Loading...
 

Унищожаването на световното културно наследство продължава

admin 11.10.2022

Миналата седмица част от древните статуи на Великденския остров в Тихия океан бяха силно повредени заради пламнал огън. Има основателни съмнения да се смята, че пожарът е умишлено причинен.

Източник

Easter Island Fire

Не за първи път тези статуи стават жертва на посегателство (случайно или нарочно) от страна на хората. През 2020 г. некадърен шофьор се забива с пикапа си в една статуя и напълно я е унищожава.

Източник

Easter Island Moai Statue Truck

И докато за горните случаи не можем да сме напълно сигурни, че деянията са умишлени, то за следващите описани по-долу няма никакво съмнение.

Тази изваяна скала хиляди години е устоявала на природните стихии.

Ancient Rock Formation

Намира се в Орегон, САЩ....или по-точно намирала се е. Преди няколко вандали да я бутнат. Дори са заснели "геройството" си на видео (което е изтрито вече от YouTube, но това няма да възстанови щетите).

Ancient Rock Formation Destroyed

Източник

А през 2020 бяха извършени серия от вандалски постъпки в пет музея в Берлин. Общо около 70 артефакта са били залети с някаква течност. Повечето предмети не са сериозно повредени, но има и значително пострадали. Разследващите вярват, че тези действия са в резултат от разпространявани конспирации свързващи музеите със световен сатанински елит, който извършва ритуали и дори жертвоприношения, при които се използват древните артефакти пазени в музеите. Не за първи път някой от тези музеи става сцена на престъпни действия. През 2017 от музея Боде са откраднати златни монети. Това обаче е било направено по-скоро с цел печалба, а не поради ширещи се конспирации. Сега случаят не е такъв.

Източник

Damaged Museum Artefact

Нападенията с течности над музейни артефакти не са нещо напълно ново. Ето една новина от 2018, при това с българска връзка:

Съдят в Атина две българки за вандализъм

Двете са арестувани в Националния исторически музей на Гърция в опит да намажат с олио експонатите. Пред полицията двете българки твърдели, че са вярващи и пръскали с олио и светена вода по експонатите, за да ги направят "чудотворни".
E-mail:
misterika_bg@yahoo.com

Може да ме намерите в Mastodon