Loading...
 

Битки, фронтове и фракции

Войната е мир?!

Какво е било снаражението на войниците през вековете

admin 13.04.2024

С тези дрехи, оръжия и други пособия неизвестен английски воин е влязъл в битката при Хастингс, 1066 г.

бойно снаряжение 1

Доспехите и оръжията на кръстоносец-конник участвал в обсадата на Йерусалим през 1244 г.

бойно снаряжение 2

Още средновековни снаражения, съответно от 1415 и 1485:

бойно снаряжение 3

бойно снаряжение 4

Ето, че се появяват и първите огнестрелни оръжия, 1588:

бойно снаряжение 5

Броните вече напълно са изчезнали, снаражение от 1709:

бойно снаряжение 6

Нещата на войник участвал в битката при Ватерло, 1815 г.:

бойно снаряжение 7

Първа световна война, 1916:

бойно снаряжение 8

бойно снаряжение 9

Също от 1916, но немски войник:

бойно снаряжение 10

Американците се намесват във войната, 1917:

бойно снаряжение 11

Втора световна война, 1944:

бойно снаряжение 12

А това е екипировката на кралски военен инженер от Великобритания, има дори iPad, 2014:

бойно снаряжение 13

Източник

Геополитическите събития от седмицата

admin 07.04.2024

В рамките само на една седмица на два пъти беше нарушен член 22 от Виенската конвенция, който повелява, че консулствата и посолствата са неприкосновена територия. Първо Израел извърши въздушен удар срещу консулството на Иран в Дамаск, Сирия, а няколко дни след това еквадорски войници нахлуха в мексиканското посолство в страната, за да арестуват бившия президент, който се укриваше там и срещу когото има повдигнати обвинения за корупция. Заради този враждебен акт Мексико веднага скъса дипломатическите си отношения с Еквадор. // Източник

Кризата в Латинска Америка се разраства със всеки изминал час. Бразилия и Венецуела разкритикуваха Еквадор, а Никарагуа също скъса отношенията си с провинилата се страна. В Telegram напомниха, че освен това Никарагуа има сериозни търкания с Ватикана заради преследването на католическите свещеници.

South America Crisis

В Руската федерация времето отмъсти чрез обилни валежи за всички обстрелвани и разрушени язовири в Украйна по този начин:

Русия евакуира райони на наводнения град Орск след скъсване на язовирна стена

Освен това се появи засега непотвърдена информация, че в Далечния изток, в района на град Хабаровск са отчетени завишени нива на радиация. Ако е вярно, на какво ли може да се дължи?

Radiation, Russia

Израел удари иранското консулство в Дамаск, Сирия

admin 02.04.2024

В света след Втората световна война бяха установени дипломатически норми, които като цяло десетилетия наред се спазваха. В последните няколко години обаче те все по-често се пренебрегват. През вчерашния ден Израел извърши нагло и дръзко въздушно нападение срещу консулството на Иран в сирийската столица Дамаск. При този удар загинаха няколко човека включително и двама висши военни. Малко преди това самият ирански посланик е напуснал комплекса, така че не е сред загиналите.

Нападение срещу посолство или консулство на друга страна се счита за червена линия, но ето че Израел не се поколеба да ескалира конфликта си с Иран. Аятоласите вече обещаха кърваво отмъщение...

Източник

Обект 279 - танк с 4 вериги

admin 31.03.2024

"Обект 279" (Объект 279) е експериментален съветски танк разработен в края на 1959 г. Бронята му е 269 милиметра дебела, а формата му е сравнително нестандартна. Най-забележителното обаче са 4-те броя вериги. Танкът не стига до серийно производство.

Photo 2024 03 08 17 40 15

Ислямска държава определено се завръща

admin 30.03.2024

Терористичната организация "Ислямска държава", за която болшинството от хората бяха позабравили в последните години, определено се завръща. За мнозина терористичният акт в Москва бе пълна изненада и тепърва YouTube "анализаторите" започнаха да си задават този въпрос - завръща ли се ИДИЛ. Долното видео е пример за един такъв анализ. За мен обаче няма никаква изненада понеже следя редица Telegram канали и в тях все по-често се появяват новини свързани с ИД. Все по-често се появяваха новини от Сирия и Ирак свързани с тази джихадистка групировка. Въпрос на време беше терористите да погледнат отново и към Европа. Логично бе да ударят Русия - кретенът Путин е насочил цялото си внимание към Украйна и терористите необезпокоявани посетиха един концерт в Москва...

