Loading...
 
Публични статии

Разследване на извънземните нападения в Перу от тази година

admin 25.11.2023

През август публикувах тази статия в Мистерика+:

Перуански селяни са атакувани от "летящи бронирани сребристи извънземни"

В нея се разказваше за скорошните случаи на странните инциденти и нападения в затънтен район в Перу. Тя завършва със следният абзац:

Макар най-популярната теория да е, че това са извънземни, има и други обяснения. Според някои трафикантите на наркотици използват дронове и специални костюми, за да сплашат хората и да ги принудят нощно време да стоят скрити в домовете си и така да не пречат на престъпниците да прекарват дрога през района.

От тогава до сега много "експерти" изказаха мнението си, но ето че един изследовател си вдигна задника и отиде на място да разследва случая, за което може само да бъде поздравен! Тимоти Албертино (Timothy Alberino) определено има вид на badass. Долното видео е доста дълго - около 1 час и 46 минути, но въпреки това бих ви препоръчал да го изгледате, ако не цялото, то поне първият половин час.

Баба Яга - уникална фолклорна фигура

admin 18.11.2023

В Listverse в края на октомври излезе интересна подборка с 10 женски демонични същества от различни митологии. На нейна база вече подготвих няколко статии за Мистерика. До момента в основния раздел е излязъл този материал:

Hannya

А в Мистерика+ тези две статии:

Ехидна

Зороастрийската демонка Jahi

Следващият демон по списък е нашенската Баба Яга. За нея обаче съм писал доста по-обширна статия в стария блог Мистерика. Заслужава си да я дам отново и тук.

Баба Яга е една от най-интересните фигури в славянския фолклор. Дори някои учени я определят като аномалия за това, че съчетава в себе си два съвсем различни образа - от една страна майката, бабата - повелителка на природата и от другата злодеят, който ще изяде тези, които не се справят със загадките / задачите ѝ. И докато за първата част от името и е ясно какво означава (баба - стара жена, бабичка), то втората е с неизяснен произход. Според някои "Яга" значи "змия" или "зла, грешна".

Обичайното описание на Баба Яга е като грозна кльощава старица с железни зъби и много дълъг нос. Понякога обаче "баба Яга" всъщност се изобразява като три стари сестри. За разлика от западноевропейските вещици, тя не язди метла, по-често е изобразявана като яхнала голямо хаванче с чукало. Живее дълбоко в гората, в къща с кокоши крак оградена от ограда от човешки кости.

Baba Yaga 1

Обикновено срещите с Баба Яга стават именно в нейната къщурка. Там има огромна печка, която често заема важно място в приказките - на нея Баба Яга сготвя тези които се провалят с изпитанията ѝ. И въпреки огромния си апетит за човешко месо, Баба Яга си остава слаба.

От тук започват най-интересните и дори може да се каже странни неща в личността на тази митична фигура. Макар често да е зла, тя никога не тормози и напада никого без да е провокирана. Обикновено героите и героините от различните сказки сами идват в къщурката ѝ по някаква причина. Освен това каквото обещание даде на този, който изпълни поставената от нея задача, тя ще го спази. На моменти има хем положителен, хем отрицателен образ. Нека дадем примери.

В приказката "Василиса Прекрасната" се разказва за една девойка на име Василиса, която малко прилича на Пепеляшка по съдба. Майка ѝ умира и баща ѝ се оженва повторно. Новата му жена и нейните дъщери обаче не се отнасят добре с Василиса. Веднъж бащата заминава по работа и мащехата дава на заварената си дъщеря много задачи, които трябва да изпълни по мръкване, нещо което е невъзможно. Нейните нови "сестри" пък я карат да отиде навън през нощта за да намери още светлина. Така Василиса попада на къщичката на баба Яга, която ѝ дава няколко трудни задачи. Девойката ги изпълнява и в замяна старицата ѝ дава фенер направен от череп. Когато се връща вкъщи, този череп изгаря мащехата и злите ѝ дъщери. Приказката завършва щастливо с това, че Василиса се омъжва за царя на Русия.

Heroine Vasilisa


В горната приказка Яга е както препятствие пред Василиса (със задачите които ѝ поставя), така и спасител (с магическия череп-фенер, който ѝ дава). Освен това има големи прилики с образа на "майката-природа". Василиса вижда трима ездачи, които са слуги на старицата - бял, червен и черен. Баба Яга казва, че това са съответно деня, слънцето и нощта и тя има контрол над тях. Тази странна двойнствена и дори тройнствена природа на Баба Яга се проявява и в други приказки.

