Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

По-малко известни диктатори - Ян Смит (Родезия, 1964-1979)

admin 26.03.2023

Ян Смит е противоречива фигура, неразделна част от историята на Африка. Той е смел военен пилот, който се бие срещу нацистите по време на Втората световна война. След войната спомага за отделянето на Родезия (днешно Зимбабве) от Великобритания. До тук той може да бъде определен като герой.

След като Родезия става самостоятелна държава, Ян Смит заема поста министър-председател и въвежда система на апартейд много подобна на тази в съседна Южна Африка. По онова време белите са едва 4 процента от населението на Родезия, но въпреки това те държат изцяло властта. Това води до гражданска война и международна изолация.

През 1980 Смит склонява да подели властта с чернокожия Роберт Мугабе, така постепенно апартейдът е премахнат.

Остава още дълги години да живее в Зимбабве. Умира през 2007 на 88 години.

Източник

Ян Смит (Родезия, 1964 1979)

По-малко известни диктатори - Ле Зуан (Виетнам, 1960-1986)

admin 13.03.2023

Официално Ле Зуан никога не е глава на Виетнам, но на практика той е този, който взема всички важни решения в държавата за повече от 20 години. По време на неговото управление 2 милиона виетнамци попадат в затворите, а повече от 800 000 напускат страната.

Ле Зуан опитва да наложи брутална иконимическа централизация във Виетнам по сталинистки модел. Опитът се проваля и днес Виетнам е просперираща страна, защото следващите ръководители напълно отменят наложените от Ле Зуан икономически практики.

Източник

Ле Зуан (Виетнам, 1960 1986)

Инженерен камион полагащ постелка против кал

admin 09.03.2023

В Украйна и двете враждуващи страни затъват в безкрайната кал на равната степ. Именно заради тези тежки условия в последните месеци нямаше големи офанзиви.

Оказва се обаче, че някои армии, включително и руската, имат военни камиони, които частично могат да преодолеят ограничението на меката втечнена земя. Ето пример:

камион полагащ постелка против кал

Този камион подлага настилка по която по-лесно може да преминава другата военна техника без да затъва в калта.

Защо тогава все пак няма големи операции? Както казах в началото калта е безкрайна и е невъзможно да бъдат произведени толкова много камиони с постелки, че да може да се започне сериозна офанзива.

По-малко известни диктатори - Енвер Ходжа (Албания, 1944-1985)

admin 05.03.2023

Едва ли има някой над 50 години в България, който да не знае кой е Енвер Ходжа, затова се замислих дали да не го пропусна. Все пак реших да не го правя - прецених, че младежите едва ли познават това име, а историческите събития не трябва да се забравят.

Енвер Ходжа, комунистическият ръководител на Албания взел властта след Втората световна война, първоначално флиртува и със СССР и с Китай, преди да наложи нещо като своя версия на марксизма. Идеите му съсипват малката страна и я превръщат в нещо като Северна Корея на Балканите. Не случайно Албания става посмешище за останалите държави в Източния блок, ако се чудите от къде идва израза "албански реотан", вече би трябвало да сте се досетили.

По време на диктатурата на Ходжа е забранена религията, а из цялата страна започват да се строят ексцентрични и непрактични сгради и обекти като циментови наблюдателници. Отделно от това много хора от близкото обкръжение на Енвер са премахнати, явно като много други диктатори и той е страдал от параноя. Като цяло 200 000 албанци преминават през затворите по време на близо четирите десетилетия, през които на власт е Енвер Ходжа.

Източник

Енвер Ходжа (Албания, 1944 1985)

Украински надуваеми модели на бойна техника

admin 04.03.2023

През януари публикувах тази статия:

Надлъгването в Украйна продължава - руски камиони за гориво маскирани като дървопревозващи коли

Сега е ред да покажа няколко украински надуваеми макета имитиращи различна бойна техника. Те се използват, за да заблудят руснаците, които хабят муниции за унищожението им. Така истинската бойна техника е по-вероятно да бъде запазена.

