Loading...
 

В Бразилия е открит първият хибрид между лисица и куче!

admin 23.09.2023

Земната природа продължава да удивлява! Миналият месец публикувах тази невероятна новина (достъпна само в Мистерика+):

Изчезнал вид птица се появява отново по изненадващ начин!

И ето, че сега се появи още една новина, която не е по-малко удивителна! През 2021 г. автомобил удря едно черно куче. То има късмет и не умира, закарано е при ветеринарен доктор. Нещо обаче не изглежда наред - животното не изглежда напълно като куче. Направени са му серия от тестове като резултатите са публикувани в журнала "Animals" на 3 август т.г. Установено е, че "кучето" е хибрид между пампаска лисица (местен вид за Южна Америка) и домашен/уличен пес.

Невероятно е, че два толкова отдалечени животински вида са дали потомство! Да, родствени видове може да се кръстосат, например от магаре и кон се получава муле (когато бащата е магарето) или катър (бащата е кон), а лайгър е кръстоска между лъв и тигър. Но споменатите животни са сравнително близки родственици. Докато най-близкия общ прародител на пампаската лисица и кучетата е съществувал преди 6.7 милиона години! Новият хибрид е получил името "dogxim" (дохим), което е съчетание от английската дума за куче (dog) и португалското име за този вид лисица (graxaim-do-campo). В началото на настоящата година този първи известен дохим е починал.

Едно уточнение. Хибридите обикновено не дават потомство на свой ред. Катърите, мулетата, лайгърите, а вероятно и този дохим, не могат да имат наследници. Но пък кой знае, природата многократно ни е изненадвала...

Източник

DoximМоже да ме намерите в Mastodon