Baba Yaga 2

В една история децата на един селянин отново имат зла мащеха, която ги изпраща в къщата на Баба Яга, за да се отърве от тях. Те обаче се изплъзват на злата старица благодарение на помощта която получават от подчинените на Баба Яга животни, растения и дори неодушевени предмети. Баба Яга е тяхна господарка, но не се грижи за тях. На децата първо помага една черна котка, която те нахранват, докато Баба Яга забравя да я храни. После вратата на оградата се затръшва пред Баба Яга, защото тя не се е грижела да я поправя. Дори дърветата в гората се опитват да спрат злата старица. В крайна сметка Баба Яга се отказва да гони хлапетата поради всичките пречки пред нея, а децата се прибират успешно у дома, където баща им се осъзнава и изгонва злата мащеха. Приказката отново има щастлив край. Баба Яга се проявява в зъл образ, но трябва да се отбележи, че тя не е смятала да закача децата, ако те сами не са дошли да я обезпокоят в къщичката ѝ. Освен това отново я виждаме и като господар на природата, макар и един лош стопанин забравящ да се грижи са гората, котката и вратата на оградата си.

Именно заради тези си черти на фолклористите им е трудно да поставят Баба Яга в определена категория. Тя от една страна е подобна на природните божества имащи контрол над природата, от другата прилича на зъл демон, а понякога дори помага на героя / героинята. Истинска аномалия, която е измислила народното творчество на славяните.

Baba Yaga 3

Източник

Скандинавските призрачни ракети

admin 11.11.2023

Годината е 1946 и Втората световна война е свършила съвсем скоро. И докато политически и военно континентът започва да се поуспокоява, на "паранормалния фронт" изгрява нова звезда. В продължение на месеци над северна Европа (но не само!) започват да се наблюдават странни светлини и обекти в небето. Те ще станат известни с колективното название "Скандинавските призрачни ракети".

Първото официално документирано наблюдение на "ракетите" е от Финландия и датира от 26 февруари 1946, но е твърде вероятно "набезите" да са започнали дори още по-рано. Този феномен замира към края на годината, но до тогава се регистрират общо към 2000 отделни наблюдения.

Понякога обектите са просто светлини, друг път приличат на ракети (от там и името на целия феномен), понякога имат крила, понякога нямат, а понякога приличат на пуро-образни обекти - един тип НЛО, който ще стане популярен през следващите години. Понякога се движат напълно безшумно, понякога се чува съскащ звук като от изпускане на газове, друг път звукът наподобява тътен. В повечето случаи "ракетите" не оставят диря след себе си, което не е типично за истинските ракети. Имат и други номера в репертоара си, които една обикновена човешка ракета не може да прави (поне не и по онова време) - извършват маневри по небето, забавят и ускоряват движението си. Има случаи, в които обектите летят във формация. Виждани са по всяко време на деня и нощта. Понякога наземните радари успяват да ги засекат.

Ghostrocket 7 09 1946

Има и случаи на паднали "призрачни ракети", поне така се твърди. Интересно, но почти винаги обектите падат във вода - в морето или в някое езеро. В един от случаите шведските власти изпращат водолази да претърсят дъното на езерото Кьолмярв (Kölmjärv) след като на 19 юли сива на цвят ракета с крила пада там след оглушителен бумтеж. Военните претърсват езерото в продължение на 3 седмици, но не намират дори една малка част от ракетата макар на дъното да има странен голям кратер. Каква ще е тази технология, която не оставя следи след себе си след като се разбие?! Дори и най-дребна частичка! След време ще се спекулира, че падналият обект вероятно е бил направен от някаква магнезиева сплав. Това е един от малкото познати по онова време на човечеството материали, които лесно биха се разградили, но как е възможно абсолютно всичко от ракетата да е било направено от магнезий?!

След този случай военните разследват и няколко други падания, но винаги резултатът е един и същ - не е намерено нищичко! Отделно разни хора донасят разни неща за изследване, твърдейки, че са части от паднали фантомни ракети. При всички случаи, че оказва, че са донесли нещо добре познато, като камъчета извадени от водата например.