Източник

украинска фалшива техника 1

украинска фалшива техника 2

По-малко известни диктатори - Хорлоогийн Чойбалсан (Монголия, 1939-1952)

admin 26.02.2023

Чойбалсан управлява Монголия в средата на ХХ век. След няколко срещи със Сталин той напълно приема бруталните методи на съветския кръволок. Избива десетки хиляди монголци и постоянно търси "врага с партиен билет". Интелектуалци, военни офицери, дори обикновени работници - всеки може да попадне под ударите на параноика Чойбалсан. Макар и късно съдбата се намесва и отстранява монголския маниак - Хорлоогийн Чойбалсан умира от рак на бъбреците през 1952 година.

Източник

Хорлоогийн Чойбалсан (Монголия, 1939 1952)

Как гласува ООН сега и преди една година срещу руската агресия в Украйна

admin 25.02.2023

Вчера се навърши една година от руското нахлуване в Украйна. На 2 март 2022 на общото събрание на ООН е предложена за гласуване резолюция с незадължаващ характер призоваваща Русия да изтегли войските си от своята съседка. На 23 февруари т.г. отново бе проведено подобно гласуване. На долната карта е изобразено как различните страни гласуваха сега и преди една година.

В тъмно зелено са страните, които и преди и сега са гласували в подкрепа на резолюциите. Както може да видите те са мнозинство - около 2/3 от всички държави.

В тъмно червено са страните гласували винаги против. Общо около 5, сред които разбира се и самата Русия.

В оранжево са държавите, които гласуват два пъти с "въздържал се".

В жълто е Габон. Преди една година тази африканска държава подкрепи резолюцията противопоставяща се на руската агресия, но сега са гласували с "въздържал се".

Две страни (светло червено) преди една година са се въздържали, но сега са гласували "против" т.е. вземат страна на Русия. Това са Мали в Африка и Никарагуа в централна Америка.

За сметка на това цели 4 страни са преминали от лагера на "неутралнитите" в тези гласували срещу Русия (светло зелено). Това са Ирак, Камерун, Южен Судан и Мароко.

Може тези гласувания да изглеждат като безполезни дипломатически игри, но всъщност са показателни. Те показват, че постепенно подкрепата за Русия ерозира и агресорът може да разчита на все по-малко външна помощ. Гласуването отразява реалната подкрепа. Най-яркият пример е Мароко. Те преди една година бяха неутрални, а сега не просто гласуват в подкрепа на новата резолюция, но преди няколко месеца станаха първата африканска страна пратила военна помощ на Украйна.

UN Votes On Ukraine

По-малко известни диктатори - Матияш Ракоши (Унгария, 1945-1956)

admin 21.02.2023

Често пъти един диктатор се сменя с друг, такъв е случаят в Унгария в средата на ХХ век. Матияш Ракоши не случайно е сравняван със Сталин, той организира брутални чистки в държавата.

След като Сталин умира през 1953, в СССР решават, че режимът на Ракоши е твърде краен. Затова му казват, че може да остане на поста първи секретар на Унгарската комунистическа партия, но трябва да отстъпи министър-председателското място на реформатора Имре Над (познати и като Имре Наги). След 1956 Матияш Ракоши е лишен дори и от този пост и на практика е заточен в Киргизката ССР. Умира през 1971.

Източник

Матияш Ракоши (Унгария, 1945 1956)

На прага на нова студена война ли сме след като САЩ свалиха китайския шпионски балон?

admin 19.02.2023

Преди около седмица военновъздушните сили на САЩ свалиха китайския шпионски балон, който се рееше над Америка (в последствие те свалиха още три обекта, но това е цяла отделна тема). Китай реагира остро на този "враждебен акт", който според тях бил в разрез с международното право. Долният видео анализ разглежда вероятността да сме на прага на нова Студена война, този път между САЩ и Китай. А според някои Студената война никога не е свършвала...

YouTubeМоже да ме намерите в Mastodon