Loading...
 

Хакер на живота

Трикове, съвети и полезна информация

Ако ви предстои да вземете трудно решение, направете го сутрин!

admin 08.12.2023

Долното видео е около 5 минути, но разкрива едно много интересно психологическо явление. Хората са по-склонни да вземат критични решения сутрин, а не следобед. Даден е пример със съдии, които решават дали затворници заслужават да им се опрости присъдата. Пандизчии с подобни присъди, за подобни престъпления и с подобно добро поведение получават различно решение в зависимост от това дали случаят им се гледа сутрин или следобед. Следобедните случаи получават много по-често отказ отколкото тези, които се гледат сутрин. Има обяснение за това. Съдиите, както всички хора се изморяват с напредването на деня. Затова вместо наистина да вникнат в конкретния случай, те просто се презастраховат като отхвърлят молбата за помилване, макар съответният затворник да е показал, че се е поправил и заслужава втори шанс.

Затова, ако ви предстои да вземете някакво важно решение, първо се наспете добре и на сутринта решавайте. Така шансът да направите правилният избор е най-голям.

Как един чистач става милионер

admin 02.12.2023

Краткият отговор: чрез акции.

А сега по-подробно - не става въпрос за това, че човекът се е усетил в зараждането на Apple или Google да си купи техни акции, които след няколко години са му донесли милиони. Всъщност въпросният чистач се е сдобил с голямото си богатство едва след няколко десетилетия, но в действията му няма случайност или късмет. Той просто е започнал да купува акции на компании изплащащи дивиденти - на много компании. Не на една, две, десет, петдесет, а на наистина много! Всичките получени дивиденти е реинвестирал. Така бавно и систематично човекът е събрал милионите, които са му позволили след пенсионирането си да живее охолно.

Аз без да съм чувал тази история, от 2020-та година използвам точно тази стратегия - целя се в акции на компании изплащащи дивиденти, които използвам за закупуването на нови акции. Милионер може и да не стана, все пак не ми се чакат още 20-30 години, но мисля, че до 5-10 години има шанс да имам достатъчно акции, че изплащаните от тях дивиденти да са една прилична месечна сума. Тогава бих спял да реинвестирам парите (освен може би някаква малка част) и ще ги ползвам като допълнителен доход към основните ми приходи. А защо дивидентите след 10 години да не станат именно основният ми доход? Надявам се да са толкова добри като сума, че това да може да се случи!

Не е късно да почнете да инвестирате и вие, ако желаете. Има известен риск в акциите, дори и компании изплащащи дивиденти се случва да фалират. Но без риск няма успех!

Съвети за успех: избавете се от дълговете

admin 06.10.2023

Заемите и кредитите - независимо дали бързи или "бавни", дърпат хората назад. Да, понякога наистина се налага да вземете заем, но направете всичко възможно това да се случва колкото се може по-рядко и си връщайте дълговете колкото се може по-бързо. Не бъдете като онези хора, за които да имаш кредит е нещо нормално - те теглят нов кредит веднага след като изплатят предишния. "Щом мога да си плащам без проблеми месечните вноски, защо да не изтегля заем?" - това е начинът им на мислене. Да, много хора могат да изплащат вноските, някои даже без проблеми си изплащат бързите кредити с космическите лихви, но я си дайте сметка, че колкото и да е "малко" месечното оскъпяване и таксите по кредита, плащането им в продължение на години може да ви лиши от една добра сума. Има и друго - дори и заемът ви да беше безлихвен, той пак може да ви дръпне назад и ограничи. Как? Ето как - нека кажем, че сте взели 1000 лв. заем и трябва 10 месеца да плащате по 100 лв. Използвате тези 1000 лв. веднага и може би дори купеното е полезно, но през следващите 10 месеца твърдо трябва да се лишавате от по 100 лв, които можеше веднага да вложите в някоя новооткрила се възможност.

Като цяло за щастие в България кредитите не са стигнали все още размерите на епидемия както е в някои други страни. Знаете ли например, че в САЩ средните задължения на едно домакинство се равняват на 165 000 долара!

Източник

Бизнес ниша - книги на метър

admin 30.09.2023

След като се продават дрехи втора употреба на килограм, защо да не се продават и книги на метър? Оказва се, че има търсене, поне в САЩ и цените не са никак за пренебрегване - 1 фут (около 30 сантиметра) стари разнородни книги върви за 60 долара!

Кой би си купил просто така книги без да се съобразява с авторите и заглавията? Две са основните категории купувачи. Новодомци, които искат бързо да запълнят празните си библиотеки и сценаристи на филми, които ползват книгите за декор.

Интересно, но съвременните книги вървят доста по-евтино от старите - едва 10 долара на фут. Явно съвременните подвързии не са толкова готини колкото на старите книги с твърди корици. Ако държите можете да поръчате книгите да са на определена тематика, например фантастика или готварски книги. Готварските книги са двойно по-скъпи от фантастиката. Може да поръчате и книги в определена разцветка.

Дали един такъв бизнес би вървял и в България?

Източник

Books Sorted By Colours

Как да редактираме и излезем от редактора Vim

admin 18.09.2023

Vim и по-стария Vi са текстови редактори, които са налични в unix-базираните системи т.е. Linux и MacOS. Лично за мен има един по-добър редактор - Nano, но той не винаги е наличен, а често пъти имаме ограничения върху това какво може да инсталираме, особено ако става на въпрос за служебни машини - сървъри и т.н. Затова, ако работите в IT сферата, вероятно ще ви се наложи да ползвате Vim. Той е доста мощен, но и доста неинтуитивен и сложен инструмент. Буквално при първо стартиране незапознатите с него се чудят какво да правят. Не може директно да почнете да пишете, както при всеки друг редактор бил той Notepad или OpenOffice Writer. Това е, защото се намирате в така наречения "command mode".

За да започнете да въвеждате текст, натиснете "i" и ще влезете в "insert mode". От него излизате с бутона Esc. Време е да запазите написаното и да излезете от Vim. В "command mode" натиснете ":" и след това напише wq (write and quit). Ако искате да излезете без да запазите промените напишете q!

Източник

Vim

Съвети за успех: не пренебрегвайте съня!

admin 21.08.2023

Това може да бъде прието като продължение на предишният съвет - "погрижете се за здравето си", но сънят е толкова важен, че заслужава отделен материал.

Сериозно, без достатъчно сън не очаквайте да стигнете далеч! Да, може някоя вечер да останете до късно, за да свършите всичко нужно, което сте планирали. Може дори да се случи някоя нощ въобще да не спите. Но ако се лишавате от сън нощ след нощ, твърде бързо ще съсипете и здравето и нервите си. А и работоспособността ви на следващия ден ще е по-ниска.

Източник

Компании, които предлагат отдалечена работа в Европа

admin 19.08.2023

След края на пандемията много компании настояха служителите им да се завърнат изцяло в офиса. Други преминаха към хибриден модел (например 3 дни в офиса, 2 хоум офис). Все още обаче има значителен брой фирми, за които може да се работи изцяло отдалечено. В GitHub се поддържа актуален списък с такива софтуерни компании.

List of the remote software companies hiring in Europe

European Remote

Съвети за успех: погрижете се за здравето си

admin 16.07.2023

Чували сте изразът "здрав дух в здраво тяло". Той е валиден и за финансовите ви успехи. Не пренебрегвайте здравето си за сметка на правенето на пари. Здрави ли сте, ще е по-лесно парите да дойдат.

ИзточникМоже да ме намерите в Mastodon