Властите в северните страни се опитват да омаловажат феномена - те твърдят, че наблюденията са сбор от падащи метеорити, обичайни, но редки атмосферни явления, нормални ракети и самолети, измами и твърде развинтено въображение.

Мнозина отказват да приемат горното обяснение - няма как един метеор да си сменя посоката, да забавя и ускорява своя ход и т.н. Американските военни вземат на сериозно съобщенията за видените фантомни обекти и през август 1946-та изпращат в Швеция двама генерали - въздушни експерти. В секретен документ обнародван едва след време е записано, че заключението на американците е, че това не са никакви атмосферни явления или измислици, а обекти с изкуствен произход. Вероятно са следваща версия на бойните ракети Фау-1 и Фау-2 и още по-вероятно са изстрелвани от немците от полигона в град Пенемюнде. Този извод доведе до малко объркване при мен. През 1946 Германия вече е капитулирала и е окупирана от съюзниците, няма как самите немци да изстрелват ракети. Логично е това да са го правили руснаците, защото Пенемюнде се пада в тяхната окупационна зона. Реших, че в оригиналната статия, от която превеждам, са допуснали малка неточност - мислили са си, че щом Пенемюнде е немски град, немци трябва да изстрелват ракетите.

Знам за "призрачните" ракети от много години, още от преди да почна да поддържам блога Мистерика. Винаги едно от най-често споменаваните обяснения, е че в основата на феномена стоят инженерите и военните от СССР. Докопали са се до недовършените разработки на нацистите и са продължили техните опити. Затова се изненадах, че точно това обяснение не присъства в оригиналната статия в Mysterious Universe.

Американските военни добре знаят, че шведските обяснения за метеори, облаци и развинтено въображение са приказки за успокояване на обществото (те самите ще използват през следващите десетилетия същите залъгалки за пред своето население), но се оказва, че имат дори едно още по-секретно обяснение от това, че ракетите са тестови модели от Пенемюнде. Има един таен документ от 1948, който е разсекретен чак през 1997. В него директно се говори за неидентифицирани летящи обекти и за това, че демонстрираните способности сякаш с малко изпреварват техническите възможности на която и да е земна нация.

Източник

Това не е за първи път и се повтаря отново и отново! Още при създаването на първите самолети, се наблюдават мистериозни модели направени от незнайно кого, които имат много по-добри характеристики. Преди това пък летят мистериозни "въздушни кораби", а познанията на човечеството е на ниво балони. Не мога да не спомена и мистерията с аеро-клуб Сонора.

В крайна сметка вълната наблюдения на призрачни ракети утихва така внезапно както и започва - в края на 1946 небето над северна Европа е чисто от необяснени феномени. Дали обаче загадката спира или просто се премества по-на юг? През септември 1946 подобни мистериозни ракети започват да се наблюдават над Гърция. Тези случаи ще продължат и през 1947. Отново военните ще разследват, а американците ще се заинтересуват. Според недоказана информация именно САЩ са наредили на гърците да спрат всякакви разследвания. Какво ли има скрито-покрито?

Източник

За финал ето едно видео документиращо скорошен опит за изваждане на предполагаема "призрачна ракета" от дъното на езеро в Норвегия. Буквално това е от преди две седмици - в края на октомври и началото на ноември. Обектът е засечен чрез сонар, но когато спускат сонда с камера, тя не може да го локализира. Дали "нещото" се е преместило?

Във Великобритания е намерена рядка монета на 2100 години

admin 04.11.2023

Това откритие е направено през март т.г. от любител с металотърсач в графство Хемпшир. Монетата е продадена на търг на 28 септември за 20 400 британски паунда. Явно законовите разпоредби се различават в Англия и България. До колкото знам у нас всякакви такива находки трябва да се предават на държавата.

На монетата с латински букви е написано името Esunertos, което може да се преведе като "могъщият като бога Есос". Вероятно това е препратка към местен владетел. Самото име Есос е галско. Монетата е датирана към 50-30 г. преди н.е. По това време на британските острови наистина се е говорило на галски език. Все още те не са били покорени от Римската империя. През 55-54 г. преди новата ера Юлий Цезар прави неуспешен опит да завоюва Британия. Островите частично са завзети едва през 43 г. след н.е. от Клавдий.

