Измамата с балон и Едгар Алан По

admin 20.01.2024

Една от последните статии за 2023 в Мистерика бе ето тази:

Мъжът в черно на гроба на Едгар Алан По

Вчера, 19 януари бе рожденият ден на великия писател и за поредната година странникът не се е появил, вече над 10 години пропуска. Не пречи обаче да разкажа за една по-малко известна история свързана с По.

На 13 април 1844 в New York Sun се появява гръмката новина, че ирландският авантюрист Монк Мейсън (Monck Mason) е прелетял с балон над атлантическия океан за едва три дни, което е невероятен рекорд! Този брой на вестника се разграбва за отрицателно време. Месец по-късно се разбира, че това всъщност е измислена история или както бихме казали днес - фейк нюз. Автор на измамата е Едгар По. Мотивите му не са съвсем ясни, предполага се, че По е бил провокиран да напише тази история заради друга фалшива новина излязла почти десетилетие преди това. През 1835 Ричард Адамс Лок (Richard Adams Locke) пуска съобщение, че астрономът Джон Хершел е открил живот на Луната и е наблюдавал същества подобни на прилепи и еднорози. По смята, че Лок е откраднал идеята от негов разказ и на свой ред като отмъщение пише фалшива вестникарска новина. Накрая обаче самият По е загубилият - с неговата журналистическа кариера е свършено, а и не получава дори цент от печалбите на вестника.

Източник

Докато подготвях настоящата статия се замислих дали пък не е възможно наистина някой да е прелетял от Англия до САЩ за 3 дни през 1844? Месец по-късно властите обявяват историята за измама, а По е набеден, че е лъжец. Няма да е за първи път - властници и правителства по света и до ден днешен лепват етикета "фалшива новина" на всичко, което не им изнася. Но защо им е да отричат историята с балона?! Сещам се за поне две причини. Първата е икономическа и доста прозаична - лобито на търговските кораби и параходи се е намесило, бързите полети с балон ще им изядат хляба. Втората причина има досег с паранормалното. Ами ако това, което е прелетяло океана не е балон, а Монк Мейсън не е ирландец? Дали не става въпрос за НЛО? Или дори за любимата ми тема "Аероклуб Сонора"?

Илюстрация на балонът, с който "уж" Монк Мейсън прелита Атлантика:

Balloon Hoax


Permalink: https://misterika.eu/blogpost539-IZMAMATA-S-BALON-I-EDGAR-ALAN-PO