Loading...
 
Публични статии

Marlowe (2022)

admin 13.02.2023

"Marlowe" е криминален филм, който официално ще бъде пуснат по кината на 15 февруари т.г. Иначе премиерата му беше на 24 септември 2022 на международния филмов фестивал в Сан Себастиан, Испания.

Рядко гледам филми, още по-рядко криминални, но този привлече вниманието ми. Филип Марлоу е персонаж създаден от писателя Реймънд Чандлър. По популярност той може да се сравнява с Еркюл Поаро, героя на Агата Кристи.

Останах изненадан, че настоящият филм не е по някое от произведенията на Чандлър, а е създаден на базата на "Чернооката блондинка" (The Black-Eyed Blonde), една новела на Джон Банвил (на български език издаван като Бенджамин Блак или Блек). Дали нивото на филма, а и на книгата е високото ниво на Чандлър? Или може би е по-добро давайки съвсем нови черти в образа на Марлоу? Предстои да видим. Не бях чувал за Джон Банвил / Бенджамин Блек. Това вероятно е защото наблягам повече на фантастиката. Е, мисля да отделя малко време и на кримките.

Трейлър

Загадки от дъждовните гори - част I

admin 12.02.2023

Наскоро си писах с един редовен читател на Мистерика. Конкретният повод бе поредното изчезване в България - на 25-годишния Емил Боев. Случаят е доста подобен на други случаи от целия свят и отново действието се развива в гора.

Изчезналия Емил Боев сниман в гора, много е дезориентиран

Едно изречение от това, което си писахме се запечата в главата ми:

"Хайде, да видим дали ще го намерят този Емил, но поради някаква причина, не знам, каква горите определено са опасни места, сериозно го казвам, и не заради мечките там..."

Междувременно попаднах на интересен материал в Listverse.com посветен на един конкретен и може би най-важен вид гори - дъждовните.

Всичко това ми даде повод да започна нова поредица в блога. Горите са мистериозни, горите са опасни, горите крият всякакви богатства - лечебни растения, руини на древни цивилизации, неоткрити животински видове и какво ли още не. Приятно четене!

************

Дъждовните гори са вид гора с голямо количество на валежите (над 1750 – 2000 mm годишно). Делят се на 2 групи – тропически и умерени. Макар че заемат сравнително малка част от площта на Земята, дъждовните гори имат голямо значение за биоразнообразието, като от тях произхождат между 40 и 75% от известните видове организми.

Карта на всички дъждовни гори по света:

Rain Forest Location Map

Дълбоко в тропическите гори на Амазонка има племена, които имат малък или никакъв контакт с външния свят. За съжаление много от тях са негативно повлияни от "цивилизованите" хора с техните практики на незаконна сеч и добив на минерали. Антрополозите все още не знаят много за начина на живот на тези откъснати племена. Има опасност много от тях да изчезнат, преди да научим повече.

Едно такова племе е Пирипкура (Piripkura). Тяхната общност, разположена далеч в западната част на Бразилия, наброява едва около 20 човека. Дори съседните племена не знаят много за тях. Близкото племе Гавиао (Gavião) ги познава като „хората на пеперудите“ поради техния номадски начин на живот.

Едва през 1998 г. бразилските власти за първи път официално научават за тях. През въпросната година двама мъже от Пирипкура напускат гората, за да търсят помощ за заболяване. По време на престоя си в болницата, те разказват на лекарите как враждебна банда "цивилизовани" нашественици е изклала повечето от техните другари.

Ще си кажете, властите веднага се задействат, за да осигурят защита на племето? Нищо такова! Едва през 2021 г. бразилски съд най-накрая излиза с решение по техния случай. Той отрежда държавната агенция отговорна за коренните жители на страната FUNAI да задели 600 000 акра земя за Пирипкура. Притесненията обаче остават.

Незаконната сеч продължава. Обезлесяването носи насилие, болести и смърт на членовете на племето. Всяка година техният начин на живот става все по-застрашен. Антрополозите се притесняват, че може никога да не разберат как наистина живеят Пирипкура. Вникването в една от най-уникалните и затворени култури в света скоро може да бъде невъзможно завинаги.

