслучайно казват, че е почти невъзможно извънземна цивилизация живееща на планета изцяло покрита с вода да достигне до космоса. Колкото и да са умни делфините, те нямат среда, в която да развиват технологиите.

И така новото откритие измества всичко. Прясната вода се появява 500 милиона години по-рано от предполагаемото. Тоест и сушата съществува от по-рано. Значи и сухоземните животни се появяват по-рано. Цялата историческа скала се отмества с 500 млн. години. Дали там някъде в този допълнителен бонус отрязък не се е зародила и някоя напреднала земна цивилизация, спомен за която да е останал само в легендата за Атлантида?

Ezero, Gora I Planina


Permalink: https://misterika.eu/blogpost717-PRYSNATA-VODA-SE-E-POYVILA-NA-ZEMYTA-S-500-MILIONA-GODINI-PO-RANO-OT-PREDPOLAGANOTO-OT-NAUKATA