Путин вече напада НАТО, просто не всички страни наведнъж

admin 15.10.2022

Руският президент Владимир Путин може да води война навсякъде и по всякакъв начин и иска всички на Запад да го знаят. Затова той не просто бомбардира Киев, а заплашва Украйна, Европейският съюз и НАТО с ядрена ескалация, докато в същото време усилва хибридната война, за която той като обучен КГБ-агент е имал десетилетия да усъвършенства.

Технически западните държави не винаги могат да докажат веднага, че Путин е отговорен за даден акт на агресия. Това е в природата на хибридната война, при която границите между военни действия, психологическа война, технологични атаки и т.н. се размиват.

През миналия уикенд железопътният трафик в северна Германия спря за няколко часа. Два отделни кабела за комуникация бяха прекъснати едновременно. Единият от кабелите служи като резервен вариант на другия и двата се намират на стотици километри един от друг. Очевидно става въпрос за професионален и изключително прецизен саботаж. Това се случи след подобно едновременно взривяване на двата тръбопровода за природен газ свързващи Русия с Германия. Образувалият се гигантски метанов мехур напомни на Запада колко уязвими са стотиците връзки разположени на морското дъно и пренасящи всичко от газ през електричество до интернет данни.

Със всеки подобен саботаж (тази седмица имаше кибератаки срещу летища в САЩ) в западните страни започва да се наблюдава интересен сценарий. Някой спомене ли възможността това да е дело на Путин, веднага други скачат като ужилени за да оборват. Може би американците са взривили тръбопроводите, може би самите немци са си срязали кабелите, а може би това въобще не се е случило и всичко и измама.

Точно това е което Путин иска - американци, германци, италианци и кой ли още не да се карат по между си и да започнат да се мразят. Той иска да започнем да вярваме, че "нищо не е истина и всичко е възможно", както казва писателят Петър Померанцев. Путин иска да се съмняваме в реалността – какво е добро и зло, кой е жертвата и агресора, какво е самоотбрана и ескалация.

Путин знае, че ще накара много хора да се страхуват дори още повече от него. Не само, че може да изстреля ядрени ракети, но може да прекъсне електричеството, водоснабдяването и телекомуникациите, да наруши работата на болниците и по всякакъв друг начин да обърка живота ни. Както един висш командир в германската армия каза пред немски вестник, ние вече не сме напълно в мир, но все още не сме и във война.

За всичко това трябва да признаем способностите на Путин. Той сигурно добре се смее на закостенелите възгледи на Запад в областта на отбраната.

Макар същността на "хибридната война" (стратегическата двусмисленост в битките) да е стара колкото самата война и самото човечество, самият термин е въведен едва през 2007 от Франк Хофман, за да опише това което Путин вече прави. Така наречените "сфери" на бойни действия се размиват. Сухопътна война, морски сражения, кибер атаки и т.н. Плановиците в министерствата на отбраната си мислят, че лесно биха могли да защитят конкретна сфера като усилят дадена част - флотата, авиацията, пехотата и т.н. Но това е без значение за Путин, който смесва всички налични средства за да подлага на натиск своите противници. Той вече хвърли в бойните действия емигрантите, горивата, жито, "Новичок", симпатизиращи му западни политици, теории на конспирацията и много други. Също така с удоволствие би се възползвал от вируси, радиация и каквото друго му дойде.

Трябва да очакваме повече срязани кабели и взривени тръби. Заводи внезапно спиращи да работят, сателити държащи се странно и банкомати изведнъж отказващи да приемат ПИН-кода ни. И всеки път ще виждаме все повече от „полезните идиоти“ на Путин – неговите марионетки в политиката и медиите – да ни казват да не вярваме, че Путин е виновен, каквото и да се случва.

През 2016 г. НАТО заявява, че „хибридните действия срещу един или повече съюзници могат да доведат до решение за позоваване на член 5 от Северноатлантическия договор“. Това е клаузата, която казва, че атаката срещу един е атака срещу всички.

Онзи германски генерал е прав: ние сме някъде между мира и войната и това е ново и неудобно преживяване. Но е по-добре да свикнем бързо - и да покажем на Путин, че знаем и неговите уязвими места.

Източник


Permalink: https://misterika.eu/blogpost76-PUTIN-VECE-NAPADA-NATO-PROSTO-NE-VSICKI-STRANI-NAVEDNъZ