Източник

YouTube

Земетресението в Турция и Сирия - обобобщение към 9 февруари

admin 09.02.2023

Както знаете от новините, преди 3 дни, в ранните часове на 6 февруари силно земетресение с магнитуд 7.8 удари Турция и Сирия. На долната карта са показани засегнатите райони (източник):

Земетресение 06.02.2023 01

Хиляди сгради бяха разрушени и в двете страни, тази зла участ не подмина и древни постройки с огромно историческо и културно значение като построения през 2 в. дворец в Газиантеп (източник):

Земетресение 06.02.2023 02

Към настоящия момент загиналите официално са над 12 000, но вероятно тази бройка ще нараства.

В Сирия пък поне 20 джихадисти от "Ислямска държава" успяха да избягат от един затвор след като стените му се напукаха (източник).

След първия трус последваха още няколко като силата на някои от тези вторични трусове бе съизмерима с първоначалния. Освен това имаше и други земетресения в съседни страни. Може и да има връзка - понякога едно земетресение е способно да отключи други трусове в други райони.

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер разтърси гръцкия полуостров Халкидики

Слабо земетресение разлюля земята край Садово тази нощ (Магнитуд 3.0 по Рихтер)

Нека припомня къде най-често са се случвали големи земетресения (3.0+) в България (източник):

Сеизмични зони в България

А това пък е картата на най-значимите земетресения по света за последните 4 хиляди години (източник):

Significant Earthquakes 2150 B.C. To A.D. 2022

Завършвам обзора със съветите дадени в тази статия:

Какво да правим при земетресение? Сеизмолог обясни

“Първото нещо е да се изключи газ, ток, всичко да се спре и ако могат хората, веднага да напуснат сградата. Не трябва да се ползва асансьор, но и стълбите са уязвимо място. Трябва възможно по-бързо да се напусне сградата или при невъзможност да се скрием под маса, бюро или под рамката на вратата. Първата вълна винаги се усеща като удар отдолу, след това започва клатене, а после и люлеене. Когато всичко спре, е препоръчително да се излезе навън”, разкри доц. Трифонова.

Изчезването на Емануела Орланди

admin 05.02.2023

Тази седмица Любомир Жечев пусна нов епизод в YouTube канала на "НАЙ-ВЕЛИКИЯ ПОДКАСТ":

Кой отвлече Момичето от Ватикана? – Криминални Истории #1

Ко-водещ бе някаква жена участвала в Сървайвър. Не останах особено доволен от начина на представяне, а като гледам и коментарите, не съм бил единствен.

коментари НАЙ ВЕЛИКИЯ ПОДКАСТ

Затова реших да извадя от дълбоките архиви материала, който написах през 2020 за вече недостъпния оригинален блог МИСТЕРИКА. Пожелавам ви приятно четене!

************

Емануела Орланди е четвъртото от общо 5 деца на Еркол и Мария Орланди. Тя е родена на 14 януари 1968 и изчезва на 22 юни 1983 при загадъчни обстоятелства. Цялото семейство живее във Ватикана, защото баща ѝ е служител в една от институциите на папската държава.

Емануела е даровито дете. Посещава уважавано училище в Рим, отделно от това взема уроци по флейта три пъти в седмицата, дори и през лятната ваканция. Участва и в хора на църквата Света Ана Деи Палафрениери (Sant'Anna dei Palafrenieri).

Обикновено 16-годишното момиче отива с автобуса до училището, в което взима музикални уроци. След като слезе ходи пеша още около 200 метра. На 22 юни 1983 момичето е на път да закъснее за поредният урок. Тя моли най-големият си брат Пието да я придружи, но той точно тогава има други ангажименти и не го прави. В последствие той хиляди пъти ще се проклина за решението си. Малко по-късно Емануела се обажда на една от сестрите си и и казва, че преди урока се е срещнала с представител на козметичната фирма Ейвън и може да им стане представител. Сестра ѝ казва да поговори първо с родителите им преди да се съгласи.