Това е едва третата монета с надпис Esunertos и всички са от Хемпшир, затова се предполага, че владенията на този местен цар не са се простирали отвъд този регион. Също така се предполага, че е царувал сравнително дълго, щом е имал време да сече монети. Отвъд това нищо повече не се знае (за сега) - добър и благ владетел ли е бил или тиранин, влизал ли е в съюзи, какви войни е водил?

Източник

Esunertos 1

Esunertos 2

Hannya

admin 28.10.2023

Имат ли край японските демони? Чел съм за десетки различни демонични същества от японския фолклор и продължавам да откривам все нови и нови. Дали японците имат по-развинтена фантазия от останалата част от човечеството? Дали на предците им им е било твърде скучно и затова са измисляли нови и нови същества? Или ... в Япония има портал към някой демоничен свят!? Е, това последното едва ли, но нека днес да разгледаме демонът Хания (Hannya).

На него (или по-точно на нея, защото това всъщност е женски демон) не е нужен портал към друг свят. Хания не идва от друго измерение, обикновените човешки жени могат да се превърнат в такова създание, особено към края на живота си, ако допуснат да бъдат завладени от гняв и завист.

Hannya има три под-вида - namanari, chūnari, and honnari.

Namanari са жени, които все още почти напълно са запазили човешкия си вид, само съвсем късите рогца на главата им може да ги издадат. Тези създания имат шанс да се превърнат обратно в хора, ако успеят да успокоят гнева и яростта си. Могат да правят черни магии, включително и да призовават други видове демони. Ето за това вече си требва портал или както са казвали българете едно време - вратня!

вратня

Но стига толкова диалектен говор, да видим други два подвида на Хания.

Chūnari са по-агресивни и зли от предходния тип. Рогата им са по-дълги и заострени, освен това имат и бивни като на глиган. Податливи са на будистки молитви.

Honnari са най-опасните от трите вида. Тяхното тяло е изцяло демонично, за тях няма шанс някога да се върнат в редовете на човечеството. Така че не се поддавайте на завистта и злобата, това е поуката от днешата приказка :-)

Мокрите амонячени сънища на противниците на електрическите автомобили

admin 22.10.2023

Електрическите автомобили си имат своите проблеми и все още има какво да се доусъвършенства. Освен това към момента продължават да са доста по-скъпи от колите на бензин, дизел и газ. Изглежда обаче има хора, които ще са твърди противници на "електричките", дори и те да бяха съвършени. Не съм сигурен какви са мотивите на тези хора, вероятно са различни при различните индивиди, а може някои от тях да са "финансово подпомагани" от петролните компании или други лобита.

Пиша настоящата статия, защото скоро попаднах на един изключително смешен канал - ChargeDrive. Всяко видео в него предрича смъртта и пълното унищожение на електрическите автомобили. "No more EV's" !

ChargeDrive

В това видео с небивал плам се показва как Тойота били почти напълно зарязали електричките и сега развиват нов двигател с вътрешно горене на базата на амоняка.

Само дето за "компания изоставила електрическите автомобили" Тойота е всъщност доста активна в този сегмент от автомобилостроенето. Ето една съвсем скорошна новина:

Toyota се присъединява към мрежата от конектори на Tesla в САЩ

Японците ще оборудват някои нови електромобили с портове на американския концерн, известни като Северноамерикански стандарт за зареждане.

А амоняченият им двигател? Той е просто експеримент, така както през 2015 същата компания проучва възможността за производството на био-гориво от водорасли. Не е ясно дали колите на амоняк някога ще достигнат масово производство, камо ли да изместят електрическите автомобили. Амонякът е изключително отровен, тепърва трябва да се изгражда мрежа от станции за зареждане, производството и обработката му е енергоемка и т.н. Но това не пречи на анти-електриците да си мечтаят, все пак мечтите са безплатни!

Повече по темата може да прочетете тук:

Corrosion Of Conformity: Toyota Takes Aim At EVs With Ammonia Engine

Котка спира компютърната система на болница в САЩ

admin 21.10.2023

Изглежда интересен инцидент се е случил в средата на септември в САЩ, макар че властите нито потвърждават, нито отричат новината. За около 4 часа компютърната система на медицинско заведение в Канзас Сити е била блокирана. Причината не са били зли хакери или опасен вирус. Изглежда виновникът е бил една котка. Животното дори не е било в самата болница - котката е "работила" дистанционно от вкъщи. Или по-точно собственикът ѝ е бил хоум офис, той е техник на служба към болницата.