След видеото съм дал няколко новини извадени от Телеграм и свързани с Ислямска държава.

Isis 1

Isis 2

Isis 3

Isis 4

Isis 5

Най-големите танкови битки в историята: 73 източен (26-27 февруари 1991)

admin 24.03.2024

Тази битка е част от войната в Персийския залив водена между САЩ и Великобритания от една страна и Ирак под управлението на Садам Хюсейн от друга. Кръстена е на джи пи ес координати.

Основните участващи части в битката са американският втори брониран полк и иракските 18-та механизирана бригада и 37-ма бронирана бригада.

Иракчаните губят катастрофално. Над 160 техни машини са унищожени, пленени или повредени. Около 1000 войници са убити или ранени, също толкова са взети в плен.

Загубите на САЩ – 6 убити, 19 ранени, а едно превозно средство на пехотата е унищожено.

Това е последната голяма танкова битка в историята, поне за сега.

Източник

73 източен (26 27 февруари 1991)

Терористично нападение в Москва + други новини от седмицата

admin 23.03.2024

Преди няколко часа няколко добре въоръжени терористи нахлуха в концертния център Crocus City Hall в Москва и откриха стрелба по хората в комплекса. Малко по-късно в сградата избухва и пожар, вероятно умишлено предизвикан от нападателите. Към настоящият момент има противоречива информация дали терористите са обезвредени, а броят на жертвите непрекъснато се покачва. Последно се съобщаваше за 62 загинали, но вероятно крайният брой ще надхвърли 100. "Ислямска държава" междувременно пое отговорност за случилото се. // Източник

Още преди две седмици американското посолство в Русия предупреди за възможен терористичен акт.

USA Warning About Moscow Attack

Едно предупреждение, което Путин пренебрегна като невярно. Сега руснаците с пяна да уста се заеха да "доказват", че Украйна стои зад нападението. Иронията е, че само няколко часа преди това самата Руска федерация подложи редица жилищни райони в различни украински градове на масиран обстрел. Ударена бе и най-голямата водноелектрическа централа в страната - ВЕЦ "Днипро". // Източник

ВЕЦ Днипро

На фона на тези потресаващи новини малко на заден план остана поредния конфликт, който избухна в южна Азия. Пакистан и талибаните от Афганистан си размениха артилерийски удари. // Източник

Преди около 2 месеца пък искри припламнаха между Иран и Пакистан, нещо което наред с други новини описах тук:

Спирала от ескалиращо насилие - военна сводка за изминалата седмица

Иран също са имали сравнително скорошни престрелки с афганистанските талибани. В този район "играта е всеки срещу всеки".

Най-големите танкови битки в историята: Долината на сълзите (6-9 октомври 1973)

admin 17.03.2024

Тази битка е част от войната от Йом Кипур водена между Израел и Сирия през 1973. Военните действия започват след като на най-свещения ден за евреите сирийски войници подкрепени от 1400 танка навлизат в територията на Израел.

Срещу тези 1400 танка (включително 400 от най-модерните за времето си Т-62s) се изправя едва една бронирана израелска бригада състояща се от малко над 100 бронирани машини.

Израелците не успяват да осигурят ефективна въздушна подкрепа за защитниците си и затова те се окопават и отблъскват вълна след вълна сирийски танкове. Въпреки героичната съпротива един по един израелските танкове са поразени и извадени от строя. Междувременно израелците са успели да извършат мобилизация и на четвъртия ден от сраженията пристигат подкрепления в Долината на сълзите. Това кара сирийската армия да се оттегли.

Равносметката – израелците губят почти всички от наличните в началото 100 бронирани машини, загубите на сирийците са 500.

Източник

Долината на сълзите (6 9 октомври 1973)

Изборите за президент в Русия започнаха с палежи и саботажи

admin 16.03.2024

Вчера официално бе даден старт на изборите за президент в Руската федерация, които ще бъдат спечелени от Владимир Путин. Предвид това, че победителят предварително е ясен, руснаците нямат много причини да гласуват. Но пък имат причини да покажат на жалкия диктатор, че все още в Русия има несъгласни с неговата варварска политика. Поне в 7 региона в редица изборни секции хора са изливали боя и други течности в урните (източник). Поне в 4 секции за гласуване е имало палежи (източник). Борбата продължава!

Боя в урната в Русия

пожар в изборна секция в РусияМоже да ме намерите в Mastodon