Емануела все пак успява да стигне за урока въпреки закъснението от срещата с "представителя" на Ейвън. След урока Емануела се хвали за предложението за работа и на една своя приятелка. Последно е видяна как се качва в голямо черно БМВ. От тук следите на Емануела се губят.

След като момичето не се прибира родителите ѝ известяват полицията. По медиите излиза съобщение за нейното изчезване.

Два дни по-късно, на 25 юни в полицията се обажда момче, което твърди, че се казва Пиерлуиджи и е на 16 години. Той твърди, че заедно с гаджето си, са срещнали изчезналата Емануела на Пиаца Навона. Този "Пиерлуиджи" определено знае нещо, защото описва флейтата, очилата, които Емануела рядко носи и други детайли, които не са публикувани във вестниците. Той твърди, че момичето е била с къса коса и се е представила като "Барбарела". Емануела-Барбарела казала, че е избягала от вкъщи, смята да живее самостоятелен живот и сега продава козметика на Ейвън.

На 28 юни в полицията пък се обажда някой си Марио, който твърди, че е собственик на бар намиращ се някъде между Ватикана и музикалното училище посещавано от Емануела. Млада девойка, която се представя като Барбара му казва, че е избягала от вкъщи, но ще се прибере за сватбата на сестра си.

На 3 юли папа Йоан Павел II отправя молба към тези отговорни за изчезването на Емануела, да я върнат и така за първи път излиза на преден план версията, че тя не е избягала, а всъщност е отвлечена. След два дни семейство Орланди получава анонимно обаждане (първото от много, които ще последват). Неназован човек твърди, че дъщеря им е отвлечена от терористична група, която иска да бъде освободен от затвора турчина Мехмет Али Агжа, който през 1981 ранява папата при опит за убийство. Знаете за това предполагам - как първоначално за атентата е обвинен българина Сергей Антонов преди да се разбере, че зад опитът за убийство стоят турските националисти Сивите вълци, на които Агжа е член. Българската връзка обаче не е съвсем напълно отречена. През юли 1980 година Агджа се появява в София, където остава 50 дни. Тук той се среща с турски и сирийски контрабандисти, работещи за Държавна сигурност, от които се снабдява с пистолета, с който по-късно стреля по папа Йоан Павел II, и с фалшив паспорт на името на Фарук Озгун. С него той напуска страната и през следващите месеци пътува безразборно, посещавайки над десет европейски страни. (Източник)

Следват нови телефонни обаждания от различни хора от тази предполагаема терористична организация. Един от тях се представя като "американецът". Той действително говори на италиански с акцент. От тези телефонни обаждания става ясно, че "Марио" и "Пиерлуиджи", които са се обаждали преди дни в полицията също са членове на групата. Искат Агжа да бъде разменен за Емануела.

На 6 юли млад човек с американски акцент се обажда в новинарската агенция ANSA и иска до 20 дни да стане размяната с участието и на папата. Те щели да оставят доказателства близо до парламента, че наистина Емануела е в техни ръце. Не го правят обаче.

На 8 юли човек с близкоизточен акцент се обажда на една приятелка на Емануела и отново настоява до 20 дни да бъде освободен Агжа. Иска и да му се предостави директна телефонна връзка с Аугустино Казароли, който е висш служител във Ватикана. На 18 юли е предоставен такъв телефон за връзка. "Американецът" се обажда общо 16 пъти.

От цялата тази история не излиза нищо. "Терористите" спират да се обаждат, а момичето не е намерено - живо или мъртво.

На 14 май 2001 свещеник в църква близо до Ватикана намира торба с малък череп в него и изображение на Падре Пио - един популярен италиански свещеник от миналото, който в последствие е и обявен за светец. Не е установено категорично дали това е черепа на Емануела или на някой друг.

Самият Агжа докато е в затвора дава много интервюта. Питан е и за Емануела Орланди. Той ще каже, че момичето е отвлечено от български представители на Сивите вълци (български турци?). В началото също така ще твърди, че момичето е живо и няма никаква опасност за нея. В последствие ще се изметне и ще отговаря, че не знае каква е съдбата на Емануела.

