Loading...
 

Хакер на живота

Автоматични вериги за автомобили

admin 13.01.2023

Поставяли ли сте вериги на автомобилни гуми, за да не се хлъзгат на мокър/заснежен терен? Ако поне веднъж в живота си сте го правили, значи знаете, че не е от най-приятното и лесно нещо на света. Още преди години се чудех дали този процес може да се автоматизира. Ето, че някой е измислил един вариант, при това "поставянето" става в движение. Сложих думата "поставяне" в кавички, защото на практика такова не се прави, веригите се хвърлят под гумите. Кога ли тази технология ще навлезе в масовите модели? Надявам се скоро, защото видеото е от преди 5 години.

YouTube

Философия на разбираем език

admin 28.12.2022

Не е нужно философията да е скучна, не е нужно философията да е неразбираема. В сайта Philosophy Bro са се постарали да обяснят повечето философски концепции на достъпен и интересен език. Ето, че няма да ви е скучно по време на празниците!

Philosophy Bro

Цветя помагащи ни да заспим

admin 21.12.2022

Милиони хора по целия свят имат проблеми със съня. Аз самият пиша тази статия в 3 през нощта. А може би положението може да се подобри с някои специално подбрани растения в саксии в спалнята. Цветята не са само за украса, учените са установили, че някои видове подобряват съня чрез своя аромат или чрез пречистването на въздуха. Ето някои такива растения:

Гардения

Дяволски бръшлян

Жасмин

Алое

Бамбукова палма

Лавандула

лавандула

Източник

Уеб директория със стотици качествени блогове на английски език

admin 01.12.2022

На долният линк можете да намерите директория, в която са подбрани някои от най-добрите английско езични блогове в Мрежата. Няма категория "Паранормално", явно не считат темата за сериозна, но в секцията "Science" има блогове като "Centauri Dreams", които преди години съм чел редовно и дори съм ползвал за статии за Мистерика.

ooh! directory

Blog Directory

Първи впечатления от социалната мрежа Mastodon

admin 13.11.2022

Може би знаете, че в момента около социалната мрежа Twitter има голяма драма, след като тя бе закупена от Илон Мъск. Неговите идеи включваха уволняването на 90 процента от служителите в компанията и предоставянето на "верифициран" статус на всеки, който плати 8 долара. Тази комбинация доведе до невероятна каша. Шегаджии започнаха да се представят за кого ли не - от политици до различни мега-корпорации и нямаше достатъчно служители в Туитър, които да следят и премахват всичките злосторници. Някой регистрира акаунт подобен на акаунта на фармацевтичната компания "Eli Lilly and Company", плати си за верифициран статус и обяви, че пуска произвеждания от фирмата инсулин безплатно. Това веднага доведе до сриването на акциите на Eli Lilly. (Източник)

Eli Lilly

Отделно отново поради липса на модерация (все пак повечето служители в Туитър бяха уволнени) социалната мрежа се напълни с расистко съдържание, обиди, закани, порнография и какво ли още не. Това подплаши рекламодателите и много от потребителите. Заговори се дори за фалита на Туитър. Мнозина потърсиха нова социална мрежа към която да мигрират и все по-често взе да се споменава Mastodon като алтернатива. Макар да нямам профил в Туитър от една година и да няма нужда да мигрирам никъде, все пак реших да хвърля едно око на "Слона". Ето какви са впечатленията ми.

Тази социална мрежа не е толкова лесна за ползване, колкото мейнстрийм мрежите Туитър и Фейсбук. Тя е децентрализирана, което значи, че има множество сървъри (наричани инстанции). Всяка инстанция се поддържа от различен човек или колектив и те си поемат разходите по хостинга (обичайна практика е да се издържат от дарения). Не е рядкост някой сървър да "спусне кепенци" и да изчезне. Затова ви препоръчвам, ако ще се регистрирате в Mastodon, да го направите в най-популярната инстанция:

mastodon.social

Със своите 180 хиляди потребители, тя е и нещо като "официалният" сървър на мрежата.

Аз обаче ако авантюристичен тип реших да пробвам две по-малки инстанции:

kosmos.social - 244 потребители, хоства се в Германия

witches.live - тематична инстанция, дом на около 3 хиляди "вещери и вещици", хоства се в САЩ

За разлика от дадената по-горе "официална" инстанция, в тези двете регистрирането става след одобрение от администратора. Попълвате заявка за членство и чакате няколко часа докато получите потвърждение. Въпросите във "вещерският" сървър бяха интересни - какво мислите за котките и каква магия ще направите срещу капитализма.