Целият инцидент се е случил ето така - котката е скочила върху клавиатурата на лаптопа на човека и случайно е натиснала такава комбинация от клавиши, която е довела до изтриването на важни сървърни клъстери.

А аз си мислех, че моите котки са пакостници...

Източник

котка

Подводен Бигфут!

admin 15.10.2023

Що за заглавие! Всеки знае, че Бигфут може да бъде срещнат в дълбоките гори на северноамериканския континент. Морските дълбини са запазени за гигантските морски чудовища! Чудният свят на криптозоологията обаче никога не спира да удивлява (или възможностите на човешкото въображение, ако приемем, че всичко е измислица).

През 1968 г. водолаз на име Брус Мониер (Bruce Mounier) от Маями, САЩ пробва нова подводна екипировка. Докато е под водата той вижда странно същество с маймунско лице, което не може по друг начин да определи освен като Бигфут. В интерес на истината Мониер използва английския термин, с който по-често се обозначава хималайския Йети, но както знаем те са роднини с американската Голяма Стъпка, така че може спокойно да използваме и английската дума за описването на тази среща.

А дали наистина се е състояла или е поредната лъжа? Това само самият Мониер знае...

Забележка: ако мислите, че един Бигфут под водата е нещо странно, погледнете този още по-странен криптид в Мистерика+:

Akhlut - криптидът, който е кръстоска между вълк и косатка

Странните и интересни космически новини не са спирали от началото на месеца!

admin 14.10.2023

Астрономическите новини не са рядкост, но сякаш от началото на октомври те са доста повече от обикновено. По принцип на тях рядко им се обръща внимание в повечето масмедии, а сега покрай глобалните събития, те са избутани дори на още по-заден план. За любителите на космоса, обаче времената са наистина интересни и вълнуващи.

Телескопът James Webb е засякъл цели 540 свободно странстващи планети в мъглявината Орион! Това са такива планети, които не се въртят около звезда. От години се спекулира дали на тях може да има живот. Още по-смелите спекулации дори предполагат, че поне някои от тези планети може да са огромни космически кораби от типа на "Звездата на смъртта" в Междузвездни войни. Самата мъглявина Орион е на 1500 светлинни години от Земята. (Източник)

Следващата новина е свързана с пулсар Vela намиращ се на 1000 светлинни години от нас. Екип от астрономи твърди, че са засекли от него да идва най-мощното излъчване на гама-лъчи регистрирано някога. Те са направили това с помощта на телескопа H.E.S.S. намиращ се в Намибия. Силата на изригването се е равнявала на 20 тера-електронволта, което е с 200 пъти повече от предишния рекорд.

Забележка: Електронволт (бележи се с eV) е извънсистемна единица за енергия и маса, широко използвана в атомната физика. Един електронволт е енергията, получена от електрона при преминаването му във вакуум през точки с потенциална разлика 1 V.

Източник

Следва информация получена благодарение на телескопа ветеран Хъбъл. В астрономията съкращението LFBOTs означава "luminous fast blue optical transients", на български "светещи бързи сини оптични проблясвания". Това са явления, които започват да се наблюдават от 2018 г. и чиято природа не е напълно установена. Според най-популярната теория те имат нещо общо със свръхновите звезди. Аз обаче не бих изключил и извънземните от евентуалните причинители на тези проблясъци. Но да се върнем на Хъбъл - той е засякъл LFBOT между две галактики, последното място където астрономите очакват да видят такъв проблясък. От както за първи път са засечени, досега учените са попадали на по-малко от 10 от тези бързи сини проблясвания.

Източник

Новина и от космическият апарат Gaia, изстрелян от Европейската космическа агенция през 2013 г. Той е засякъл половин милион нови звезди и около 150 000 астероида! Тази мисия е планирана да продължи още поне две години до 2025, така че вероятно предстоят още нови открития.

Източник

Накрая един технологичен рекорд. Сондата на НАСА Parker Solar Probe е развила скорост от 635 266 километра в час. Предишният рекорд за най-бърз земен обект бе 586 863 км/ч и бе поставен преди около 3 години. И въпреки този рекорд и тази уж невероятна скорост, все още човечеството е далеч от скоростите, които биха ни позволили да изследваме истински космоса. За сравнение - скоростта на светлината е 299 792 км...в секунда!

Източник

Parker Probe Record
E-mail:
misterika_bg@yahoo.com

Може да ме намерите в Mastodon