Съдия Фердинандо Импосимато в средата на първото десетилетие на новия век ще доразвие теорията за отвличането от Сивите вълци. Според негово проучване момичето, по това време вече жена на средна възраст, е приела исляма след като е отвлечена и сега живее в мюсюлманска общност в Париж.

През 2006 в писмо Агжа хвърля поредната сензация. Той твърди, че Емануела и едно друго момиче на име Мирела Грегори действително са били отвлечени, за да бъдат използвани за неговото освобождаване. Момичетата са заведени в кралски дворец в Лихтенщайн.

През януари 2010 Агжа е окончателно освободен от затвора. На 9 ноември 2010 той дава първото си интервю като свободен човек. Питан за Емануела, той отново произвежда сензация. Казва, че момичето всъщност е отвлечено от Ватикана. Днес тя живее в манастир в централна Европа. Родителите ѝ могат да я посещават, когато искат, но тя не може да напуска манастира. Според мен това са пълни глупости и вероятно Агжа не знае нищо, защо толкова пъти ще променя версията си.

Появяват се и други претенденти за похитители. Банда Дела Маглиана (Banda della Magliana) е една италианска криминална организация, която не е толкова известна като Коза Ностра или Камората например, но не е и някаква квартална джебчийска групичка. Освен това този криминален синдикат има и силни връзки с някои италиански неонацистки групи. През 2011 един бивш член на престъпната група ще заяви, че Емануела е отвлечена всъщност от Банда Дела Маглиана с цел да се изнудва Ватикана за пари.

В тази връзка има и телефонни обаждания според, които зад отвличането на Емануела стои престъпния бос Енрико Де Педис (1954-1990). Бившата приятелка на този мафиот ще заяви през 2008, че той веднъж и е признал, че е отговорен за изчезването на Емануела. Заради това през 2012 полицията ще отвори гробницата на Де Педис (която между другото е на територията на Ватикана!), но няма да открие нищо свързващо го с Емануела.

През 2012 известният екзорсист Габриеле Аморт ще завърти случая в съвсем нова посока. Той ще заяви, че Емануела е отвлечена от представители на самата Ватикана, за да участва в секс парти, след което е била убита. В това са били замесени и представители на чуждо посолство в Рим.

През 2018 при реставрация във Ватикана са намерели човешки останки и веднага започва спекулация, че те са на изчезналата Емануела. Живите роднини на момичето ще заявят, че продължават да се питат защо всеки път като се намерят нечии кости, веднага тръгва мъглата, че те са на Емануела. Резултатите от изследването са оповестени на 1 февруари 2019. Анализът е посочил, че останките са на мъж живял в Рим межди 190 и 230 г. от н.е.

Малко странно в страницата в Уикипедия, от която превеждам има и една информация, която няма на пръв поглед никаква връзка със случая. На 10 юни 2019 Ватикана оповестява, че ще отвори две гробници - на принцеса Софи от аристократичната фамилия Хохенлохе-Валденбург-Бартенщаийн (Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein) и намиращата се до нея гробница на Шарлот Фредерика дукеса на Макдебург-Шверин (Mecklenburg-Schwerin). И двете гробници се оказват абсолютно празни! А какво са търсили всъщност? Предполага се тялото на Емануела. Остава въпросът къде са останките на двете аристократки, едва ли са се превърнали изцяло в прах. Загрижените служители на Ватикана започват да претърсят гробния комплекс на Ватикана, за да установят дали по някое време костите на принцесите не са пренесени на друго място. Действително намират "два комплекта" човешки кости в близост до гробниците и отново тръгват спекулации, че те са на Емануела. Отделно намират и две неизвестни скрити гробници зад тайна врата. Абе тази Ватикана е пълна с кости, за които не се знае на кого са, какво правят там!

Източник

Дали някога ще се разбере какво наистина се е случило с това дете? Дали има шанс тя да е жива и днес и да живее под чужда самоличност? Ще е на 55 години днес.

Фалшиви градове: Агло, Ню Йорк, САЩ

admin 04.02.2023

Последният град в поредицата не е създаден с пропагандна цел като севернокорейския Киджон-донг. Не е направен, за да обърка вражеските бомбардировачи каквато е била целта на фалшивия Париж. Нито наподобява афганистанско село, за да могат специалните части да се тренират за улични битки - такава е целта на Ертебат Шар насред Америка.