След като получих одобрение и в двете инстанции установих колко силно кустомизирана е witches.live. Някои неща са просто стилистични промени като например иконката за началната страница.

В kosmos.social тя изглежда ето така:

Mastodon 3

А при вещиците е ето така:

Mastodon 4

Други от промените намирам за доста полезни. Например, стандартно в Мастодон постингите са до 500 символа. Ето как изглежда кутийката за писане на съобщения в kosmos.social:

Mastodon 1

В witches.live символите са увеличени до 666 (все пак сме доста дяволити ;) ) и освен това показва под кутийката в коя фаза е в момента Луната. Това последното е доста полезно за мен, понеже при пълнолуние често страдам от безсъние.

Mastodon 2

Третата група промени са доста дразнещи. Нормално, като отворите нечий профил в някоя инстанция, ще видите колко хора следва и колко го следват.

Mastodon 5

При вещерите на всички показва 666 последователи, а не реалната бройка.

Mastodon 6

Освен това автоматично всеки нов потребител става последовател на администраторката на тази инстанция и тя автоматично ви става ваш последовател. Това е малко дразнещо, не че нямаше и сам да я последвам, но...

Главният въпрос - може ли хора от различни инстанции да си пращат директни съобщения и да са последователи един на друг. По принцип може, освен ако вашите администратори не са добавили в черния списък другата инстанция. Както казах всеки може да си направи собствена инстанция, затова има какви ли не - поддържани от фашисти и тръмписти, спамерски сървъри, такива на които се качва порнография и т.н. По-либералните и клонящите в ляво инстанции блокират тези с десен уклон, порнографските обикновено се блокират от всички други, май има и случаи на блокиране заради лични вражди - този админ не харесва другия админ и т.н. Затова, за да не попаднете в инстанция, която ще се окаже блокирана от повечето други, най-добре се регистрирайте в mastodon.social.

Самото следване на други хора, ако не са от вашата инстанция е малко неинтуитивно. Ще дам пример. Да кажем, видели сте, че Грета Тунберг има регистрация в Mastodon (https://mastodon.nu/@gretathunberg).

Връщате се във вашия сървър и въвеждата URL-а към нейния профил в полето за търсене. Тя ви излиза в списъка в средата и със съответното бутонче в дясно може да я последвате.

Mastodon 7

Едно предупреждение - директните съобщения между потребителите поне в настоящата версия на Mastodon не са криптирани и администраторите на двете инстанции на които се намират потребителите, може да ги прочетат.

Друго важно е, че когато качите снимка е хубаво да натискате "Редакция" и да въвеждате допълнителен текст за потребителите, които нямат възможност да видят самата снимка - като например слепите хора използващи текст-към-говор браузъри.

Mastodon 8

Още много неща могат да се кажат за Mastodon, но за начало толкова стига. Ако желаете, можете да ме последвате в някоя от двете инстанции, където съм регистиран:

https://kosmos.social/@georgi

https://witches.live/@georgi (в крайна сметка си премахнах профила от тази инстанция)

Сваляне на песни от Spotify, Apple Music, YouTube и др.

admin 12.11.2022

Днес стрийминг услугите властват в музикалната индустрия. Платформите са вече близо 10, изпълнителите в тях са хиляди, а отделните песни са милиони. Някои платформи са безплатни с ограничения и реклами, други като Apple Music разчитат на платени абонаменти.

Повечето платформи ви позволяват да свалите песните на устройството си и да ги слушате офлайн, при условие че го правите пак през тяхното приложение. Ако все пак това не ви устройва и искате да запазите дадена песен без да сте вързани към никоя стрийминг услуга, може да ползвате този сайт:

Soundloaders

Soundloaders

Сайт за проверка на други сайтове за вируси

admin 25.10.2022

Съмнявате се, че в даден сайт има код, който може да причини вреда на компютъра ви? Пробвайте тогава този сайт:

PR.CY

Въведете сайта, който искате да проверите и ще получите информация дали е безопасен.

Misterika.eu Check

  • «
  • 1 (current)
  • 2


Може да ме намерите в Mastodon