Агло (Agloe) дори не съществува реално, него го има само на хартия - и по-точно на географските карти. Той не е нещо уникално, на практика това е често използван трик на картографите, чрез който да хващат плагиатите.

Съставянето на една географска карта коства големи усилия. Някой тарикат може да се изхитри и да копира нечия друга карта и след това да я продава като своя. Затова картографите често слагат несъществуващи неща на своите карти, видят ли ги на нечии други карти, могат да предявят претенции в съда.

Специално Агло има интересна история. Той е сложен като уловка на картите на General Drafting Company. Скоро се появява и на картите на Rand McNally и веднага първата компания завежда дело. За да се защитят Rand McNally намират един човек, който твърди, че неговият бизнес се намира в Агло и следователно това е реален град и затова са го сложили в своята карта, а не защото са го копирали от някъде.

Източник

YouTube

Почина най-възрастният човек на света

admin 01.02.2023

През миналия месец на 118 г. почина френската монахиня Лусил Рандон (източник). Тя официално бе най-възрастният жив човек на света.

Lucile Randon

От години следя тази класация и съм пускал поне няколко статии в по-стари вече неактивни мои блогове. Ето две от тях:

Най-възрастният човек на света направи 117 години (Мистерика Дейли, 30 ноември 2016)

Най-възрастният човек на света към края на 2021 (Мистерика Дейли, 20 ноември 2021)

Ето как тогава завърших материала от 2021-ва година:

Въпреки пандемията от Ковид, която мори основно по-възрастните хора, днешната горна граница е по-висока спрямо тази от преди 5 години, когато последно писах за това в блога. 118 години сега срещу 117 през 2016. Но дали в скоро време ще достигнем абсолютният рекорд от 122 години? И кога ли ще го счупим?

Явно това няма да се случи скоро. Половин година след написването на статията, почина тогавашният най-възрастен човек - японката Кане Танака. Тя успя да доживее до 119 г. и 107 дни. Танака бе наследена от споменатата Рандон.

Сега, след като и Рандон вече не е между живите, най-възрастният човек е "едва" на 115 години. Това е Мария Браняс Морера, която през март ще направи 116.

Ако темата ви е интересна ето списъка в Wikipedia с най-възрастните живи хора

Фалшиви градове: Емсити, Мичиган, САЩ

admin 22.01.2023

Как се тестват автономните автомобили без шофьори? Не може просто да ги пуснете по улиците да газят хора (хайде, бе, не можело :-D ). Затова авто-индустрията в Америка си е построила цял фалшив град, в който да си тества прототипите. Той се нарича Емсити (Mcity) и е бил ползван от такива гиганти като Honda, Toyota, Nissan, Ford и General Motors.

Това, че този "град" не е дело на военните, не значи, че е по-малко секретен. Обикновен човек трудно би се добрал до него. Компаниите явно се страхуват от технологичен шпионаж и пазят своите тайни.

Източник

YouTube

Зловещи неща, казвани от малки деца

admin 21.01.2023

Децата имат голяма фантазия. Може би заради това често казват неща, които родителите намират за странни и дори зловещи. В Reddit, Туитър, Фейсбук и по разни форуми има цели теми посветени на подобни необичайни детски изказвания. И дали всичко е просто фантазия...

Twitter Eerie Child Saying

Превод:

Кое е най-зловещото нещо, което някое дете ви е казвало?

Когато дъщеря ми беше на около 4-5 години, тя настояваше, че някога е била омъжена за мъж на име Брад Хъфингтън. Когато попитахме какво се е случило с него, тя отговори с нотка на тъга: „Той беше изгубен в морето.“

А това е взето от Редит и малко прилича на типична крипипаста:

- Защо плачеш?
- Лош човек.
- Какъв лош човек?
- Там - детето ми посочи тъмния ъгъл на стаята зад мен.
Когато се обърнах да погледна натам, нощната лампа на етажерката до въпросния ъгъл, падна на земята.
Тази нощ детето спа при нас.

Следват още интересни примери.

Еerie Child Saying

Когато дъщеря ми се роди, всичко около нея ми изглеждаше вече познато. Сякаш бях виждала това бебе и преди. Когато беше на 3, веднъж шофирах и спрях на един знак СТОП. Тогава от задната седалка тя каза - "А, ти си спомняш? Миналия път не спря. Тук е където умряхме".

************

Моят 3 годишен племенник ми бе на гости. Той няколко пъти ме пита за "момичето там" като посочваше към определено място. Там нямаше никой, затова си мислех, че е детското му въображение. След време ни гостуваха едно приятелско семейство, дъщеря им е на същата възраст като племенника ми, но не са се срещали. Два пъти обаче детето ме попита за "хубавото момиче", като посочваше същото място, което и племенника ми. Не знам какво да мисля.

************

Когато бях на 4, помня че често говорих с "Мистър Петерсън", когато гостувах в къщата на баба си. Изглеждаше като скитник от времето на голямата депресия. Имаше китара и ми пееше стари блусове. Той ми каза, че умрял когато една нощ бил пиян и паднал от влака. Престанах да го виждам, когато станах на 6. Преди няколко месеца намерих старата китара на баща ми и започнах да свиря на нея. Моят малък братовчед се приближи и ми каза "Мистър Петерсън се гордее с теб!" Не знам какво да мисля.

Twitter Child Predicting Twins

На 5 години синът ми нарисува портрет на цялото семейство, което тогава беше от четирима души. На рисунката обаче се виждаха и две човечета увиснали с главата надолу. След време родих близнаци.

************

Моето бебе бе достигнало възраст в която постоянно казваше "Хай" на всичко ("Хай" значи "здравей" на английски). "Хай хай хай хай".
Един ден обаче това звучеше като "Дай дай дай дай" ("Дай" на английски означава "умри")
Аз я попитах - "Какво казваш?"
Тя си обърна лицето към мен и прошепна "Даааайййййй" (Умриииии).

************

Един добър мой приятел и жена му си купиха стара къща в Западна Канада. Те ремонтираха мазето един ден когато ги посетих. В един момент аз бях останал сам там с две годишния им син, който не можеше още да казва пълни изречения. Той ме хвана за ръката и ме заведе при една ръждясала вратичка (изглежда на тухлен комин) и ми каза "това е където умрелите бебета отиват". Аз бях ужасен. Както казах, той не можеше още да съставя свързани изречения, но ето че го направи. Освен това едва ли знаеше, какво е "умрял". Възможно е да е имал контакт с по-големи деца и те да са му казали това като шега, но се съмнявам. Във всеки случай и до днес настръхвам като се сетя.

Тези истории са взети от ТУК и от ТУК.

Фалшиви градове: Холанд Таун в Шанхай

admin 20.01.2023

Туристите, посещаващи Шанхай, може да се изненадат като разберат, че насред индустриалната зона има реплика на холандски град, дори вятърната мелница не е пропусната.

Така нареченият Холанд Таун (Holland Town) е бил част от специален проект, който е трябвало да изгради 9 града, всеки с различна тематика. Крайната цел е да се развият крайградските зони на Шанхай и така да се намали пренаселеността в централните части.

От планираните 9, само 6 са построени. Никой от тези тематични градове не се харесва на местните хора и почти никой не се заселва в тях. За сметка на това Холанд Таун поне е популярен сред туристите. Това от своя страна все пак води до заселването и на китайци в "Холандския град".

И нещо друго следва да се отбележи относно Холанд Таун. Май от всички представени в поредицата до сега градове, само този не е изграден заради война и военни тайни.

Източник

YouTube

Снимки от опустушителните наводнения в Калифорния

admin 17.01.2023

След като месеци наред Калифорния, а и по-голямата част от САЩ бе споходена от невиждана суша, сега калифорнийци се сблъскват с тежки наводнения. Годината определено започва апокалиптично...

Източник

California Floods 1

California Floods 2

California Floods 3

California Floods 4Може да ме намерите в Mastodon